πατησιωτης έγραψε: ↑18 Ιούλ 2024, 21:14
Orion22 έγραψε: ↑18 Ιούλ 2024, 19:36
πατησιωτης έγραψε: ↑18 Ιούλ 2024, 17:29
Θα πω πάλι για τον Ανδρέα και θα αρχίσει πάλι να φωνάζει ο Νυχτόβιος

αλλά ο νεότερος αντικεμαλισμός είναι και αυτός δημιούργημά του.

Η Ελλάδα συνολικά είχε συμφιλιωθεί με τον Κεμάλ ελάχιστα χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή,βασικά διότι ήθελε να σώσει όσα απέκτησε που κινδύνευαν από τη Βουλγαρία και την Ιταλία.
Τα δύο μεγάλα κόμματα,οι Λαικοί και οι Φιλελεύθεροι ήσαν υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας στο μεσοπόλεμο και ο φιλοκεμαλισμός έδινε και έπαιρνε.Το νέο τότε ΚΚΕ είχε επαναστατικές ονειρώξεις αλλά από τη στιγμή που ο Λένιν υπήρξε πραγματικός σύμμαχος του Κεμάλ στο θέμα αυτό δεν είχε αντιρρήσεις.Βεβαίως οι πρόσφυγες δεν είχαν και τις καλύτερες αναμνήσεις αλλά ποιός τους ρώταγε αυτούς.Λίγο πριν πεθάνει ο Κεμάλ Ελλάδα και Τουρκία εγγυήθηκαν τα κοινά τους σύνορα.Όταν η Ιταλία επιτέθηκε κατά της Ελλάδος όλος ο στρατός πήγε στην Αλβανία,τα ανατολικά σύνορα άδειασαν.Η Τουρκία ειδοποίησε τη Βουλγαρία ότι εάν τολμούσε κάτι,θα είχε να κάνει μαζί της.Φυσικά όταν κατέβηκε η Βέρμαχτ οι Τούρκοι έκαναν τουμπεκί αλλά δε νομίζω ότι και κανένας στην Ελλάδα θα περίμενε ότι θα αυτοκτονούσαν για χάρη μας.
Εν πάσει περιπτώσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χάλασαν τη δεκαετία του 50 λόγω του κυπριακού αλλά οι λογαριασμοί της Μικράς Ασίας και του Κεμάλ υποτίθεται ότι είχαν κλείσει δεκαετίες πριν.Τους ξανάνοιξε η Αλλαγή.

Τη δεκαετία του 80 άνοιξε όλη η προπαγάνδα για τη γενοκτονία των Ποντίων και ο αντικεμαλισμός.Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μεταφέρθηκε στο Βέρμιο στην Παναγία Σουμελά αλλά η βουλή δεν ψήφιζε την αναγνώριση της γενοκτονίας διότι ο Παπανδρέου ήθελε να ψηφισθεί ΟΜΟΦΩΝΑ και η παλιά φρουρά της δεξιάς (Ράλλης,Αβέρωφ,Μητσοτάκης) αντιδρούσε διότι δεν ήθελε να ανοίξει νέες ιστορίες.Ο Παπανδρέου περίμενε υπομονετικά ενώ οι ποντιομαχητές - Χαραλαμπίδης κλπ - φώναζαν συνέχεια.Τελικά η ευκαιρία ήλθε όταν έφυγαν οι δεινόσαυροι από την ηγεσία της ΝΔ και ανέλαβε ο ενθουσιώδης εθνικιστής Έβερτ.Αυτός συμφώνησε και τελικά το 1994 η βουλή ψήφισε ομόφωνα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.Ήταν ένα παράθυρο ευκαιρίας όταν και τα δύο κόμματα το έπαιζαν εθνικιστικά.Το 1996 ο Παπανδρέου πέθανε και ο διάδοχός του Σημίτης είχε άλλες απόψεις,βασικά τις απόψεις της παλιάς δεξιάς αλλά δεν τις έλεγε έτσι αλλά "εκσυγχρονισμός".

Η εορτή του Δεκαπενταύγουστου ξαναγύρισε στην Τήνο και οι τόνοι έπεσαν προκαλώντας αντιδράσεις στο "πατριωτικό - δηλαδή ανδρεικό - ΠΑΣΟΚ" αλλά πλέον και στη δεξιά.Βλέπετε,εάν πετάξετε ένα τυράκι πατριωτισμού στη δεξιά μετά δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω γιατί τα ακούτε άσχημα.Όπως δηλαδή και η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα που ήταν εφεύρημα της Μελίνας έτσι και
η γενοκτονία των Ποντίων που ήταν
εφεύρημα του ανδρεικού ΠΑΣΟΚ
έγινε ιερό και όσιο της δεξιάς και δεν ακυρώνεται εύκολα.Είναι κωμωδία να βλέπει κανείς τη ...."δημοκρατική παράταξη" που είχε αυτές τις ιδέες τώρα να τα βάζει με τον "εθνικισμό" αλλά αυτά έχει η πολιτική.
καιρίδαρος ιζ στρονγκ ιν δατ ουαν
Βλέπω ότι βρήκες τα κοινά σημεια Μεταξά που στη φωτογραφία χαιρετά τον Κεμάλ και Καιρίδη.

Έγραψα μια ιστορική αναδρομή και όποιος βρεί λάθος σε αυτήν δεν έχει παρά να το πει.Ο Μάσπολι μόνο είπε ότι ο Μητσοτάκης δεν ανήκει στην παλιά δεξιά αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία για τη στάση του έναντι της Τουρκίας που δεν ήταν διαφορετική από αυτή του Καραμανλή ή του Αβέρωφ.
Εν πάσει περιπτώσει η γενοκτονία αναγνωρίσθηκε από τη βουλή το 1994.Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.
Δεν σχολιάσα την φώτο. Δεν χρειάζεται. μια αποτυχημένη αποπειρα αποπροσανατολισμού ήταν και εντελώς ασχετη με το θέμα. (πηξιμο αριστερών transcending space and time

)
Το μονο κοινό σημείο ήταν στο δικό σου ποστάρισμα με τις δηλώσεις του μουλου οθωμανών (προτού κατέβει στην πολιτική και χρειαστεί να ανασκευάσει..). Πως να μην ήταν άλλωστε όταν -πιθανότατα- εσύ τον έστειλες στην βουλή.
Τωρα για την ιστορική αναδρομή έχει σφάλματα (και αρκετά). πχ: Ειδαμε τους "πεσμένους τόνους" στα Ίμια, και στο γκριζάρισμα με τις ευλογίες των (ώ ποία έκπληξις) αμερικανών.
Για το αλλο "εφεύρημα" των μαρμάρων του παρθενώνα που λες, το ξεφτιλίκι του αρχιερέα στην συνάντηση με μπλερ είναι ένα ακόμα από τα πολλά. Δεν έχει νόημα να ξεφεύγουμε άλλο απ το θέμα.
Η Δεξια (παλια δεξιά που λες) είχε αυτή την στάση απέναντι στην τουρκία διότι ο προφανέστατος κίνδυνος προερχόταν από τον τότε διεθνιστικό βορρά και την φασιστική ιταλία. Σήμερα ο διεθνιστικός κίνδυνος κυβερνα -ώς εντολοδόχος/τοποτηρητής. Η φινλανδοποίηση είναι ήδη εδώ.
Τα "λυμένα θέματα" με τις συμφωνίες του βενιζέλου υπαρχουν για να υπενθυμίζουν στους επόμενους πως δεν προκειται
ποτέ η τουρκία να τιμήσει συμφωνία/συνθήκη:
Όπως
όταν καταργησε το καθεστως αυτονομίας ίμβρου/τενέδου τεσσερα μολις χρόνια μετά την ΣτΛ
όταν ξεκίνησε τους διωγμούς/δημεύσεις με την ελλάδα κατεχόμενη από τον άξονα
κ.ο.κ
τα αφηγήματα κομμουνιστών (και τιμουντων τους αγώνες τους) που θετουν την αρχή των προβλημάτων με τους τούρκους στον αγώνα για ένωση της κύπρου ειναι ΜΑΛΑΚΙΕΣ.-