nik_killthemall έγραψε: ↑08 Φεβ 2025, 16:31
pussycat έγραψε: ↑08 Φεβ 2025, 11:17
nik_killthemall έγραψε: ↑07 Φεβ 2025, 20:37
πως ομως θα προσεγγισεις τα μ,σ για τις πραγματικες κληρωσεις ? Δεν θελεις προσβαση στις παιγμενες στηλες για να κανεις στατιστικη επεξεργασια ?
To μ το βάζεις πάντα = 0. Το σ δεν το βρίσκεις, είναι ένας δείκτης το πόσο "απλωμένες" είναι οι παιγμένες στήλες. Για τον ίδιο αριθμό παιγμένων στηλών ν, παίρνεις P(σ=1), P(σ=2), P(σ=0.5) κλπ και βλέπεις απλά την πιθανότητα σε συνάρτηση με αυτό.
Επίσης, P(σ->∞) = P
ομοιόρφης
Αν C η στήλη και f η συχνότητά της, παίχτηκε ένα (άγνωστο) πλήθος από:
C
i -> f
i
με i απο 1 -> 24εκ.
Το γνωστό είναι το πλήθος όλων των παιγμένων στηλών, όχι το ποιες ήταν αυτές και η συχνότητά τους. Αλλά δε σε νοιάζει, η μόνη υπόθεση που κάνεις είναι ότι είχες μια κανονική κατανομή με κάποιο σ, άγνωστο κι αυτό. Μεγάλο σ σημαίνει πως οι στήλες των παικτών απλώθηκαν αρκετά στον χώρο των δυνατών στηλών (Ν), μικρό σ σημαίνει πως ήταν πακτωμένες γύρω από μια στήλη με τη μεγαλύτερη συχνότητα παιξίματος. Οπότε όσο μεγαλώνει το σ, τόσο θα μεγαλώνει και η πιθανότητα νίκης. Ωσπου με τεράστιο σ, η πιθανότητα θα είναι ίση με αυτή της ομοιόμορφης, η οποία απ' ότι φαίνεται, δίνει και τη μεγαλύτερη πιθανότητα νίκης για ν τυχαίες στήλες, δλδ είναι το άνω όριο ανεξαιρέτως της κατανομής, για να απαντηθεί κι αυτό που είχες ρωτήσει πριν κάτι μέρες αν θυμάσαι.
Η στήλη με το μεγαλύτερο f είναι στο κέντρο της καμπάνας, και οι άλλες δεξιά και αριστερά της.
Νομίζω κάτι παρόμοιο σκέφτηκε και ο Ανίκητος, αλλά δεν έχω προλάβει να το επεξεργαστώ ακόμα!
Εδω δεν εχω πιασει κατι.
Το ποσο ανοιχτη κλειστη θα ειναι η καμπανα δηλ το σ θα το επιλεξουμε στη τυχη ? Αν ειχαμε προσβαση στις παιγμενες στηλες θα μας το εδειχναν οι παιγμενες στηλες υποθετω.
Βάζεις διαφορετικά σ για να δεις τη διακύμανση της πιθανότητας σε σχέση με αυτό. Ας πούμε παίχτηκαν 5 εκ στήλες. Πόσο στριμωγμένες ή απλωμένες ήτανε; Δεν το γνωρίζεις βέβαια. Οπότε δοκιμάζεις διαφορετικά σ για να δεις τι πιθανότητα νίκης παίρνεις. Αν είχαμε πρόσβαση στις παιγμένες στήλες, προφανώς θα το γνωρίζαμε. Αλλά βέβαια, με πρόσβαση στις στήλες, θα βλέπαμε ακριβώς την κατανομή, οπότε θα γνωρίζαμε και τις διακριτές, οπότε θα ξέραμε με ακρίβεια και την πιθανότητα.
Και για ποιο λογο το μ = 0 ? Ισοδυναμα, τι δειχνει ο οριζοντιος αξονας στα διαγραμματα που εβαλες ?
Ο οριζόντιος άξονας δείχνει τον αριθμό ή δείκτη της στήλης. Ανν η κατανομή παιξίματος ήτανε κανονική, θα βλέπαμε την καμπάνα. Το peak της καμπάνας στον οριζόντιο άξονα είναι η στήλη που παίχτηκε τις περισσότερες φορές.
Δεδομενου οτι μιλαμε για τυχαια μεταβλητη διακριτη (και οχι συνεχη) θα περιμενα να δειχνει (με καποιο τροπο) τα 24 εκ συνδυασμων, απτα οποια επιλεγονται οι παιγμενες στηλες με μη ιδια πολλαπλοτητα η καθε μια.
Και πολύ σωστά θα έκανες!
Αλλα πως θα διαταξεις σε αξονα συνδυασμους εξαδων ? Οποτε παμε σε αυτο που λεει ο κριμς δηλ διακριτη τυχαια μεταβλητη "διανυσμα" με εξι συντεταγμενες, που θα ειναι διακριτες τυχαιες μεταβλητες η καθε μια. Για να γλιτωσεις διπλες καταγραφες απο τις διαταξεις θα μπορουσες να θεωρησεις πως οι συντεταγμενες διατασσονται παντα σε αυξουσα σειρα.
Δε μας ενδιαφέρει τι έχει ή τι είναι η κάθε στήλη. Αντί για στήλες με συνδυασμούς εξάδων, πες πως είχες 24 εκ διαφορετικές λέξεις. Πώς διατάσσονται ή ταξινομούνται αυτές οι λέξεις; Αλφαβητικά, θα μπορούσαμε, λέγοντας πως αυτή είναι η φυσική τους σειρά (natural order). Αλλά στο διάγραμμα θέλουμε να κάνουμε μια διαφορετική ταξινόμηση από την αλφαβητική, με βάση τη συχνότητα εμφάνισης της στήλης που
παίχτηκε. Βάζεις τη στήλη ή λέξη με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο κέντρο, και οι υπόλοιπες διατάσσονται αριστερά ή δεξιά της.
Τώρα, έχω ένα πρόβλημα γιατί δεν μπορώ να βρω αλγόριθμο για το πότε μια στήλη ταξινομείται αριστερά ή δεξιά της κυρίως. Που με κάνει να το δω διαφορετικά. Αντί για στήλες στον άξονα του χ, και δεδομένου άλλωστε του μεγάλου αριθμού πιθανών στηλών στα 24εκ, καλύτερα είναι να χωρίσουμε τις στήλες σε κουβάδες, οπότε αντί για στήλες στον χ θα έχουμε κουβάδες στηλών, να είμαστε ασορτί και με το παιχνίδι!

Οπότε το διάγραμμα μετατρέπεται σε ιστόγραμμα. Πόσες στήλες ανά κουβά; Απ΄ ότι διαβάζω μια καλή τιμή είναι η τετραγωνική ρίζα των πιθανων συνδυασμών, δλδ ρίζα 24435180 = 5000. Οπότε ταξινομούμε τις παιγμένες στήλες με βάση τη συχνότητά τους, και κάθε 5000 φτιάχνουμε έναν κουβά με αυτές μέσα, με συχνότητα εμφάνισης, του κουβά πλέον, το άθροισμα των συχνοτήτων των επιμέρους στηλών, αριθμώντας τον κουβά ξεκινώντας από το 1. Επόμενες 5000, κουβας νο#2, επόμενες 5000 κουβας #3 κοκ. Τους ζυγούς στα δεξιά, τους μονούς στα αριστερά. Αν η κατανομή είναι κανονική, θα δούμε την καμπάνα να σχηματίζεται.
Βασικά έτσι ενδέχεται να το κάνει και ο οπαπ που έχει πρόσβαση στις παιγμένες στήλες, και νομίζω είναι στάνταρντ τρόπος να φτιάχνεις ιστογράμματα με βάση τη συχνότητα, αν και δεν το έχω ψάξει, οπότε μπορεί κάτι να μην έχω σκεφτεί σωστά. Εμείς βέβαια που δεν έχουμε πρόσβαση, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την κατανομή, αλλά σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε μια κατανομή με τον τρόπο που περιέγραψα ή αντίστοιχο.
Οπότε, από τη στιγμή που μπορούμε να φτιάξουμε κατανομή, αγνοώντας τελείως το περιεχόμενο των στηλών με τους 6 αριθμούς, τις 6 αυτές τυχαίες μεταβλητές, και εφόσον ενδιαφερομάστε αποκλειστικά για το τζόκερ 5+1 (τη στήλη) και όχι για μικρότερες νίκες (3, 3+1 κλπ) όπου αυτές οι τυχαίες μεταβλητές θα είχαν σημασία, τότε νομίζω πως έχει νόημα να βρούμε την πιθανότητα νίκης ως συνάρτηση του σ, υποθέτοντας βέβαια κανονική κατανομή στις παιγμένες στήλες!