Μια σύνοψη για να δείτε πόσο εύκολα μπορούν μερικοί να λαστιχοποιήσουν άσχετα μεταξύ τους δεδομένα και να οδηγηθούν σε παρορμητικά, ευφάνταστα συμπεράσματα.
- Το παιδί από τη Βρετανία που μεγάλωσε στη Μεσόγειο το 1550 π.Χ. δεν ξέρουμε πού ακριβώς στη Μεσόγειο μεγάλωσε. Άρα καμία σύνδεση δεν προκύπτει με τους Μυκηναίους, πόσο μάλλον τους Αργοναύτες που δεν αναφέρεται να πήγαν στη Βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Νορβηγία, Βρετανία).
- Τα σχέδια στο Στόουνχεντζ είναι πολύ απλοϊκά για να πούμε με σιγουριά ότι ανήκουν σε Μυκηναίους. Όλος ο κόσμος τότε παρόμοιας μορφής ξίφη είχε. Και γιατί να μην πούμε ότι το ξίφος το παρέλαβε μέσω εμπορίου ένας Βρετανός από ενδιάμεσο σταθμό των εμπορικών δικτύων της εποχής (π.χ. Νότια Γαλλία) και αυτός το χάραξε χωρίς να πάτησε πόδι Μυκηναίου στην Βρετανία;

- Ο γεωλόγος
Nils-Axel Mörner που παρουσιάζεται ως ερμηνευτής των βραχογραφιών με πλοία είναι γνωστός για τις ανορθόδοξες θέσεις του στην επιστημονική κοινότητα (π.χ. επικριτής της κλιματικής αλλαγής) ενώ αποδέχεται την μαντεία με ραβδί για την εύρεση νερού και άλλων υλικών κάτω από τη γη! Μάλιστα είχε τιμηθεί με το χλευαστικό βραβείο
"μπερδεψάκιας της χρονιάς" (Confuser of the Year) για το έτος 1995 από την Ένωση Σκεπτικιστών Σουηδίας.
https://en.wikipedia.org/wiki/Nils-Axel_M%C3%B6rner
- Τα πλοία στις βραχογραφίες της Νορβηγίας δεν θεωρούνται κάτι εξωτικό για την ευρύτερη περιοχή αλλά απεικονίσεις των ντόπιων εξελίξεων ναυπηγικής με στοιχεία που θυμίζουν τα μελλοντικά πλοία των Βίκινγκς.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rock_carv ... ing_scenesOf special interest is the depiction of boats: while small fishing boats appear from the earliest drawings onward, later drawings show larger and larger boats, some carrying up to 30 people and being equipped with elaborate, animal-shaped decorations on bow and stern that are sometimes reminiscent of those found on viking longboats. This, along with the fact that similar carvings of large boats have been found in coastal regions in southern Norway, seems to indicate long distance voyages along the coast from either direction.
- Αντικείμενα που μπορούν να μεταφερθούν από μεσάζοντες στο εμπόριο δεν αποδεικνύουν ταξίδια Μινωιτών ή Μυκηναίων στον μακρινό ευρωπαϊκό βορρά. Το ήλεκτρο και το κόσμημα με Γραμμική Β από τη Γερμανία είναι τέτοια αντικείμενα.
-Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια διεθνής επιβεβαίωση ότι αυτά τα πέντε γράμματα από τη Νορβηγία που μοιάζουν και με αλφάβητα της πρώτης χιλιετίας π.Χ. είναι αυθεντικά. Όσο κι αν το ψάχνω βρίσκω blogs και forums. Δεν τα βρίσακω στα βιβλία μου παρότι ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του' 80. Δεν τα έχει περάσει ακόμα και η Wikipedia στα ευρήματα της Γραμμικής Α εκτός Κρήτης.
https://en.wikipedia.org/wiki/Linear_A#Outside_Crete
Βέβαια και αυθεντικά να είναι, και πάλι δεν έχουν σχέση με την Αργοναυτική εκστρατεία. Οι Μινωίτες δεν ξέρουμε καν αν ήταν Ελληνες και ποια ήταν η μυθολογία τους αφού δεν έχει διαβαστεί η γραφή τους. Δεν αποκλείω μέσα στο εύρος των πιθανοτήτων να ήρθε ένας Μινωίτης σε επαφή με έναν Βορειοευρωπαίο μέσω εμπορίου και να μετέβη στη Νορβηγία για κάποιο λόγο, προσωρνά ή μόνιμα. Ποιοι Αργοναύτες όμως;