Αυτό ξέρεις μου θυμίζει και λίγο από τεκτονική στοά και μυστικές εταιρείες.Sol έγραψε: ↑20 Ιούλ 2023, 22:52Δηλαδή οι επαναστάσεις, σύμφωνα με τις γνώσεις σου πραγματοποιήθηκαν στην ιστορία αν το ήθελα εγώ ή το κάποιο κόμμα; ενδιαφέρουσα άποψη που συμμερίζονται και κάποιοι αριστεριστές και αναρχικοί. Ότι μια ελιτ δήθεν κάνει επαναστάσεις. Εγω δεν γνωρίζω καμιά τέτοια επανάσταση, παρόλα αυτά πεδίο δόξης λαμπρό να παρουσιασεις κάποιες.
Υπάρχει μια πεφωτισμένη ελίτ ,μια ελίτ εκλεκτών, κυρίως διανοούμενων που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο από τα παρασκήνια.
Και ο Μπακούνιν αν δεν κάνω λάθος είχε καλή γνώμη για τον τεκτονισμό . Ίσως να ήταν και ο ίδιος μέλος τεκτονικής στοάς.
Επίσης τέτοιες απόψεις , μπορεί να οδηγήσουν σε τρομοκρατία βλέπε 17 Ν, συνωμοσία πυρήνων φωτιάς κ.τ.λ. Τα ίδια και στην Ιταλία με τις ερυθρές ταξιαρχίες.
Και με μια πιο ευρεία άποψη ακόμη και οι φασίστες μπορεί να υιοθετήσουν αυτήν την άποψη . Οι Χουντικοί για παράδειγμα βάφτισαν το παρξικόπημά τους επανάσταση.
Αυτή είναι και η διαφορά του Κομμουνιστή . Ο κομμουνιστής παλεύει πρωτίστως για την διαφώτιση , για την αφύπνιση των μαζών.
Όλα από εκεί ξεκινούν από τον εργάτη. Αν ο εργάτης σταματήσει να δουλεύει θα νεκρώσουν τα πάντα.
Το μεγαλύτερο όπλο που έχει ο εργάτης είναι η αλληλεγγύη. Το εργατικό κίνημα ακριβώς γι αυτό το λόγο σήμερα δεν μπορεί να πετύχει πολλά.
Γιατί είναι κατακερματισμένο.