Εγώ πάντως γι' αυτό θεώρησα σημαντικό, το να βρει κανείς ποια είναι η παλαιότερη αναφορά σ' αυτόν ως "Σκοτεινό". Αν τον αποκαλούσαν έτσι σύγχρονοί του, ή έστω όχι πολύ μεταγενέστεροι, λογικά το προσωνύμιο δεν θα έχει να κάνει με τον όγκο του συγγραφικού του έργου που διασώθηκε. Έτσι το αντιλαμβάνομαι, δηλαδή.
Γιατί ονομάστηκε ο Ηράκλειτος "σκοτεινός" φιλόσοφος;
Re: Γιατί ονομάστηκε ο Ηράκλειτος "σκοτεινός" φιλόσοφος;
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... 

ρε φιλε ελεος καπου βαλε μια κοκκινη γραμμη -σημαντικο ειναι να βρεθει ενας τροποςBic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:13Εγώ πάντως γι' αυτό θεώρησα σημαντικό, το να βρει κανείς ποια είναι η παλαιότερη αναφορά σ' αυτόν ως "Σκοτεινό". Αν τον αποκαλούσαν έτσι σύγχρονοί του, ή έστω όχι πολύ μεταγενέστεροι, λογικά το προσωνύμιο δεν θα έχει να κάνει με τον όγκο του συγγραφικού του έργου που διασώθηκε. Έτσι το αντιλαμβάνομαι, δηλαδή.
να μην χεζουμε και να μην χρειαζομαστε χαρτι και κινησεις για σκουπισμα στον γκωλο
και σπαταλαμε τοσο πολυ χρονο στην τουαλετα
τελος παντων -δεν εχει καμια σημασια ποτε ονομαστηκε σκοτεινος ο σκοτεινος
-μη τρελαθουμε κιολας
Βρίσκεις γιατρό να σου τα συνταγογραφήσει, ή μπουκάρεις σε φαρμακεία τα βράδια;nemo έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:19ρε φιλε ελεος καπου βαλε μια κοκκινη γραμμη -σημαντικο ειναι να βρεθει ενας τροποςBic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:13Εγώ πάντως γι' αυτό θεώρησα σημαντικό, το να βρει κανείς ποια είναι η παλαιότερη αναφορά σ' αυτόν ως "Σκοτεινό". Αν τον αποκαλούσαν έτσι σύγχρονοί του, ή έστω όχι πολύ μεταγενέστεροι, λογικά το προσωνύμιο δεν θα έχει να κάνει με τον όγκο του συγγραφικού του έργου που διασώθηκε. Έτσι το αντιλαμβάνομαι, δηλαδή.
να μην χεζουμε και να μην χρειαζομαστε χαρτι και κινησεις για σκουπισμα στον γκωλο
-μη τρελαθουμε κιολας

