Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Θρησκείες, Θεοί και παραδόσεις.

Συντονιστής: ΟΥΤΙΣ

Άβαταρ μέλους
Isildur
Phorum.gr user: Isildur

Re: Ποιες είναι οι θρησκευτικές σας πεποιθήσεις;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 15:26

ik_90 έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:17
hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 13:54
Η μόνη οδός που απομένει είναι να αρνηθείς ότι μπορείς να παντρέψεις την λογική με την θεολογία και να αποδεχτείς το δόγμα ως έχει, χωρίς σκέψη, χωρίς συζήτηση, χωρίς ανάλυση, πράγμα που, παρεμπιπτόντως, έρχεται σε αντίθεση με ό,τι προσπαθούσε να κάνει η θεολογία τους προηγούμενους αιώνες.
Ουσιαστικά όλα αυτά που γράφεις τα έγραψα κι εγώ στο μήνυμα που παρέθεσες (όχι στο μέρος το οποίο παρέθεσες, στα υπόλοιπα). Πίστη και λογική είναι έννοιες ασύμβατες, με την έννοια ότι η πρώτη προσπαθεί να προσεγγίσει το ασύλληπτο υπερβατικά και αναφέρεται στα μετά τά φυσικά και η δεύτερη αφορά στον άνθρωπο και την καθημερινότητά του, τον τρόπο θέασης του κόσμου, εδώ. Αν θες και πλατωνικά, η πρώτη αφορά στις ιδέες και η δεύτερη στα φαινόμενα.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα που συζητάς με τον bic, ενδεχομένως Χριστιανός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κάποιος που ζει με τον τρόπο που δίδαξε ο Χριστός, αλλά δεν πιστεύει ότι αυτός είναι Θεός, πάρα ένας φωτισμένος άνθρωπος. Οκ, μπορεί. Απλώς είναι εκτός βασικών δογμάτων. Πρόσεξε, δεν λέω ότι αυτό είναι αρνητικό, ίσα ίσα. Θεωρώ ότι, για όσους πιστεύουν σε κάτι ανώτερο, η σχέση τους με αυτό πρέπει να είναι πρωτίστως προσωπική. Εσωτερική. Αλλά αυτό δεν άρεσε ποτέ στα ιερατεία. Τώρα, αν γίνονται δεκτές τόσο "αιρετικές" σε σχέση με τα βασικά του Χριστιανικού δόγματος απόψεις από τις σύγχρονες δυτικές εκκλησίες, αυτό δεν το γνωρίζω.
Αυτό εννοείται. Να μην σου πω δηλαδή, ότι κι εγώ που δεν ακολουθώ καμμιά θρησκεία, λίγο πολύ έτσι σκέφτομαι και φέρομαι. Θες επειδή είχα χριστιανικές βάσεις μικρός και κάποια πράγματα μου έμειναν; Θες επειδή είναι στον χαρακτήρα μου ή στον τρόπο σκέψης μου; Μπορεί κάτι απ' αυτά, μπορεί και τα δυο, μπορεί και άλλα που δεν ξέρω ή δεν μου έρχονται τώρα επειδή ποτέ δεν κάθισα να το σκεφτώ και πολύ.

Αλλά όσο κι αν θεωρώ ότι πολλές από τις αρχές του Χριστιανισμού είναι στη σωστή βάση και τις ακολουθώ, Χριστιανό δεν με αποκαλώ με τίποτα. Μιλάω πάντα για αρχές, διαπροσωπικές σχέσεις και τρόπο έκφρασης σε συγκεκριμένους τομείς, όχι για τελετουργικά.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... :p2:

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 15:31

hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:23
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:05
hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:56

Μα για σένα είναι αυτό το υπέρτατο δόγμα, γιατί μεγάλωσες σαν χριστιανός ορθόδοξος. Γι' αυτούς δεν είναι. Νομίζω ότι δεν έχεις αποβάλλει τελείως τον χριστιανισμό από μέσα σου γιατί συμπεριφέρεσαι στο συγκεκριμένο δόγμα σαν να είναι θεόσταλτο και όχι αποφασισμένο από ανθρώπους.
Ναι, για ποιους; Πες μου συγκεκριμένα, το τάδε και το τάδε δόγμα. Όχι 5-10-100 τύπους που γνώρισες "εκεί στο εξωτερικό", που ασκούσαν μια δική τους θεωρία και απλά αυτοαποκαλούνται Χριστιανοί επειδή... έτσι. Επίσης, πληζ μην ψάξεις να βρεις στο google καμμιά αμερικάνικη παραλλαγή (απ' αυτές που έχουν 2-3 σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο με 30 ακόλουθους η καθεμία), που περισσότερο παραθρησκευτική οργάνωση είναι παρά εκκλησία.

Και μη μου πεις κι εμένα περί Χριστιανικού Αθεϊσμού, όπως είπες στη Γαλή. Για θρησκείες και δόγματα μιλάμε και για πιστούς τόση ώρα, έτσι;
Α, τώρα έγιναν preemptively παραθρησκευτικές οργανώσεις. :lol:
Ποιες; Οι μερικές χιλιάδες "αμερικάνικες εκκλησίες" που θα βρεις σε κάθε γωνιά; Εκκλησία του Χριστού των Πιστών Κατόχων Ούζι, Εκκλησία του Χριστού των Πιστών Κατόχων Ούζι Αλλά Χωρίς Πυρομαχικά, Εκκλησία των Πεντηκοστιανών Λατίνων της Ουρουγουάης που έχουν Μπατζανάκη Ευρωπαίο κλπ κλπ;

Blackdog

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Blackdog » 12 Απρ 2023, 15:48

Bic έγραψε:

Ναι, για ποιους; Πες μου συγκεκριμένα, το τάδε και το τάδε δόγμα.
Οι πιο γνωστοι ειναι οι Εβιωνιτες

https://en.wikipedia.org/wiki/Ebionites

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 12 Απρ 2023, 15:56

Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:19
ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:04
SpoilerShow
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:53

Ασφαλώς και θέλω, γιατί όχι; Συζήτηση κάνουμε.

Ας αρχίσω εγώ λοιπόν, μια που εσύ με κουοτάρισες αρχικά.
Έπιασες σ' ένα ποστ μου την φράση μου "Όποιος δεν πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή, απλά δεν είναι Χριστιανός" και την απομόνωσες, απαντώντας μου (αν κατάλαβα καλά από τα γραφόμενά σου) ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα Χριστιανισμού αλλά και άλλων (όλων) θρησκειών και μου παρέθεσες και κάποιες αντιστοιχίες στους συμβολισμούς διάφορων "γνωστών παραδείσων". ΟΚ;

Σου είπα ότι δεν εννοούσα αυτό που κατάλαβες, ότι δηλαδή μιλάω μόνο για Χριστιανούς, απλά έτσι σου φάνηκε επειδή φαντάζομαι δεν είχες δει όλον τον μέχρι τότε διάλογό μας με τον Χέλη.

Με ρώτησες μάλιστα αν ξέρω κάποια θρησκεία που να μην είναι βασικό στοιχείο η ΜΘΖ και σου απάντησα ότι δεν ξέρω όλες τις δοξασίες όλων των θρησκειών του κόσμου, αλλά φαντάζομαι ότι αν όχι σε όλες, σχεδόν σε όλες θα ισχύει αυτό που λες.

ΟΚ μέχρι εδώ; Απαντώ μόνος μου, ΟΚ.

Αμέσως μετά με ρωτάς "ποιος απαίτησε να τον αποκαλούν Χριστιανό" και στο καπάκι μου λες ότι τα έχω μπλέξει.
Χριστιανό απαιτεί να τον αποκαλούν (στο κατά Χέλη Ευαγγέλιο), κάποιος που ασκεί μέρος της χριστιανικής πίστης, χωρίς να αποδέχεται το υπέρτατο δίδαγμά της που είναι η ΜΘΖ. Αυτό ισχυρίζεται ο Χέλης και σ' αυτό απάντησα.
Όσο δε για το τι έχω μπλέξει και πού, περιμένω να μου το πεις εσύ επειδή δεν κατάλαβα καν γιατί το είπες.
Μα εγώ σε ρώτησα ποιος απαιτεί να τον αποκαλούν Χριστιανό στην καθημερινότητα και όχι με βάση τους ορισμούς του Χέλη.
Όχι, δεν με ρώτησες αυτό, μου είπες επί λέξη:
ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:11
Ποιος απαίτησε να τον αποκαλούν Χριστιανό; :lol:
...ορμώμενη από αυτό:
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:07
Ε, αυτό είναι ο ορισμός του οξύμωρου κατ' εμέ. Να θες να σε αποκαλούν Χριστιανό (και όχι μόνο, αναφέρθηκα και σε άλλους) και να μην πιστεύεις στη συνέχεια μετά τον θάνατο. Απλά δεν γίνεται.
...που είπα δίνοντάς σου απάντηση σε άλλη ερώτησή σου. Και προφανώς και θα σου απαντούσα βάσει της κουβέντας με τον Χέλη και τους ορισμούς του, αφού από αυτήν πιάστηκες και με ρώτησες. Αν απλά ήθελες να κάνεις μια άλλη, παράλληλη συζήτηση, ξεκινώντας με την ερώτηση που έκανες, τότε δεν το κατάλαβα. Αλλά και πάλι, δεν φταίω εγώ που δεν το κατάλαβα, έτσι όπως εξελίχθηκε το πράμα.

ΓΑΛΗ έγραψε:
Κι έχω πλήρη συναίσθηση του τι λέω και θα το καταλάβεις στην πορεία.
Αυτό το ξέρω ήδη και δεν είναι κάτι που θα καταλάβω στην πορεία, όπως λες. Σε γνωρίζω πολλά χρόνια, αν δεν το θυμάσαι... :lol:
ΓΑΛΗ έγραψε:
Οπότε, μην βάζεις στο θέμα το τι είπε ο Χέλης ή ο οποιοσδήποτε άλλος γιατί θα αρχίσω κι εγώ το τι είπε ο χ ή ψ. Ας κάνουμε διάλογο μεταξύ μας.
Το είπα και πριν. Από τη στιγμή που πιάστηκες από τμήμα του διαλόγου μου με τον Χέλη, αναγκαστικά τον έβαλα στον μεταξύ μας διάλογο. Αν ήταν πιο σαφής η πρόθεσή σου θα πήγαινε αλλιώς η κουβέντα, εννοείται. Κι επειδή, όπως είπα, σε ξέρω χρόνια, να σου πω ότι δεν είναι πάντα εντελώς ξεκάθαρο το τι θες να πεις, με τον τρόπο που το εκφράζεις. Γι' αυτό ίσως και πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις, μικρές ή μεγαλύτερες. Και κάποιες λύνονται εύκολα, κάποιες όχι...
ΓΑΛΗ έγραψε:
Εγώ έχω δηλώσει ξεκάθαρα το τι πιστεύω προσωπικά και το τι θα ψήφιζα σε βάση δημοψηφίσματος "χριστιανός/άλλο θρήσκευμα/άθεος". Θα ψήφιζα Χριστιανή Ορθόδοξη.

Σ' αυτές τις φάσεις τα "ολίγον έγκυος" δεν παίζουν. Εσύ;
Εγώ είπα ότι δεν αυτοταμπελιάζομαι, αλλά χάριν της συζήτησης ας πούμε ότι είμαι αγνωστικιστής. Εσύ βέβαια με έβγαλες άθεο, αλλά ας είναι κι έτσι, εκεί θα τα χαλάσουμε; :lol:
Το αγνωστικιστής δεν νομίζω ότι θα έπαιζε σε τέτοιο δημοψήφισμα. Και για να γίνω πιο σαφής όπου αναφέρω "άλλο θρήσκευμα" εννοώ συγκεκριμένο θρήσκευμα.

Τα δημοψηφίσματα στο πχόρουμ είναι άλλο πράγμα. Εγώ αναφέρομαι σε εθνικής εμβέλειας δημοψήφισμά μέτρησης, που θα αφορούσε το ποσοστό θρησκευμάτων στην Ελλάδα.

Και θα ψήφιζα "Χριστιανή Ορθόδοξη" επειδή δεν προτίθεμαι να παραχωρήσω χώρο σε θρησκείες που είναι πιο ζόρικες αναφορικά με ό,τι τις προσβάλλει.

Απλώς γιατί ουδείς μου έχει επιβάλλει κάτι στο χριστιανικό πλαίσιο. Αν θέλω να κάνω κάτι, το κάνω. Αν δεν θέλω, δεν το κάνω. Αλλά χωριάτες στο κρεβάτι μου, για να το παίξω χάι και ψαγμένη επανάστρια ή επειδή έχω θέματα με τα σόγια μου ή τους γείτονες, δεν προτίθεμαι να ανεβάσω.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 16:01

Blackdog έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:48
Bic έγραψε:

Ρε φίλε, τι πετάγεσαι τώρα; Ασ' τον να ψάχνει με τις ώρες... :lol:

ΟΚ, πέρα από την πλάκα, το παράδειγμά σου δεν ταιριάζει και τόσο με αυτό που συζητάμε. Δεν τους ήξερα τους Εβιωναίους, από το link σου τους έμαθα, αλλά αφ' ενός μόνο Χριστιανούς δεν μπορείς να τους πεις από όσο διάβασα εκεί (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης), αφ' ετέρου δε, δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τους... "Χριστιανούς του εξωτερικού που έχουν προχωρήσει", που λέει ο Χέλης. Μια αρχαία εβραϊκή αίρεση ήταν που δεν υπάρχει καν σήμερα, αν κατάλαβα καλά με μια γρήγορη ματιά που έριξα στη σελίδα της wiki.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 16:10

ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:56
SpoilerShow
Bic έγραψε:
ΓΑΛΗ έγραψε:
SpoilerShow
Μα εγώ σε ρώτησα ποιος απαιτεί να τον αποκαλούν Χριστιανό στην καθημερινότητα και όχι με βάση τους ορισμούς του Χέλη.
ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:11
Ποιος απαίτησε να τον αποκαλούν Χριστιανό; :lol:
...ορμώμενη από αυτό:
Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 14:07
Ε, αυτό είναι ο ορισμός του οξύμωρου κατ' εμέ. Να θες να σε αποκαλούν Χριστιανό (και όχι μόνο, αναφέρθηκα και σε άλλους) και να μην πιστεύεις στη συνέχεια μετά τον θάνατο. Απλά δεν γίνεται.
...που είπα δίνοντάς σου απάντηση σε άλλη ερώτησή σου. Και προφανώς και θα σου απαντούσα βάσει της κουβέντας με τον Χέλη και τους ορισμούς του, αφού από αυτήν πιάστηκες και με ρώτησες. Αν απλά ήθελες να κάνεις μια άλλη, παράλληλη συζήτηση, ξεκινώντας με την ερώτηση που έκανες, τότε δεν το κατάλαβα. Αλλά και πάλι, δεν φταίω εγώ που δεν το κατάλαβα, έτσι όπως εξελίχθηκε το πράμα.

ΓΑΛΗ έγραψε:
Κι έχω πλήρη συναίσθηση του τι λέω και θα το καταλάβεις στην πορεία.
Αυτό το ξέρω ήδη και δεν είναι κάτι που θα καταλάβω στην πορεία, όπως λες. Σε γνωρίζω πολλά χρόνια, αν δεν το θυμάσαι... :lol:
ΓΑΛΗ έγραψε:
Οπότε, μην βάζεις στο θέμα το τι είπε ο Χέλης ή ο οποιοσδήποτε άλλος γιατί θα αρχίσω κι εγώ το τι είπε ο χ ή ψ. Ας κάνουμε διάλογο μεταξύ μας.
Το είπα και πριν. Από τη στιγμή που πιάστηκες από τμήμα του διαλόγου μου με τον Χέλη, αναγκαστικά τον έβαλα στον μεταξύ μας διάλογο. Αν ήταν πιο σαφής η πρόθεσή σου θα πήγαινε αλλιώς η κουβέντα, εννοείται. Κι επειδή, όπως είπα, σε ξέρω χρόνια, να σου πω ότι δεν είναι πάντα εντελώς ξεκάθαρο το τι θες να πεις, με τον τρόπο που το εκφράζεις. Γι' αυτό ίσως και πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις, μικρές ή μεγαλύτερες. Και κάποιες λύνονται εύκολα, κάποιες όχι...
ΓΑΛΗ έγραψε:
Εγώ έχω δηλώσει ξεκάθαρα το τι πιστεύω προσωπικά και το τι θα ψήφιζα σε βάση δημοψηφίσματος "χριστιανός/άλλο θρήσκευμα/άθεος". Θα ψήφιζα Χριστιανή Ορθόδοξη.

Σ' αυτές τις φάσεις τα "ολίγον έγκυος" δεν παίζουν. Εσύ;
Εγώ είπα ότι δεν αυτοταμπελιάζομαι, αλλά χάριν της συζήτησης ας πούμε ότι είμαι αγνωστικιστής. Εσύ βέβαια με έβγαλες άθεο, αλλά ας είναι κι έτσι, εκεί θα τα χαλάσουμε; :lol:
Το αγνωστικιστής δεν νομίζω ότι θα έπαιζε σε τέτοιο δημοψήφισμα. Και για να γίνω πιο σαφής όπου αναφέρω "άλλο θρήσκευμα" εννοώ συγκεκριμένο θρήσκευμα.

Τα δημοψηφίσματα στο πχόρουμ είναι άλλο πράγμα. Εγώ αναφέρομαι σε εθνικής εμβέλειας δημοψήφισμά μέτρησης, που θα αφορούσε το ποσοστό θρησκευμάτων στην Ελλάδα.

Και θα ψήφιζα "Χριστιανή Ορθόδοξη" επειδή δεν προτίθεμαι να παραχωρήσω χώρο σε θρησκείες που είναι πιο ζόρικες αναφορικά με ό,τι τις προσβάλλει.

Απλώς γιατί ουδείς μου έχει επιβάλλει κάτι στο χριστιανικό πλαίσιο. Αν θέλω να κάνω κάτι, το κάνω. Αν δεν θέλω, δεν το κάνω. Αλλά χωριάτες στο κρεβάτι μου, για να το παίξω χάι και ψαγμένη επανάστρια ή επειδή έχω θέματα με τα σόγια μου ή τους γείτονες, δεν προτίθεμαι να ανεβάσω.
Λίγο-πολύ τα ίδια κάνω κι εγώ σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά μου, ακολουθώντας τις αρχές που έχω θέσει από μόνος μου στον εαυτό μου. Αρχές που έχουν επιρροές από θρησκεία; Μπορεί, καθόλου απίθανο, το λέω άλλωστε κι αυτό πιο πάνω. Αλλά όχι για θρησκευτικούς λόγους ή επειδή είμαι πιστός. Δεν είμαι πιστός, δεν είμαι θρήσκος καν και όπως ξανάπα δεν με ενδιαφέρει καν να αυτοπροσδιορίζομαι βάσει θρησκείας, το θεωρώ άκυρο με τον τρόπο που το βλέπω εγώ.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 12 Απρ 2023, 16:12

Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 16:01
Blackdog έγραψε:
Bic έγραψε:

ΟΚ, πέρα από την πλάκα, το παράδειγμά σου δεν ταιριάζει και τόσο με αυτό που συζητάμε. Δεν τους ήξερα τους Εβιωναίους, από το link σου τους έμαθα, αλλά αφ' ενός μόνο Χριστιανούς δεν μπορείς να τους πεις από όσο διάβασα εκεί (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης), αφ' ετέρου δε, δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με τους... "Χριστιανούς του εξωτερικού που έχουν προχωρήσει", που λέει ο Χέλης. Μια αρχαία εβραϊκή αίρεση ήταν που δεν υπάρχει καν σήμερα, αν κατάλαβα καλά με μια γρήγορη ματιά που έριξα στη σελίδα της wiki.
Δράττομαι της ευκαιρίας να προσθέσω ότι οι"Χριστιανοί του εξωτερικού που έχουν προχωρήσει" τρώνε τη σκόνη των "Χριστιανών της εσωτερικής λαϊκής παράδοσης".

Προσωπική άποψη, έτσι;
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 12 Απρ 2023, 16:18

Bic έγραψε:
Blackdog έγραψε:
Bic έγραψε:

Με μπερδεύεις με κάποιον άλλον, ποτέ δεν έκανα κι ούτε πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο. Σου είπα ότι είναι τεράστια συζήτηση, είναι πολλά τα παρακλάδια, τα χαρακτηρίζεις απ' την αρχή παραθρησκευτικές οργανώσεις και σου καταλογίζω ότι σκέφτεσαι σαν χριστιανός ορθόδοξος και δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συζήτησης.

Δεν ισχυρίστηκα ότι ξέρω από μνήμης τα ονόματα κάθε χριστιανικής σέκτας γιατί δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Αν θες να βρεις εσύ, το Ίντερνετ είναι όλο δικό σου.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 12 Απρ 2023, 16:24

hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 16:18
Bic έγραψε:
Blackdog έγραψε:

Με μπερδεύεις με κάποιον άλλον, ποτέ δεν έκανα κι ούτε πρόκειται να κάνω κάτι τέτοιο. Σου είπα ότι είναι τεράστια συζήτηση, είναι πολλά τα παρακλάδια, τα χαρακτηρίζεις απ' την αρχή παραθρησκευτικές οργανώσεις και σου καταλογίζω ότι σκέφτεσαι σαν χριστιανός ορθόδοξος και δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συζήτησης.

Δεν ισχυρίστηκα ότι ξέρω από μνήμης τα ονόματα κάθε χριστιανικής σέκτας γιατί δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Αν θες να βρεις εσύ, το Ίντερνετ είναι όλο δικό σου.
Μέγα λάθος. Μια κουβέντα μου έπιασες από τα τελευταία-τελευταία ποστ της συζήτησής μου και όχι από την αρχή, την διαστρέβλωσες (ελπίζω επειδή το διάβασες στα γρήγορα και δεν κατάλαβες τι είπα) και είπες ό,τι είπες.

Τέσπα, πάμ' παρακάτ... Άκρη δεν θα βγάλουμε.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 12 Απρ 2023, 16:27

Bic έγραψε:
12 Απρ 2023, 16:10
ΓΑΛΗ έγραψε:
12 Απρ 2023, 15:56
SpoilerShow
Bic έγραψε:

...ορμώμενη από αυτό:

Λίγο-πολύ τα ίδια κάνω κι εγώ σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά μου, ακολουθώντας τις αρχές που έχω θέσει από μόνος μου στον εαυτό μου. Αρχές που έχουν επιρροές από θρησκεία; Μπορεί, καθόλου απίθανο, το λέω άλλωστε κι αυτό πιο πάνω. Αλλά όχι για θρησκευτικούς λόγους ή επειδή είμαι πιστός. Δεν είμαι πιστός, δεν είμαι θρήσκος καν και όπως ξανάπα δεν με ενδιαφέρει καν να αυτοπροσδιορίζομαι βάσει θρησκείας, το θεωρώ άκυρο με τον τρόπο που το βλέπω εγώ.
Εγώ πάλι δεν νομίζω ότι οι αρχές του καθένα μας έχουν επιρροές από τη θρησκεία. Και επειδή αναφέρομαι στον ελληνικό χώρο, ειλικρινά δεν βρίσκω καμμία διαφορά στις συμπεριφορές χριστιανών, άθεων, εθνικών, παγανιστών, βουδιστών κλπ που έχω γνωρίσει. :lol:

Εσύ;

Ξέρεις έστω κι έναν που η συμπεριφορά του να έχει σαφή θρησκευτικό επηρεασμό από αυτό που δηλώνει; :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Blackdog

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Blackdog » 12 Απρ 2023, 18:26

Bic έγραψε:
Blackdog έγραψε:
Bic έγραψε:

:lol:

Δεν ειχα προλαβει το Χριστιανους του εξωτερικου...Οι εβιοι ηταν ιουδαιοχριστιανοι
Jewish Christians were the followers of a Jewish religious sect that emerged in Judea during the late Second Temple period (first century AD). These Jews believed Jesus to be the prophesied Messiah, and blended his teachings into the Jewish faith, including the observance of the Jewish law. Jewish Christianity is the foundation of Early Christianity,
Και επισης αν το δεις με ανοιχτο μυαλο, ο Χριστιανισμος ηταν και αυτος μια ιουδαικη αιρεση.

Υπηρξαν και αλλοι ομως

https://en.wikipedia.org/wiki/Therapeutae
The 3rd-century Christian writer Eusebius of Caesarea (c. 263–339), in his Ecclesiastical History, identified Philo's Therapeutae as the first Christian monks, identifying their renunciation of property, chastity, fasting, and solitary lives with the cenobitic ideal of the Christian monks.[

Και υπαρχουν
https://en.wikipedia.org/wiki/The_New_C ... enborgian)
The New Church has two essential doctrines. The first is that there is one God, Jehovah, who incarnated as Jesus so that he may redeem mankind.[16] The second is the obligation to live according to his commandments.
Μαζι με αυτους του Αδειου Ταφου (καθολικη αιρεση) και καποιες κοινοτητες νεοεποχιτων. Δυστυχως δεν μπορεσα να βρω λινκ για αυτους.

Πεταχτηκα βασικα, γιατι καπου κανεις λαθος. Το δογμα διαμορφωθηκε σε μεγαλο βαθος χρονου, κοντα σε χιλιετια. Μεχρι τοτε πολλες αιρεσεις ειχαν εμφανιστει που σιγουρα καποια θα ειχε καλυψει το θεμα της αναστασης. Μην νομιζεις οτι η "αληθεια" ηταν ετσι απ την αρχη, εχει αλλαξει 10 φορες τουλαχιστον.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Blackdog την 12 Απρ 2023, 18:31, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Εκτωρ
Phorum.gr user: Έκτωρ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Εκτωρ » 12 Απρ 2023, 18:30

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2023, 13:09
Οι θρησκευόμενοι είναι υποσύνολο όσων πιστεύουν στην μετά θάνατον ζωή.
Μάλλον όσοι πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή είναι υποσύνολο των θρησκευόμενων.

user0972003

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από user0972003 » 12 Απρ 2023, 18:47

:hammer:

Σταμάτησε επιτέλους να γράφετε κάντε ένα διάλειμμα, πότε θα προλάβω να το διαβάσω ολο και να σας φτάσω??

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 12 Απρ 2023, 18:56

hellegennes έγραψε:
12 Απρ 2023, 13:41
Μα δεν θα σπάσω πλάκα. Συνεχίζω να είμαι άνθρωπος και ως άνθρωπος έχω συναισθήματα. Τα συναισθήματα δεν τα ορίζω εγώ, τα ορίζει η βιολογία μου. Δεν θα γελούσα με τον θάνατο δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δεν βγάζει κανένα νόημα αυτό.

Οι εμπειρίες μου υπάρχουν όσο υπάρχω. Όταν πάψω να υπάρχω δεν θα νιώθω τίποτα για να έχει σημασία αν υπάρχουν οι εμπειρίες μου. Είναι τόσο απλό.
Τα ορίζεις και εσύ τα συναισθήματά σου, δηλαδή εκείνος που σπάει πλάκα με το να σκοτώνει έχει τόσο διαφορετική βιολογία από εσένα; Θέμα αντίληψης είναι που επιδρά πάνω στην βιολογία.

Πάντως γενικά μιλώντας έχεις ακόμα δρόμο, δεν έφτασες στο τέλος όπως νομίζεις. Όταν θα φτάσεις θα δεις ότι υπάρχει μόνο το μηδέν (με βάση το συγκεκριμένο σκεπτικό πάντα).

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 12 Απρ 2023, 19:10

user έγραψε:
12 Απρ 2023, 18:47
:hammer:

Σταμάτησε επιτέλους να γράφετε κάντε ένα διάλειμμα, πότε θα προλάβω να το διαβάσω ολο και να σας φτάσω??
Χα χα χα μη ανησυχείς, δεν χάνεις κάτι, βλακείες γράφουμε :P Λες και ξέρει κανένας μας τι του γίνεται στο συγκεκριμένο θέμα :D

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Θρησκειολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών