vantono έγραψε: ↑20 Ιούλ 2023, 15:42
Isildur έγραψε: ↑20 Ιούλ 2023, 15:25
vantono έγραψε: ↑19 Ιούλ 2023, 18:35
Η πλάκα ειναι ότι όλες αυτές με αυτά που διαβάζω στο op,
παω στοιχημα οτι τρώνε τουλαχιστον 4 γεύματα τη μερα, πράγμα που μονο διατροφή δεν ειναι και μόνο στο χάσιμο λίπους/κιλών δεν βοηθάει.
Αν ακους και υπερψεκιές για χυμους που χανουν βιταμινες και καρκινογόνα θερμος, καταλαβαίνεις με τι έχεις να κάνεις.
Τι λες μωρέ; Οι περισσότερες διατροφές έχουν πάνω από 4 γεύματα τη μέρα (για την ακρίβεια, 5 το πιο συνηθισμένο).
Οι διατροφές των μποντυ μπιλντερς που είναι και σε φάση όγκου λες ε? Σωστά, συμφωνώ.
Αν μιλάς για νορμάλ άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά (και όχι να πάρουν), δεν νομίζω.
Η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής/διατροφολογιας κτλ, την έχει απορρίψει πλήρως τη θεωρία των 5-10-20 "μικρών και συχνών" (λολ) γευμάτων μέσα στη μέρα, για "χάσιμο λίπους/κιλών". Ποτέ δεν έστεκε, ανέκαθεν.
Δεν ξέρω καν πως επιβλήθηκε και επικράτησε αυτή η παπαρια. Μάλλον κάποιος διατροφολόγος από ΙΕΚ την πέταξε σαν ιδέα και την υιοθέτησαν και τα υπόλοιπα βλητα.
Την έχω δοκιμάσει κι εγώ αυτή τη "διατροφή", και μόνο κιλά δεν έχασα*. Άνοιξε το στομάχι μου και ήθελα να τρώω περισσότερο.
*ηθελημένα βέβαια, ήξερα τι κάνω. Ήθελα να βάλω κιλά, όχι να χάσω.
Για να χάσεις κιλά πρέπει να τρως λιγότερες θερμίδες απ' όσες καις. Πόσες θερμίδες καις δεν είναι απλό να υπολογιστεί, αλλά ένα πράγμα που ισχύει 1000% είναι ότι πρέπει να τρως λιγότερες θερμίδες από αυτές που έχεις συνηθίσει να τρως τώρα που είσαι υπέρβαρος, πράγμα που μοιραία συνεπάγεται κάποια δυσφορία, τουλάχιστον τις πρώτες μέρες. Θέλω να πω, σιγά την επιστήμη.
Τώρα, αν η σχέση σου με το φαγητό είναι στην πραγματικότητα σχέση εξάρτησης (κάτι που ισχύει κυρίως στις γυναίκες αλλά όχι μόνο), αν δηλαδή τη βρίσκεις με τη ντοπαμίνη και άλλα φυσικά ευφορικά που εκκρίνει ο οργανισμός όταν καταναλώνεις νόστιμα πράγματα και δεν είναι τόσο θέμα πείνας, τότε η δυσφορία θα κρατήσει εβδομάδες ή μήνες και βασικά πρέπει να χωνέψεις ότι άλλαξε η ζωή σου και δε γίνεται να σαβουρώσεις
ποτέ ξανά στη ζωή σου, ακριβώς όπως κάποιος που κόβει το ποτό ή το τσιγάρο δεν πρέπει να ξαναβάλει στο στόμα του.
Έχω την εντύπωση ότι οι διαιτολόγοι, τουλάχιστον όταν πρόκειται για αδυνάτισμα και όχι για λόγους υγείας στυλ χοληστερίνη ή διαβήτης, με όλες τις μαλακίες που σε βάζουν να κάνεις, π.χ. να ζυγίζεις τα συστατικά ή να τρως 5 γεύματα ή 10 γεύματα ή κάθε τρεις μέρες επιτρέπεται μια μπανάνα, όχι υδατάνθρακες, μόνο υδατάνθρακες, όχι κρέατα, μόνο κρέατα, μόνο κρέατα τις Τρίτες και δεν ξερωγω τι άλλο, ουσιαστικά σου προσφέρουν μια μπακαλίστικη/λάιτ/γιατροσοφικού τύπου συμπεριφορική θεραπεία απεξάρτησης που βασικό στόχο έχει το μυαλό σου να ξεγελαστεί και να συνεχίσει να ασχολείται φουλ με την πρέζα του (=φαγητό) χωρίς να κάνει τελικά το ίδιο ακραία χρήση και κυρίως χωρίς ποτέ να παραδεχτεί ότι έχει πρόβλημα τύπου πρέζας, με τον διαιτολόγο στον ρόλο του κόουτς που στις κανονικές θεραπείες απεξάρτησης παίζει αδειοδοτημένος ειδικός ψυχικής υγείας.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι σαν προσέγγιση έχει μακράν περισσότερες πιθανότητες (μεσοπρόθεσμα) να σε κάνει να κυλήσεις χειρότερα παρά να σε αδυνατίσει, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις που σε συνδυασμό με τα όντως θεαματικά αποτελέσματα που έχουν οι περισσότερες δίαιτες κατά τις πρώτες εβδομάδες ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ σε συνδυασμό με την ενστικτώδη απροθυμία οποιασδήποτε γυναίκας να κοιτάξει κατάματα τις επιλογές που κάνει εντελώς ελεύθερα και να πει "είμαι για τον πούτσο άτομο", συντηρεί τη σχετική βιομηχανία.