Εγώ νομίζω ότι του αποδόθηκε το συγκεκριμένο προσωνύμιο (ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου) επειδή στην περίπτωση του, δεν έπαιζαν ντιμπέιτς διαλόγων μεταξύ της χ ή ψ τάσης. Έγραφε κάτι και δεν έμπαινε στη διαδικασία να το επεξηγήσει ή έστω υπερασπίσει. Σε ό,τι αφορά τα γραφόμενα ή λεχθέντα που έχουν διασωθεί, έτσι;Bic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:13Εγώ πάντως γι' αυτό θεώρησα σημαντικό, το να βρει κανείς ποια είναι η παλαιότερη αναφορά σ' αυτόν ως "Σκοτεινό". Αν τον αποκαλούσαν έτσι σύγχρονοί του, ή έστω όχι πολύ μεταγενέστεροι, λογικά το προσωνύμιο δεν θα έχει να κάνει με τον όγκο του συγγραφικού του έργου που διασώθηκε. Έτσι το αντιλαμβάνομαι, δηλαδή.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
αμα παω σε γιατρο και του πω -γιατρε ειναι πολυ σημαντικο να μαθουμε ποτε ονομαστηκεBic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:22Βρίσκεις γιατρό να σου τα συνταγογραφήσει, ή μπουκάρεις σε φαρμακεία τα βράδια;nemo έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:19ρε φιλε ελεος καπου βαλε μια κοκκινη γραμμη -σημαντικο ειναι να βρεθει ενας τροποςBic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:13
Εγώ πάντως γι' αυτό θεώρησα σημαντικό, το να βρει κανείς ποια είναι η παλαιότερη αναφορά σ' αυτόν ως "Σκοτεινό". Αν τον αποκαλούσαν έτσι σύγχρονοί του, ή έστω όχι πολύ μεταγενέστεροι, λογικά το προσωνύμιο δεν θα έχει να κάνει με τον όγκο του συγγραφικού του έργου που διασώθηκε. Έτσι το αντιλαμβάνομαι, δηλαδή.
-μη τρελαθουμε κιολας
σκοτεινος ο σκοτεινος τοτε ειναι σιγουρο οτι θα μου συνταγογραφησει δυο σακουλες ψυχοφαρμακα
-για δοκιμασε εσυ!
τι να εξηγησει; περισσοτερο θα τους μπερδευε ετσι -ασε και θα τους χαλαγε και τελειως την αισθητικηΓΑΛΗ έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:23Εγώ νομίζω ότι του αποδόθηκε το συγκεκριμένο προσωνύμιο (ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου) επειδή στην περίπτωση του, δεν έπαιζαν ντιμπέιτς διαλόγων μεταξύ της χ ή ψ τάσης. Έγραφε κάτι και δεν έμπαινε στη διαδικασία να το επεξηγήσει ή έστω υπερασπίσει. Σε ό,τι αφορά τα γραφόμενα ή λεχθέντα που έχουν διασωθεί, έτσι;Bic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:13Εγώ πάντως γι' αυτό θεώρησα σημαντικό, το να βρει κανείς ποια είναι η παλαιότερη αναφορά σ' αυτόν ως "Σκοτεινό". Αν τον αποκαλούσαν έτσι σύγχρονοί του, ή έστω όχι πολύ μεταγενέστεροι, λογικά το προσωνύμιο δεν θα έχει να κάνει με τον όγκο του συγγραφικού του έργου που διασώθηκε. Έτσι το αντιλαμβάνομαι, δηλαδή.
Εντάξει, μην τρελλαθούμε τελείως. Άλλη αισθητική και δυναμική είχαν οι διάλογοι τότε και άλλοι τώρα.nemo έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:27τι να εξηγησει; περισσοτερο θα τους μπερδευε ετσι -ασε και θα τους χαλαγε και τελειως την αισθητικηΓΑΛΗ έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:23Εγώ νομίζω ότι του αποδόθηκε το συγκεκριμένο προσωνύμιο (ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου) επειδή στην περίπτωση του, δεν έπαιζαν ντιμπέιτς διαλόγων μεταξύ της χ ή ψ τάσης. Έγραφε κάτι και δεν έμπαινε στη διαδικασία να το επεξηγήσει ή έστω υπερασπίσει. Σε ό,τι αφορά τα γραφόμενα ή λεχθέντα που έχουν διασωθεί, έτσι;Bic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:13
Το να συγκρίνουμε τα σημερινά "συμπόσια" με τα τότε, είναι τουλάχιστον αστείο. Θα το προσδιόριζα ως βλασφημία.

Η ελπίδα είναι παγίδα.
Είσαι εκτός τόπου και χρόνου, δεν έχεις δει προηγούμενα σχόλια για να καταλάβεις γιατί έγραψα ό,τι έγραψα, δεν λαμβάνεις υπ' όψιν τον διάλογό μου με τον νηματοθέτη αλλά πετάγεσαι σαν την τσουτσού να πεις τη μαλακία σου (λογικό, αυτά τα δυο μαζί πάνε) σε κάτι που αν μεν δεν θεωρείς σημαντικό δεν σε αφορά, αν πάλι το θεωρείς σημαντικό πρώτα βλέπεις αν έρχονται αυτοκίνητα και μετά ξεκινάς να περάσεις τον δρόμο.nemo έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:25αμα παω σε γιατρο και του πω -γιατρε ειναι πολυ σημαντικο να μαθουμε ποτε ονομαστηκεBic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:22Βρίσκεις γιατρό να σου τα συνταγογραφήσει, ή μπουκάρεις σε φαρμακεία τα βράδια;nemo έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:19
ρε φιλε ελεος καπου βαλε μια κοκκινη γραμμη -σημαντικο ειναι να βρεθει ενας τροπος
-μη τρελαθουμε κιολας
σκοτεινος ο σκοτεινος τοτε ειναι σιγουρο οτι θα μου συνταγογραφησει δυο σακουλες ψυχοφαρμακα
-για δοκιμασε εσυ!
Με μια κουβέντα: κάνε μια φούσκα με τη μύξα σου ρε.

