sys3x έγραψε: ↑31 Ιούλ 2023, 13:29
Ντο τερείς κι απορείς;

Πως αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κάποια μορφή Θεού ή θεού ή έστω "θεού" είπαμε;
Δεν είπαμε.
Και δεν είπαμε διότι δεν αποδεικνύεται, ούτε η ύπαρξή ούτε η μη ύπαρξη.
Οπότε... μην απορείς.

Μπααα...θα απορώ λέμε!
Είμαι από τους πρώτους που έχουν πει (και τα "εχω σπάσει" με σχεδόν όλους τους αθεΐζοντες) πως αν ένας θεός έχει τις ιδιότητες που του αποδίδουν, τότε δεν μπορεί να αποδείξεις την ύπαρξή του. Δεν θα τον "πιάνουν" τα εργαλεία μας...
Η μη ύπαρξη, καλέ μου φίλε, δεν αποδεικνύεται on the spot, που λέμε στον Περαία (στον, όχι στην)...
Είναι δυνατόν να αποδείξεις ότι δεν υπάρχει κάτι που δεν υπάρχει;
Είσαι ολίγον τι πίσω στα φυσικά και στα μετά τα φυσικά...

Όμως, αν εσύ επιμένεις να μου φέρνεις σαν απόδειξη της ύπαρξης του θεού σου το ότι δεν μπορώ να αποδείξω τη μη ύπαρξη του (και αυτό κάνεις), τότε με αναγκάζεις να επιστρατεύσω την μεγάλη φιλοσοφική αρχή πως "
ο καταθέτων την θετική πρόταση..." και λοιπά.
Για αυτό απορώ...για το τι προσπαθείς.
Ο δογματισμός λοιπόν μπορεί, εύκολα, να αποτελέσει χαρακτηριστικό τόσο των θρησκόληπτων (οκ, by default αυτό που λέμε και στο χωρίον) όσο και των άθεων (υπό συνθήκες) και των συν αυτώ.
Εξακολουθείς να χρειάζεσαι μάθημα βρε...καλά, δεν διαβάζεις καθόκου τι γράφω;
Ο δογματισμός, μπορεί να υπάρχει (το δέχθηκα εξ άλλου) στο υποείδος "αθεΐζων" αλλά όχι στο βασικό είδος που είναι και πολυπληθέστερο.
95% έναντι ενός 5% του υποείδους...
Εσύ, για ποιον λόγο προσπαθείς να ταυτίσεις ως ένα, τα δύο αυτά είδη;
Σε αντίθεση, οι θρήσκοι (ανεξάρτητα από το αν είναι θρησκόληπτοι ή νορμάλ), είναι αδύνατον να μην είναι δογματικοί. Εϊναι η θρησκεία δογματική, οπότε μη δογματικός πιστός, απλώς δεν είναι μέλος αυτής της θρησκείας.
Δεν μπορείς με κανέναν τρόπο να ομοιώσεις δογματικά έναν πιστό με έναν άθεο.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον για μένα και είναι και ψιλοσιγουράκι κλινικά πλέον είναι ότι η πίστη, γενικότερα και ειδικότερα ακόμη σε θεούς κτλ βοηθάει τρελά τον άνθρωπό υπό προϋποθέσεις (πρέπει κάποια στιγμή να βρω ένα επεισόδιο από τον vsauce να στο σπαμάρω, είναι και θα το βρεις
πιστεύω -

- τρομερά ενδιαφέρον).
Ααα, τώρα κατάλαβα!
Ναι αυτό το ξέρω και έχει πολύ καλές επιστημονικές τεκμηριώσεις, αλλά ισχύει για περιπτώσεις ισχυρής πίστης και όχι πάντα.
Αν έχεις στρέψει την προσοχή σου και το ενδιαφέρον σου σε αυτό το επίπεδο, έχεις αρχίσει ήδη και καλοκοιτάζεις προς την μεριά της θρησκείας.
Και εγώ δεν μπορώ να σου εναντιωθώ.