Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει επανειλημμένως την ύπαρξη υδρογονανθράκων με φράσεις όπως «αυτά τα οποία εγώ γνωρίζω με βάση τα στοιχεία τα οποία έχω στη διάθεσή μου είναι ότι είναι αναληθή», ότι πρόκειται για «θεωρίες συνωμοσίας», ότι «δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο», ότι «όλα αυτά είναι τερατουργίες» κ.ά. Η πρώτη φορά που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης αρωματικών υδρογονανθράκων ήταν στις 11 Απριλίου (στον ΑΝΤ1): «Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο; Θα το κρίνει ο πραγματογνώμονας. Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».
Τα τρία υλικά
Ομως (και) η πραγματογνωμοσύνη Μιχόπουλου διαψεύδει τον πρωθυπουργό. Ο Αχ. Μιχόπουλος κάνει λόγο για μείγμα αρωματικών υδρογονανθράκων και ποσότητα που μπορεί να πλησιάζει τους 4 τόνους. Επισημαίνεται ότι ο χημικός μηχανικός μελέτησε το φαινόμενο της δημιουργίας πυρόσφαιρας (fireball) που υπήρξε μετά τη σύγκρουση. Η πυρόσφαιρα προκαλείται από την ταυτόχρονη παραγωγή θερμότητας και φλόγας, η οποία προέρχεται από την καύση συγκεκριμένων υλικών.
Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, υπήρχαν ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο ποσότητας από 2,4 έως 3,8 τόνους τουλάχιστον. Τονίζεται ότι τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως και για τη διάλυση-νόθευση καυσίμων. Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει: «Προκύπτει το συμπέρασμα ότι το υλικό που δημιούργησε το νέφος και ανεφλέγη δημιουργώντας το fireball ήταν μείγμα αρωματικών υδρογονανθράκων που περιείχε βενζόλιο σε μεγάλη συγκέντρωση (flash point βενζολίου -11 βαθμοί Κελσίου), τολουόλιο (flash point τολουολίου 4 βαθμοί Κελσίου) και ξυλόλιο. Έτσι ερμηνεύεται η άμεση ανάφλεξη του νέφους με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν. Εν ολίγοις, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το εν λόγω υγρό ήταν μείγμα των τριών αρωματικών υδρογονανθράκων». Σημειώνει δε ότι τα ξυλόλια (που κατά τη Hellenic Train υπήρχαν για να σβήνονται τα γκράφιτι) «ανεφλέγησαν δευτερογενώς», άρα όχι από τη σύγκρουση, καθώς ήταν μέρος μείγματος.
https://www.avgi.gr/koinonia/487288_kai ... axostoihia