Ειδικά η επαφή με την φύση με ηρεμεί πάρα πολύ, ναι. Εννοείται φυσικά ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν θέλει να πεθάνει και η σκέψη του φέρνει κάποια θλίψη, αλλά πάντως προς το παρόν βλέπω τη ζωή ως ένα γεγονός που ενώ έχει αναπόφευκτη λήξη, αυτή όμως δεν έχει επίδραση στην απόλαυση αυτού καθεαυτού του γεγονότος. Σαν μια πολύ ωραία συναυλία ας πούμε, που όσο την παρακολουθείς δεν σκέφτεσαι ούτε αν θα μπορούσες να κάνεις κάτι καλύτερο την ίδια στιγμή, ούτε ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει. Απλά ευχαριστιέσαι αυτό που συμβαίνει ΤΩΡΑ.νύχτα έγραψε: ↑14 Ιούλ 2024, 22:38δεν φοβάμαι τον πόνο, μα την απόγνωση που θα αισθανθώ τη στιγμή
που θα το συνειδητοποιήσω ότι φεύγω
αυτό με την επιστροφή στο τίποτα, είναι ακόμη πιο αγχωτικό και θλιβερό
στο μεταξύ έχεις ζήσει φίλε μου, κι έχεις αγαπήσει ένα σωρό πράγματα,
εγώ δε θέλω να αποχωριστώ καμία από τις αγάπες μου, την αγαπάω την ζωή,
έστω κι αυτή τη μίζερη ζωή που κάνω με τις μικροσυγκινήσεις της
έχεις δίκιο για την παρατηρήση της φύσης, είναι κάπως ανακουφιστικό
η ενασχόληση με το παρελθόν και η ανησυχία για το μέλλον είναι οι βασικοί
λόγοι της κατάθλιψης και των νευρώσεων...
και ναι, πράγματι κάποιοι άνθρωποι και οι επιλογές τους αποτελούν έμπνευση
και μπορείς να πάρεις κουράγιο και να ελπίζεις, μα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος
για το αν φοβούνται τον θάνατο, γιατί πολλοί ξεκινούν συνεχώς πράγματα και
φροντίζουν να μένουν πάντα απασχολημένοι ακριβώς επειδή αισθάνονται πως οι
δραστηριότητές τους λειτουργούν ως αντιπερισπασμός, ότι όσο είναι αεικίνητοι
ξεφεύγουν από τον θάνατο
το κίνητρο βέβαια ίσως έχει μικρή σημασία στη συγκεκριμένη περίπτωση
εσύ ηρεμείς με όλες αυτές τις σκέψεις;
Φυσικά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι θα τα βλέπω πάντα έτσι τα πράγματα, αλλά προς το παρόν μου φαίνεται άσχετο να σκέφτομαι το τέλος αφού εντωμεταξύ έχω να κάνω τόσα πολλά πράγματα που με ευχαριστούν. Δεν ξέρω αν για άλλους οι δραστηριότητες λειτουργούν ως αντιπερισπασμός, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι για όλους έτσι από τη στιγμή που βλέπω άτομα τα οποία έχουν ενδιαφέροντα που κρατάνε μια ζωή. Δεν απέκτησαν δηλαδή ενδιαφέροντα και δραστηριότητες επειδή νιώθουν το τέλος να πλησιάζει, αλλά έτσι ήταν από νέοι.