Γαληνός έγραψε: ↑31 Ιαν 2023, 10:00
1. Δεν ξέρουν τι θα πει λωρίδα έκτακτης ανάγκης., γτι απλα δεν έχουν.
Μια χαρά υπάρχουν ΛΕΑ, στα σημεία που χρειάζονται και μπορούν να υπάρξουν. Το ότι καταπατούνται συστηματικά από κάγκουρες είναι άλλη ιστορία και δεν αφορά μόνο τη Μπουγατσούπολη. Όποιος έχει ταξιδέψει λίγο πιο έξω απ' τη γειτονιά του θα σου το πει αυτό.
2. Εδώ τα έργα θέλουν τουλάχιστον 100 χρόνια να τελειώσουν. Να ταν μόνο το μετρό..
Σωστό. Και αφορά αποκλειστικά την Καρντασία αυτό, φυσικά. Όχι όπως πχ στην Αθήνα, που βγάλανε τις σκαλωσιές από την Ακρόπολη μετά από 30 μέρες. Εεεεε, μήνες ήθελα να πω. Εεεε, χρόνια εννοούσα, σόρυ.
3. Μια άλλη φίλη εντυπωσιάστηκε από την πεντακάθαρη Ομόνοια του Μπακογιάννη... Εδώ, Δεν πλένουν ποτε τους δρόμους.
Μ' αρέσει πολύ η σύγκριση. Πλατεία Ομονοίας, με κάποιους ράντομ δρόμους. Όχι με πχ Αριστοτέλους, ή σύγκριση κωλόδρομων με κωλόδρομους...
Θυμίζει λίγο τη σοβαρή δημοσιογραφική δουλειά που κάνουν κάτι "έγκριτοι" ρεπόρτερς. Που πάνε στο ακριβότερο ντελικατέσεν της περιοχής τους και ρωτάνε πόσο κάνει ένα μάρμπλ στέικ ωρίμανσης 27 ημερών, μετά πάνε σ' ένα παρακμιακό κρεοπωλείο στο πιο απομακρυσμένο κωλοχώρι της Κολωνίας και ρωτάνε πόσο πάει το κιλό ο κιμάς από βοδινό γκοτζίλα και βγάζουν πρωτοσέλιδα με τίτλους "Αλήτες χασάπηδες, πουλάτε πιο ακριβά κι από τη Γερμανία". Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.
Και μια που μιλάμε για πλατείες και μια που το θέμα αφορά ομορφιά πόλεων και μια που ανέφερα την Αριστοτέλους, νομίζω ότι πιο χαρακτηριστική πλατεία απ' την Αριστοτέλους δεν υπάρχει, όσον αφορά τον σχεδιασμό της και την θέση της. Η Ομόνοια ας πούμε, μπορεί να είναι (πλέον) μια όμορφη πλατεία, αλλά είναι άλλη μια... όμορφη μεγάλη πλατεία, τίποτα παραπάνω. Χαρακτήρα μηδέν. Σε αντίθεση με την Αριστοτέλους.
4. Περήφανη λαϊκή αλλά πολυ φτωχή πολη.
Ασχολίαστο. Και δεν το λέω αναγκαστικά στα ελληνικά αυτό.
5. Πάρκινγκ.. Πουθενά. Σε λίγο θα ξυπνήσω κι αισθάνομαι πως θα βρω παρκαρισμενα οχήματα στο δωμάτιο.
Σωστό, ισχύει για το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης. Υπάρχουν και περιοχές χωρίς μεγάλο πρόβλημα, αλλά στις περισσότερες περιοχές είναι κάπως έτσι τα πράγματα. Όχι ότι δεν ισχύει και για αλλού αυτό φυσικά και γενικά σε πόλεις με περιοχές με παλιό ρυμοτομικό σχέδιο.
6. Δεν ξέρουν να οδηγουν.
Σε σχέση με τους οδηγούς ποιας πόλης;
Αυτό που έχω καταλάβει έχοντας ταξιδέψει και οδηγήσει σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, είναι ότι η οδηγική νοοτροπία των ντόπιων αλλάζει ανά περιοχή για διάφορους λόγους, που δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να εξηγήσω ακριβώς. Το μόνο για το οποίο είμαι σχεδόν σίγουρος, είναι ότι όσο μεγαλύτερη η πόλη, τόσο μεγαλύτερη κι η ταχύτητα εντός αστικού δικτύου. Το καταλαβαίνεις αν δεις πχ Σαλονικιό οδηγό στα Τρίκαλα ή Αθηναίο στη Σαλονίκη. Την πρώτη φορά που πήγα Αθήνα με αυτοκίνητο, τρόμαξα. Όχι μόνο επειδή πάνε πολύ γρήγορα εντός πόλης σε σχέση με ότι είχα συνηθίσει, αλλά κυρίως γιατί φρενάρουν κυριολεκτικά τελευταία στιγμή. Λογικό, δεν το λέω για κακό, σε μια πόλη με τόση κίνηση είναι ίσως απαραίτητο, αλλά για έναν ξένο, την πρώτη φορά που θα μπει σε τέτοια κίνηση είναι τρομακτικό. Εκεί που δεν παίζονται με τίποτα οι Αθηναίοι είναι στην εθνική. Με εξαίρεση όσους κυκλοφορούν συχνά εκτός πόλης, πχ λόγω δουλειάς κι αυτοί όχι όλοι, οι υπόλοιποι είναι επιεικώς απαράδεκτοι. Κουβαλάνε τη νοοτροπία της οδήγησης στην πόλη, στην εθνική. Ή που θα αφήνουν 5-10 μέτρα απόσταση με ταχύτητες 120-130, ή που θα καβαλάνε τη γραμμή μην τυχόν και τους προσπεράσει κανείς, ή που θα πηγαίνουν πάνω-κάτω την ταχύτητα απ' τα 60 στα 120, μετά στα 80, μετά στα 130 και φτου κι απ' την αρχή σε μια ευθεία 5-10 χιλιομέτρων χωρίς λόγο και αιτία. Και άλλα, πολλά...
