Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
kongrosian

Re: Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kongrosian » 11 Απρ 2023, 07:22

ik_90 έγραψε:
10 Απρ 2023, 22:40

Εσύ τώρα, θίγεις ένα βαθιά φιλοσοφικό ερώτημα, το οποίο πάει κάπως έτσι: «αν υπάρχει Θεός, είναι δική του ή δική μου ευθύνη τα όσα περνάω στη ζωή;». Το συγκεκριμένο ερώτημα το θεωρώ καταρχήν λάθος, διότι προϋποθέτει μια ανθρωποκεντρική θεώρηση του Θεού. Όπως το βλέπω εγώ, αυτή η συμπαντική νοημοσύνη/διάνοια/όλον (πες την όπως θες) είναι κάτι υπερβατικό και άπειρο και οι δικές μας ζωές είναι κόκκοι των κόκκων της άμμου μπροστά του. Την ευθύνη της ζωή μας, οπότε, την έχουμε εμείς και αν ευθύνεται κάπου η υποτιθέμενη δημιουργός οντότητα, αυτή η «ευθύνη» είναι γενικότερη και πηγαίνει στον τρόπο που είμαστε κατασκευασμένοι σαν ανθρώπινο είδος.

Από την άλλη, αν δεν υπάρχει τίποτα, τότε... δεν υπάρχει κανένα νόημα. Κάτι τέτοιο μας είναι αρκετά τρομακτικό να το δεχτούμε οι άνθρωποι και, σε περίπτωση που ισχύει, το να βρίσκουμε νόημα στη ζωή μας είναι ένας συλλογικός τρόπος να την παλέψουμε. Όπως και να' χει, σου εύχομαι να περάσουν αυτά που τραβάς.
λολ

οποιαδήποτε θεώρηση για την ύπαρξη και τη φύση του θεού είναι αυθαίρετη και προϊόν φαντασίας. γιατί λοιπόν να μην είναι ανθρωποκεντρική; αυτή με βολεύει. ο αγαπημένος μου θεός είναι αυτός του douglas adams, που τελικά ζήτησε συγνώμη για όλα αυτά που έκανε και αποσύρθηκε σε μια καλύβα στην άκρη του σύμπαντος.

Άβαταρ μέλους
kongrosian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kongrosian » 11 Απρ 2023, 07:31

sharp έγραψε:
11 Απρ 2023, 02:11
kongrosian έγραψε:
10 Απρ 2023, 22:25
είμαι άθρησκος. δεν ξέρω αν υπάρχει θεός, αλλά αν υπάρχει και σε αυτόν οφείλεται η ύπαρξή μου και όσα τραβάω, θα ήθελα να του πω δυο κουβέντες. :xena:
Και τι περιμένεις για να ξεκινήσεις;
τον περιμένω να κατέβει κάτω να τα πούμε. δεν έχει φανεί ακόμα. :xena:

Άβαταρ μέλους
Bazoomba
Phorum.gr user: Bazoomba

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Bazoomba » 11 Απρ 2023, 07:34

kongrosian έγραψε:
11 Απρ 2023, 07:31
sharp έγραψε:
kongrosian έγραψε:
10 Απρ 2023, 22:25
είμαι άθρησκος. δεν ξέρω αν υπάρχει θεός, αλλά αν υπάρχει και σε αυτόν οφείλεται η ύπαρξή μου και όσα τραβάω, θα ήθελα να του πω δυο κουβέντες. :xena:
Ηντα σου καμε και του κρατας μουτρα; Ζεις, τρως, γραφεις στο φορουμ

Εικόνα
ΓΑΛΗ έγραψε:
09 Φεβ 2021, 16:09
Προσωπικώς, βρίσκω πολύ πιο γελοία -και σε κάποιο βαθμό επίσης γραφική- τη μεταξωτή θολούρα του σοβαροφανούς λόγου.

Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ένοπλος σοσιαλμπαχαλάκης » 11 Απρ 2023, 07:40

αν και έχω δει τον Ιησού, και έχω αναστηθεί προσωπικά, ανύπαρκτες. απλά κατάλαβα πως η θρησκεία είναι μια ελαφριά ψύχωση, που πρέπει να είναι σε φάση υπνηλίας, γιατί μπορεί να γίνει βαριά.
Για μένα, το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας μπαχαλος που τον μποδίζουν να βαδίζει,
είναι ένας μπαχαλος που τον αλυσοδένουνε.

Άβαταρ μέλους
kongrosian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kongrosian » 11 Απρ 2023, 07:44

Bazoomba έγραψε:
11 Απρ 2023, 07:34
kongrosian έγραψε:
11 Απρ 2023, 07:31
sharp έγραψε:

Ηντα σου καμε και του κρατας μουτρα; Ζεις, τρως, γραφεις στο φορουμ

Εικόνα

:bored:

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 11 Απρ 2023, 08:03

Χριστιανο-νεοπλατωνικος που πιστευει πως η Παναγια ειναι η Αθηνα (φαινεται αυτο ιδιαιτερα στον Ακαθιστο Υμνο) και πως πολλα της αρχαιας θρησκειας περασαν (και καλως περασαν) στην ορθοδοξια.

