Αρίστος έγραψε: ↑10 Δεκ 2023, 16:31
Οι Μινωίτες ναυτικοί στην ΑμερικήΜουντουφάρης Σταύρος
Θα μπορούσαν οι Μινωίτες να έχουν κατακτήσει τον Ατλαντικό Ωκεανό; Να έχουν επιχειρήσει το παράτολμο αυτό ταξίδι, κάτι που προϋπέθετε τόσο τεράστιες για την εποχή γεωγραφικές γνώσεις όσο και ναυπηγικές ικανότητες που ξεπερνούν αυτές που ως τα σήμερα θεωρούσαμε ότι κατείχαν; Δηλαδή μεγάλα πλοία μήκους μέχρι και 50 μέτρα, αλλά και τις αναγκαίες υποδομές για τη ναυπήγησή τους;
Σε διάφορα άρθρα του δρ. Μηνά Τσικριτσή, σχετικά με την τεχνολογία και τα ταξίδια του Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού είχε αναδειχθεί η δυνατότητα κατασκευής των μεγάλων αυτών πλοίων. Πρόσφατα μάλιστα σε συνέδριο παρουσιάστηκαν τα σχετικά στοιχεία από τον Πλούταρχο και αναδείχτηκαν οι πρώτες κρητομυκηναϊκές αποικίες στην Αμερική 3.500 χρόνια πριν τον Κολόμβο. Η επιβεβαίωση ήρθε με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών που κατέδειξαν ότι ήταν εφικτή η κατασκευή τέτοιων ποντοπόρων πλοίων με 50 κουπιά, τα οποία αντιστοιχούν θεωρητικά σε σκάφη μήκους 40 έως 50 μέτρα, αλλά και η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού πέρα από τον Ατλαντικό.
Τα νεώρια
Τώρα στα στοιχεία αυτά έρχεται να προστεθεί και η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, οι υποδομές που επέτρεπαν στους τολμηρούς ναυτικούς προγόνους μας να ανοίγουν τα πανιά τους στο νέο κόσμο, που ως τέτοιο θα τον γνωρίζαμε μόνο με τον Κολόμβο. Μια νέα μελέτη του δρ. Μηνά Τσικριτσή και του γεωλόγου Στέλιου Μανωλιούδη έρχεται να ρίξει φως στα λαξεύματα και τις βάσεις μινωικών κτισμάτων τόσο στην ξηρά όσο και μέσα στη θάλασσα, στην ακτή των Αγίων Θεοδώρων κοντά στο μινωικό μέγαρο του Νίρου Χάνι, το γνωστό Κοκκίνη Χάνι. Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, επρόκειτο για έναν σημαντικό χώρο με κτήρια τα οποία λειτούργησαν την Υστερομινωική Ι Εποχή, όπως τα χρονολόγησε ο Σπυρίδωνας Μαρινάτος.
