Όχι, δεν επιτρέπει η νομοθεσία ανταγωνισμού να παρεμβαίνει το κράτος σε ανταγωνιστικές διαδικασίες και η ίδρυση αμιγώς κρατικής τράπεζας που θα λειτουργούσε μη κερδοσκοπικά θα παραβίαζε την αρχή της διακριτικής διαχείρισης. Όταν λέω μη κερδοσκοπικά δεν εννοώ ότι θα ήταν δωρεάν οι υπηρεσίες της, αλλά ρυθμισμένες έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος λειτουργίας και η οποιαδήποτε διαφορά θα πήγαινε υπέρ ανάπτυξης του δικτύου ή θα αποδιδόταν στο δημόσιο και η οποιαδήποτε αρνητική διαφορά θα καλυπτόταν από το δημόσιο.ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΗΣ έγραψε: ↑23 Νοέμ 2022, 16:58δεν επιτρέπει η νομοθεσία την ίδρυση/λειτουργία αμιγώς κρατικής τράπεζας;hellegennes έγραψε: ↑23 Νοέμ 2022, 16:47Δεν γίνεται έτσι κι αλλιώς γιατί δεν το επιτρέπει η πανηλίθια νομοθεσία.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Νοέμ 2022, 16:14
Λέω το ακριβώς αντίθετο. Ότι μια κρατική τράπεζα θα μπορούσε να είναι σύγχρονη και να λειτουργεί σωστά και εποικοδομητικά για το κράτος και τους πολίτες, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που αφορούν στη γενική λειτουργία του δημόσιου τομέα.
Ουδείς θέλει ή τολμά να τη διαταράξει.
Είναι ο ίδιος λόγος που η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ δεν επιτρεπόταν να έχουν ανταγωνιστικές τιμές όσο ήταν υπό κρατική ιδιοκτησία και ο λόγος που η ΔΕΗ χωρίστηκε σε δύο τμήματα.
Εάν το κράτος ίδρυε δικιά του 100% κρατική τράπεζα, θα έπρεπε να μην έχει την δυνατότητα να παρέχει κρατικές εγγυήσεις για δανεισμό ή οποιεσδήποτε κεφαλαιακές ανάγκες, να χρεώνει υπηρεσίες σε μη ανταγωνιστικές τιμές και να μην διαθέτει κανενός άλλου είδους πλεονέκτημα που να αποτελούσε κίνητρο για τους πολίτες ώστε να μεταφέρουν μαζικά τις συναλλαγές τους σ' αυτήν.
Τυπικά, δηλαδή, δεν υπάρχει εμπόδιο να ιδρυθεί τέτοια τράπεζα, στην πράξη όμως δεν θα έκανε καμμιά διαφορά γιατί δεν θα είχε κανείς λόγο να μεταφέρει εκεί τον λογαριασμό του, γιατί η νομοθεσία στην ουσία απαγορεύει στο κράτος να παρέχει τέτοιου είδους κίνητρα και να δημιουργήσει κρατικό μονοπώλιο.