Το ερώτημα έχει όμως ήδη απαντηθεί και όχι αρνητικά, όπως υποστηρίζεις. Ξέρεις πόσα παιδιά έπαθαν μυοκαρδίτιδα και θα έχουν προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής τους, από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό;Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑19 Δεκ 2022, 10:15Όχι δεν θυσιάζεις ανθρώπους. Θυσιάζεις μόνο ένα παιδί. Μικρό δηλαδή τίμημα για την εξασφάλιση μιας ιδανικής κοινωνίας. Σκέψου ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορεί εσύ, ειδικά εσύ, να μην ήσουν άμεσα υπέυθυνος για τον θάνατο χιλιάδων άλλων παιδιών, από αρρώστιες που θα μπορούσαν να θεραπευθούν, από βία, από πείνα, μα ακόμα κι έτσι. Αρνούμενος να σκοτώσεις, εσύ ειδικά, εκείνο το παιδί, είσαι έμμεσα υπεύθυνος για τον αφανισμό χιλιάδων άλλων. Πόσο άδικο είναι αυτό; Και πόσο βαραίνει στην ηθικη σου ζυγαριά το ένα έναντι των χιλιάδων;stavmanr έγραψε: ↑19 Δεκ 2022, 09:36Καταρχήν πώς μπορείς να έχεις δικαιότερη κοινωνία όταν θυσιάζεις ανθρώπους; Αυτό είναι άδικο από μόνο του.Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑19 Δεκ 2022, 09:34
Το έθεσε καλύτερα ο Ντοστογιέφσκι που δεν περιορίστηκε σε κάποια έργα τέχνης ή φιλοσοφικά δοκίμια. Είπε λοιπόν ο μεγαλύτερος συγγραφέας όλων των εποχών: Αν θα μπορούσες να έχεις την καλύτερη, δικαιότερη κοινωνία μα σαν αντάλαγμα να θυσιάσεις τη ζωή ενός και μόνο παιδιού, εσύ, θα ήσουν έτοιμος να γίνεις ο οικοδόμος μιας τέτοιας ιδανικής κοινωνίας; Δεν έδωσε φυσικά απάντηση μα είναι νομίζω προφανής. Κανείς υγιής άνθρωπος δεν θα θυσίαζε ένα παιδί ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως θα διασφάλιζε το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η λογική απάντηση φυσικά είναι ναι, θα σκοτωσεις εκείνο το ένα. Η ανθρώπινη απάντηση είναι όχι.
Είναι η ανθρώπινη ζωή το κορυφαίο κριτήριο;
- Ζενίθεδρος
- Phorum.gr user: Ζενίθεδρος
- Επικοινωνία:
Re: Είναι η ανθρώπινη ζωή το κορυφαίο κριτήριο;
Ακόμα τούτη ή άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες, τούτο το καλοκαίρι, μέχρι να ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέρι.
☦𓀢
☦𓀢
το είπαμε,κρίνεται κάτι πολύ μεγαλύτερο από το μέλλον της ανθρωπότητας στην ουκρανία,η ύπαρξη του ίδιου του σύμπαντος [με δέος αυτό]
- Πορφύριος Εξαρχίδης
- Phorum.gr user: Πορφύριος Εξαρχίδης
Αν θέλεις να μου πεις κάτι μπορείς απλά να μου κάνεις παράθεση. Τι αφήνεις να κρέμεται μια πρόταση έτσι αφηρημένα με τους περισσότερους χρήστες να μην καταλαβαίνουν σε ποιον αναφέρεσαι και τι εννοείς; Το έχω πει χίλιες φορές μα θα το πω ακόμα μία. Η εισβολή μιας χώρας είναι πάντα εγκληματική μα αυτό δεν σημαίνει παράλληλα ότι δεν υπάρχει αιτία. Ξέρω ότι για σένα και για τα άλλα παιδιά εδώ όλα πρέπει να είναι μαύρο άσπρο, ευθείες γραμμές, τέλειοι κύκλοι, μα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μεταξύ του απόλυτου καλού και κακού εκτείνεται μια μυθικά απέραντη γκρι περιοχή ή στέπα στην δική μας περίπτωση. Δεν στηρίζω τον θάνατο παιδιών. Γράφω μόνο πως αν μου δινόταν εμένα προσωπικά η επιλογή να σκοτώσω κάποιον για να διασφαλίσω ένα ιδανικό μέλλον δεν θα το έκανα. Δεν είμαι υπεύθυνος για τα παιδιά που σκοτώνονται στην Ουκρανία. Πιστεύω πως θα μπορούσε να αποφευχθεί όλη η αιματοχυσία και πως αυτή δεν γίνεται με υπαιτιότητα μόνο της Ρωσίας. Έχω φέρει πληθώρα πηγών που στηρίζουν την άποψή μου. Μα ναι, μου αρέσει ο πόλεμος, δε νομίζω ότι χρειάζεται να απολογηθώ γι' αυτό. Δεν τον ξεκίνησα εγώ. Εγώ μόνο τον σχολιάζω.
