Λοξίας έγραψε: ↑27 Μαρ 2023, 23:16
taxalata xalasa έγραψε: ↑27 Μαρ 2023, 22:16
user έγραψε: ↑27 Μαρ 2023, 22:06
Όμως ο Ισκαριώτης ήταν από την Ισκαρία. Που να είναι όμως δεν ξέρω κι εγώ.
Δεν υπαρχει Ισκαρία! Αυτο λεμε και δεν το καταλβαινεις. Σικαριο ήταν ο τυπος, οπως πολλοι ησαν Σικαριοι στην εποχη του και μετεπειτα.
Οι Sicarii (σύγχρονα εβραϊκά: סיקריים siqariyim) ήταν μια αποσπασματική ομάδα των Εβραίων Ζηλωτών που, στις δεκαετίες που προηγήθηκαν της καταστροφής της Ιερουσαλήμ το 70 Κ.Χ., αντιτάχθηκαν σθεναρά στη ρωμαϊκή κατοχή της Ιουδαίας και προσπάθησαν να εκδιώξουν αυτούς και τους συμπαθείς τους από την περιοχή. Οι Sicarii
έφεραν sicae, ή
μικρά στιλέτα, κρυμμένα στους μανδύες τους. Στις δημόσιες συγκεντρώσεις, έβγαζαν αυτά τα στιλέτα για να επιτεθούν τόσο σε Ρωμαίους όσο και σε υποτιθέμενους Ρωμαίους συμπαθούντες, και ανακατεύονταν στο πλήθος μετά την πράξη για να γλιτώσουν από τον εντοπισμό.
Ο Ιούδας ο Ισκαριώτης, ένας από τους Δώδεκα Αποστόλους του Ιησού σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, πιστεύεται από κάποιους ότι ήταν σικάριος. Η επιτομή του εβραϊκού προφορικού νόμου του 2ου αιώνα, το Mishnah (Makhshirin 1:6), αναφέρει τη λέξη sikrin (Εβραϊκά: סיקרין), που ίσως σχετίζεται με τους Sicarii, και η οποία εξηγείται από τους πρώτους ραβίνους σχολιαστές ότι σχετίζεται με την ελληνική: ληστής (= ληστές), και στο κυβερνητικό προσωπικό που ασχολείται με την εφαρμογή των νόμων του Sicaricon. Ο Μαϊμονίδης, στο Σχόλιο του Mishnah (Makhshirin 1:6), εξηγεί την ίδια λέξη sikrin ως «άνθρωποι που παρενοχλούν και είναι διατεθειμένοι να γίνουν βίαιοι».
Ψάξε εσύ να βρεις την Ισκαρία και μην ξεχάσεις να ψάξεις και την Θαδδαία, όπως σου είπα και στην προηγούμενη παράθεση. Απεκεί ήταν ο άλλος Γιούδας ο Θαδδαίος. Πρέπει να τανε δίπλα στην Ισκαρία.



Να τι σου λέω και σου καταλογίζω εδώ και πάρα πολύ καιρό...
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CE ... E%B7%CF%82
Ετυμολογία
Στο ελληνικό κείμενο της Καινής Διαθήκης, ο Ιούδας αποκαλείται Ιούδας Ισκάριωθ και Ισκαριώτης. Στα εβραϊκά, το όνομα Judah (יהודה, Yehûdâh) σημαίνει "Ο Θεός έχει υμνηθεί". Εκλείπει ωστόσο η ακριβής σημασία της λέξης "Ισκαριώτης". Δυο θεωρίες υφίστανται: η πρώτη υποστηρίζει ότι προέρχεται από το εβραϊκό Κ-Qrîyôth, που σημαίνει "ο προερχόμενος από την Κεριώθ". Το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον αναφέρεται στον Ιούδα ως γιο του Σίμωνα Ισκαριώτη[10]. Η ονομασία Κεριώθ μπορεί να αναφέρεται σε περιοχή της Ιουδαίας, αλλά με το όνομα αυτό ήταν γνωστές και δυο ιουδαϊκές πόλεις[11].
Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι η λέξη "Ισκαριώτης" προέρχεται από τον όρο "σικάριοι", όπως αποκαλούνταν δηλαδή οι ζηλωτές από τους αντιπάλους τους[12] ή, κατ' άλλους, ομάδα δολοφόνων ανάμεσα στους Ιουδαίους επαναστάτες[13]. Ωστόσο, πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι οι σικάριοι αναδείχθηκαν αργότερα τον 1ο αιώνα μ.Χ., όταν ο Ιούδας σίγουρα δεν ανήκε στην ομάδα αυτή.[14]
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ετυμολογία του Ισκαριώτης.