Ωστοσο οργανικη σχεση με την εκκλησια δεν εχω ιδιαιτερη.

.

Άβαταρ μέλους
taliban
Phorum.gr user: Πνεύμα Αντιλογίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από taliban » 11 Απρ 2023, 08:10

Καρολίνα έγραψε:
10 Απρ 2023, 23:50
taliban έγραψε:
10 Απρ 2023, 23:37
Είμαι άθεος 365 μέρες τον χρόνο.
Και αν είναι δίσεκτο το έτος, τι είσαι εκείνη την μία παραπάνω μέρα;
Ο Χριστούλης.

Άβαταρ μέλους
GoBzi

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από GoBzi » 11 Απρ 2023, 08:24

Ο λόγος που οι θρησκείες υπάρχουν ακόμη είναι γιατί ο άνθρωπος δεν θέλει να παραδεχτεί πως κάποτε θα πεθάνει.

Άβαταρ μέλους
ik_90

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ik_90 » 11 Απρ 2023, 08:56

EKPLIKTIKOS έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:30
Δε θελω να επηρεάσω κανεναν αλλα αφου ρωτάς πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει τίποτα και οι θρησκείες είναι κλασικό παράδειγμα της παραλογης φύσης του ανθρώπου.
Τι να επηρεάσεις, την άποψή του λέει ο καθένας.
EKPLIKTIKOS έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:30
Η ψυχολογια του ανθρωπου δεν ειναι και ό,τι πιο ορθολογικά δομημένο υπάρχει εκεί έξω, σκέψου τα ζώδια, τα ζόμπι, τους βρυκόλακες, τα φαντάσματα, την τηλεπάθεια, την χαρτομαντεια, την καφεμαντεία, τα ταρω, τις Πυθιες, τα ματάκια που προστατεύουν από το κακό το μάτι, τα ξεματιασματα, τη μόρα, τους δαίμονες και τα ξωτικά, τις γοργόνες και τα τρολ, τα ελοχιμ, νεφελιμ, τα πνεύματα, καλά ή κακά, τους ιπτάμενους δίσκους και κυριολεκτικά εκατοντάδες αλλά πράγματα που ζουν ανάμεσά μας (κάμερα σε μένα)
Ναι, απλώς εσύ πήρες όλες τις υπερβολές ρε παιδί μου :P ... όλα αυτά που λες γινόταν είτε σε παλαιότερες εποχές είτε και τώρα σε ανθρώπους αμόρφωτους, που είναι πιο κοντά στα αρχέγονα ένστικτά τους και δεν είναι συνέπεια (μόνο) των θρησκειών. Είναι τρόπος εκδήλωσης του συλλογικού ασυνείδητου, των αρχετύπων κ.ο.κ. Εν πάση περιπτώσει, εμένα δεν με ενδιαφέρουν αυτά -με τα οποία ασχολείται ο πάτος του κουβά- αλλά οι πνευματικές/φιλοσοφικές πτυχές της κάθε θρησκείας.
kongrosian έγραψε:
11 Απρ 2023, 07:22
λολ

οποιαδήποτε θεώρηση για την ύπαρξη και τη φύση του θεού είναι αυθαίρετη και προϊόν φαντασίας. γιατί λοιπόν να μην είναι ανθρωποκεντρική; αυτή με βολεύει. ο αγαπημένος μου θεός είναι αυτός του douglas adams, που τελικά ζήτησε συγνώμη για όλα αυτά που έκανε και αποσύρθηκε σε μια καλύβα στην άκρη του σύμπαντος.
Λολ, μπορεί να μην το έγραψα σωστά. Αυτό που εννοούσα είναι ότι δίνεις στον Θεό ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Imperium έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:46
Καλά αστειέυομαι ο πιο κουλαριστός και chill απ τους Αγιους Πατέρες ο Αυγουστίνος, όλα είναι προκαθορισμένα, τίποτα δεν είναι του χεριού σας, και να θέλετε να αλλάξετε κάτι πριτς - χαλαρώστε, κάντε ο,τι θέλετε και απολαύστε τη ζωούλα σας.

Η απόλυτη ουσία του Χριστιανισμού. Πώς να μην τον λατρέψεις;
Ο Αυγουστίνος όντως μου αρέσει γιατί, πέρα από μεγάλο πρόσωπο για τον Χριστιανισμό (ιδιαίτερα για τους καθολικούς), ήταν και φιλόσοφος. Είχε πραγματικά όμορφο λόγο, ήταν ιδιαίτερα έξυπνος και ανοιχτόμυαλος, με την έννοια ότι δεν είχε κολλήματα να αφομοιώσει η θρησκεία τα καλά στοιχεία πχ των Νεοπλατωνικών. Και δεν έλεγε ποτέ να κάτσεις να απολαύσεις τη ζωή σου, ίσα ίσα. Δεν έχω καταλάβει γιατί τρολάρεις.
“No idea is as absurd as the idea of progress.”
― Julius Evola, Revolt Against the Modern World

