George_V έγραψε: ↑11 Ιαν 2023, 16:32
Η καθαιρεση του δεν ηρθη γιατι αθωωθηκε. Ειχε καταδικαστει αμετακλητα για καταχρηση και απατη.
Η Συνοδος ηρε την καθαιρεση του γιατι ηταν βαρια αρρωστος για να ταφει ως Μητροπολιτης κατ'οικονομιαν εαν επερχοταν το μοιραιον.
Απαντησε μου τωρα γιατι η κυβερνηση αποδιδει τις προσηκουσες τιμες σε αυτον που ηταν οχι αρχηγος κράτους στην Ελλαδα αλλα αρχηγος εκκλησιας εκτος Ελλαδος και οχι στον Κωνσταντινο που ηταν αρχηγος κρατους στην Ελλάδα?
Τι παραπανω ειχε ο Ειρηναιος απο τον Κωνσταντινο?
Το γιατί ήρθη είναι άσχετο ζήτημα και υπόκειται σε υποκειμενικές κρίσεις. Το βασικό είναι ότι ήρθη. Εγώ ας πούμε θεωρώ ότι αν είχε αποδειχθεί ένοχος για παιδεραστία η ποινή δεν θα αίρονταν, ούτε και θα θάβονταν με τέτοιες τιμές. Εσύ μπορεί (μπορεί λέω) να υποστηρίζεις το αντίθετο. Δεν έχει αυτό σημασία. Σημασία έχει πως η ποινή ήρθη.
Από εκεί και πέρα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι θεσμός που εξακολουθεί να υφίσταται και το ελληνικό κράτος δια της κυβέρνησής του θεώρησε για τους λόγους ότι πρέπει να αποδώσει τέτοιες τιμές. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.
Για τον Κωνσταντίνο Β' η κυβέρνηση προφανώς θα μπορούσε αν το ήθελε να του αποδώσει όποιες τιμές επιθυμούσε. Όχι όμως στα πλαίσια της ηθικής υποχρέωσης έναντι κάποιου που αποτέλεσε αρχηγός αυτού του κράτους αλλά στα πλαίσια απλά της κυβερνητικής επιθυμίας. Γιατί ο Κωνσταντίνος είχε θεσμικό ρόλο σε κάτι που δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει εκείνο το κράτος στο οποίο ήταν αρχηγός για να υπάρχει η ηθική υποχρέωση να του αποδοθούν τιμές.
Τωρα στο γιατί δεν το θέλησε η κυβέρνηση το είπα και πριν. Θεώρησε ότι το να τιμήσει τον νεκρό, όταν δεν είχε την ηθική υποχρέωση, θα της κόστιζε εκλογικά περισσότερο από ότι το να τον τιμήσει. Θεώρησε για να το πω όσο πιο απλά γίνεται ότι οι φίλο βασιλικό είναι είτε δεδομένοι, είτε πολύ λίγοι. Νομίζω το πρώτο. Ακόμα δηλαδή και να αισθανθούν ότι τους κατουρούν στη μάπα πάλι κούλη θα ψηφίσουν.