hellegennes έγραψε: ↑11 Απρ 2023, 16:33
Νομίζω ότι είστε ένα βήμα πίσω, γιατί ζούμε σε μια χώρα που το κυρίαρχο δόγμα είναι η ορθοδοξία. Σε άλλες δυτικές χώρες η θρησκεία έχει προχωρήσει και μπορεί να υπάρχουν πιστοί που πηγαίνουν στην εκκλησία και να μην πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή, χωρίς αυτό να αποτελεί κάποιου είδους αντίφαση, γιατί έτσι κι αλλιώς είναι αντιφατικός ο χριστιανισμός, πράγμα που διάφορα παρακλάδια του έχουν αποδεχτεί.
Δεν έχεις άδικο (όσον αφορά στις δυτικές χώρες), εδώ υπάρχουν εκκλησίες που χρίζουν γυναίκες ιέρειες. Επίσης έχεις δίκιο σχετικά με τις αντιφάσεις του Χριστιανισμού. Εκεί, όμως, που διαφωνώ, είναι σε περιπτώσεις όπως η μεταθανάτια ζωή. Υπάρχουν κάποιες σταθερές ανάμεσα στα βασικά δόγματα (Ορθοδοξία, Καθολικισμός, Προτεσταντισμός), οι οποίες πηγάζουν από πατέρες όπως ο Αυγουστίνος και άλλοι. Ανάμεσα σε αυτές είναι η ανάσταση, ότι ο Χριστός είναι υιός του Θεού κ.λπ... Κάποια παρακλάδια τους σίγουρα έχουν διαφοροποιήσεις, αλλά, αν δεν πιστεύεις και σε αυτά τα πολύ βασικά, είσαι -ας το πούμε- Χριστιανός με πολύ προσωπικό τρόπο.
hellegennes έγραψε: ↑11 Απρ 2023, 16:33
Για να γίνω λίγο πιο σαφής, ο χριστιανισμός θεωρεί ότι ο άνθρωπος συνεχίζει να υπάρχει ως πνεύμα, αλλά μόνο ο άνθρωπος απ' όλην την πλάση. Αυτό μπορεί να έστεκε ακόμα μέχρι την εποχή του Δαρβίνου, αλλά οποιοσδήποτε αποδέχεται την εξέλιξη θα πρέπει να βλέπει την μεγάλη αντίφαση. Δεν γίνεται τα υπόλοιπα θηλαστικά, ας πούμε, να μην έχουν μετά θάνατον ζωή αλλά να έχουμε εμείς. Εγγενώς λοιπόν, όποια στάση κι αν πάρει κάποιος θα είναι αντιφατική σε σχέση είτε με το δόγμα είτε με την λογική. Με το με δόγμα είναι αντιφατική η αντίληψη ότι είτε ο θάνατος είναι τελειωτικός για όλα τα όντα είτε μόνο ένα στάδιο (για όλα τα όντα), με την δε λογική είναι αντιφατικό το δόγμα ότι μόνο για τον άνθρωπο υπάρχει ζωή μετά.
Εδώ έρχεται αυτό που έχω αναφέρει πολλές φορές. Το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια θρησκεία (η όποια θρησκεία) είναι να συμβαδίσει με τη λογική και να μπει σε σύγκρουση με την επιστήμη. Ο Χριστιανισμός το έκανε για πολλά χρόνια και στο τέλος ζημιώθηκε, με την έννοια ότι έχασε πολλούς πιστούς, ή αυτοί έγιναν πολύ
χλιαροί τη πίστει... Τελευταία το γύρισαν και άρχισαν να διαχωρίζουν τη θρησκεία με την επιστήμη και πολύ καλά κάνουν. Είναι αυτό που έχω αναφέρει πολλάκις στο παρόν θέμα... τα θέματα της πίστης είναι υπερβατικά και δεν πρέπει να επιχειρούνται λογικής εξήγησης. Είτε πιστεύεις είτε όχι.
Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και γιατί ο Χριστιανισμός πιστεύει ότι ο άνθρωπος μόνο θα πάει είτε στην κόλαση είτε στον Παράδεισο και όχι τα ζώα. Η ψυχή είναι μια υπερβατική έννοια, αιώνια και υπάρχει μόνο στον άνθρωπο γιατί αυτός μόνο δημιουργήθηκε κατ' εικόνα και ομοίωση και δεν είναι το σώμα του ανθρώπου αλλά η ψυχή που μπορεί να ομοιάσει στον δημιουργό, να φτάσει, δηλαδή, στη θέωση.
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑12 Απρ 2023, 11:43
Ο Ερμής ήταν πολυσύνθετος θεός. Ήταν προστάτης των κλεφτών, των εμπόρων, των αθλητών, της μαγείας, των ελιγμών κλπ αλλά πιο γνωστός ως ψυχοπομπός, που οδηγούσε τις ψυχές στον Άδη. Θεός της δικαιοσύνης πάντως δεν ήταν.

και ταυτίστηκε με τον Θωθ, ο Ερμής ο Τρισμέγιστος. Από εκεί δημιουργήθηκε και ο Ερμητισμός.