Άβαταρ μέλους
kongrosian

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από kongrosian » 11 Απρ 2023, 09:00

ik_90 έγραψε:
11 Απρ 2023, 08:56
kongrosian έγραψε:
11 Απρ 2023, 07:22
λολ

Λολ, μπορεί να μην το έγραψα σωστά. Αυτό που εννοούσα είναι ότι δίνεις στον Θεό ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
ο θεός μπορεί να είναι και ο κώλος μιας κατσίκας που χέζει κουάρκς. δεν έχω ιδέα. εμένα όμως με βολεύει ένας θεός με ανθρώπινα χαρακτηριστικά. :102:

ΑΙΝΕΙΑΝ06

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΑΙΝΕΙΑΝ06 » 11 Απρ 2023, 09:12

Έχουμε (ή μάλλον υποκρινομαστε ότι έχουμε) τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις οι οποίες εξυπηρετούν τα προσωπικά μαε συμφέροντα στα πλαίσια των δημοσίων σχέσεων και συναλλαγών που έχουμε με εκπροσώπους και οπαδούς των θρησκευτικών και πολιτικών αυτών ιδεολογιών

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 11 Απρ 2023, 09:36

Scouser έγραψε:
11 Απρ 2023, 01:24
Υδράργυρος έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:52
Ειναι εντυπωσιακο που ενω ζουμε σε ενα θεοκρατικο κρατος και μια θρησκοληπτη κοινωνια, οι περισσοτεροι ειμαστε αθεοι και αγνωστικιστες
Δεν είστε οι περισσότεροι. Είστε αυτοί που φωνάζουν περισσότερο γιατί στις μέρες μας είναι κουλ να δηλώνεις άθεος.
:+1:

Συνήθως είναι ανάλογο της lgbt προπαγάνδας σε χαμηλότερη ένταση. Πρόσφατη δημοσκόπηση πάντως έδειξε 15% άθεους στην Ελλάδα.

Mitharadir

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Mitharadir » 11 Απρ 2023, 09:45

Green Dragon έγραψε:
11 Απρ 2023, 09:36
Scouser έγραψε:
11 Απρ 2023, 01:24
Υδράργυρος έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:52
Ειναι εντυπωσιακο που ενω ζουμε σε ενα θεοκρατικο κρατος και μια θρησκοληπτη κοινωνια, οι περισσοτεροι ειμαστε αθεοι και αγνωστικιστες
Δεν είστε οι περισσότεροι. Είστε αυτοί που φωνάζουν περισσότερο γιατί στις μέρες μας είναι κουλ να δηλώνεις άθεος.
:+1:

Συνήθως είναι ανάλογο της lgbt προπαγάνδας σε χαμηλότερη ένταση.
Οι δύο τελευταία μεγάλες δημοσκοπήσεις (World Values Survey, Ευρωβαρόμετρο) βρήκαν ποσοστά άθεων 10% και 12,8% αντιστοιχα στην Ελλάδα.Και οι δύο βρήκαν ένα ποσοστό γύρω στο 85% που δήλωσαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί.Οι πιστοί άλλων θρησκειών (Ισλάμ, Βουδισμος, Ιουδαϊσμός κτλ) και άλλων δογμάτων (Πεντηκοστιανοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά κτλ) συνήθως δεν καταγράφονται καλά στις δημοσκοπήσεις.Στο phorum πάντως οι άθεοι και οι πιστοί άλλων δογμάτων και θρησκειών υπερεκπροσωπουνται.

Άβαταρ μέλους
Οργισμένος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Οργισμένος » 11 Απρ 2023, 09:51

Αρίστος έγραψε:
11 Απρ 2023, 08:03
Χριστιανο-νεοπλατωνικος που πιστευει πως η Παναγια ειναι η Αθηνα (φαινεται αυτο ιδιαιτερα στον Ακαθιστο Υμνο) και πως πολλα της αρχαιας θρησκειας περασαν (και καλως περασαν) στην ορθοδοξια.

Ωστοσο οργανικη σχεση με την εκκλησια δεν εχω ιδιαιτερη.

.
Απλωνεις το δισκο μετα τη λειτουργια;
ΤΟ βιβλίο μου:https://www.smashwords.com/books/view/412984
Η τραγελαφικά ωμή αλήθεια για την Ελλάδα.
ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!
Στηρίξτε με, η αλήθεια ΠΡΕΠΕΙ να λάμψει...

Άβαταρ μέλους
Antares
Phorum.gr user: Ακταία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Antares » 11 Απρ 2023, 10:15

Ασχολούμαι φιλοσοφικά.
Eίναι θέμα ατόμων. Ένα καλό άτομο σε όποια θρησκεία και να ανήκει δεν θα βλάψει. Οι φανατικοί σε όποια θρησκεία και να ανήκουν θα βλάψουν και θα κάνουν τέρατα.
Το βλέπουμε στις διάφορες αιρέσεις.
Ο θεός όλων των θρησκειών είναι ειρηνικός και φιλάνθρωπος. Αν μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε, τι είναι όλα αυτά που γίνονται από φανατικούς (γιατί οι φανατικοί τα κάνουν, όχι ο θεός) θα απέστρεφε το πρόσωπο.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών