Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 13 Απρ 2023, 02:07

Από πού είναι σαφές; Από ανώνυμα στατιστικά είναι αυτά. Δεν λέω ότι έχουν συσχέτιση μόνο την ηθική, έχει να κάνει και με άλλα πράγματα η υποεκπροσώπηση, όπως το γεγονός ότι η ανυπαρξία πίστης στον Θεό είναι συχνότερη σε υψηλότερα κοινωνικά στρώματα και η εγκληματικότητα έχει να κάνει και με κοινωνικές συνθήκες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

giorgos mpekos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από giorgos mpekos » 13 Απρ 2023, 02:51

Ik90
μπράβο σου που δεν .προσπάθησε να περάσεις τα πιστεύω σου αυτά με το ζόρι
ακόμη και να προσπαθούσες με έναν ευγενικό τρόπο δε θα ήταν Και τέλειος λάθος ανήθικο. Γιατί υπάρχουν και οι άνθρωποι που θέλουν να εξαπατήσουν και να σου επιβάλουν με το ζόρι οπως υπάρχουν η
αξιοπρεπείς άνθρωποι
εγώ φυσικά δε σε παρεξήγησα παρά σου έφερνα μια σκεπτικη για το ποια είναι τα πιστεύω σου. Όταν δεν μπορείς να τα εξηγησεις.φαινετε και για σένα αυτό δηλαδή ότι δύσκολα έχεις
θρησκευτικές πεποιθησεις.ακόμη και κάποιος βαπτισμένος χριστιανός ορθόδοξος επίσημα μπορεί να μην
έχει μια πλήρως αληθινή πίστη παρά μόνο εξωτερικά.και γιατί οι πεποιθήσεις που έγραψες δε. Μπορούν να είναι πλήρεις άμα δεν είσαι
σίγουρος γιαυτες. Και ποιος είναι πράγματι σίγουρος για τις πεποιθήσεις μας.κανεις η μήπως πολύ λίγη. Γιατί ποτέ δε γνώρισες τις πραγματικές σου πεποιθήσεις. μπραβο που τις ανέπτυξε και προσπαθησες
ακόμη κι αν δεν τις έφτασες τελικά.καλυτερα να σέβεσαι ακόμη και αν δεν έχεις πλήρη πίστη.δεν είμαι ένας αντίχριστος είμαι απλά. ένας άνθρωπος με σκέψη και προβληματισμούς.γιαυτοκαι έχω πρόβλημα και μάλιστα βαρύ πρόβλημα που δεν έχει σχέση με κόμπλεξ αλλά με αγανάκτηση με τους ανηθικους ανθρώπους που έκαναν σελίδες στο φεισμπουκ και
εξαπατούσαν με τη θρησκεια κάποιον και δε νοιάστηκαν για έναν φτωχό και που έκαναν τις θηριοδιες. αγαπώ τις θρησκείες όταν φέρνουν την αγάπη και το γλέντι.τις σέβομαι
οταν φέρνουν τον σεβασμό και τη βοήθεια.οταν φέρνουν την κατανόηση όταν φέρνουν τη σκέψη και το πνεύμα και την πρόοδο.αυτες οι πηγές είναι καλές όπως καθετι στη ζωή και όχι μόνο οι θρησκειες. νηστεύω κανονικα ως χριστιανός ορθόδοξος βαπτισμενος κιας μην έχω την πλήρη πίστη.δε γνωρίζουμε
την πραγματικότητα και δεν έχω θρησκευτικές πεποιθήσεις γιατί δεν είμαι ο θεός. που είναι ο Θεός και τι σημαίνει πείτε μας . Ποιος τα έγραψε όλα των θρησκειών και πως θα τον πιστέψουμε χωρίς να το χουμε δει
ας ενωθούμε λοιπόν με το σύμπαν ik90 κιας είμαστε ήδη στο σύμπαν δεν πειράζει κι αυτό ακόμα
δεν μας ενοχλεί παρά μόνο εάν κάποιος το εκμεταλλευτεί.δε θα είμαστε το παιχνιδακι κάποιου με κακές προθέσεις αλλά θα έχουμε το δικό μας οδηγό το πνεύμα και την ψυχή ακομα

Άβαταρ μέλους
Αρίστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Αρίστος » 13 Απρ 2023, 03:14

nik_killthemall έγραψε:
12 Απρ 2023, 21:02
Αρίστος έγραψε:
12 Απρ 2023, 06:53
nik_killthemall έγραψε:
11 Απρ 2023, 22:18

Ανιστόρητες σαχλαμάρες ...

Μέχρι την εποχή του Κωνσταντίνου (αρχές 4ου αι.μ.Χ.) όλα μαζί τα δεκάδες ρεύματα του Χριστιανισμού (γιατί τους πρώτους αιώνες ο Χριστιανισμός ΔΕΝ ήταν ένας, αλλά πολλοί) δεν ξεπερνούσαν το 10% της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Moνο που απο το Διοκλητιανο και μετα τους Αυτοκρατορες τους ενδιεφερε η Ανατολη και στα μεγαλα αστικα κεντρα της Ανατολης οπως στην Αλεξανδρεια και στην Αντιοχεια, πλειοψηφια ηταν οι Χριστιανοι, πιχι το μεγαλυτερο αγκαθι στις αντιχριστιανικες μεταρρυθμισεις του Ιουλιανου απεβηκε η Αντιοχεια. Και μην ξεχνας οτι ο Κωνσταντινος εντυπωσιαστηκε οταν συνειδητοποιησε πως η πλειοψηφια των στρατιωτων του ηταν Χριστιανοι, αυτο πιθανοτατα ηταν η κρισιμη παραμετρος που τον επεισε να αλλαξει την πρακτικη της Ρωμης εναντιον τους.

Εσυ μπορει να νομιζεις οτι τους ανατολικους αυτοκρατορες τους επιασε καποια αγαπη για το Χριστιανισμο, οχι βεβαια, οταν ειδικα ο Κωνσταντινος πιχι ηταν και αρχιερεας του Μιθρα, απλα εβαλαν κατω τα δεδομενα και ειδαν οτι στις μεγαλες πολεις της Ανατολης οι Χριστιανοι κυριαρχουν, συνεπως το συμφερον τους ηταν να πανε μαζι τους. Γι' αυτο λεμε οτι ηταν μια θρησκεια που επιβληθηκε απο τη βαση.

.
Σαχλαμάρας συνέχεια ...

Αφου σε ολη τη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορία στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. οι Χριστιανοί ήταν το πολύ το 10%, ε μόνο στην ανατολή άντε να ήταν το πολύ 25%, δηλ. και πάλι μειονότητα (διαφορετικά τα νούμερα δεν βγαίνουν), οπότε τα περι θρησκειας της βάσης πάνε περίπατο, όσο κι αν Αρίστοι το μαλλιοτραβήξουν.

Ο Κωνσταντίνος δεν εντυπωσιάστηκε από κάποια πλειοψηφεία χριστιανών, έλεος, μειοψηφεία ηταν. Ο Κωνσταντίνος εντυπωσιάστηκε από την χριστιανική δεισιδαιμονία, καθώς έβλεπε πως όλοι αυτοκράτορες του καιρού του που εναντιώνονταν στους χριστιανούς, είτε πέθαιναν από φριχτές αρρώστιες είτε έχαναν στις μάχες διαδοχής.
Ο Κωνσταντίνος δεν είχε κάποια προτίμηση στην Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, καθώς ο ίδιος μετά από μια 10ετια μηχανοραφιών έγινε συναυγουστος στην δυτικη Ρωμαϊκη αυτοκρατορία, στη δυτική δηλ. ανδρώθηκε.
Η δεισιδαιμονία του Κωνσταντίνου διογκώθηκε όταν διέταξε στη μάχη της Μιλβίας Γέφυρας τα στρατεύματα του να χαράξουν στις ασπίδες τον σταυρό κάνοντας έκκληση στον θεο των Χριστιανών (ο οποίος είχε ήδη "τιμωρήσει" τους διώκτες του προηγούμενους αύγουστους αυτοκράτορες) να τον βοηθήσει στον εμφύλιο, τον οποίο νίκησε και έγινε κυρίαρχος της δυτικής Ρωμαϊκης αυτοκρατορίας, εκλαμβάνοντας έτσι πως ο θεός των χριστιανών ήταν μαζί του !

Όλη η ιστορία με τον Κωνσταντίνο και τον Χριστιανισμό δεν διαφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ από τον τρόπο που ο μάγος μιας πρωτόγονης απομονωμένης φυλης θα διαχειριζοταν εναν σεισμό ή μια βροχή : με δεισιδαιμονία. Και είναι ζοφερό πως η δεισιδαιμονία άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Γιαυτον ακριβως τον λόγο ο Κωνσταντίνος παρέμεινε αρχιερέας του Μίθρα, και γιαυτο βαφτίστηκε από Αρειανό, γιατί λόγω δεισιδαιμονίας ήθελε να τα έχει καλά με ολους τους θεούς.

Επίσης δεν ισχύει πως ο Χριστιανισμός ήταν πλειοψηφεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ανατολής στις αρχές του 4ου αιώνα. Στην Αλεξάνδρεια π.χ. κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις (Υπατία) τέλη 4ου αρχες 5ου αιώνα, οι χριστιανοί ήταν όσοι οι ειδωλολατρες και οι ιουδαίοι μαζί, 60-70 χρόνια μετά τον θάνατο (και την χριστιανικη ώθηση) του Κωνσταντίνου !

ΔΕς τον ρυθμο αυξησης των Χριστιανων ανα δεκαετια που ηταν 40%...

It is generally agreed that Christians, having started with a few dozen adherents in 30 AD, made up ten percent of the Empire by c. 300 AD, that is six million people, and that by c. 350 that figure was over thirty million, with Christians now a clear majority of the Empire.

Rodney Stark in The Rise of Christianity has a very interesting model that starts with 1,000 members of the Jesus Sect in 40 AD and projects a growth rate of 40% per decade up to the fourth century. As Stark lays out, this tallies with the available historical evidence, both the more impressionistic kind,[1] and a remarkable study on the growth of Christianity in Egypt, where we have the nearest approximation to BMD records in the Roman world.[2]

Starks model means the trajectory was, roughly[3]:

7,500 Christians by the end of the first century (0.02% of sixty million people);
40,000 Christians by 150 AD (0.07%)
200,000 by 200 AD (0.35%)
2 million by 250 AD (2%)

https://kyleorton.co.uk/2021/06/11/how- ... an-empire/

Και δες το γενικο συμπερασμα εξαιτιας αυτης της ραγδαιας αυξησης.

By the time Constantine legalized the practice of Christianity in 313, the empire
was already heavily Christianized. By the year 300 perhaps 10 percent of the
people were Christians, and by the middle of the century, Christians may well have
been a majority of the citizens, 33 million Christians in an empire of 60 million
people.
So Constantine did not so much ensure Christianity’s success as
acknowledge it.

https://www.a2schools.org/cms/lib/MI019 ... of-Chr.pdf

.

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 13 Απρ 2023, 06:36

EKPLIKTIKOS έγραψε:
11 Απρ 2023, 00:30
Δε θελω να επηρεάσω κανεναν αλλα αφου ρωτάς πιστεύω ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει τίποτα και οι θρησκείες είναι κλασικό παράδειγμα της παραλογης φύσης του ανθρώπου. Η ψυχολογια του ανθρωπου δεν ειναι και ό,τι πιο ορθολογικά δομημένο υπάρχει εκεί έξω, σκέψου τα ζώδια, τα ζόμπι, τους βρυκόλακες, τα φαντάσματα, την τηλεπάθεια, την χαρτομαντεια, την καφεμαντεία, τα ταρω, τις Πυθιες, τα ματάκια που προστατεύουν από το κακό το μάτι, τα ξεματιασματα, τη μόρα, τους δαίμονες και τα ξωτικά, τις γοργόνες και τα τρολ, τα ελοχιμ, νεφελιμ, τα πνεύματα, καλά ή κακά, τους ιπτάμενους δίσκους και κυριολεκτικά εκατοντάδες αλλά πράγματα που ζουν ανάμεσά μας (κάμερα σε μένα)
:p2:

:003:

.,
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 13 Απρ 2023, 07:23

nik_killthemall έγραψε:
12 Απρ 2023, 21:02
Αφου σε ολη τη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορία στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ. οι Χριστιανοί ήταν το πολύ το 10%, ε μόνο στην ανατολή άντε να ήταν το πολύ 25%, δηλ. και πάλι μειονότητα (διαφορετικά τα νούμερα δεν βγαίνουν), οπότε τα περι θρησκειας της βάσης πάνε περίπατο, όσο κι αν Αρίστοι το μαλλιοτραβήξουν.
Ότι ήταν ραγδαίως αυξανόμενη πίστη/θρησκεία ο Χριστιανισμός εκ των κάτω (άρα μειούμενη η αρχαία θρησκεία/ες στην επικράτεια), φαίνονται σωστές οι αποφάσεις ενός αυτοκράτορα να επιτρέψει την ανεξιθρησκεία (313 μ.Χ.) είναι προφανές, ώστε να πάψουν οι ταραχές στο εσωτερικό τής επικρατείας του.
Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης (360 - 362 μ.Χ.) αυτοσαρκάζεται για την έλλειψη πιστών τής αρχαίας θρησκείας (Μισοπώγων κ.α.).
Αυτή η μικρή χρονική περίοδος των 47 ετών επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό. Αμφότερες οι θρησκείες δε, στηρίζονταν από τον εκάστοτε αυτοκράτορα ώσπου εντέλει επικράτησε το νέο.

.,
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
Isildur
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 13 Απρ 2023, 13:41

ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 16:27
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 16:10
ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:56
SpoilerShow
Το αγνωστικιστής δεν νομίζω ότι θα έπαιζε σε τέτοιο δημοψήφισμα. Και για να γίνω πιο σαφής όπου αναφέρω "άλλο θρήσκευμα" εννοώ συγκεκριμένο θρήσκευμα.

Τα δημοψηφίσματα στο πχόρουμ είναι άλλο πράγμα. Εγώ αναφέρομαι σε εθνικής εμβέλειας δημοψήφισμά μέτρησης, που θα αφορούσε το ποσοστό θρησκευμάτων στην Ελλάδα.

Και θα ψήφιζα "Χριστιανή Ορθόδοξη" επειδή δεν προτίθεμαι να παραχωρήσω χώρο σε θρησκείες που είναι πιο ζόρικες αναφορικά με ό,τι τις προσβάλλει.

Απλώς γιατί ουδείς μου έχει επιβάλλει κάτι στο χριστιανικό πλαίσιο. Αν θέλω να κάνω κάτι, το κάνω. Αν δεν θέλω, δεν το κάνω. Αλλά χωριάτες στο κρεβάτι μου, για να το παίξω χάι και ψαγμένη επανάστρια ή επειδή έχω θέματα με τα σόγια μου ή τους γείτονες, δεν προτίθεμαι να ανεβάσω.
Λίγο-πολύ τα ίδια κάνω κι εγώ σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά μου, ακολουθώντας τις αρχές που έχω θέσει από μόνος μου στον εαυτό μου. Αρχές που έχουν επιρροές από θρησκεία; Μπορεί, καθόλου απίθανο, το λέω άλλωστε κι αυτό πιο πάνω. Αλλά όχι για θρησκευτικούς λόγους ή επειδή είμαι πιστός. Δεν είμαι πιστός, δεν είμαι θρήσκος καν και όπως ξανάπα δεν με ενδιαφέρει καν να αυτοπροσδιορίζομαι βάσει θρησκείας, το θεωρώ άκυρο με τον τρόπο που το βλέπω εγώ.
Εγώ πάλι δεν νομίζω ότι οι αρχές του καθένα μας έχουν επιρροές από τη θρησκεία. Και επειδή αναφέρομαι στον ελληνικό χώρο, ειλικρινά δεν βρίσκω καμμία διαφορά στις συμπεριφορές χριστιανών, άθεων, εθνικών, παγανιστών, βουδιστών κλπ που έχω γνωρίσει. :lol:

Εσύ;

Ξέρεις έστω κι έναν που η συμπεριφορά του να έχει σαφή θρησκευτικό επηρεασμό από αυτό που δηλώνει; :lol:
Από κοντά έχω γνωρίσει μόνο κάποιες παραλλαγές Χριστιανών, Μουσουλμάνους και Άθεους. Βουδιστές, Δωδεκαθεϊστές (πραγματικούς), Ινδουϊστές δεν έχω συναντήσει ποτέ IRL, και φυσικά δεν μπορώ να κρίνω συμπεριφορές από άτομα που γνώρισα στο internet για να σου πω.

Από τους Χριστιανούς, αυτοί που η καθημερινή συμπεριφορά τους είναι πολύ (έως πάρα πολύ) επηρεασμένη από την θρησκεία τους, είναι οι Ευαγγελικοί και οι ΜΤΙ σχεδόν στο σύνολο όσων έχω γνωρίσει. Για τους Ορθόδοξους δεν μπορώ να σου πω κάτι, είναι η πλειοψηφία έτσι κι αλλιώς οπότε πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο να διαχωρίσει κανείς θρησκευτικές από κοινωνικές αρχές σε αυτούς, από τη στιγμή που σίγουρα η θρησκεία και το συγκεκριμένο δόγμα έχει συμβάλλει πάρα πολύ στην διαμόρφωση των γενικών αρχών της εδώ κοινωνίας μετά από τόσους αιώνες.

Με τους Μουσουλμάνους τα πράματα ήταν λίγο παράξενα, για παράδειγμα γνώρισα άτομα που τα τυπικά της θρησκείας τους τα κρατούσαν από λίγο έως καθόλου (προσευχές καθημερινές, ραμαζάνια, χοιρινά κλπ), αλλά παρ' όλα αυτά, ακόμα κι αυτοί είχαν μια αρκετά απαξιωτική στάση απέναντι στις γυναίκες.

Εκεί που έχω δει αλλαγές σε συμπεριφορά και αρχές, ήταν σε κάποιους λίγους που έγιναν Χριστιανοί όψιμα. Όχι σε όλους, κάποιοι απλώς άρχισαν να λειτουργούν πιο φαρισαϊκά, αλλά σε κάποιους είδα πολύ μεγάλες αλλαγές. Οπότε εκεί, επίσης η θρησκεία επηρέασε σαφώς την εν γένει στάση τους.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... :p2:

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Απρ 2023, 13:53

Bic έγραψε:
13 Απρ 2023, 13:41
ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 16:27
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 16:10

Λίγο-πολύ τα ίδια κάνω κι εγώ σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά μου, ακολουθώντας τις αρχές που έχω θέσει από μόνος μου στον εαυτό μου. Αρχές που έχουν επιρροές από θρησκεία; Μπορεί, καθόλου απίθανο, το λέω άλλωστε κι αυτό πιο πάνω. Αλλά όχι για θρησκευτικούς λόγους ή επειδή είμαι πιστός. Δεν είμαι πιστός, δεν είμαι θρήσκος καν και όπως ξανάπα δεν με ενδιαφέρει καν να αυτοπροσδιορίζομαι βάσει θρησκείας, το θεωρώ άκυρο με τον τρόπο που το βλέπω εγώ.
Εγώ πάλι δεν νομίζω ότι οι αρχές του καθένα μας έχουν επιρροές από τη θρησκεία. Και επειδή αναφέρομαι στον ελληνικό χώρο, ειλικρινά δεν βρίσκω καμμία διαφορά στις συμπεριφορές χριστιανών, άθεων, εθνικών, παγανιστών, βουδιστών κλπ που έχω γνωρίσει. :lol:

Εσύ;

Ξέρεις έστω κι έναν που η συμπεριφορά του να έχει σαφή θρησκευτικό επηρεασμό από αυτό που δηλώνει; :lol:
Από κοντά έχω γνωρίσει μόνο κάποιες παραλλαγές Χριστιανών, Μουσουλμάνους και Άθεους. Βουδιστές, Δωδεκαθεϊστές (πραγματικούς), Ινδουϊστές δεν έχω συναντήσει ποτέ IRL, και φυσικά δεν μπορώ να κρίνω συμπεριφορές από άτομα που γνώρισα στο internet για να σου πω.

Από τους Χριστιανούς, αυτοί που η καθημερινή συμπεριφορά τους είναι πολύ (έως πάρα πολύ) επηρεασμένη από την θρησκεία τους, είναι οι Ευαγγελικοί και οι ΜΤΙ σχεδόν στο σύνολο όσων έχω γνωρίσει. Για τους Ορθόδοξους δεν μπορώ να σου πω κάτι, είναι η πλειοψηφία έτσι κι αλλιώς οπότε πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο να διαχωρίσει κανείς θρησκευτικές από κοινωνικές αρχές σε αυτούς, από τη στιγμή που σίγουρα η θρησκεία και το συγκεκριμένο δόγμα έχει συμβάλλει πάρα πολύ στην διαμόρφωση των γενικών αρχών της εδώ κοινωνίας μετά από τόσους αιώνες.

Με τους Μουσουλμάνους τα πράματα ήταν λίγο παράξενα, για παράδειγμα γνώρισα άτομα που τα τυπικά της θρησκείας τους τα κρατούσαν από λίγο έως καθόλου (προσευχές καθημερινές, ραμαζάνια, χοιρινά κλπ), αλλά παρ' όλα αυτά, ακόμα κι αυτοί είχαν μια αρκετά απαξιωτική στάση απέναντι στις γυναίκες.

Εκεί που έχω δει αλλαγές σε συμπεριφορά και αρχές, ήταν σε κάποιους λίγους που έγιναν Χριστιανοί όψιμα. Όχι σε όλους, κάποιοι απλώς άρχισαν να λειτουργούν πιο φαρισαϊκά, αλλά σε κάποιους είδα πολύ μεγάλες αλλαγές. Οπότε εκεί, επίσης η θρησκεία επηρέασε σαφώς την εν γένει στάση τους.
Νομίζω ότι κάνεις ένα βασικό λάθος. Θεωρείς ότι οι όποιες συμπεριφορές ή χαρακτήρες ανθρώπων, έχουν ως πηγή επηρεασμού τη θρησκεία, ενώ στην ουσία ο μόνος επηρεασμός προκύπτει από το αμιγώς γήινο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης τους με τους ανθρώπους.

Εγώ έχω γνωρίσει ενθουσιώδεις "βουδιστές/ινδουϊστές" (ήταν το πρώτο κύμα των αλλούτερων στην αρχή της μεταπολίτευσης) και μετά ακολούθησε το κύμα των "αντιφά πολυθεϊστών"...

Ιστορίες καθημερινής επικής τρέλλας, που θα έλεγε και ο Μπουκόφσκι.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 13 Απρ 2023, 14:08

Blackdog έγραψε:
12 Απρ 2023, 18:26
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 16:01
Blackdog έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:48

Οι πιο γνωστοι ειναι οι Εβιωνιτες

https://en.wikipedia.org/wiki/Ebionites
Ρε φίλε, τι πετάγεσαι τώρα; Ασ' τον να ψάχνει με τις ώρες... :lol:

ΟΚ, πέρα από την πλάκα, το παράδειγμά σου δεν ταιριάζει και τόσο με αυτό που συζητάμε. Δεν τους ήξερα τους Εβιωναίους, από το link σου τους έμαθα, αλλά αφ' ενός μόνο Χριστιανούς δεν μπορείς να τους πεις από όσο διάβασα εκεί (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης), αφ' ετέρου δε, δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τους... "Χριστιανούς του εξωτερικού που έχουν προχωρήσει", που λέει ο Χέλης. Μια αρχαία εβραϊκή αίρεση ήταν που δεν υπάρχει καν σήμερα, αν κατάλαβα καλά με μια γρήγορη ματιά που έριξα στη σελίδα της wiki.
:lol:

