Η πρώτη υπάλληλός μου γεννήθηκε στην Γεωργία. Ελληνίδα είναι αλλά ήρθε εδώ όταν ήταν κοριτσάκι. Είχα μια πολύ καλή πελάτισσα που σταμάτησε να έρχεται γιατί την προσέλαβα. Πιθανόν να είχα κι άλλους. Πελάτες βρίσκονται, καλοί υπάλληλοι όχι.ST48410 έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 17:12Για το νομικό μέρος του πράγματος δεν έχω ιδέα. Οπότε θα περιοριστώ στο ηθικό.hellegennes έγραψε: ↑31 Δεκ 2023, 16:49Άλλο ρώτησα εγώ. Έχει δίκιο να μην προσλάβει ή να απολύσει μαύρη με την αιτιολογία ότι οι πελάτες της θα νιώθουν αποστροφή επειδή είναι μαύρη;
Έστω ότι έχεις κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και έχεις προσλάβει υπάλληλο από το γειτονιά. Ο υπάλληλος αυτός κολλάει μια σοβαρή μεταδοτική αρρώστια, πχ έιτζ . Επειδή είναι γνωστός με τους πελάτες σου και το ξέρουν όλοι στη γειτονιά, σταματούν αρκετοί από αυτούς να ψωνίζουν.
Τι πρέπει να κάνεις; Το ηθικό είναι να στηρίξεις τον υπάλληλο ο οποίος εκτός του σοβαρού ζητήματος υγείας που θα αντιμετωπίσει, δεν θα πρέπει να βρεθεί και άνεργος. Μέχρι ποιου σημείου όμως θα μπορέσεις να τον υποστηρίξεις; Θα διακινδυνεύσεις την λειτουργία της επιχείρισης; Εκεί μπορεί να τρώνε ψωμί και άλλοι υπάλληλοι και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας.
Επειδή είσαι ακέραιος χαρακτήρας, όχι απλά δεν τον διώχνεις, αλλά προσπαθείς κατά το δυνατό να εκπαιδεύσεις και τους πελάτες σου, αυτούς τουλάχιστον που γνωρίζεις καλά και για μεγάλο διάστημα, στο να μην φοβούνται αδικαιολόγητα και να του φερθούν φυσιολογικά. Αυτά βέβαια σε έναν ιδανικό κόσμο. Επίσης σε έναν ιδανικό κόσμο ο υπάλληλός σου παίρνει κάθε απαιτούμενο μέτρο προκειμένου να μην μεταδώσει την ασθένεια. Αν όμως ο υπάλληλος είναι από το χαρακτήρα του λίγο αδιάφορος και απρόσεκτος τι γίνεται; Θα αναγκαστείς σε απόλυση όσο κι αν δεν σου αρέσει.
Πρόσεξε όμως. Στο παράδειγμά μου ο υπάλληλός σου δεν έχει επιλογές ως προς την ασθένεια. Η κοπέλα του νήματος δεν είναι στην ίδια ακριβώς θέση.
Επίσης από αυτά που έγραψα στις άλλες απαντήσεις καταλαβαίνεις ότι εννοώ πως αν ξεπεράσουμε το ηθικό ζήτημα, η πρακτική του να απολύεται υπάλληλος επειδή δεν αρέσει στους πελάτες είναι πολύ συνηθισμένη.
Ε, στα παπάρια μου αν σε κάποιους πελάτες δεν αρέσει. Δεν θέλω πελάτες μαλάκες. Αν ήταν όλοι οι πελάτες μου μαλάκες, θα έκλεινα την επιχείρηση και θα έκανα κάτι άλλο στην ζωή μου από το να εξυπηρετώ ανθρώπους χωρίς ηθική, παιδεία, καλλιέργεια και ανθρωπιά.