Γιατί οι νέοι δεν αγοράζουν και δε διαβάζουν βιβλία?

Πεζογραφία, ποίηση, γλώσσα και γραπτός λόγος, βιβλία
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: Γιατί οι νέοι δεν αγοράζουν και δε διαβάζουν βιβλία?

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 20 Νοέμ 2024, 21:36

sharp έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 17:31
έργο_μακέτο έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 16:40
nemo έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 11:49
ειναι ηλιθιο να λενε οτι δεν χρειαζονται τα βιβλια και μαλιστα τα κλασικα

δεν υπαρχουν λογια σαν αντιλογο οταν τα ακουω και απο μορφωμενους υποτιθεται
Το έχω έκουσε από φιλόλογο.

Όπου με χλεύασε κιόλας όταν είπα ότι τα αρχαία ελληνικά και τα λατινικά είναι σημαντικά.
Πολύ λογικό. Ελάχιστοι μπαίνουν φιλοσοφική επειδή τους αρέσει. Οι περισσότεροι πάνε αναγκαστικά, αφού δεν ήσαν από τους καλύτερους μαθητές και συγκέντρωσαν τις λιγώτερες μονάδες. Οι πιο μορφωμένοι, γλωσσικά και φιλολογικά, σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο.

.

Γιαφτό οι μορφωμενότεροι φτιάνουν τόσο όμορφα Κοτο σπίτια κ Κοτο πόλεις..... :smt023

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 20 Νοέμ 2024, 21:43

Rocco Siffredi έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 14:50
sharp έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 12:01
Rocco Siffredi έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 10:06

Σε ποια εποχή οι πρωτοετείς είχαν διαβάσει αρχαία τραγωδία;
Στο σχολείο δεν κάνουν πια;
Κάναμε παλιά αρχαια τραγωδία σχολείο; :oops:
Δεν θυμάμαι
Κομμάτια μικρά ίσως στα αρχαία ελληνικά
Πόσο παλιά; Εμείς πάντως κάναμε Ιφιγένεια στις τελευταίες τάξεις. Όχι ολόκληρη βέβαια, πού να προλάβεις.

Άβαταρ μέλους
Jimmy81
Phorum.gr user: Jimmy81

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Jimmy81 » 20 Νοέμ 2024, 22:26

Εγώ πλέον διαβάζω όταν υπόκειμαι σε διαδικασίες που θεωρώ χάσιμο χρόνου, π.χ. περιμένοντας το μετρό και μέσα σ' αυτό, στη χέστρα, περιμένοντας να βρει πίστα το video game που παίζω κλπ. Διαβάζω επίσης στις καλοκαιρινές διακοπές στην ξαπλώστρα. Αλλά να κάτσω σε μια πολυθρόνα και να διαβάσω έτσι ως ανεξάρτητη διαδικασία, με τίποτα πλέον. Το pc είναι το κύριο μέσο ενασχόλησης από το οποίο θα κάνω και κάποιο διάβασμα (βιβλίων, άρθρων κλπ).

Άβαταρ μέλους
έργο_μακέτο
Phorum.gr user: έργο μακέτο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από έργο_μακέτο » 20 Νοέμ 2024, 22:31

Τα φυσικά βιβλία θα αργήσουν πολύ να εκλείψουν. Οπότε δεν χρειάζεται να φοβόμαστε.

Οτιδήποτε παλαιότερο έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει για πολύ καιρό. Αυτός είναι ο λόγος που τα CD έχουν λίγες πωλήσεις ενώ τα βιβλία έχουν σταθερές εώς και αυξανόμενες. Επίσης ο λόγος που ο μαρξισμός-λενινισμός είναι είδος προς εξαφάνιση ενώ ο χριστιανισμός και το ισλαμ διατηρούνται ακόμα.
- Have you been to Samos ?
- Yes, I was one of the first.
- No, you have not been to Samos!
- Yes I have!
- Look, you are not here today to insult me.

Aitwlos

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Aitwlos » 20 Νοέμ 2024, 22:46

SeaHawk έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 10:57
Γιατι να διαβασεις κατι που εγραψε και πουλαει ο αλλος οταν εχεις προσβαση σε τοσα πραγματα δωρεαν;
Οι συγγραφεις ειναι απολιθωματα μιας εποχης που εχει περασει.
Φυσικα εμενα δεν με ενδιαφερε ποτε να διαβασω καποιο βιβλιο και θεωρω οτι πολυ καλα εκανα.
Για αυτό έγινες έτσι.
Juno έγραψε:
15 Μάιος 2024, 23:50
Τελικά όλο δεξιούς πολιτικούς δολοφονούν παγκοσμίως. Έχουν δολοφονήσει κανέναν αριστερό;

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας
Phorum.gr user: Κόκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 20 Νοέμ 2024, 22:52

Annibas έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 11:14
Αυτό συμβαίνει πάρα πολλά χρόνια, και για τους σημερινούς 50ρηδες που ήταν παλιότερα νέοι το ίδιο ισχύει.
οχι :smt018

Άβαταρ μέλους
Feindflug

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Feindflug » 20 Νοέμ 2024, 22:53

Jimmy81 έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 22:26
Εγώ πλέον διαβάζω όταν υπόκειμαι σε διαδικασίες που θεωρώ χάσιμο χρόνου, π.χ. περιμένοντας το μετρό και μέσα σ' αυτό, στη χέστρα, περιμένοντας να βρει πίστα το video game που παίζω κλπ. Διαβάζω επίσης στις καλοκαιρινές διακοπές στην ξαπλώστρα. Αλλά να κάτσω σε μια πολυθρόνα και να διαβάσω έτσι ως ανεξάρτητη διαδικασία, με τίποτα πλέον. Το pc είναι το κύριο μέσο ενασχόλησης από το οποίο θα κάνω και κάποιο διάβασμα (βιβλίων, άρθρων κλπ).
Σε λίγες ημέρες θα μπορώ να το κάνω και αυτό εγώ, τύπε.
Dein Herz, meine Gier
Ab jetzt gehörst du nur mir

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 20 Νοέμ 2024, 22:59

Feindflug έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 21:28
hellegennes έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 13:53
micmic έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 10:07
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου προωθείται συστηματικά η αντίληψη ότι "να διαβάζεις βιβλία είναι καλό". Δεν είναι απαραίτητα καλό, μπορεί να είναι και μαλακία. Εξαρτάται από το ΤΊ διαβάζεις.

Κάνεις λάθος όμως. Το να διαβάζεις βιβλία είναι πάντα καλό. Δεν έχει σημασία τι είναι. Ακονίζει το μυαλό σου, μεγαλώνει το λεξιλόγιό σου και μ' αυτό διευρύνεται ο τρόπος που σκέφτεσαι. Ακόμα κι αν διαβάζεις μαλακίες, η αυξημένη επαφή σου με τον γραπτό λόγο καλλιεργεί τις διανοητικές σου ικανότητες χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Πρόσεξε όμως ότι είπα "γραπτό λόγο" σήμερα ο κόσμος διαβάζει κατά κύριο λόγο τι γράφουν οι άλλοι στα σόσιαλ και άρθρα στο Ίντερνετ. Τίποτα απ' τα δυο δεν είναι γραπτός λόγος. Και τα δυο είναι γραμμένος προφορικός λόγος. Δεν περιέχει ούτε το επίπεδο λεπτομέρειας του γραπτού λόγου, ούτε τις τεχνικές και λογοτεχνικές διαφορές ούτε λεπτές διακρίσεις και χρησιμοποιεί κυρίως την καθομιλουμένη. Βάζω μέσα και τα άρθρα, ακόμη και μεγάλων μέσων, γιατί η ποιότητα γραφής έχει πέσει εντυπωσιακά.
Τα είπες όλα, δικέ μου.

Έχω μόνο να προσθέσω ότι δεν χρειάζεται να γίνεις ειδήμονας σε κάποιο είδος ή συγγραφέα ή εποχή. Μόνο και μόνο που διαβάζεις συντεταγμένο, γραπτό λόγο έχεις όλα τα οφέλη που έγραψες και άλλα τόσα. Δημιουργείς εικόνες, αντί να τις παίρνεις έτοιμες, διαβάζεις επιχειρήματα, μαθαίνεις ιστορία, ανακαλύπτεις άλλες κουλτούρες, άλλους τρόπους σκέψεως και πόσα άλλα.

Χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, όσοι με γνωρίζουν από κοντά, θεωρούν ότι έχω χιούμορ. Κάποιοι, διάφοροι μεταξύ τους, μου έχουνε πει ότι είναι σαν να έχω κατεβάσει ατάκες από πριν και τις πετάω την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη περίσταση. Ίσως να είναι έμφυτο σε ένα ποσοστό, αλλά θεωρώ ότι αυτή η ικανότητα, βασίζεται και στα βιβλία που έχω διαβάσει.
Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αυτού που παλιότερα λέγαμε "καλλιέργεια" και τείνουμε να ξεχάσουμε ότι ποτέ υπήρξε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 20 Νοέμ 2024, 23:00

Feindflug έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 22:53
Jimmy81 έγραψε:
Σε 13 λεπτά ούτε την εισαγωγή δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις :003:
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 20 Νοέμ 2024, 23:05

Beria έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 23:00
Feindflug έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 22:53
Jimmy81 έγραψε:
Σε 13 λεπτά ούτε την εισαγωγή δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις :003:
Έχει δύο στάδια. Μέσα σ' αυτό και περιμένοντας, είπε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
SeaHawk
Phorum.gr user: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από SeaHawk » 20 Νοέμ 2024, 23:07

Aitwlos έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 22:46
SeaHawk έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 10:57
Γιατι να διαβασεις κατι που εγραψε και πουλαει ο αλλος οταν εχεις προσβαση σε τοσα πραγματα δωρεαν;
Οι συγγραφεις ειναι απολιθωματα μιας εποχης που εχει περασει.
Φυσικα εμενα δεν με ενδιαφερε ποτε να διαβασω καποιο βιβλιο και θεωρω οτι πολυ καλα εκανα.
Για αυτό έγινες έτσι.
Ακριβως!!!
:smt023:smt023

Άβαταρ μέλους
βοθρατζης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από βοθρατζης » 20 Νοέμ 2024, 23:14

Προφανώς η λέξη "καλλιέργεια" απασχολεί τόσο κόσμο όσοι αποφασίζουν να ασχοληθούν με το διάβασμα βιβλίων.
Σίγουρα όμως δεν απασχολεί τις νέες γενιές.
Αλλά και πάλι πόσοι είναι αυτοί που διαβάζουν ποίηση; ή ακόμα έψαξαν τους στοίχους ξένων τραγουδιών που ακούν...
“Success is not about winning every battle, but about having the strength to keep fighting”?

Δημοκράτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Δημοκράτης » 20 Νοέμ 2024, 23:20

foscilis έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 10:11
micmic έγραψε:
20 Νοέμ 2024, 10:07
Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου προωθείται συστηματικά η αντίληψη ότι "να διαβάζεις βιβλία είναι καλό". Δεν είναι απαραίτητα καλό, μπορεί να είναι και μαλακία. Εξαρτάται από το ΤΊ διαβάζεις.

Τώρα τελευταία έχουμε και την ακόμα μεγαλύτερη μαλακία ότι "το τυπωμένο βιβλίο είναι καλό, αλλά το Kindle δεν είναι".

Ότι υπάρχει αυξημένη διάσπαση προσοχής σε νέες γενιές που έχουν μεγαλώσει με κινητά και social media, είναι γεγονός. Αλλά από μια άποψη είναι και καλό το ότι οι έφηβοι δεν αισθάνονται πλέον την "υποχρέωση" να διαβάζουν μακρόσυρτα κείμενα που τα βρίσκουν βαρετά μόνο και μόνο επειδή κάποιος τους λέει ότι είναι "κλασικά έργα".
Η τυπογραφια εδωσε τον συγχρονο πολιτισμο.

Η αντανακλαστικη βραχυπροθεσμη ανταποκριση σε χημικα ερεθισματα εχει δωσει τις μυρμηγκοφωλιες.
:goodpost:

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 20 Νοέμ 2024, 23:24

οπως το καταλαβαινω,οσο περισσοτερες λεξεις,εκφρασεις,τροπους εκφρασης προσθεσεις στον λογο σου,τοσο αναβαθμιζεται η σκεψη σου
αυτο πως αλλιως μπορει να γινει παρα μονο με τα βιβλια;
στο ιντερνετ εθιζεσαι στην αποσπασματικη σκεψη και στην ατακα.γινεσαι μια κινουμενη τηλεοραση

εξαλλου αν δεν υπαρχει θεωρω υπομονη καποιος να διαβασει ενα μεγαλο βιβλιο,καπως δυσκολο να εχει κατακτησει βαθος σκεψης

απο εκει και περα δεν ξερω κανεναν να διαβαζει βιβλια,ποσο μαλλον μεγαλα βιβλια στο tablet
δεν μπορω εκει,διοτι δεν μπορω το φως που εκπεμπει,αισθανομαι πως το απευθειας φως σε κατι που χρειαζεται χρονο,οπως ενα βιβλιο στεγνωνει τα ματια μου,περιοριζει ακομα περισσοτερο το βλεφαρισμα και εχει ως πιθανο επακολουθο καποιες φορες και ενα brain fog;βεβαιως δεν δοκιμασα και αρκετες φορες ισως κανω λαθος.
τελος μη λησμονουμε οτιι δεν καλλιεργεις μονο την σκεψη σου,αλλα και αλλες αρετες π.χ συγκεντρωση,υπομονη,απαραιτητες για πολλες επιδιωξεις

απο εκει και περα διαφωνω με το αρθρο,που αναφερει το σχολειο ως αιτια του προβληματος!οχι φυσικα,αν μεγαλωνεις σε σπιτι που σπανιως βλεπεις ανθρωπο να διαβαζει,δεν υπαρχει βιβλιο και η τηλεοραση παιζει ολη την ωρα,πως ακριβως θα αποκτησεις αργοτερα στο σχολειο την αγαπη για την αναγνωση;

Άβαταρ μέλους
Κόκκορας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κόκκορας » 20 Νοέμ 2024, 23:27

ο εγκεφαλος εχει την ταση να εθιζεται σε αυτα τα bullets εικονων,λεξεων.για αυτο ακριβως ειναι ετσι δομημενο το ιντερνετ,τα παιχνιδια κ.λπ απο τις εταιρειες

δεν εθιζεται π.χ με το σκακι ή με τον ολοκληρωτικο λογισμο για καποιο λογο...

ομως τα τελευταια ειναι που σε κανουν upgrade
ο Κυριος πανω,καπως ετσι τα εφτιαξε

no pain no gain που λενε και οι αμερικανοτραφεις

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Λογοτεχνία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών