Κανενα προβλημα αλλωσε και εγω νομισα οτι ειχε τελειωσει η συζητηση γιατι δεν εβγαζε πουθενα.opsimasmenos έγραψε: ↑02 Νοέμ 2018, 16:37η πίστη του ανθρώπου όταν δεν στηρίζεται σε θαυματουργικές πράξεις μπορεί να δημιουργήσει το δικό της θαύμα (δε λέει αν έχετε πίστη, μεγαλύτερα θαύματα θα κάνετε από τα δικά μου)
είναι σαν ένας γρίφος το θαύμα που η λύση του (προσωπική αναζήτηση) αν γίνει χωρίς βοήθεια σε περνάει στην επόμενη τάξη
είπα το παράδειγμα με τον Παύλο που αν συγγρίνουμε το θαύμα του με τα θαύματα που είδαν οι μαθητές του Ιησού είναι ο καταρράκτης της Έδεσσας απέναντι στο Νιαγάρα. δηλ. αυτό που λέει ο Ιωάννης "και επίστευσαν εις αυτόν οι μαθηταί αυτού" είναι μία παθητική πίστη χωρίς ικανοποιητική συνέχεια.
είπα ότι το συγγεκριμένο θαύμα του γάμου δεν ήταν στις προθέσεις του και αν ήμουν εγώ θα απαντούσα "ας πρόσεχαν" στη φράση "οίνο ουκ έχουσι", άρα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έκανε θαύματα ο Ιησούς. τώρα γιατί υπάρχει στον κόσμο η ανάγκη για θαύματα είναι άλλη κουβέντα.
συναξαριστή και βίους αγίων δεν διαβάζω γιατί με κουράζουν οπότε δεν απαντώ σ' αυτό άλλο.
Με παραξενευει ομως ο ισχυρισμος σου οτι το θαυμα του Παυλου ειναι πολυ ανωτερο απο τα θαυματα που ειδαν οι μαθητες του Ιησου (δηλαδη τα θαυματα του Ιησου). Προφανως μιλας για το εργο του Παυλου που καταφερε να ιδρυσει εκκλησιες σε διαφορες χωρες και να βαλει τα θεμελια για τον χριστιανισμο. Αυτο δεν ειναι θαυμα. Ενας εξυπνος, μορφωμενος και πονηρος manager ηταν και τιποτα αλλο. Ολα οσα ηξερε για τον Ιησου τα εμαθε απο τους αποστολους (Πραξεις 9:19-20), τους οποιους αργοτερα καταραστηκε γιατι δεν διδασκαν την δικη του εκδοχη. Τιποτα δεν εμαθε απο τον Ιησου γιατι αν ειχε μαθει, θα ηξερε τουλαχιστον οτι ο Ιησους (συμφωνα με το δογμα) ειναι Θεος, πραγμα το οποιο κατηγορηματικα αρνειται σε πολλες επιστολες.
Παραδειγμα για τον ανθρωπο. Συμφωνα με την δικη του μαρτυρια γνωριζουμε οτι πολλοι τον αποστραφηκαν στην Ασια (Β' Τιμ 1-15) και ορκιζοταν οτι δεν ειναι ψευτης που κηρυττε οτι ηταν αποστολος ((A' Τιμ 2-7).
Τωρα ανοιξε την Αποκαλυψη στο 2:1-2 και διαβασε τι λεει.
Αυτα δεν θα σας τα πει κανενας παπας ή πνευματικος.