Ο ψύχραιμος αναγνώστης που δεν είναι ειδικός, στέκεται σε αυτό και περιμένει πως, ίσως κάποτε, θα βρεθεί η αληθινή ετυμολογία.
Εσύ, υιοθετείς (ή ανακαλύπτεις) την μία ετυμολογία, πιστεύεις πως αυτή είναι η μόνη αληθινή (χωρίς να έχεις την παραμικρή απόδειξη) και θα περιγελάς όποιον φέρει αντίρρηση.
Εγώ από την άλλη, δεν έχω αντικαταστήσει την θρησκεία με την επιστήμη και γι' αυτό δεν "προσκυνώ" τις επιστημονικές θεωρίες.
Απλώς, ανάμεσα σε μία επιστημονική θεωρια και μία θεωρία κάποιου που έχει ιντερνετικούς τίτλους σπουδών, προτιμώ να βασίζομαι στην επιστήμη μέχρις αποδείξεως του εναντίον.
Την θέση μου αυτή, δεν έχεις θελήσει να την καταλάβεις, παρ' όλο που την έχω διατυπώσει κάμποσες φορές....
Ισαποστάκιε!
ܣܟܪܝܘܛܐ, 'Skaryota' in Syriac Aramaic... Λες να μην ξερανε στα αραμαϊκά την Qrîyôth (qĕrı̂yôt) και να κάνανε λάθος το όνομα ;
Γιατί δεν τον είπανε Ισκρίγιωθ ή Ισκεριγιώτη;
Οι Σικάριοι ήσαντε σικάριοι από την εποχή του Quirinus. Δεν έγιναν αργότερα τον 1ο αι. μ.Χ. Η απογραφή του Quirinus ξεσήκωσε τους Γιουδαίους και έγιναν Ζηλωτές και βγήκαν τα στιλέτα (sicae).
Μεταφρασμένο από αλλόγλωση πηγή.
Οι Εβραίοι μισούσαν ήδη τους ειδωλολάτρες κατακτητές τους και οι απογραφές ήταν απαγορευμένες βάσει του εβραϊκού νόμου. Η απογραφή δυσαρέστησε πολύ τους Εβραίους και η ανοιχτή εξέγερση αποτράπηκε μόνο με τις προσπάθειες του αρχιερέα Ιωάζαρ.
Παρά τις προσπάθειες να αποτραπεί η εξέγερση, η απογραφή πυροδότησε την εξέγερση του Ιούδα του Γαλιλαίου (Γαμάλα) και τον σχηματισμό του κόμματος των Ζηλωτών, σύμφωνα με τον Ιώσηπο και για το οποίο ο Lucas μιλά στις Πράξεις των Αποστόλων.
Η ακραία τάση μεταξύ των Ιουδαίων ήταν οι Σικάριοι. Η τάση αυτή προέκυψε μέσα από την συνεργασία των ακραίων Ζηλωτών με ληστές και μαχαιροβγάλτες.
_____________________________
Kerioth
The name means "cities," and is the plural of the Biblical Hebrew קריה.
Compare with Phoenician 𐤒𐤓𐤕 (qrt, “city”).
Noun
קִרְיָה • (kiryá) f (plural indefinite קְרָיוֹת, singular construct קִרְיַת־, plural construct קִרְיוֹת־) [pattern: קִטְלָה]
1. complex (collection of buildings)
2. (literary) city, town
_____________________________
Δηλαδή Τζούντας Αποτισπόλεις ή Τζούντας Στιλετάκιας.

_____________________________
Αν εσύ θες να κρατήσεις ισες αποστασεις στην ετυμολογηση, ειναι δικαιωμα σου.
Εμένα μ αρέσει η εξήγηση που δίνεται με τους Σικάριους η οποία έχει και ιστορική βάση εκτός από ετυμολογική όπου το Κεριωθ γίνεται Σκαριωτ, ενώ στα αραμαϊκά υπάρχει το Σκαριότα.
Σε κάποια θέματα δεν γίνεται να κρατάς ίσες αποστάσεις και να αναμένεις την δευτέρα παρουσία για να σου αποκαλυφθει η αλήθεια.
Για την ορθοπολιτικη ας εφευρουμε και μια πολη με το όνομα Βουλγαροκτονία για καταγωγή του Βασίλη.... Μην μας λενε bar-barους!