οκ εδώ απλά πουλάς ευαισθησία,το πιάσαμε
Μα βρε Πορφύριε, όταν προσπαθείς εισάγοντας την αδικία να αφαιρέσεις την αδικία κάνεις μία τρύπα στο νερό.Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑19 Δεκ 2022, 10:15Όχι δεν θυσιάζεις ανθρώπους. Θυσιάζεις μόνο ένα παιδί. Μικρό δηλαδή τίμημα για την εξασφάλιση μιας ιδανικής κοινωνίας.stavmanr έγραψε: ↑19 Δεκ 2022, 09:36Καταρχήν πώς μπορείς να έχεις δικαιότερη κοινωνία όταν θυσιάζεις ανθρώπους; Αυτό είναι άδικο από μόνο του.Πορφύριος Εξαρχίδης έγραψε: ↑19 Δεκ 2022, 09:34
Το έθεσε καλύτερα ο Ντοστογιέφσκι που δεν περιορίστηκε σε κάποια έργα τέχνης ή φιλοσοφικά δοκίμια. Είπε λοιπόν ο μεγαλύτερος συγγραφέας όλων των εποχών: Αν θα μπορούσες να έχεις την καλύτερη, δικαιότερη κοινωνία μα σαν αντάλαγμα να θυσιάσεις τη ζωή ενός και μόνο παιδιού, εσύ, θα ήσουν έτοιμος να γίνεις ο οικοδόμος μιας τέτοιας ιδανικής κοινωνίας; Δεν έδωσε φυσικά απάντηση μα είναι νομίζω προφανής. Κανείς υγιής άνθρωπος δεν θα θυσίαζε ένα παιδί ακόμα κι αν αυτό σήμαινε πως θα διασφάλιζε το μέλλον της ανθρωπότητας.
Δεν μπορείς να έχεις μία δίκαιη κοινωνία όταν εξαρχής θεωρείς ότι θυσιάζοντας μέλη της κοινωνίας πετυχαίνεις δικαιοσύνη.

Υπάρχουν πραγματικά δύσκολα, θεωρητικά πάντα, διλήμματα σχετικά με το ερώτημα αυτό.kingstonian έγραψε: ↑18 Δεκ 2022, 17:34Δεν λέμε στον πραγματικό μας κόσμο όπου το κέρδος και το χρήμα επικρατεί. Λέμε φιλοσοφικά.
Αν πχ είχατε να διαλέξετε την ζωή ενός αγνώστου ή γνωστού και την Πιετα, την Μόνα Λίζα, έναν πάπυρο με τα χαμένα έργα του Αριστοτέλη, Σοφοκλή, κτλ.
Για παράδειγμα, αν προκειμένου να σώσεις όλη την ανθρωπότητα, θα έπρεπε να σκοτώσεις ένα μωρό, τι θα έκανες;
Προτείνω να βάλει ο καθένας τον εαυτό του ή το δικό του παιδί στη ζυγαριά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- alekhine
- Phorum.gr user: alekhine
πατησιωτης έγραψε: ↑10 Μαρ 2021, 20:59Ο Σημίτης είναι η συνέχεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή,στην Ευρώπη,στα ελληνοτουρκικά,στο ανήκομεν εις την Δύσιν,στην οικονομία,παντού.
- ksk
- Phorum.gr user: ksk
Δεν συζητάμε αν είναι πάνω από τα υλικά αγαθά, αυτό είναι αυτονόητο , το ερώτημα είναι, από φιλοσοφικής πάντα άποψης, αν είναι το κορυφαίο κριτήριο η κάθε ζωή.kingstonian έγραψε: ↑18 Δεκ 2022, 17:34Δεν λέμε στον πραγματικό μας κόσμο όπου το κέρδος και το χρήμα επικρατεί. Λέμε φιλοσοφικά.
Αν πχ είχατε να διαλέξετε την ζωή ενός αγνώστου ή γνωστού και την Πιετα, την Μόνα Λίζα, έναν πάπυρο με τα χαμένα έργα του Αριστοτέλη, Σοφοκλή, κτλ.
