Υπαρχει και η θεωρια οτι η λεξη "κορώνι" ειναι παραφθορα της δωρικης λεξης "καρων".vantono έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 17:40"Κορωνι" είναι το αντίστοιχο "συντεκνε" της Κρήτης. Κι εγώ το έχω ακούσει πολλές φορές από φίλους Μανιάτες να αλληλοπροσφωνουνται έτσι μεταξύ τους. Αλλά μόνο μεταξύ αντρών, για γυναίκες δεν το έχω ακούσει να το λέει κανείς.
Οι Τριπολιτσιώτες και εν μέρει κι εμείς (Αργολιδαιοι) λέμε "Γερο" - "που 'σαι Γερο μου" κτλ (τιμητικό από το Γέρο του Μοριά και καλά, δεν είμαι σίγουρος από που.προερχεται αλλά κάτι τέτοιο έχω ακούσει), στην Ηλεία λένε "πουτσουλα μου" στους μικρότερους και στα πιτσιρίκια.
Μαγισσα: Το ελληνικό games of thrones
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση συνδέσμων προς ιστότοπους παράνομης προβολής (streaming) ή λήψης (torrents, κ.λπ.) κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων με πνευματικά δικαιώματα. Κανόνας 8.6.α
Δεν επιτρέπεται η δημοσίευση συνδέσμων προς ιστότοπους παράνομης προβολής (streaming) ή λήψης (torrents, κ.λπ.) κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων με πνευματικά δικαιώματα. Κανόνας 8.6.α
- George_V
- Phorum.gr user: George_V
Re: Μαγισσα: Το ελληνικό games of thrones
Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
ναι, οι Μαυρομιχάληδες

Έλα ρε τα ονόματα των φατριων στην σειρά είναι υπαρκτα ιστορικά.
Κουλης για Τέμπη
Και εγω υπάλληλος ειμαι
Και εγω υπάλληλος ειμαι
- George_V
Νο shit Sherlock...zteo έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 18:46Έλα ρε τα ονόματα των φατριων στην σειρά είναι υπαρκτα ιστορικά.

Ειμαστε η μοναδικη χωρα με Χατζηαβατη στην Κυβερνηση και Καραγκιοζη στην Αντιπολιτευση.
Όπως είπε και ο Τζωρτζ υπήρχαν πολλές.
Την εποχή του αγώνα οι Μαυρομιχάλαι , οι Τρουπάκηδες/Μούρτζινοι και οι Γρηγοράκηδες ήταν οι ισχυρότεροι γι' αυτό και η Φιλική Εταιρεία φρόντισε να τους βάλει να υπογράψουν υποσχετικό το 1819 πως θα είναι αδελφωμένοι στα πλαίσια του επρχόμενου Αγώνα.
Το 1817 που διαδραματίζεται η ταινία στην Βόρεια Μάνη είχαν τις καπετανίες τους και έκαναν κουμάντο οι
Ντουράκηδες ( Δουράκηδες )
Κουμουνδουράκηδες ( από αυτούς καταγόταν ο 10 φορές πρωθυπουργός Κουμουνδούρος )
Τρουπάκηδες ( οι πιο ισχυροί οι Μούρτζινοι )
Χρησταίοι
Κυβελαίοι
Κιτρινιάρηδες
Καπετανάκηδες
Βενετσανάκηδες
Γρηγοράκηδες ( έδωσαν 3 μπέηδες στην Μάνη και αργότερα γνωστούς νονούς της νύχτας

Μαυρομιχαλαίοι ( Καπετανάκηδες , Βοϊδήδες , Πιεριάνοι κ.α. ).
Στη Νότια Μάνη υπήρχε περισσότερη αναρχία.
Μια μικρότερη οικογένεια δεν σημαίνει πως δεν μπορούσε να τα βάλει με μια μεγαλύτερη. Π.χ. οι Φελουριάνοι ( από αυτούς καταγόταν ο γνωστός κομμουνιστής Φαράκος ) σκότωσαν τον Τσιγκουράκο Γρηγοράκη το 1820 γιατί υποστήριζε μια αντίπαλή τους οικογένεια.
Οι Καλκαντήδες προσπαθούσαν να αρπάξουν το μπεηλίκι απ' τον Πετρόμπεη το 1820 - 1.
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
- Dwarven Blacksmith
Σκληρός πχορουμίτης ιστορικός στο νήμα:
Θα απογοητευτώ αν στη σειρά δεν συμπεριλαμβάνεται η επική ατάκα της μικρότερης αδελφής των Πετρολασκαραίων στην πρόκληση των Μαυροπετρόπουλων για ψητό γάιδαρο, "έχω κανονίσει", και το χάος που ακολούθησε όπως το κατέγραψε Αυστραλός περιηγητής.
Θα απογοητευτώ αν στη σειρά δεν συμπεριλαμβάνεται η επική ατάκα της μικρότερης αδελφής των Πετρολασκαραίων στην πρόκληση των Μαυροπετρόπουλων για ψητό γάιδαρο, "έχω κανονίσει", και το χάος που ακολούθησε όπως το κατέγραψε Αυστραλός περιηγητής.

Σωστό . Οι Μαυρομιχαλαίοι ας πούμε διακρίνονταν σε Καπετανιάνους , Βοϊδήδες , Πιεριάνους ,Γιαννιάνους, Κουτράκους κ.λπ.
Πολλές μανιάτικες οικογένειες ισχυρίζονταν πως κατάγονταν από βυζαντινές οικογένειες. Π.χ. οι Τρουπάκηδες απ' τους Παλαιολόγους, οι Μαυρομιχαλαίοι απ' τους Καντακουζηνούς κ.α.
Για τους Μαυρομιχαλαίους όποιος θέλει να δει περιληπτικά κάποια πράγματα έχω βάλει από εδώ και κάτω Ζαποτέκος @ Γιωργάκης Μαυρομιχάλης.
Για τους Γιατράκους των Βαρδουνοχωρίων εδώ Ζαποτέκος @ Τουρκοκρατούμενη Μάνη
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )
- George_V
Λες να μην ξερω την ιστορια του τοπου καταγωγης μου?Ζαποτέκος έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 19:09Σωστό . Οι Μαυρομιχαλαίοι ας πούμε διακρίνονταν σε Καπετανιάνους , Βοϊδήδες , Πιεριάνους ,Γιαννιάνους, Κουτράκους κ.λπ.
Πολλές μανιάτικες οικογένειες ισχυρίζονταν πως κατάγονταν από βυζαντινές οικογένειες. Π.χ. οι Τρουπάκηδες απ' τους Παλαιολόγους, οι Μαυρομιχαλαίοι απ' τους Καντακουζηνούς κ.α.
Για τους Μαυρομιχαλαίους όποιος θέλει να δει περιληπτικά κάποια πράγματα έχω βάλει από εδώ και κάτω Ζαποτέκος @ Γιωργάκης Μαυρομιχάλης.

Ωπ, έχουμε να κάνουμε με απόγονο των Μπενάκηδων ;George_V έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 19:11Λες να μην ξερω την ιστορια του τοπου καταγωγης μου?Ζαποτέκος έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 19:09Σωστό . Οι Μαυρομιχαλαίοι ας πούμε διακρίνονταν σε Καπετανιάνους , Βοϊδήδες , Πιεριάνους ,Γιαννιάνους, Κουτράκους κ.λπ.

- George_V
Nope.Ζαποτέκος έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 19:13Ωπ, έχουμε να κάνουμε με απόγονο των Μπενάκηδων ;George_V έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 19:11Λες να μην ξερω την ιστορια του τοπου καταγωγης μου?Ζαποτέκος έγραψε: ↑09 Ιούλ 2023, 19:09
Σωστό . Οι Μαυρομιχαλαίοι ας πούμε διακρίνονταν σε Καπετανιάνους , Βοϊδήδες , Πιεριάνους ,Γιαννιάνους, Κουτράκους κ.λπ.
Για τους Γιατράκους των Βαρδουνοχωρίων εδώ Ζαποτέκος @ Τουρκοκρατούμενη ΜάνηΟι Μπενάκηδες της Καλαμάτας είχαν και μανιάτικη καταγωγή. Ο Γερακάρης είχε νυμφευθεί την κόρη ενός Καλαματιανού με το όνομα Μπένος Ψάλτης αν θυμάμαι καλά.
Aλλη οικογένεια ειναι η δικη μου η οποια εχει διατηρησει το ιδιο επωνυμο απο τον 16ο αιωνα τουλαχιστον (μεχρι εκει εχει φτάσει η ερευνα μου μεχρι στιγμης).
Ζαποτέκος @ Μαγισσα: Το ελληνικό games of thrones
Ή και έτσι

https://maniatika.wordpress.com/2023/09 ... %bc%ce%b1/
SpoilerShow
Κάπως έτσι θα ήταν :

https://maniatika.wordpress.com/2023/09 ... %bc%ce%b1/
- vantono
- Phorum.gr user: vantono
Τι εγινε με αυτο, προβλήθηκε πρωτο επεισοδιο ή όχι ακομα?
Αυτοι τωρα εκει τι μερος του λόγου ειναι? Ελληνικές φατριές, οθωμανικες, υποταγείς των οθωμανων, εχθροί των οθωμανων, τι απ'ολα?
Για διαφωτίστε λίγο όσους δεν κατέχουμε πολλά απο προεπαναστασιακή ιστορία.
Αυτοι τωρα εκει τι μερος του λόγου ειναι? Ελληνικές φατριές, οθωμανικες, υποταγείς των οθωμανων, εχθροί των οθωμανων, τι απ'ολα?
Για διαφωτίστε λίγο όσους δεν κατέχουμε πολλά απο προεπαναστασιακή ιστορία.
"Κανεις δεν τους νικαει τους Φουρτουνακηδες" . Ατακα που θεωρησαν ενδεικτικη της παπαριας που εφτιαξαν ωστε να την βαλουν στο τρεηλερ.
- vantono
- vantono
Τωρα διαβασα την υποθεση στο op. Οι πειρατές στη σειρά ειναι αυτοι με τις σκιές και το αηλάηνερ στα ματια?
Γαμάει! Με αυτούς θα είμαι. Και γαμώ τα αξεσουάρ, μακάρι να καθιερωνοταν και στις μερες μας ως αντρικό αξεσουαρ. Πολύ καλύτερο απο τα (αντρικά) σκουλαρίκια θα ηταν.
Γαμάει! Με αυτούς θα είμαι. Και γαμώ τα αξεσουάρ, μακάρι να καθιερωνοταν και στις μερες μας ως αντρικό αξεσουαρ. Πολύ καλύτερο απο τα (αντρικά) σκουλαρίκια θα ηταν.
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
-
Νέα δημοσίευση Κολοτούμπα επιπέδου Κομανέτσι η βυζαντινή μάγισσα.
από Μαδουραίος » 15 Φεβ 2025, 22:33 » σε Εσωτερική Πολιτική - 70 Απαντήσεις
- 1193 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από The Rebel
17 Φεβ 2025, 19:03
-
-
- 2 Απαντήσεις
- 379 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Aitwlos
04 Φεβ 2024, 01:30