Τα λαξεύματα
Στη βόρεια πλευρά της αμμώδους παραλίας εμφανίζονται μεγάλα ορθογώνια λαξεύματα, τα οποία έχουν κατακλυστεί από τη θάλασσα και τα οποία αποτελούσαν τα λείψανα πιθανότατα ενός χώρου κατασκευής μεγάλων μινωικών πλοίων όπως προκύπτει από το μέγεθος του νεωρίου. Ο Μαρινάτος είχε σωστά υποθέσει ότι επρόκειτο για μινωικά νεώρια, δηλαδή χώρο στον οποίο ναυπηγούσαν τα σκάφη τους οι σπουδαίοι Μινωίτες θαλασσοπόροι. Εκείνο που προβλημάτισε το γνωστό αρχαιολόγο ήταν το γεγονός πως το νεώριο καλύπτεται υπό τη θάλασσα. Επομένως προκύπτει το ερώτημα η στάθμη της θάλασσας στην Υ.Μ. Ι. εποχή σε ποιο ύψος ήταν;
Η στάθμη
Μελετώντας τα διάφορα στοιχεία, ιστορικά, γεωλογικά και αρχαιολογικά, οι δύο μελετητές δίνουν την απάντηση ότι η στάθμη της θάλασσας ήταν 1,50 -1,80 m χαμηλότερα τη Μινωική Εποχή. Αυτό προκύπτει τόσο από το γεγονός της ύπαρξης εγκοπών-καναλιών στο βυθό του λαξεύματος όσο και από την υποθαλάσσια έρευνα που έγινε στην περιοχή και εντοπίσθηκε η παλιά γραμμή ακτής ανατολικά από το νησάκι. Τα ίδια τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά είναι εντυπωσιακά, καθώς δεν εμφανίζονται σε κανένα λατομείο στην Κρήτη οποιασδήποτε περιόδου. Δηλαδή τόσο το μήκος του λαξεύματος, όσο και η ύπαρξη του μεσαίου τοίχου οδηγεί στο συμπέρασμα της χρήσης του χώρου αυτού για κάποια δραστηριότητα. Οι εγκαταστάσεις, όπως αναφέρει ο ανασκαφέας του χώρου Σπ. Μαρινάτος, υποστήριζαν σημαντική λιμενική δραστηριότητα των Μινωιτών.
Οι αποδείξεις
Τα κτήρια τόσο στη χερσαία ζώνη όσο και τα υποθαλάσσια ήταν από τα πιο καλά των Μινωιτών. Υπάρχει διάσπαρτο αρκετό οικοδομικό υλικό εντός του κόλπου. Η έρευνα απέδειξε ότι ένα σκαλοπάτι με ενδιαφέροντα λαξευτά στοιχεία αποτελούσε πιθανότατα χώρο αποθήκευσης ξυλείας και ό,τι άλλο χρειαζόταν για την κατασκευή των πλοίων, ενώ μια σειρά από χαρακτηριστικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εμφανή ίχνη λείανσης στα πετρώματα δημιουργήθηκαν πιθανότατα από τριβή σχοινιών , φυσικά για τη ναυπήγηση των μινωικών πλοίων.
Τεχνικές
Το εντυπωσιακό είναι όμως ότι οι Μινωίτες είχαν αναπτύξει εντυπωσιακές τεχνικές κατακλύζοντας ένα από τα λαξεύματα με νερό κατά βούληση. Δηλαδή, όπως αναφέρουν οι κ. Τσικριτσής και Μανωλιούδης, όταν ολοκληρωνόταν η ναυπήγηση οδηγούσαν το νερό της θάλασσας στα τετράγωνα λαξεύματα και έτσι «σήκωναν» το μεγάλο σκάφος που είχαν κατασκευάσει και το οδηγούσαν στη θάλασσα. Αυτό το πετύχαιναν με τη διοχέτευση θαλασσινού νερού από τα δυτικά.
Οι ανακαλύψεις
Έως τώρα έχουν ανασκαφεί στον Κομμό από το Shaw 6 νεώσοικοι διαστάσεων 38,5Χ5,5 μέτρα και από τον Αντ. Βασιλάκη στον Κατσαμπά Ηρακλείου έξι χώροι με ορατό μήκος 21-23 μέτρα και εκτιμώμενο 45-50 μέτρα με μέσο πλάτος 6 μέτρα.
Επομένως, όπως συμπεραίνεται, ήταν εφικτό για τους Μινωίτες, οι οποίοι ήταν εξαιρετικοί θαλασσοπόροι να διαπλεύσουν τον Ατλαντικό ωκεανό, αφού, όπως προκύπτει από τις διαστάσεις του μινωικού ναυπηγείου στους Αγίους Θεοδώρους Νίρου Χάνι, τα πλοία που κατασκεύαζαν είχαν μήκος 40-50 μέτρα με πλάτος περί τα 10 μέτρα.
https://www.neakriti.gr/kriti/1019854_o ... in-ameriki
.