θα συμφωνησω ως προς τους σοβαρους διαλογους αλλα σκεψου τον τοτε κοσμο χωρις τις δικες μαςΓΑΛΗ έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:30Εντάξει, μην τρελλαθούμε τελείως. Άλλη αισθητική και δυναμική είχαν οι διάλογοι τότε και άλλοι τώρα.nemo έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:27τι να εξηγησει; περισσοτερο θα τους μπερδευε ετσι -ασε και θα τους χαλαγε και τελειως την αισθητικηΓΑΛΗ έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:23
Εγώ νομίζω ότι του αποδόθηκε το συγκεκριμένο προσωνύμιο (ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου) επειδή στην περίπτωση του, δεν έπαιζαν ντιμπέιτς διαλόγων μεταξύ της χ ή ψ τάσης. Έγραφε κάτι και δεν έμπαινε στη διαδικασία να το επεξηγήσει ή έστω υπερασπίσει. Σε ό,τι αφορά τα γραφόμενα ή λεχθέντα που έχουν διασωθεί, έτσι;
Το να συγκρίνουμε τα σημερινά "συμπόσια" με τα τότε, είναι τουλάχιστον αστείο. Θα το προσδιόριζα ως βλασφημία.
εμπειριες και να ακουνε τον σκοτεινο και τις σκοτεινες του σκεψεις στα σκοτεινα παταρια
-απορω γιατι δεν τον θανατωσαν νωρις
- Σπύρος
- Phorum.gr user: Σπυρος1
- Επικοινωνία:
Το αντίθετο είναι φωτεινός, δηλαδή ο Ήλιος. Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας είναι του Ηλίου. Η πρώτη εκκλησία της Ασίας ήταν η Έφεσος στην Αποκάλυψη. Ο Ηράκλειτος έτσι ήρθε σε αντίθεση με τους συμπατριώτες του και με την Έφεσο.
ΕΙΜΙ Η ΖΩΗ = ΙΗΣΟΥΣ = 888
Είναι αρκετά πιθανό αυτό που λες, όπως παίζει και πολύ η περίπτωση (απ' ό,τι διαβάζω) να φταίει και ο εν γένει χαρακτήρας του.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:23Εγώ νομίζω ότι του αποδόθηκε το συγκεκριμένο προσωνύμιο (ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου) επειδή στην περίπτωση του, δεν έπαιζαν ντιμπέιτς διαλόγων μεταξύ της χ ή ψ τάσης. Έγραφε κάτι και δεν έμπαινε στη διαδικασία να το επεξηγήσει ή έστω υπερασπίσει. Σε ό,τι αφορά τα γραφόμενα ή λεχθέντα που έχουν διασωθεί, έτσι;Bic έγραψε: ↑08 Μάιος 2023, 15:13Εγώ πάντως γι' αυτό θεώρησα σημαντικό, το να βρει κανείς ποια είναι η παλαιότερη αναφορά σ' αυτόν ως "Σκοτεινό". Αν τον αποκαλούσαν έτσι σύγχρονοί του, ή έστω όχι πολύ μεταγενέστεροι, λογικά το προσωνύμιο δεν θα έχει να κάνει με τον όγκο του συγγραφικού του έργου που διασώθηκε. Έτσι το αντιλαμβάνομαι, δηλαδή.
Το θέμα της χρονικής στιγμής που τον ονόμασαν έτσι, το ανέφερα γιατί ακούγεται αρκετά και η θεωρία ότι δεν έχει διασωθεί αρκετό υλικό από το έργο του. Οπότε, εντελώς άλλη σημασία έχει το να τον αποκαλούσαν έτσι οι σύγχρονοί του (που γνώριζαν το έργο του, άρα αποκλείεται να είναι αυτός ο λόγος) και άλλο αν του απέδωσαν αυτό το προσωνύμιο πολύ αργότερα, οπότε μπορεί να έχει βάση ένα τέτοιο σκεπτικό.

- ksk
- Phorum.gr user: ksk
Ολοκλήρωσε αγαπητέ...δεν έχουμε όλοι την δικη σου νοημοσύνη.
Πάλι καλά που έχω ...το γνώθι σαυτόν.
Είπαμε είμαι η Βασίλισσα της επιφανειακοτητας και κρατώ τον θρόνο μου ως λέαινα.
Παρατηρητής...
Κατά τα άλλα παίδες, για να παίξουμε σε πιο "σύγχρονα" δεδομένα, θα διακινδυνεύσω μία προσομοίωση μεταξύ Ηράκλειτου και Καβάφη.
Αν και αμφότεροι παίζουν σε τελείως διαφορετικά πλαίσια, έχω την εντύπωση ότι αυτοί που θεωρούν "σκοτεινό" τον Ηράκλειτο για τον α ή β λόγο, θεωρούν ότι το "πλην Λακεδαιμονίων" του Καβάφη, είναι κόλαφος για τους Λακεδαιμόνιους.
Προσωπικώς, το θεωρώ τσεκάρισμα και γι' αυτό το αναφέρω.
Αν και αμφότεροι παίζουν σε τελείως διαφορετικά πλαίσια, έχω την εντύπωση ότι αυτοί που θεωρούν "σκοτεινό" τον Ηράκλειτο για τον α ή β λόγο, θεωρούν ότι το "πλην Λακεδαιμονίων" του Καβάφη, είναι κόλαφος για τους Λακεδαιμόνιους.
Προσωπικώς, το θεωρώ τσεκάρισμα και γι' αυτό το αναφέρω.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
Ο Ήλιος προσδίδει φωτεινότητα και ευκρίνεια και ζέστη αλλά αν τον κοιτάξεις κατάματα ή τον πλησιάσεις, θα "στραβωθείς" ή θα καείς.
Μέτρον άριστον.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
δεν χρησιμοποιησε ποτε το εαν και το θα
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Ένας σύγχρονος φιλόσοφος τοποθετείται