Π.χ προσωπικά αν ήταν να σώσω κάποιο ζωάκι ‘η κάποιο απ αυτά που αναφέρετε και πάλι θα διάλεγα το αυτονόητο.
Παρατηρητής...
Πολλές φορές με τον θάνατο ενός ανθρώπου, ας πούμε από φυσικά αίτια, φαίνεται να ωφελούνται άλλοι άνθρωποι, όχι απαραίτητα από οικονομική άποψη. Είναι πραγματική ωφέλεια αυτή όμως ή πλάνη;
Πάνω από υλικά αγαθά, εννοείται ότι θα έβαζα την ζωή ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον παιδιού.
Παρόλα αυτά όλοι έχουμε υλικά αγαθά που έχουν προκύψει από εργασία ή και θανάτους παιδιών.
Πάνω από υλικά αγαθά, εννοείται ότι θα έβαζα την ζωή ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον παιδιού.
Παρόλα αυτά όλοι έχουμε υλικά αγαθά που έχουν προκύψει από εργασία ή και θανάτους παιδιών.
- Καραμελίτσα
Για τα συγκεκριμένα δεν υπάρχει καν δίλημμα. Δίλημμα θα ήταν να διαλέξεις μεταξύ της ζωής ενός ανθρώπου και μιας θεραπείας καρκίνου.kingstonian έγραψε: ↑18 Δεκ 2022, 17:34Δεν λέμε στον πραγματικό μας κόσμο όπου το κέρδος και το χρήμα επικρατεί. Λέμε φιλοσοφικά.
Z
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Αν ο άνθρωπος δεν ήταν κανένα καθίκι πρώτης κατηγορίας εννοείται ότι θα έσωζα τον άνθρωπο.
Θα επαναλάβω ότι από τη στιγμή που το θέμα περιστρέφεται γύρω από το τι θα διάλεγε ο κάθε ένας από τους άλλους πλην εαυτού, οι απαντήσεις δεν έχουν νόημα.
Άνθρωποι που θυσιάστηκαν εν πλήρει συνειδήσει, υπάρχουν πολλοί.
Άνθρωποι που θυσιάστηκαν εν πλήρει συνειδήσει, υπάρχουν πολλοί.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 19 Δεκ 2022, 17:11, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
- Green Dragon
- Phorum.gr user: Green Dragon
Καραμελίτσα έγραψε: ↑19 Δεκ 2022, 17:06Για τα συγκεκριμένα δεν υπάρχει καν δίλημμα. Δίλημμα θα ήταν να διαλέξεις μεταξύ της ζωής ενός ανθρώπου και μιας θεραπείας καρκίνου.kingstonian έγραψε: ↑18 Δεκ 2022, 17:34Δεν λέμε στον πραγματικό μας κόσμο όπου το κέρδος και το χρήμα επικρατεί. Λέμε φιλοσοφικά.

- Τζιτζιμιτζιχότζιρας
- Phorum.gr user: 2.Χόρχε ντελ Σάλτο 1.Brainstorm
η ανθρώπινη ζωή είναι υπερεκτιμημένη στον δυτικό κόσμο κύριοι.
Φιλαράκι, αν κάποιος μπει φορουμάκι από μαγκιά ή από αδυναμία κάποιας στιγμής, πάει, τελείωσε.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Ποιο είναι το κύριο κριτήριο, βάσει του οποίου ψηφίζετε στις εκλογές;
από Γράφων » 31 Μάιος 2023, 16:56 » σε Φιλοσοφία πολιτικής - 105 Απαντήσεις
- 3104 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Γράφων
04 Ιουν 2023, 17:41
-
-
- 41 Απαντήσεις
- 1539 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Οργισμένος
04 Φεβ 2024, 17:33
-
-
Νέα δημοσίευση Τα νησιά είναι μόνο για το κορυφαίο 20% - 30% της ελληνικής κοινωνίας και για τους ξένους.
από Frappezitis » 18 Ιουν 2023, 15:27 » σε Εσωτερική Πολιτική - 188 Απαντήσεις
- 4696 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
28 Ιουν 2023, 21:56
-
-
-
Νέα δημοσίευση Μια κατ' ουσίαν προαναγγελθείσα ανθρώπινη απώλεια.
από Maspoli » 18 Δεκ 2023, 07:43 » σε Εγκληματικότητα - 111 Απαντήσεις
- 2678 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Zelda
20 Δεκ 2023, 19:48
-