7. Πρώτη φορά βλέπω φαναρι με βέλη όχι μόνο στην λωρίδα που στρίβει πχ αριστερά, αλλά σε όλες τις λωρίδες, σε όσους πανε ευθεία ή δεξιά... το βέλος για αριστερή στροφή.. Τι φάση;
ΟΚ, άλλη μια προσπάθεια να βρει κανείς κάτι διαφορετικό απ' αυτό που έχει ο μαχαλάς του -και που πολύ πιθανόν να υπάρχει και στην δικιά του περιοχή 3-4 τετράγωνα πιο εκεί και να μην το ξέρει- απλά και μόνο για να έχει κάτι να πει.
8. Πόλη. Μια μεγάλη Λάρισα. Πολυπολιτισμική και βαλκανική. Μητρόπολη δεν είναι.
9. Το κέντρο έγινε... Κυψέλη. Τα περιχωρα, σπίτια πυκνά και άσχημα.
11. Πάρκα... Δέντρα.. Βλάστηση... ανυπαρκτα. Γυρω μέρη, βαριά τοπια παρατημενα.
Το 8 επίσης ασχολίαστο. Προσωπικές απόψεις, χωρίς καν να εξηγείς τι θεωρείς μητρόπολη και τι όχι.
Το κέντρο είναι ΓΤΠΚ στο μεγαλύτερο μέρος του. Με κάποια καλούτσικα σημεία, κάποια όντως όμορφα, αλλά σε γενικές γραμμές χάλια. Όπως σε όλες τις πόλεις δηλαδή, μικρές και μεγάλες. Πάρκα όμως έχει μπόλικα, εδώ την αδικείς την πόλη. Πολλά μικρά σε αρκετούς δήμους και συνοικίες, κάποια μεγαλύτερα εδώ κι εκεί, αλλά η κορυφή είναι η νέα παραλία. Από Βασιλικό Θέατρο μέχρι Μέγαρο Μουσικής, μιλάμε για κάποια χιλιόμετρα πάρκα...
10. Σαν την Χαλκιδική δεν έχει..
Αλλά δεν εντυπωσιάστηκα με τις θάλασσες της. Για εναν βορειοελλαδιτη ή στεριανο οκ. Για τους κέντρο και κάτω ή τους νησιώτες τίποτα το ιδιαίτερο..
Μεγάλη κουβέντα, όπου έχουν και δίκιο και άδικο και οι δύο πλευρές (και οι οπαδοί του ΣΤΧΔΕ και οι επικριτές τους).
Για να μην το υπερ-αναλύω, οι πιο μετρημένοι και λογικοί υποστηρικτές του ΣΤΧΔΕ λένε απλά ότι στην Χαλκιδική υπάρχουν πολλές και διαφορετικές επιλογές παραλιών σε μια σχετικά μικρή ακτογραμμή, που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας θα έπρεπε να αλλάξεις νομό, περιφέρεια, νησί κλπ για να βρεις. Βρίσκεις μια παραλία όπου το κατάφυτο βουνό φτάνει μέχρι τη θάλασσα (που μπορεί να μην είναι η ομορφότερη τέτοιου τύπου σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι καλή ή έστω βλέπεται) και μετά από 3-4 χιλιόμετρα μια άλλη με ψιλή άμμο (που μπορεί να μην είναι η ομορφότερη τέτοιου τύπου σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι καλή ή έστω βλέπεται) και μετά από 3-4 χιλιόμετρα μια άλλη με κροκάλα και βράχια (που μπορεί να μην είναι η ομορφότερη τέτοιου τύπου σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι καλή ή έστω βλέπεται) και μετά από 3-4 χιλιόμετρα μια άλλη καταπράσινη (που μπορεί να μην είναι η ομορφότερη τέτοιου τύπου σε όλη την Ελλάδα, αλλά είναι καλή ή έστω βλέπεται) κλπ κλπ κλπ. Οι πιο φανατικοί, φαντάζονται ότι κατέβηκε ο Θεός και ευλόγησε τη Χαλκιδική και φεύγοντας έκλασε όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Για μένα πάντως, το μόνο κακό που έχει η Χαλκιδική είναι ότι κατοικείται... (δεν το συνεχίζω).
12. Οι άνθρωποι.. Καλοκαρδοι και χωρικοί.
13. Άβαφα, βουβά, άσχημα κτήρια. Ας είναι καλά οι φοιτητές που τα συντηρούν..
Παπαριές. Και παπαριές.