Ο άλλος Μπαχ

Νέες κυκλοφορίες, προτάσεις για νέα ακούσματα, κριτικές
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στα νήματα της ενότητας που βάζετε μουσικά βίντεο, παρακαλούμε να περιοριστείτε σε 1 ή το πολύ 2 βίντεο ανά ποστ, για να μην υπερφορτώνονται οι browsers.
sharp

Re: Ο άλλος Μπαχ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 07 Ιαν 2025, 00:29

ST48410 έγραψε:
07 Ιαν 2025, 00:26
sharp έγραψε:
07 Ιαν 2025, 00:21
ST48410 έγραψε:
07 Ιαν 2025, 00:15

Τι είναι πάλι αυτό; Άλλαξαν οι κατηγορίες στην τέχνη 3000 χρόνων τα τελευταία 30 χρόνια;

Φιλική συμβουλή. Μη διαβάζεις ορισμούς τέχνης από βιβλία κοινωνιολόγων. Καλά παιδιά, έχω και φίλους, αλλά εξετάζουν το όλο φαινόμενο από πολύ στρεβλή γωνία.
Τι παλαβό συμπέρασμα πάλι αυτό; Πώς γίνεται να έχεις τέτοιες προκαταλήψεις;
Αστειεύομαι αλλά δεν φάνηκε. Γνώριζα άτομα με master του στυλ "κοινωνιολογία της τέχνης", "η τέχνη στην κοινωνία" και κάτι άλλα παρόμοια που είχαν κάτι πολύ περίεργες απόψεις για το πως λειτουργούν τα πράγματα και εξέταζαν φαινόμενα μπλέκοντας πολλά ετερόκλητα στοιχεία σαν να είναι ίδια.

Τις ορθότερες απόψεις τις συναντούσα σε άτομα που έχουν δοκιμάσει να φτιάξουν κάτι και οι ίδιοι (να συνθέσουν, να ζωγραφίσουν, κλπ).

Σειρά σου τώρα. Τι εννοείς 30 χρόνια πίσω; Τι έχει αλλάξει από τότε; Τώρα στο εξωτερικό χωρίζουν τις κατηγορίες των έργων, τις εποχές κλπ με διαφορετικό τρόπο;
Α, μάλιστα... Μην μπλέξουμε όμως όλες τις τέχνες, γιατί θα ...μπλέξουμε, εμένα με ενδιαφέρει μόνο η μουσική. Τελικά είναι αυτή η ασχολία σου, σπουδή σου ή γενικότερα η τέχνη; Γιατί τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε τεχνικά στη μουσική.

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 07 Ιαν 2025, 00:38

sharp έγραψε:
07 Ιαν 2025, 00:29
Α, μάλιστα... Μην μπλέξουμε όμως όλες τις τέχνες, γιατί θα ...μπλέξουμε, εμένα με ενδιαφέρει μόνο η μουσική. Τελικά είναι αυτή η ασχολία σου, σπουδή σου ή γενικότερα η τέχνη; Γιατί τότε δεν έχει νόημα να μιλάμε τεχνικά στη μουσική.
Τα ίδια πράγματα ισχύουν πάνω κάτω και στις άλλες τέχνες αλλά αν είναι να μιλήσεις τεχνικά, κάνε το για την μουσική. Δεν ζω από αυτήν. Πες απλά ότι την αγαπώ και έχω ασχοληθεί πιο μικρός.

Τι έχει αλλάξει σε ορολογίες, κατηγοριοποιήσεις 30 χρόνια μετά ή τι τέλος πάντων εννοούσες;

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 07 Ιαν 2025, 12:05

ST48410 έγραψε:
07 Ιαν 2025, 00:38
sharp έγραψε:
07 Ιαν 2025, 00:29
Τα ίδια πράγματα ισχύουν πάνω κάτω και στις άλλες τέχνες αλλά αν είναι να μιλήσεις τεχνικά, κάνε το για την μουσική. Δεν ζω από αυτήν. Πες απλά ότι την αγαπώ και έχω ασχοληθεί πιο μικρός.

Τι έχει αλλάξει σε ορολογίες, κατηγοριοποιήσεις 30 χρόνια μετά ή τι τέλος πάντων εννοούσες;
Ναι, αλλά νότες ξέρεις; Ξέρεις καλά; Έχεις κάνει αντίστιξη, φούγκα, αρμονία, κοράλ Μπαχ; Γιατί εγώ τα έχω κάνει. Και σύνθεση όπου πέρασα από 12φθογγο και σειραϊσμό ( και μάλιστα νόμιζα ότι όσα έγραφα ήταν σπουδαία :lol: ). Τα ξέρω στη πράξη.

Θυμάμαι σε παλιότερη συζήτηση, μου είχες δείξει ένα κομμάτι του Σαίνμπεργκ σε νότες κι όταν σου είπα ότι αυτό δεν είναι μοντέρνο, γιατί ουσιαστικά η συγχορδία ήταν εναρμόνια μίας άλλης που ταίριαζε στην τονικότητα, δεν αποκρίθηκες. Ήταν διτονικό το κομμάτι και όχι ατονικό.

Οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Για το άλλο διάβασε εδώ, αν σε ενδιαφέρει

https://de.wikipedia.org/wiki/E-_und_U-Musik

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 07 Ιαν 2025, 22:50

sharp έγραψε:
07 Ιαν 2025, 12:05
Ναι, αλλά νότες ξέρεις; Ξέρεις καλά; Έχεις κάνει αντίστιξη, φούγκα, αρμονία, κοράλ Μπαχ; Γιατί εγώ τα έχω κάνει. Και σύνθεση όπου πέρασα από 12φθογγο και σειραϊσμό ( και μάλιστα νόμιζα ότι όσα έγραφα ήταν σπουδαία :lol: ). Τα ξέρω στη πράξη.
μπορείς να μιλήσεις τεχνικά. Δεν υπάρχει πρόβλημα.
sharp έγραψε:
Θυμάμαι σε παλιότερη συζήτηση, μου είχες δείξει ένα κομμάτι του Σαίνμπεργκ σε νότες κι όταν σου είπα ότι αυτό δεν είναι μοντέρνο, γιατί ουσιαστικά η συγχορδία ήταν εναρμόνια μίας άλλης που ταίριαζε στην τονικότητα, δεν αποκρίθηκες. Ήταν διτονικό το κομμάτι και όχι ατονικό.
Αν θυμηθείς για ποιο έργο επρόκειτο, να το δω και να σου απαντήσω σε ότι έμεινε αναπάντητο.
sharp έγραψε:
Για το άλλο διάβασε εδώ, αν σε ενδιαφέρει

https://de.wikipedia.org/wiki/E-_und_U-Musik
Θα το δω, ευχαριστώ

sharp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sharp » 10 Ιαν 2025, 03:43

ST48410 έγραψε:
07 Ιαν 2025, 22:50
Θέλεις να ανοίξουμε ένα νήμα, να πούμε τις εμπειρίες μας με τη μουσική από το 1920 και μετά;

Εσύ τι μπακγκράουντ έχεις (αν θέλεις να πεις);

Άβαταρ μέλους
ST48410

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ST48410 » 10 Ιαν 2025, 20:12

sharp έγραψε:
10 Ιαν 2025, 03:43
ST48410 έγραψε:
07 Ιαν 2025, 22:50
Θέλεις να ανοίξουμε ένα νήμα, να πούμε τις εμπειρίες μας με τη μουσική από το 1920 και μετά;

Εσύ τι μπακγκράουντ έχεις (αν θέλεις να πεις);
Νομίζω ότι έχω βάλει διάφορα σε σκόρπια νήματα. Και από δεύτερη σχολή της Βιέννης και όχι μόνο. Άνοιξε ό,τι νήμα θέλεις και να συζητήσουμε ή να παραθέσουμε έργα. Αν το νήμα έχει και κάποιο συγκεκριμένο θέμα ακόμα καλύτερα. Πχ μουσική πρωτοπορία στον 20 αιώνα. Ή τέλος πάντων μουσική του 20ου αιώνα που μας αρέσει. Ό,τι νομίζεις.

Έχω κάνει κάποια θεωρητικά στα νιάτα μου και γρατζουνούσα πλήκτρα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μουσική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών