ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:49
Bic έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:23
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:02
Καμμία σχέση. Στο τάβλι, το πόκερ, τη μονόπολη, παίζει και ο παράγων τύχη, το ρίσκο κλπ Σαφώς ένας "άτυχος" καλός παίκτης μπορεί να νικήσει έναν "τυχερό" γιατί μπορεί να κάνει καλύτερη διαχείριση δεδομένων αλλά το τελικό αποτέλεσμα, πάντα το κρίνει η τύχη. Είναι άλλο το να παίζεις με τις πιθανότητες στα χαρτιά ποντάροντας στο χ φύλλο επειδή θυμάσαι ποια φύλλα πέρασαν, άλλο το να "επενδύεις" στη μονόπολη και άλλο η τακτική στο τάβλι.
Νομίζω ότι
και στο σκάκι παίζει ρόλο
και η τύχη. Χωρίς αυτό βέβαια να το καθιστά είτε τυχερό παιχνίδι, ή παιχνίδι που η τύχη παίζει σημαντικότατο ρόλο (όπως πχ το τάβλι), αλλά έστω και ένα πολύ μικρό ρολάκι (λίγο μικρότερο κι απ' αυτό που μου έδωσες στις Τρεις Χάριτες) παίζει πιστεύω.
Για παράδειγμα, σχεδόν η κάθε κίνηση του αντιπάλου σου, καθορίζει και την δική σου επόμενη (τις δικές σου επόμενες), σωστά; Αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί "παράγων τύχη", υπό προϋποθέσεις; Επίσης, όπως και στα περισσότερα -αν όχι όλα- τα παιχνίδια, το ποιος θα ξεκινήσει, άρα και το ποιος θα έχει ένα σχετικό αβαντάζ, βασίζεται καθαρά στην τύχη.
Nομίζω ότι στο θέμα με το ποιος ξεκινάει κάποιος, διυλίζεις τον κώνωπα... ή μου φαίνεται;

Αναφορικά δε με τις κινήσεις του αντιπάλου, σαφώς και μπορούν να είναι προβλέψιμες. Αυτό ακριβώς σημαίνει σκάκι.

ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:02
Κατά τα άλλα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί το σκάκι αντιμετωπίζεται λες και είναι κάτι απαγορευτικό για τα άλλα παιχνίδια, που είναι πιο "διασκεδαστικά" ή παρεϊστικα. Μια χαρά είναι και τα διασκεδαστικά/επιμορφωτικά παιχνίδια ή άλλες ομαδικές η ατομικές δραστηριότητες.
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτήν την επιθετική αντιμετώπιση για το συγκεκριμένο παιχνίδι στο πλαίσιο της ενισχυτικής διδασκαλίας. Δεν είναι "αντίπαλο" με κάτι. Είναι καλός "σύμμαχος" σε όλα.
Ίσως επειδή από πολλούς αντιμετωπίζεται ως κάτι το "ελιτίστικο". Για πολλούς και διάφορους λόγους. Υπαρκτούς και μη...
Ναι, αυτό κάπου το έχω ήδη αναφέρει αλλά δεν είναι λίγο χαζό;
Πόσο πιο ακριβή είναι μια σκακιέρα από ένα τάβλι;
Δεν έχει να κάνει με το κόστος, φυσικά. Θέμα νοοτροπίας
κάποιων είναι, καθαρά και μόνο. Που πηγάζει από εντελώς χαζούς λόγους, του τύπου "ταβλάκι του λαού, με σκάκι ασχολούνται οι διανοούμενοι". Μη μου πεις ότι δεν έχεις συναντήσει τέτοια συμπεριφορά από κάποιους ποτέ σου; Και όχι μόνο για το σκάκι, απλά γι' αυτό συζητάμε εδώ.
ΓΑΛΗ έγραψε: ↑24 Απρ 2023, 13:49
Nομίζω ότι στο θέμα με το ποιος ξεκινάει κάποιος, διυλίζεις τον κώνωπα... ή μου φαίνεται;

Αναφορικά δε με τις κινήσεις του αντιπάλου, σαφώς και μπορούν να είναι προβλέψιμες. Αυτό ακριβώς σημαίνει σκάκι.

Εννοείται ότι τον διυλίζω βρε συ, δεν είναι ολοφάνερο; Γι' αυτό και κάνω αναφορά για μια τόσο δα, μικρούλα, ελαχιστότατη δόση τύχης η οποία άσχετα αν υπάρχει, πρακτικά δεν παίζει ρόλο ή τέλος πάντων παίζει πάρα πολύ μικρό ρόλο.
Για τις δε κινήσεις του αντιπάλου, είπα ότι "υπό προϋποθέσεις" μπορείς να τις δεις ως παράγοντα τύχης. Σαφώς και δεν είναι ένα ράντομ νούμερο που βγαίνει καθαρά μέσω τύχης, όπως το ρίξιμο των ζαριών. Κάνοντας όμως έναν παραλληλισμό του ριξίματος του ζαριού σε άλλα παιχνίδια που σε οδηγεί στις επιλογές του τι θα πράξεις στη συνέχεια, με την κίνηση που αποφάσισε να κάνει ο αντίπαλος η οποία σε οδηγεί σε κάτι αντίστοιχο, μπορείς ίσως τραβηγμένα να πεις ότι κι αυτό έχει σχέση με την τύχη. ΟΚ, εδώ φαντάζομαι κάποιος γνώστης θα πει ότι δεν έχει καμμιά σχέση με την τύχη, ούτε υπάρχουν αποφάσεις της στιγμής, αλλά υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από κάθε πλευρά του τραπεζιού, κάθε κίνηση που γίνεται δημιουργεί ένα σωρό παράλληλα σύμπαντα που εξετάζονται, αναλύονται κλπ. Αλλά, αφ' ενός δεν μιλάμε για έμπειρους και μεγάλους σκακιστές σε όλες τις παρτίδες (πόσο μάλλον σε μαθήματα στο δημοτικό), αφ' ετέρου δε, αν όλα ήταν τόσο προσχεδιασμένα και προδιαγεγραμμένα και προβλέψιμα και δεν λαμβάναμε καθόλου υπ' όψιν τις πιθανές αλλαγές στις αποφάσεις του αντιπάλου, δεν θα χρειαζόταν να παίζονται οι παρτίδες. Θα ξεκινούσαν και θα λέγανε... χμμμ, θα κάνω αυτό, θα κάνεις εκείνο, μετά αυτό, μετά το άλλο... τέλος, σήμερα κέρδισες εσύ.