Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 12 Απρ 2023, 14:12

Τα' χεις μπλέξει άσχημα Bic. :)
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Isildur
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 14:21

hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:02
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 13:38
Τα πράματα είναι απλά. Χριστιανισμός = ζω μια ζωή σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες (που έθεσε ο ίδιος ο Χριστός και οι άμεσοι συνεχιστές του), με σκοπό να κληρονομήσω την αιώνια ζωή. Όποιος δεν πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή, απλά δεν είναι Χριστιανός. Σε όποιο δόγμα και αν ανήκει. Πες τον όπως θες, αλλά Χριστιανό δεν μπορείς να τον πεις. Η ΜΘΖ για τον Χριστιανισμό (και τον Μουσουλμανισμό) δεν είναι ούτε παρενέργεια ούτε κάποιο μπόνους, που μπορεί να υπάρχει αλλά μπορεί και όχι, και άμα μας κάτσει όλα καλά, άμα δεν... ε, και τι έγινε τώρα; Είναι το μοναδικό και απόλυτο μπόνους που κυνηγάνε όλοι οι πιστοί σ' αυτές τις θρησκείες, κανένα άλλο.
Μα εσύ το βλέπεις έτσι. Σε πληροφορώ ότι μια χαρά χριστιανό θεωρεί τον εαυτό του αυτός που ανήκει σ' αυτό το παρακλάδι που στην ζωή των πιστών πρυτανεύει η λογική και εξετάζουν την θρησκεία υπό καθαρά αλληγορικό πρίσμα. Ζωή χριστιανού ζουν, εκκλησιάζονται, μεταλαμβάνουν, προσεύχονται, τηρούν κανόνες, προσπαθούν να ζουν την ζωή τους με τις αρχές που πρεσβεύει ο χριστιανισμός.

Επίσης όταν λέω ότι προχώρησαν, εννοώ πολλά πράγματα που δεν μπορώ να τα συμπυκνώσω σε 3-4 γραμμές, είναι τεράστια συζήτηση. Η κύρια απόσχιση είναι φυσικά οι προτεστάντες, που έχουν μια τελείως διαφορετική κουλτούρα και οπτική του χριστιανισμού, αλλά υπάρχουν πολλά παρακλάδια και έχουν διαφοροποιηθεί και ως προς το τυπικό και ως προς την θεολογία τους.
Όχι ρε φίλε, δεν το βλέπω εγώ έτσι όπως λες. Έτσι είναι, τέλος. Σου είπα ότι είμαι απόλυτος σ' αυτό. Και ξέρεις ότι αυτό θα το πω από πολύ σπάνια έως και ποτέ, ότι είμαι απόλυτος δηλαδή. Απλά δεν γίνεται αυτό που λες. Ή, αν γίνεται, απλά δεν είναι Χριστιανοί (ή ό,τι άλλο). Τόσο απλά. Πες τους όπως θες, πες τους Χριστιανοφιλόσοφους ξέρω 'γω, αλλά Χριστιανοί δεν είναι. Είπαμε, ερμηνείες α-λα καρτ κάνουν πολλοί, αλλά αυτό δεν είναι απλά παρερμηνεία ή προσωπική θεώρηση, αυτό είναι κατάργηση του σχεδόν μοναδικού λόγου να είναι κανείς πιστός σε μια τέτοιου είδους θρησκεία. Όλα στον Χριστιανισμό γύρω από το πού θα κλείσεις για τις διακοπές σου στο επέκεινα είναι. Σε θέρετρο ή σε φέρετρο.

Αν όλοι αυτοί που λες ζουν ζωή Χριστιανού, εκκλησιάζονται, μεταλαμβάνουν, προσεύχονται και τηρούν τους κανόνες, το κάνουν αποκλειστικά και μόνο για να κερδίσουν (τελικά) την βασιλεία των ουρανών. Άντε, τον εκκλησιασμό και μόνο να πω ότι τον κάνουν επειδή τους αρέσει το κλίμα, ξέρω 'γω. Όλα τα άλλα όμως έχουν αυτόν τον σκοπό και μόνο.

