Αρίστος έγραψε: ↑11 Απρ 2023, 20:40
Bic έγραψε: ↑11 Απρ 2023, 20:35
Θεωρείς απαράδεκτο να τίθονται οι κανόνες συμβίωσης στις κοινωνίες από κάποια παγκοσμιοποιημένη ελίτ, έτσι δεν είπες;
Ε, αυτό ρωτάω. Πόσο πιο παγκοσμιοποίηση από την εξάπλωση Χριστιανισμού και Μουσουλμανισμού; Και πόσο πιο επιβολή κανόνων; Και πόσο πιο ελίτ, οι ηγέτες τους; Ειδικά στον Χριστιανισμό, το τελευταίο.
Εχω γραψει προ ημερων οτι ο Χριστιανισμος επιβληθηκε απο τη βαση, πληθος Ρωμαιων αυτοκρατορων με τελευταιο τον Ιουλιανο καταδιωξαν τους Χριστιανους με καθε τροπο και εσπασαν τα μουτρα τους. Ο Κωνσταντινος και ο Θεοδοσιος τοτε απλα καταλαβαν οτι για να εχει βιωσιμοτητα η αυτοκρατορια πρεπει να πανε με τα νερα του λαου, δηλαδη των Χριστιανων. Και αυτο εξασφαλισε μια Ανατολικη Αυτοκρατορια που επιβιωσε 1100 χρονια.
.
Ανιστόρητες σαχλαμάρες ...
Μέχρι την εποχή του Κωνσταντίνου (αρχές 4ου αι.μ.Χ.) όλα μαζί τα δεκάδες ρεύματα του Χριστιανισμού (γιατί τους πρώτους αιώνες ο Χριστιανισμός ΔΕΝ ήταν ένας, αλλά πολλοί) δεν ξεπερνούσαν το 10% της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Μιλάμε για έναν πληθυσμό από ελάχιστο 2,5 ως μέγιστο 5 εκατομμυρίων σε σύνολο από ελάχιστο 50 ως μέγιστο 60 εκατομμυριων της αυτοκρατορίας την εποχή του Κωνσταντίνου, 3 αιώνες μετά την σταύρωση του Μεσσία ...
Μετά τον Κωσταντίνο και ως το τέλος του 4ου αιώνα ο Χριστιανισμός ξεπέρναγε το 50% της αυτοκρατορίας και με λιγότερες διαφορετικές μορφές, δηλ. πιο συμπαγής.
Ό,τι δεν κατάφερε κάποιος Χριστός και κάποιος Παύλος (η βάση) σε 300 χρόνια, το κατάφερε απευθείας ένας Κωνσταντίνος (η εξουσία) σε καμιά 50αριά ...
Όλο αυτό μόνο ειρωνικά θα μπορούσε να περιγραφεί με τη φράση : "επιβολή από την βάση" ...
Ο Χριστιανισμός μέχρι την εποχή του Κωνσταντίνου ήταν ένα συνολο κατακερματισμένων αιρέσεων φτιάχνοντας μια μικρή μειονότητα στην αυτοκρατορία, και μετά τον Κωνσταντίνο φλέρταρε απότομα με την πλειοψηφεία επιβεβλημένος απο την εξουσία ! Και αυτό επιτεύχθει με τυρακι προσέλκυσης των πιστών όχι βέβαια κάποια υπέρτατη συνειδητοποίηση ενός αιθέριου θεολογικού και φιλοσοφικού περιεχομενου, αλλά με τυράκι την δεισιδαιμονία και το διαμοίρασμα του πλούτου των ειδωλολατρικων ναων και των αυτοκρατορικων εξουσιών υπό την απειλή των όπλων για όσους διαφωνούσαν (που δεν τόλμησαν).
Το γεγονός πως ο χριστιανισμός έγινε κατεστημένο από την εξουσία και όχι από τη βάση, φαίνεται από δηλώσεις δυσαρέσκειας των ίδιων των "ιδεολόγων" χριστιανών εκείνη την εποχή όπως π.χ. του
Άγιου Ιερώνυμου :
"
Όταν η εκκλησία του Χριστού περιήλθε στα χέρια των χριστιανών ηγεμόνων, αυξήθηκαν η δύναμη και ο πλούτος της, αλλά μειώθηκαν οι αρετές της"
Όσο για τον Ιουλιανό ήταν ο πρώτος αντιχριστιανός αυτοκράτορας ο οποίος δεν έκανε κανέναν διωγμό στο ποίμνιο όπως οι προκάτοχοί του, αλλά επέλεξε να αντιπαρατεθεί μόνο σε ιδεολογικό επίπεδο.
Χαρακτηριστικό του προβλήματος που δημιούργησε στους χριστιανούς η ειρηνική στάση του Ιουλιανού προς το ποίμνιο, το οποιο ποίμνιο τρεφόταν όχι από κάποιο υπέρτατο θρησκευτικο φιλοσοφικό περιεχόμενο, αλλά απλα από τον οπαδικο φανατισμό της φήμης των μαρτύρων,
ήταν ότι ο Ιουλιανός στέρησε από τους χριστιανούς ακριβώς αυτούς τους μάρτυρες, πράγμα που ομολογείται από τα λόγια των ίδιων των Χριστιανιών όπως π.χ. του
Γρηγόριου Ναζιανζηνού :
"Ο Ιουλιανός φθονούσε τη δόξα των μαρτύρων μας. Ακριβώς για αυτό συμπεριφέρθηκε έτσι ώστε να μας καταπιέζει, χωρίς να φαίνεται πως μας καταπιέζει και πως υποφέρουμε, ώστε να αξιωθούμε την τιμή ότι πάσχουμε για χάρη του Χριστού"
Πηγές :
- "The Death Of Classical Paganism" John Holland Smith
- "Christianity and the Roman Empire" Ralph Martin Novak
- "Christianizing the Roman Empire" Ramsay MacMullen
- "Ο Βίος του Μάλχου του αιχμάλωτου μοναχού" Άγιος Ιερώνυμος
- "Κατά Ιουλιανού Βασιλέως Στηλιτευτικός Ι" Γρηγόριος Ναζιανζηνός
Πούστρα Αλέξανδρε Μαυροκορδάτε σκατά στο τάφο σου και τη ψυχή σου καριόλη τουρκόσπορε.