ΓΑΛΗ έγραψε: ↑23 Αύγ 2023, 21:04
student έγραψε: ↑23 Αύγ 2023, 20:43
Χαοτικός έγραψε: ↑23 Αύγ 2023, 17:47
Αυτά που λέμε "Μηχανισμοί άμυνας" (Απώθηση και απωθημένα, Εκλογίκευση και γλειψιματική στάση -ΜΕΧΡΙ και το όρο νοημοσύνη βρήκαν να χώσουν στο συναίσθημα [Γκολεμάς: Συναι9σθηματική νοημοσύνη] και άλλα τέτοια) είναι ανταποκρίσεις του ΕΓΩ στις ηθικές σου συγκρούσεις. όσο πιο ακαλλιέργητος τόσο πιο πολύ η θολούρα και άρα η ηθικές πιέσεις και οι πεποιθήσεις έχουν πιο έντονη δραστηριότητα. Άρα θα χτίσεις ένα αμυντικό κάστρο. Έναν χαρακτήρα. Θα έχεις κιόλας ακράδαντες αρχές και θα θες να τις επιβάλεις για να "σωθείς".
Δεν λέει τίποτα από μόνο του, "πρέπει να παραμεριστεί το ΕΓΩ". Δεν ξέρουμε πως να το κάνουμε. Μόνο γνώση και καλλιέργεια φέρνει λίγο μια λύση.
Αλλά και πάλι δεν φερνει οριστική λύση. Δεν νομίζω να υπάρχει οριστική λύση. Δεν ξέρω καν κατά πόσο είναι φυσικός τρόπος ζωής το να μεγαλώνεις σε οικογένεια. Έχουν γίνει νύξεις γι αυτό, δεν μπορεί να είναι τυχαίες.
Τόσα πολλά τα θέματα που θέτεις και τόσο εντυπωσιακή η γνώση σου για το εγώ του άλλου... τα απωθημένα του, τις ηθικές του συγκρούσεις, τη θολούρα, τις γνώσεις και την καλλιέργειά του... παρόλο που δεν ξέρεις καν πως να παραμερίσεις το δικό σου.
Κάποτε πχ, το εγώ μου θα απαιτούσε να σου φλεξάρω πτυχία και γνώσεις και καλλιέργεια για να αποδείξω και καλά κάτι. Τώρα πλέον απλά δεν με απασχολεί. Κρατάς την άποψή σου, κρατάω τη δική μου, η οποία και λέει ότι όχι μόνο η γνώση δεν φέρνει καμία λύση σε αυτό που δεν ξέρουμε πως να κάνουμε, (πως να παραμερίσουμε το εγώ), αλλά αντιθέτως γίνεται και τροχοπέδη...
...μιας και ἡ γνῶσις φυσιοῖ, ἡ δὲ ἀγάπη οἰκοδομεῖ.
Εἰ δέ τις δοκεῖ εἰδέναι τι, οὐδέπω οὐδὲν ἔγνωκε καθὼς δεῖ γνῶναι...
Διαφωνώ. Με θετική και όχι επιθετική διάθεση, έτσι;

Το ότι η "αγάπη οικοδομεί" κλπ το βλέπω ως μια ρομαντική έως κενή νοήματος προσέγγιση των πραγμάτων γιατί αυτομάτως η έννοια "αγαπώ" παραπέμπει και σε μια υπερπροστατευτικότητα αυτού που "αγαπώ" που μπορεί να γκρεμίσει και όχι να οικοδομήσει περαιτέρω σχέσεις. Εννοώ ότι κάποιες φορές η "αγάπη" είναι ο μανδύας του ναρκισσισμού.
Διαφωνώ επίσης στο ότι η γνώση και η αγάπη είναι αντίπαλες έννοιες.
Όπως ακριβώς και η λογική με τη φαντασία.
Όσο περισσότερα γνωρίζεις τόσο καλύτερα μπορείς να αγαπήσεις.
Όσο πιο λογικός είσαι τόσο περισσότερα μπορείς να φανταστείς.
Τώρα γιατί με ρωτάς? Δεν είναι άσφαιρα ξαφνικά αυτά που θα απαντήσω? Με θετική και όχι επιθετική διάθεση, έτσι;

Η γνώση και η αγάπη, imo, δεν είναι αντίπαλες έννοιες γενικά. Ως προς το εγώ όμως οι πιθανότητες είναι ότι θα βρεθούν αντίπαλες.
Η έννοια του "αγαπώ" που δίνεις είναι διαφορετική από αυτή με την οποία την αντιλαμβάνομαι και τη χρησιμοποίησα. Η αγάπη, κατ εμέ, έχει σαν πρώτο και καθοριστικό χαρακτηριστικό την ανιδιοτέλεια και άρα το ολοκληρωτικό παραμέρισμα του εγώ, του εγωισμού, της ιδιοτέλειας. Κάτι που εξ ορισμού μόνο σε ναρκισσισμό δεν μπορεί να οδηγήσει. (η ερμηνεία σου βέβαια για το που παραπέμπει εσένα το "αγαπώ" όντως εκεί οδηγεί συνήθως, μιας και προς το "αγαπώ τον εαυτό μου" πιο πολύ σαν να φέρνει).
Η γνώση από την άλλη ιστορικά οδηγεί συνήθως την ανθρώπινη φύση στην έπαρση και στο τάισμα του εγωισμού. Υπάρχει άλλωστε ολόκληρη διαχρονική κοσμοθεωρία η οποία και καθορίζει την αξία των ανθρώπων ανάλογα με τη γνώση τους. Στην οποία κοσμοθεωρία των γνωστικών και μυημένων το "μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι" αποτελεί τη μέγιστη ύβρη.
Κλείνοντας, δεν καταλαβαίνω το πως εξισώνεις τη λογική με τη γνώση. Το Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος για εμένα τουλάχιστον δεν σήμαινε ποτέ το ότι η προτεραιότητα είναι να πας πανεπιστήμιο και να αποκτήσεις διδακτορικό για να λογίζεσαι ως λογικός και να έχεις δικαίωμα άποψης (και κατανόησης του εγωιστικού εαυτού σου).
ΥΓ. Για να ξεκαθαρίσω τη δική μου αντίληψη περί του που παραπέμπει η "αγάπη", θα ανατρέξω ξανά στα γνωστά...
Ἡ ἀγάπη μακροθυμεῖ, χρηστεύεται, ἡ ἀγάπη οὐ ζηλοῖ, ἡ ἀγάπη οὐ περπερεύεται, οὐ φυσιοῦται, οὐκ ἀσχημονεῖ, οὐ ζητεῖ τὰ ἑαυτῆς, οὐ παροξύνεται, οὐ λογίζεται τὸ κακόν, οὐ χαίρει ἐπὶ τῇ ἀδικίᾳ, συγχαίρει δὲ τῇ ἀληθείᾳ· πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ἐλπίζει, πάντα ὑπομένει.
Δεν βλέπω πως κάτι από τα παραπάνω μπορεί να οδηγήσει σε γκρέμισμα και όχι σε οικοδομή... πόσο μάλλον σε ναρκισσισμό.