Και, να το ξαναπώ. Ακόμα κι αν υπάρχουν όλοι αυτοί που λες και κάνουν όλα αυτά που λες, αλλά δεν πιστεύουν στη συνέχεια, απλά δεν είναι Χριστιανοί. Ή έστω, δεν είναι πιστοί, είναι όσο είμαι κι εγώ που απλά δεν πήγα ποτέ να αλλάξω την ταυτότητά μου και καταγράφομαι ως τέτοιος.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... :p2:

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 14:24

ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:12
Σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που τα έμπλεξε, Γαλή.

Έπιασες μια μεμονωμένη φράση μου, από μια συζήτηση που είχα με τον Χέλη, και με ρώτησες κάτι πάνω σ' αυτήν. Ε, σε αυτό το συγκεκριμένο σου απάντησα, για την ακρίβεια σου εξήγησα για ποιον λόγο το είπα, απαντώντας στον Χέλη. Αν θες να καταλάβεις τι λέω και γιατί και να ξεμπλεχτείς, δες όλον τον διάλογό μας μέχρι πίσω.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 12 Απρ 2023, 14:34

Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:24
ΓΑΛΗ έγραψε:

Έπιασες μια μεμονωμένη φράση μου, από μια συζήτηση που είχα με τον Χέλη, και με ρώτησες κάτι πάνω σ' αυτήν. Ε, σε αυτό το συγκεκριμένο σου απάντησα, για την ακρίβεια σου εξήγησα για ποιον λόγο το είπα, απαντώντας στον Χέλη. Αν θες να καταλάβεις τι λέω και γιατί και να ξεμπλεχτείς, δες όλον τον διάλογό μας μέχρι πίσω.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεδιαλύνουμε το οτιδήποτε.

Απλώς νομίζω ότι το οτιδήποτε μπορεί να έχει μια στοιχειώδη βαρύτητα, μόνον μέσω συγκρίσεων.

Θέλεις;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Απρ 2023, 14:39

Ο ορισμός του χριστιανού είναι αυτός που ακολουθεί τα διδάγματα του χριστιανισμού (όχι συμπτωματικά αλλά συνειδητά), υπάρχει μάλιστα και αθεϊστικός χριστιανισμός.

Όσο για την μετά θάνατον ζωή, ούτε καν η καινή διαθήκη δεν έχει ξεκάθαρη θέση (για την παλιά δεν το συζητώ, οι εβραίοι δεν πίστευαν ότι η ψυχή υπάρχει ξέχωρα απ' το σώμα, σχεδόν μέχρι την εποχή του Χριστού). Υπάρχουν ένα σωρό αντιφατικά χωρία, ακόμη και ο ίδιος ο Χριστός μιλάει κατ' ουσίαν για δεύτερη ζωή με οστά και σάρκα γι' αυτούς που είναι πιστοί και ευλαβείς και αιώνια ανυπαρξία για τους άλλους.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 12 Απρ 2023, 14:43

hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:39
Ο ορισμός του χριστιανού είναι αυτός που ακολουθεί τα διδάγματα του χριστιανισμού (όχι συμπτωματικά αλλά συνειδητά), υπάρχει μάλιστα και αθεϊστικός χριστιανισμός.

Όσο για την μετά θάνατον ζωή, ούτε καν η καινή διαθήκη δεν έχει ξεκάθαρη θέση (για την παλιά δεν το συζητώ, οι εβραίοι δεν πίστευαν ότι η ψυχή υπάρχει ξέχωρα απ' το σώμα, σχεδόν μέχρι την εποχή του Χριστού). Υπάρχουν ένα σωρό αντιφατικά χωρία, ακόμη και ο ίδιος ο Χριστός μιλάει κατ' ουσίαν για δεύτερη ζωή με οστά και σάρκα γι' αυτούς που είναι πιστοί και ευλαβείς και αιώνια ανυπαρξία για τους άλλους.
Πώς μπορεί να δοθεί ένας ορισμός σε κάτι που αφορά σε αμιγώς προσωπική ερμηνεία των πραγμάτων;

Είτε αφορά σε ένθεους είτε σε περίπου είτε σε άθεους.

Θέλω και μια διευκρίνηση για τον "άθεο χριστιανισμό", είναι ενδιαφέρων όρος. :)
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 14:53

ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:34
Bic έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

Απλώς νομίζω ότι το οτιδήποτε μπορεί να έχει μια στοιχειώδη βαρύτητα, μόνον μέσω συγκρίσεων.

Θέλεις;
Ασφαλώς και θέλω, γιατί όχι; Συζήτηση κάνουμε.

Ας αρχίσω εγώ λοιπόν, μια που εσύ με κουοτάρισες αρχικά.
Έπιασες σ' ένα ποστ μου την φράση μου "Όποιος δεν πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή, απλά δεν είναι Χριστιανός" και την απομόνωσες, απαντώντας μου (αν κατάλαβα καλά από τα γραφόμενά σου) ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα Χριστιανισμού αλλά και άλλων (όλων) θρησκειών και μου παρέθεσες και κάποιες αντιστοιχίες στους συμβολισμούς διάφορων "γνωστών παραδείσων". ΟΚ;

Σου είπα ότι δεν εννοούσα αυτό που κατάλαβες, ότι δηλαδή μιλάω μόνο για Χριστιανούς, απλά έτσι σου φάνηκε επειδή φαντάζομαι δεν είχες δει όλον τον μέχρι τότε διάλογό μας με τον Χέλη.

Με ρώτησες μάλιστα αν ξέρω κάποια θρησκεία που να μην είναι βασικό στοιχείο η ΜΘΖ και σου απάντησα ότι δεν ξέρω όλες τις δοξασίες όλων των θρησκειών του κόσμου, αλλά φαντάζομαι ότι αν όχι σε όλες, σχεδόν σε όλες θα ισχύει αυτό που λες.

ΟΚ μέχρι εδώ; Απαντώ μόνος μου, ΟΚ.

Αμέσως μετά με ρωτάς "ποιος απαίτησε να τον αποκαλούν Χριστιανό" και στο καπάκι μου λες ότι τα έχω μπλέξει.
Χριστιανό απαιτεί να τον αποκαλούν (στο κατά Χέλη Ευαγγέλιο), κάποιος που ασκεί μέρος της χριστιανικής πίστης, χωρίς να αποδέχεται το υπέρτατο δίδαγμά της που είναι η ΜΘΖ. Αυτό ισχυρίζεται ο Χέλης και σ' αυτό απάντησα.
Όσο δε για το τι έχω μπλέξει και πού, περιμένω να μου το πεις εσύ επειδή δεν κατάλαβα καν γιατί το είπες.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Απρ 2023, 14:54

ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:43
hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:39

Πώς μπορεί να δοθεί ένας ορισμός σε κάτι που αφορά σε αμιγώς προσωπική ερμηνεία των πραγμάτων;

Είτε αφορά σε ένθεους είτε σε περίπου είτε σε άθεους.
Δεν μπορεί να δοθεί αντικειμενικός ορισμός, αυτός είναι ο ορισμός όσων δηλώνουν αντίθετοι με τις παραδοσιακές σέκτες. Λεξιλογικά τουλάχιστον έχουν δίκιο. Για τον Bic δεν είναι χριστιανοί, όπως για τους συγγενείς μου δεν είναι χριστιανοί οι καθολικοί.
ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:43
Θέλω και μια διευκρίνηση για τον "άθεο χριστιανισμό", είναι ενδιαφέρων όρος. :)
Είναι υπαρκτός όρος, αφορά αυτούς που είναι είτε εθιμοτυπικά χριστιανοί, ακολουθούν δηλαδή το τυπικό της εκκλησίας, είτε έχουν ένα σύστημα ηθικής που πηγάζει από τα ιερά κείμενα και διδαχές πατέρων, είτε έχουν κάποιου είδους ντεϊστική θέαση όπου θεός είναι το σύμπαν, όχι κάποιο ενσυνείδητο ον.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Απρ 2023, 14:56

Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:53
Χριστιανό απαιτεί να τον αποκαλούν (στο κατά Χέλη Ευαγγέλιο), κάποιος που ασκεί μέρος της χριστιανικής πίστης, χωρίς να αποδέχεται το υπέρτατο δίδαγμά της που είναι η ΜΘΖ. Αυτό ισχυρίζεται ο Χέλης και σ' αυτό απάντησα.
Μα για σένα είναι αυτό το υπέρτατο δόγμα, γιατί μεγάλωσες σαν χριστιανός ορθόδοξος. Γι' αυτούς δεν είναι. Νομίζω ότι δεν έχεις αποβάλλει τελείως τον χριστιανισμό από μέσα σου γιατί συμπεριφέρεσαι στο συγκεκριμένο δόγμα σαν να είναι θεόσταλτο και όχι αποφασισμένο από ανθρώπους.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 12 Απρ 2023, 15:04

Bic έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:
Bic έγραψε:

Θέλεις;

Έπιασες σ' ένα ποστ μου την φράση μου "Όποιος δεν πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή, απλά δεν είναι Χριστιανός" και την απομόνωσες, απαντώντας μου (αν κατάλαβα καλά από τα γραφόμενά σου) ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα Χριστιανισμού αλλά και άλλων (όλων) θρησκειών και μου παρέθεσες και κάποιες αντιστοιχίες στους συμβολισμούς διάφορων "γνωστών παραδείσων". ΟΚ;

Σου είπα ότι δεν εννοούσα αυτό που κατάλαβες, ότι δηλαδή μιλάω μόνο για Χριστιανούς, απλά έτσι σου φάνηκε επειδή φαντάζομαι δεν είχες δει όλον τον μέχρι τότε διάλογό μας με τον Χέλη.

Με ρώτησες μάλιστα αν ξέρω κάποια θρησκεία που να μην είναι βασικό στοιχείο η ΜΘΖ και σου απάντησα ότι δεν ξέρω όλες τις δοξασίες όλων των θρησκειών του κόσμου, αλλά φαντάζομαι ότι αν όχι σε όλες, σχεδόν σε όλες θα ισχύει αυτό που λες.

Αμέσως μετά με ρωτάς "ποιος απαίτησε να τον αποκαλούν Χριστιανό" και στο καπάκι μου λες ότι τα έχω μπλέξει.
Όσο δε για το τι έχω μπλέξει και πού, περιμένω να μου το πεις εσύ επειδή δεν κατάλαβα καν γιατί το είπες.
Μα εγώ σε ρώτησα ποιος απαιτεί να τον αποκαλούν Χριστιανό στην καθημερινότητα και όχι με βάση τους ορισμούς του Χέλη.

Κι έχω πλήρη συναίσθηση του τι λέω και θα το καταλάβεις στην πορεία.

Οπότε, μην βάζεις στο θέμα το τι είπε ο Χέλης ή ο οποιοσδήποτε άλλος γιατί θα αρχίσω κι εγώ το τι είπε ο χ ή ψ. Ας κάνουμε διάλογο μεταξύ μας.

Εγώ έχω δηλώσει ξεκάθαρα το τι πιστεύω προσωπικά και το τι θα ψήφιζα σε βάση δημοψηφίσματος "χριστιανός/άλλο θρήσκευμα/άθεος". Θα ψήφιζα Χριστιανή Ορθόδοξη.

Σ' αυτές τις φάσεις τα "ολίγον έγκυος" δεν παίζουν. Εσύ;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ΓΑΛΗ την 12 Απρ 2023, 15:05, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 15:05

hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:56
Bic έγραψε:
Μα για σένα είναι αυτό το υπέρτατο δόγμα, γιατί μεγάλωσες σαν χριστιανός ορθόδοξος. Γι' αυτούς δεν είναι. Νομίζω ότι δεν έχεις αποβάλλει τελείως τον χριστιανισμό από μέσα σου γιατί συμπεριφέρεσαι στο συγκεκριμένο δόγμα σαν να είναι θεόσταλτο και όχι αποφασισμένο από ανθρώπους.
Ναι, για ποιους; Πες μου συγκεκριμένα, το τάδε και το τάδε δόγμα. Όχι 5-10-100 τύπους που γνώρισες "εκεί στο εξωτερικό", που ασκούσαν μια δική τους θεωρία και απλά αυτοαποκαλούνται Χριστιανοί επειδή... έτσι. Επίσης, πληζ μην ψάξεις να βρεις στο google καμμιά αμερικάνικη παραλλαγή (απ' αυτές που έχουν 2-3 σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο με 30 ακόλουθους η καθεμία), που περισσότερο παραθρησκευτική οργάνωση είναι παρά εκκλησία.

Και μη μου πεις κι εμένα περί Χριστιανικού Αθεϊσμού, όπως είπες στη Γαλή. Για θρησκείες και δόγματα μιλάμε και για πιστούς τόση ώρα, έτσι;

user0972003

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από user0972003 » 12 Απρ 2023, 15:05

Θέλω πολύ να το διαβάσω αλλά δεν ξέρω καθόλου τι θα γράψω...:/

Άβαταρ μέλους
ik_90

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ik_90 » 12 Απρ 2023, 15:17

hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 13:54
Η μόνη οδός που απομένει είναι να αρνηθείς ότι μπορείς να παντρέψεις την λογική με την θεολογία και να αποδεχτείς το δόγμα ως έχει, χωρίς σκέψη, χωρίς συζήτηση, χωρίς ανάλυση, πράγμα που, παρεμπιπτόντως, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι προσπαθούσε να κάνει η θεολογία τους προηγούμενους αιώνες.
Ουσιαστικά όλα αυτά που γράφεις τα έγραψα κι εγώ στο μήνυμα που παρέθεσες (όχι στο μέρος το οποίο παρέθεσες, στα υπόλοιπα). Πίστη και λογική είναι έννοιες ασύμβατες, με την έννοια ότι η πρώτη προσπαθεί να προσεγγίσει το ασύλληπτο υπερβατικά και αναφέρεται στα μετά τά φυσικά και η δεύτερη αφορά στον άνθρωπο και την καθημερινότητά του, τον τρόπο θέασης του κόσμου, εδώ. Αν θες και πλατωνικά, η πρώτη αφορά στις ιδέες και η δεύτερη στα φαινόμενα.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα που συζητάς με τον bic, ενδεχομένως Χριστιανός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κάποιος που ζει με τον τρόπο που δίδαξε ο Χριστός, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτός είναι Θεός, πάρα ένας φωτισμένος άνθρωπος. Οκ, μπορεί. Απλώς είναι εκτός βασικών δογμάτων. Πρόσεξε, δεν λέω ότι αυτό είναι αρνητικό, ίσα ίσα. Θεωρώ ότι, για όσους πιστεύουν σε κάτι ανώτερο, η σχέση τους με αυτό πρέπει να είναι πρωτίστως προσωπική. Εσωτερική. Αλλά αυτό δεν άρεσε ποτέ στα ιερατεία. Τώρα, αν γίνονται δεκτές τόσο "αιρετικές" σε σχέση με τα βασικά του Χριστιανικού δόγματος απόψεις από τις σύγχρονες δυτικές εκκλησίες, αυτό δεν το γνωρίζω.
“No idea is as absurd as the idea of progress.”
― Julius Evola, Revolt Against the Modern World

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 15:19

ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:04
SpoilerShow
Bic έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:

Θέλεις;

Μα εγώ σε ρώτησα ποιος απαιτεί να τον αποκαλούν Χριστιανό στην καθημερινότητα και όχι με βάση τους ορισμούς του Χέλη.
Όχι, δεν με ρώτησες αυτό, μου είπες επί λέξη:
ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:11
Ποιος απαίτησε να τον αποκαλούν Χριστιανό; :lol:
...ορμώμενη από αυτό:
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:07
Ε, αυτό είναι ο ορισμός του οξύμωρου κατ' εμέ. Να θες να σε αποκαλούν Χριστιανό (και όχι μόνο, αναφέρθηκα και σε άλλους) και να μην πιστεύεις στη συνέχεια μετά τον θάνατο. Απλά δεν γίνεται.
...που είπα δίνοντάς σου απάντηση σε άλλη ερώτησή σου. Και προφανώς και θα σου απαντούσα βάσει της κουβέντας με τον Χέλη και τους ορισμούς του, αφού από αυτήν πιάστηκες και με ρώτησες. Αν απλά ήθελες να κάνεις μια άλλη, παράλληλη συζήτηση, ξεκινώντας με την ερώτηση που έκανες, τότε δεν το κατάλαβα. Αλλά και πάλι, δεν φταίω εγώ που δεν το κατάλαβα, έτσι όπως εξελίχθηκε το πράμα.

ΓΑΛΗ έγραψε:
Κι έχω πλήρη συναίσθηση του τι λέω και θα το καταλάβεις στην πορεία.
Αυτό το ξέρω ήδη και δεν είναι κάτι που θα καταλάβω στην πορεία, όπως λες. Σε γνωρίζω πολλά χρόνια, αν δεν το θυμάσαι... :lol:
ΓΑΛΗ έγραψε:
Οπότε, μην βάζεις στο θέμα το τι είπε ο Χέλης ή ο οποιοσδήποτε άλλος γιατί θα αρχίσω κι εγώ το τι είπε ο χ ή ψ. Ας κάνουμε διάλογο μεταξύ μας.
Το είπα και πριν. Από τη στιγμή που πιάστηκες από τμήμα του διαλόγου μου με τον Χέλη, αναγκαστικά τον έβαλα στον μεταξύ μας διάλογο. Αν ήταν πιο σαφής η πρόθεσή σου θα πήγαινε αλλιώς η κουβέντα, εννοείται. Κι επειδή, όπως είπα, σε ξέρω χρόνια, να σου πω ότι δεν είναι πάντα εντελώς ξεκάθαρο το τι θες να πεις, με τον τρόπο που το εκφράζεις. Γι' αυτό ίσως και πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις, μικρές ή μεγαλύτερες. Και κάποιες λύνονται εύκολα, κάποιες όχι...
ΓΑΛΗ έγραψε:
Εγώ έχω δηλώσει ξεκάθαρα το τι πιστεύω προσωπικά και το τι θα ψήφιζα σε βάση δημοψηφίσματος "χριστιανός/άλλο θρήσκευμα/άθεος". Θα ψήφιζα Χριστιανή Ορθόδοξη.

Σ' αυτές τις φάσεις τα "ολίγον έγκυος" δεν παίζουν. Εσύ;
Εγώ είπα ότι δεν αυτοταμπελιάζομαι, αλλά χάριν της συζήτησης ας πούμε ότι είμαι αγνωστικιστής. Εσύ βέβαια με έβγαλες άθεο, αλλά ας είναι κι έτσι, εκεί θα τα χαλάσουμε; :lol:

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Απρ 2023, 15:23

Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:05
hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:56
Bic έγραψε:
Ναι, για ποιους; Πες μου συγκεκριμένα, το τάδε και το τάδε δόγμα. Όχι 5-10-100 τύπους που γνώρισες "εκεί στο εξωτερικό", που ασκούσαν μια δική τους θεωρία και απλά αυτοαποκαλούνται Χριστιανοί επειδή... έτσι. Επίσης, πληζ μην ψάξεις να βρεις στο google καμμιά αμερικάνικη παραλλαγή (απ' αυτές που έχουν 2-3 σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο με 30 ακόλουθους η καθεμία), που περισσότερο παραθρησκευτική οργάνωση είναι παρά εκκλησία.

Και μη μου πεις κι εμένα περί Χριστιανικού Αθεϊσμού, όπως είπες στη Γαλή. Για θρησκείες και δόγματα μιλάμε και για πιστούς τόση ώρα, έτσι;
Α, τώρα έγιναν preemptively παραθρησκευτικές οργανώσεις. :lol:
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών