Θα υποστεί πρώτα μια αμελητέα ελάτωση, αλλά θα συνεχίσει ακάθεκτο, σαν να μην συνεβηκε τίποτα. Οι τροχοί του θα γυρίζουν κατα 30χλμ/ωρα γρηγορότερα, αλλά αυτό δεν θα παίξει ρόλο στην κίνηση του αεροπλάνου.mao mao έγραψε: ↑08 Σεπ 2024, 11:03Ας υποθέσουμε οτι ο ιμάντας έχει τεράστιο μήκος. 50χιλιόμετρα για παράδειγμα. Ο ιμάντας είνια ακίνητος. Πάνω του είναι το αεροπλάνο και βάζει τη τουρμπίνα μπρος ώστε να αναπτύξει σταθερή ταχύτητα 30χμ/ώρα. Σε κάποια στιγμή βάζουμε μπρος τον ιμάντα με αντίθετη κατεύθυνση επίσης 30 χμ/ώρα. Ποια θα είναι η σχετική ταχύτητα του αεροπλάνου με το έδαφος;
Δες το και αλλιώς: Στον ίδιο διάδρομο που περιγράφεις, πάει να απογειωθεί ένα ανεμόπτερο.
Το ανεμόπτερο το έλκει ένα βίντζι, απ' την άλλη άκρη του διαδρόμου. Με την πρώτη δοκιμή ο διάδρομος παραμένει στάσιμος, όπως λες. Με την δεύτερη, τον ανάβουμε να πηγαίνει με 30 όπισθεν. Θα έχουν διαφορά οι δύο απογειώσεις; Όχι βέβαια, γιατι οριστικός παράγων είναι το καλώδιο του βιντζιου, δεν το αφορά η επιφάνεια του εδάφους.
Οι ρόδες μεν θα γυρίζουν πιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν θα έχει σημασία. Σημείο αναφοράς είναι πλέον το καλώδιο όχι ο διάδρομος. Στο είπα οτι η εκφώνηση είναι ύπουλη!