Δεν ειχα προλαβει το Χριστιανους του εξωτερικου...Οι εβιοι ηταν ιουδαιοχριστιανοι
Jewish Christians were the followers of a Jewish religious sect that emerged in Judea during the late Second Temple period (first century AD). These Jews believed Jesus to be the prophesied Messiah, and blended his teachings into the Jewish faith, including the observance of the Jewish law. Jewish Christianity is the foundation of Early Christianity,
Και επισης αν το δεις με ανοιχτο μυαλο, ο Χριστιανισμος ηταν και αυτος μια ιουδαικη αιρεση.
Αυτό καλά κάνεις και το επισημάνεις μεν, αλλά είναι και δική μου άποψη. :wink
Το έχω πει κι εγώ πολλές φορές, ακόμα κι εδώ στο πχόρουμ (νομίζω το αναφέρω και σε αυτό το νήμα κάπου).
Blackdog έγραψε:
Υπηρξαν και αλλοι ομως

https://en.wikipedia.org/wiki/Therapeutae
The 3rd-century Christian writer Eusebius of Caesarea (c. 263–339), in his Ecclesiastical History, identified Philo's Therapeutae as the first Christian monks, identifying their renunciation of property, chastity, fasting, and solitary lives with the cenobitic ideal of the Christian monks.[
Αντίστοιχα με τους προηγούμενους που είχες βάλει. Και πάλι δεν τους λες και Χριστιανούς ακριβώς, βλέπω ότι κάποιοι τους αναφέρουν είτε ως φιλοσοφικό ρεύμα, άλλοι βρίσκουν ομοιότητες με τον βουδιστικό μοναχισμό κλπ. Και φυσικά, δεν υπάρχουν καν πλέον.
Blackdog έγραψε:
Και υπαρχουν
https://en.wikipedia.org/wiki/The_New_C ... enborgian)
The New Church has two essential doctrines. The first is that there is one God, Jehovah, who incarnated as Jesus so that he may redeem mankind.[16] The second is the obligation to live according to his commandments.
Μαζι με αυτους του Αδειου Ταφου (καθολικη αιρεση) και καποιες κοινοτητες νεοεποχιτων. Δυστυχως δεν μπορεσα να βρω λινκ για αυτους.
Αυτοί γιατί δεν πιστεύουν στην ΜΘΖ; Από πού προκύπτει αυτό; Δες τι λέει το άρθρο που παραθέτεις:
Afterlife
New Church adherents believe that there was no space and time before the universe was created, and the realm with no space and time is the spiritual world. The spiritual world, which is divided between heaven and hell, is where the soul is realised. "All who die and become angels put off those two things proper to nature, which [...] are space and time; for they enter then into spiritual light, in which the objects of thought are truths, and the objects of sight are similar to the objects in the natural world, but correspondent to their thoughts."States of being replace time, and love replaces space or distance.
Πόσο πιο μετά θάνατον ζωή, απ' αυτό; Με κόλαση, παράδεισο... τα πάντα. Απλά ερμηνεύουν κάπως διαφορετικά την προέλευση του πνευματικού κόσμου, ίσως. Επίσης:
The New Church has two essential doctrines. The first is that there is one God, Jehovah, who incarnated as Jesus so that he may redeem mankind. The second is the obligation to live according to his commandments.
...
...
Adherents believe that these two doctrines bring about salvation and union with Jesus. "All things of the doctrine of the New Church have reference to these two, because they are its universals, on which all the particulars depend, and are its essentials, from which all the formalities proceed "If a person is unaware of the doctrines but has believed in one God and lived a good life, according to Swedenborg, they will learn them from angels after death.
:102:
Blackdog έγραψε:
Πεταχτηκα βασικα, γιατι καπου κανεις λαθος. Το δογμα διαμορφωθηκε σε μεγαλο βαθος χρονου, κοντα σε χιλιετια. Μεχρι τοτε πολλες αιρεσεις ειχαν εμφανιστει που σιγουρα καποια θα ειχε καλυψει το θεμα της αναστασης. Μην νομιζεις οτι η "αληθεια" ηταν ετσι απ την αρχη, εχει αλλαξει 10 φορες τουλαχιστον.
Καμμιά αντίρρηση σ' αυτό. Κανείς δεν λέει ότι η θρησκεία έχει μείνει αναλλοίωτη μετά από τόσους αιώνες. Εδώ το σύμβολο της πίστης έχει αλλάξει πόσες φορές, μέχρι να καταλήξουμε στο υπάρχον. Και πολύ πιθανόν να υπάρχουν όντως κάποια δόγματα (αιρέσεις, παραλλαγές όπως θες πες τα) που μπορεί να έχουν άλλη άποψη για την ΜΘΖ. Δεν ξέρω ποιοι είναι, αν υπάρχουν και πόσοι πιστοί τους ακολουθούν (όπως λέμε, αν γεμίζουν ταξί), όμως μου φαίνεται χαζό να αυτοπροσδιορίζονται ως Χριστιανοί για τους λόγους που είπα πολλάκις πιο πάνω. Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον τα μεγάλα δόγματα, που έχουν επικρατήσει και καλύπτουν σχεδόν όλον τον χριστιανικό κόσμο, πιστεύουν και ελπίζουν στην ΜΘΖ. Που είναι και η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε ο Χριστιανισμός σε όλες τις (γνωστές) μορφές του, βέβαια.

Και φυσικά, είναι εντελώς άλλο πράμα να λες ότι υπάρχει η τάδε αίρεση (δόγμα κλπ) που να λέει ότι "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε, δεν υπάρχει τίποτα μετά το κακάρωμα" κι άλλο να λες "ξες, εγώ είμαι Ορθόδοξος, Καθολικός, Προτεστάντης, Αγγλικανός, Ευαγγελικός αλλά δεν πιστεύω πλέον στην ΜΘΖ". Απλά δεν γίνεται, ή απλά δεν είσαι τίποτα απ' όλα αυτά.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 13 Απρ 2023, 14:11

Σιγά-σιγά, όπως το πας, θα φτάσουμε και στο No true Scotsman.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 13 Απρ 2023, 14:15

hellegennes έγραψε:
13 Απρ 2023, 14:11
Χρειάστηκε να το γκουγκλάρω αυτό και ναι, σε περιγράφει απόλυτα. Μάλλον γι' αυτό το ήξερες.

Επίσης, για νωρίτερα, σε είχα για πιο έξυπνο. Επικεντρώνεσαι τόσο πολύ στο τυράκι, που σου ξεφεύγει η φάκα. Κι έτσι την πατάς καμμιά φορά (βλέπεις, δεν με ξέρεις μόνο εσύ πολύ καλά, συμβαίνει και το αντίστροφο, μετά από τόσα χρόνια...).

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Απρ 2023, 14:16

Bic έγραψε:
13 Απρ 2023, 14:08

Και φυσικά, είναι εντελώς άλλο πράμα να λες ότι υπάρχει η τάδε αίρεση (δόγμα κλπ) που να λέει ότι "ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε, δεν υπάρχει τίποτα μετά το κακάρωμα" κι άλλο να λες "ξες, εγώ είμαι Ορθόδοξος, Καθολικός, Προτεστάντης, Αγγλικανός, Ευαγγελικός αλλά δεν πιστεύω πλέον στην ΜΘΖ". Απλά δεν γίνεται, ή απλά δεν είσαι τίποτα απ' όλα αυτά.
Και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει τί είναι και τί δεν είναι ο άλλος, στο θρησκευτικό πλαίσιο ρε Bic;

O Kανένας;

Κάνε την ίδια ερώτηση στους πολιτικούς προσδιορισμούς, να δούμε πόσα ψάρια πολιτικών πεποιθήσεων (με επιστημονικούς και όχι μεταφυσικούς όρους) θα πιάσεις.

:)
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 13 Απρ 2023, 14:22

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Απρ 2023, 14:16
Bic έγραψε:

Και ποιος είναι αυτός που αποφασίζει τί είναι και τί δεν είναι ο άλλος, στο θρησκευτικό πλαίσιο ρε Bic;

O Kανένας;

Κάνε την ίδια ερώτηση στους πολιτικούς προσδιορισμούς, να δούμε πόσα ψάρια πολιτικών πεποιθήσεων (με επιστημονικούς και όχι μεταφυσικούς όρους) θα πιάσεις.

Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένεις να συγκρίνεις την πολιτική με τη θρησκεία. Ναι, υπάρχουν κάποια κοινά, αλλά και πολλές βασικές και ουσιαστικές διαφορές.

Στην μία, για τον οπαδό πάντα, υπάρχει άποψη, συμφέρον, ιδεολογία, κρίση, (στην ανάγκη) αλλαγή παράταξης κλπ. Και ναι, εκεί μπορείς να είσαι "ολίγον έγγυος", δεν είναι απαραίτητο να σε καλύπτει 100% ένα κόμμα ή μια ιδεολογία. Στην θρησκεία η βάση είναι η πίστη. Η τυφλή και άκριτη πίστη. Αλλιώς, απλά δεν είσαι πιστός, είσαι κάτι άλλο. Είναι θέμα ορισμού νομίζω. Όσο για το ποιος αποφασίζει τι είσαι και τι όχι, που ρωτάς, δεν είναι θέμα απόφασης κάποιου άλλου, αλλά δικής σου δήλωσης. Άμα πεις "εγώ είμαι Χριστιανός", τα έχεις πει όλα μόνος σου. Δεν είναι έτσι;

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 13 Απρ 2023, 14:30

Bic έγραψε:
13 Απρ 2023, 14:22
ΓΑΛΗ έγραψε:
Bic έγραψε:

O Kανένας;

Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένεις να συγκρίνεις την πολιτική με τη θρησκεία. Ναι, υπάρχουν κάποια κοινά, αλλά και πολλές βασικές και ουσιαστικές διαφορές.

Στην μία, για τον οπαδό πάντα, υπάρχει άποψη, συμφέρον, ιδεολογία, κρίση, (στην ανάγκη) αλλαγή παράταξης κλπ. Και ναι, εκεί μπορείς να είσαι "ολίγον έγγυος", δεν είναι απαραίτητο να σε καλύπτει 100% ένα κόμμα ή μια ιδεολογία. Στην θρησκεία η βάση είναι η πίστη. Η τυφλή και άκριτη πίστη. Αλλιώς, απλά δεν είσαι πιστός, είσαι κάτι άλλο. Είναι θέμα ορισμού νομίζω. Όσο για το ποιος αποφασίζει τι είσαι και τι όχι, που ρωτάς, δεν είναι θέμα απόφασης κάποιου άλλου, αλλά δικής σου δήλωσης. Άμα πεις "εγώ είμαι Χριστιανός", τα έχεις πει όλα μόνος σου. Δεν είναι έτσι;
Διακρίνω μια σχεδόν παιδαριώδη εμμονή στο να αποδείξεις κάτι, που δεν ξέρεις καν τι είναι και προσπαθείς να το φέρεις στα δικά σου μέτρα.

Και ήμουν απολύτως σίγουρα ότι στα πολιτικά είσαι ολίγον έγκυος.

Είδες πόσο εύκολα δουλεύει το ευκολάκι της μεταφοράς του μεταφυσικού πλαίσιου στα αμιγώς γήινα πλαίσια; :lol:

Ειδικώς στους "ψαγμένους", που αν τους αφαιρέσεις τις ιδεολογικές ή ιδεοληπτικές αποδείξεις :lol: χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 13 Απρ 2023, 14:33

Bic έγραψε:
13 Απρ 2023, 14:15
hellegennes έγραψε:
13 Απρ 2023, 14:11
Χρειάστηκε να το γκουγκλάρω αυτό και ναι, σε περιγράφει απόλυτα. Μάλλον γι' αυτό το ήξερες.

Επίσης, για νωρίτερα, σε είχα για πιο έξυπνο. Επικεντρώνεσαι τόσο πολύ στο τυράκι, που σου ξεφεύγει η φάκα. Κι έτσι την πατάς καμμιά φορά (βλέπεις, δεν με ξέρεις μόνο εσύ πολύ καλά, συμβαίνει και το αντίστροφο, μετά από τόσα χρόνια...).
Το επιχείρημά σου περιγράφει. Έχεις βγάλει παραθρησκευτικούς, αιρετικούς και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο όσους δεν πιστεύουν στην πολύ προκάτ αντίληψη που έχεις για το τι είναι χριστιανός, που σε λίγο δεν θα βρεις κανέναν άνθρωπο στην Γη να είναι χριστιανός.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 13 Απρ 2023, 14:36

ΓΑΛΗ έγραψε:
13 Απρ 2023, 14:30
Bic έγραψε:
13 Απρ 2023, 14:22
ΓΑΛΗ έγραψε:

O Kανένας;

Διακρίνω μια σχεδόν παιδαριώδη εμμονή στο να αποδείξεις κάτι, που δεν ξέρεις καν τι είναι και προσπαθείς να το φέρεις στα δικά σου μέτρα.

Και ήμουν απολύτως σίγουρα ότι στα πολιτικά είσαι ολίγον έγκυος.

Είδες πόσο εύκολα δουλεύει το ευκολάκι της μεταφοράς του μεταφυσικού πλαίσιου στα αμιγώς γήινα πλαίσια; :lol:
Ρε Γαλή, έλεος. Ξέρεις καλύτερα από μένα, τι ξέρω και τι δεν ξέρω εγώ για μένα και τι προσπαθώ (πιστεύεις) να αποδείξω; Μήπως μπερδεύεσαι λίγο και νομίζεις ότι με 2 αράδες που διάβασες κατάλαβες τα πάντα για μένα;

Όσο για τις εμμονές που λες, κι επειδή νομίζεις ότι έβγαλες λαγό, ξαναδιάβασέ το με λίγο πιο καθαρό μυαλό αυτό που έγραψα, και θα καταλάβεις ότι απλώς κουοτάρω πλαγίως δικά σου λόγια, που εντελώς εμμονικά έχεις επαναλάβει δεκάδες φορές στο παρόν νήμα. Θρησκεία, πολιτική, μηδενιστές κλπ κλπ. Όντως, κάτι προσπαθείς να αποδείξεις. Εσύ, όχι εγώ. Απλά βλέπεις ότι δεν σου βγαίνει όπως το θέλεις κι ότι δεν τσιμπάνε όσο θα ήθελες, ίσως, αυτοί που θα ήθελες, ίσως.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών