Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
nemo

Re: Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 08 Μαρ 2025, 18:48

ΓΑΛΗ έγραψε:
08 Μαρ 2025, 18:19
Να προσθέσω επίσης ότι ενίοτε περισσότερη "φιλοσοφική" προσέγγιση μπορεί να σου προσφέρει ακόμη και ένα λογοτεχνικό βιβλίο, παρά ένα εξ ορισμού φιλοσοφικό.
σωστο! αλλα ενας αρχαριος στο διαβασμα δεν μπορει να το κατανοησει αν πρωτα δεν διαβασει φιλοσοφια

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Re: Τα Βιβλία που Μας Διαμορφώνουν: Φιλοσοφικές Αναγνώσεις που Άλλαξαν τη Σκέψη μας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 08 Μαρ 2025, 19:11

nemo έγραψε:
08 Μαρ 2025, 18:48
ΓΑΛΗ έγραψε:
Να προσθέσω επίσης ότι ενίοτε περισσότερη "φιλοσοφική" προσέγγιση μπορεί να σου προσφέρει ακόμη και ένα λογοτεχνικό βιβλίο, παρά ένα εξ ορισμού φιλοσοφικό.
σωστο! αλλα ενας αρχαριος στο διαβασμα δεν μπορει να το κατανοησει αν πρωτα δεν διαβασει φιλοσοφια
Διαφωνώ.

Ένας αρχάριος στο διάβασμα θα κατανοήσει ελάχιστα από φιλοσοφία. Πρώτα εξοικειώνεσαι με τον γραπτό λόγο, μέχρι να φύγει ο εφηβικός* ενθουσιασμός που ψάχνει για φουρτουνιασμένα τσιτάτα και μετά πας στα πιο βαθιά και ήσυχα νερά.

*Κι η συγκεκριμένη εφηβεία δεν είναι πάντα θέμα ηλικίας αλλά στοιχειωδώς διαμορφωμένου χαρακτήρα από άλλους παράγοντες.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

nemo

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από nemo » 08 Μαρ 2025, 19:59

ΓΑΛΗ έγραψε:
08 Μαρ 2025, 19:11
nemo έγραψε:
08 Μαρ 2025, 18:48
ΓΑΛΗ έγραψε:
Διαφωνώ.

Ένας αρχάριος στο διάβασμα θα κατανοήσει ελάχιστα από φιλοσοφία. Πρώτα εξοικειώνεσαι με τον γραπτό λόγο, μέχρι να φύγει ο εφηβικός* ενθουσιασμός που ψάχνει για φουρτουνιασμένα τσιτάτα και μετά πας στα πιο βαθιά και ήσυχα νερά.

*Κι η συγκεκριμένη εφηβεία δεν είναι πάντα θέμα ηλικίας αλλά στοιχειωδώς διαμορφωμένου χαρακτήρα από άλλους παράγοντες.
οκ μπορει....επρεπε να γραψω οτι διαβαζοντας φιλοσοφια αναγνωριζεις και τις διαφορες φιλοσοφικες επιρροες -σχολες στους συγγραφεις

Γιαννης- μελβουρνη
Phorum.gr user: Γιάννης-μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 11 Μαρ 2025, 08:06

ΓΑΛΗ έγραψε:
08 Μαρ 2025, 14:03
Επ' ευκαιρία προτείνω ένα ακόμη βιβλίο.
Εικόνα

Περισσότερα:

Ο William Blake (1757-1827), ο οραματιστής ποιητής πού κάποτε χλευάστηκε ως παράφρων και σήμερα τιμάται ως μεγαλοφυία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μείζονες ποιητές της αγγλικής λογοτεχνίας. Κοινή είναι η διαπίστωση των μελετητών της ποίησής του, πώς το αξιόλογο έργο του, δημιουργία και απεικόνιση ταυτόχρονα ενός πολύπλευρου μυθολογικού συστήματος, συνιστά ένα πρώτης τάξεως επίτευγμα. Αντιμετωπίζοντας με το αντισυμβατικό του βλέμμα θέματα τόσο ιερά και απαραβίαστα όσο η θρησκεία, η ηθική, η τέχνη και η πολιτική, κοινωνικός επαναστάτης και «ήρωας της φαντασίας» μαζί, ο Blake αναγνωρίζεται ως ο αυθεντικότερος και εκλεκτότερος από τους ρομαντικούς ποιητές και, κατά μία έννοια, ο αγνότερος, ο πιο ασυμβίβαστος.

Οι Παροιμίες της Κόλασης, το πιο γνωστό μέρος της εμβληματικής σύνθεσης "Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης", αποτυπώνουν με τον πιο εναργή καί πυκνό τρόπο το φιλοσοφικό καί θεολογικό credo του Blake. Εβδομήντα αφορισμοί που διακρίνονται για την απαράμιλλη πνευματική τους οξύτητα και δίνουν νέο νόημα στην αιώνια διαμάχη ανάμεσα στον Θεό και τον Διάβολο. Για τον Blake, η παθητική αποδοχή των συμβατικών ηθικών κανόνων ήταν συνώνυμη του κακού· η ενεργητική αντίθεση σ' αυτούς, συνώνυμη του καλού. Αυτό είναι και το κλειδί για την ερμηνεία των Παροιμιών, που συνεχίζουν ως σήμερα να αποτελούν ένα από τα πιο τολμηρά και πρωτοποριακά κείμενα της αγγλικής ρομαντικής ποίησης.

Θα συμπληρώσω ότι η εικονογράφηση είναι δική του.

Δεν ήξερα για αυτόν τον ποιητή και στοχαστή. Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες αυτό το βιβλίο μαζί μας! Το έχω ήδη ξεκινήσει και μου φαίνεται πολύ ……ιδιαίτερο . Όποιος θέλει, μπορεί να το βρει δωρεάν στα Αγγλικά στο Apple Books με τον τίτλο The Marriage of Heaven and Hell.
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 11 Μαρ 2025, 09:47

Imperium έγραψε:
04 Μαρ 2025, 19:27
Υπάρχει άραγε ένα (1) εξυψωτικό περιστατικό σε όλο το έργο; Που να το διαβάζεις και να σε εμπνέει; Θα ήμουν περίεργος να ακούσω κάποιον να αναφέρει ποιο είναι.
διομηδης.
To be old and wise, you must first be young and stupid.

https://www.talcmag.gr/apopseis/ante-gamisou/ αντε και γαμησου.

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 11 Μαρ 2025, 09:49

Καραμελίτσα έγραψε:
04 Μαρ 2025, 20:25
Βασικά οι μόνοι αξιόλογοι χαρακτήρες στην Ιλιάδα είναι οι γυναικείοι. Το έπος μας δίδασκε από παλιά, ότι ο πολιτισμός πρέπει να βασιστεί στο γυναικείο φύλο, γιατί το αντρικό όλο σε ψωροπερηφάνεια και πολέμους οδηγεί, αλλά τότε δεν είχαμε την τεχνολογία να κάνουμε το αντρικό φύλο αχρειαστο για αναπαραγωγή. Το τέλειο καταγγελτικο έργο είναι, τρεις αιώνες μπροστά.
κεντρικο προσωπο το πουτανακι που παραταει τον αντρα της για τον νεαρο, και προκαλει 10 χρονια πολεμους, και στο μουνι της.

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 11 Μαρ 2025, 09:52

Ασέβαστος έγραψε:
11 Μαρ 2025, 09:49
Καραμελίτσα έγραψε:
Βασικά οι μόνοι αξιόλογοι χαρακτήρες στην Ιλιάδα είναι οι γυναικείοι. Το έπος μας δίδασκε από παλιά, ότι ο πολιτισμός πρέπει να βασιστεί στο γυναικείο φύλο, γιατί το αντρικό όλο σε ψωροπερηφάνεια και πολέμους οδηγεί, αλλά τότε δεν είχαμε την τεχνολογία να κάνουμε το αντρικό φύλο αχρειαστο για αναπαραγωγή. Το τέλειο καταγγελτικο έργο είναι, τρεις αιώνες μπροστά.
κεντρικο προσωπο το πουτανακι που παραταει τον αντρα της για τον νεαρο, και προκαλει 10 χρονια πολεμους, και στο μουνι της.
Τον πόλεμο τον προκάλεσε ο Μενέλαος με τη ψωροπερηφάνειά του. Δώσε διαζύγιο μπάρμπα, και τελείωσε η φάση.

Αλλά όχι, έπρεπε να φέρει το σόι του στην υπόθεση. Υπάρχει πιο τοξικό αρσενικό; Εκτός από τον αδελφό του δηλαδή;
Z

Γιαννης- μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 11 Μαρ 2025, 11:14

20--- έγραψε:
27 Φεβ 2025, 10:08
Γιαννης- μελβουρνη έγραψε:
26 Φεβ 2025, 14:30
Αποφάσισα να αποχωρήσω από το forum, και θέλω να εξηγήσω τους λόγους.

Λόγω πολλών χρόνων στο εξωτερικό, κάνω συντακτικά και ορθογραφικά λάθη στα ελληνικά. Για αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιούσα το ChatGPT ώστε να διορθώνω αυτά τα λάθη και να εκφράζομαι πιο καθαρά.

Ωστόσο, κάποιοι ενοχλήθηκαν, πιστεύοντας ότι αυτά που γράφω δεν είναι αυθεντικά. Επειδή δεν είμαι διατεθειμένος να εξευτελίζομαι χωρίς λόγο, προτιμώ να αποχωρήσω.

Χάρηκα πολύ με όσους συνομίλησα και εκτίμησα τις συζητήσεις μας.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ για τη σύντομη φιλοξενία στο forum.
Γιατί βρε Γιάννη; Δε σου είπαν και τίποτα τα παιδιά. Φαίνεσαι άτομο που έχει να προσφέρει. Μείνε.
Φίλε μου μόλις κατάλαβα το σχόλιο σου. Συγκεκριμένα το σημείο δε σου είπαν και τίποτα τα παιδιά
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Γιαννης- μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 11 Μαρ 2025, 11:19

Imperium έγραψε:
26 Φεβ 2025, 15:44

Λόγω πολλών χρόνων στο εξωτερικό, κάνω συντακτικά και ορθογραφικά λάθη στα ελληνικά. Για αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιούσα το ChatGPT ώστε να διορθώνω αυτά τα λάθη και να εκφράζομαι πιο καθαρά.

Ωστόσο, κάποιοι ενοχλήθηκαν, πιστεύοντας ότι αυτά που γράφω δεν είναι αυθεντικά. Επειδή δεν είμαι διατεθειμένος να εξευτελίζομαι χωρίς λόγο, προτιμώ να αποχωρήσω.

Εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ για τη σύντομη φιλοξενία στο forum.
Μάλλον παρεξηγήθηκες χωρίς λόγο.
Το φλώρουμ είναι γεμάτο ευθικτους παρανοϊκόυς, και σαν Έλληνας της Αυστραλίας θα σου ταιριάσει γάντι.
Μείνε.

Ελπίζω το ΤσατΓΤΠ να μετάφρασε την ανάρτηση μου επαρκώς, ώστε να πεισθείς.
Imperium Το δικό σου μήνυμα ακόμα προσπαθώ να το καταλάβω. Γιατί θα μου ταιριάζει γάντι Βοήθα λίγο. Δυστυχώς το chat Gpt Δεν τα πιάνει τα ψαγμένα. Μήπως να το αλλάξω.
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 11 Μαρ 2025, 11:33

Ασέβαστος έγραψε:
Καραμελίτσα έγραψε:
Εχχ, δεν θέλω να σε σοκάρω, αλλά η όλη φάση με τον Πάρι, έγινε ''βούτυρο στο ψωμί'' του Αγαμέμνωνα, που εκ των πραγμάτων είδε την ευκαιρία να δώσει σάρκα και οστά, στις επεκτατικές του βλέψεις. Ο Μενέλαος και η Ελένη, ήσαν οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Ο πρώτος, σαν κερατάς και η δεύτερη που επίλεξε τον έρωτα. Άρτια συναισθήματα, αρκούντως ευνοϊκά για τον Μυκηναίο.
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Άβαταρ μέλους
Ασέβαστος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ασέβαστος » 11 Μαρ 2025, 12:43

Πασιφάη έγραψε:
11 Μαρ 2025, 11:33
Ασέβαστος έγραψε:
Καραμελίτσα έγραψε:
Εχχ, δεν θέλω να σε σοκάρω, αλλά η όλη φάση με τον Πάρι, έγινε ''βούτυρο στο ψωμί'' του Αγαμέμνωνα, που εκ των πραγμάτων είδε την ευκαιρία να δώσει σάρκα και οστά, στις επεκτατικές του βλέψεις. Ο Μενέλαος και η Ελένη, ήσαν οι χρήσιμοι ηλίθιοι. Ο πρώτος, σαν κερατάς και η δεύτερη που επίλεξε τον έρωτα. Άρτια συναισθήματα, αρκούντως ευνοϊκά για τον Μυκηναίο.
ισχυει μεν, οπως ισχυει και οτι πιο πριν ξεκινησε απο κατι θεες-μεγαλοκοπελες που κανανε κοντρα ποια εχει μεγαλυτερα βυζια η κατι τετοιο. :003:

αλλα αυτο που ειπα, ειναι οτι δεν ειναι "αξιολογοι χαρακτηρες" οι γυναικες στην ιλιαδα. περιγραφονται σχετικα λιγο, και η περιγραφη τους δεν εχει κατι το αξιολογο. αναμενομενο φυσικα για την εποχη και το ειδος του εργου

επισης προσεξε σε τι απανταω. σε κατοικο της μορντορ, που θελει να εξαφανισει το αντιθετο φυλο. νομιζω δικαιουμαι να τρολλαρω, πολυ περισσοτερο αγαρμπα απο οτι το κανω. και αμα απαντησει θα το τραβηξω κι εγω, οσο πρεπει για να βγει γελιο. :003:

Άβαταρ μέλους
Πασιφάη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Πασιφάη » 11 Μαρ 2025, 12:57

Ασέβαστος έγραψε:
11 Μαρ 2025, 12:43
Πασιφάη έγραψε:
11 Μαρ 2025, 11:33
Ασέβαστος έγραψε:

ισχυει μεν, οπως ισχυει και οτι πιο πριν ξεκινησε απο κατι θεες-μεγαλοκοπελες που κανανε κοντρα ποια εχει μεγαλυτερα βυζια η κατι τετοιο. :003:

αλλα αυτο που ειπα, ειναι οτι δεν ειναι "αξιολογοι χαρακτηρες" οι γυναικες στην ιλιαδα. περιγραφονται σχετικα λιγο, και η περιγραφη τους δεν εχει κατι το αξιολογο. αναμενομενο φυσικα για την εποχη και το ειδος του εργου

επισης προσεξε σε τι απανταω. σε κατοικο της μορντορ, που θελει να εξαφανισει το αντιθετο φυλο. νομιζω δικαιουμαι να τρολλαρω, πολυ περισσοτερο αγαρμπα απο οτι το κανω. και αμα απαντησει θα το τραβηξω κι εγω, οσο πρεπει για να βγει γελιο. :003:
Οι Θεές έδωσαν στον Πάρι, επιλογές. Αυτό προτίμησε την εμορφάδα.
Οι γυναίκες στην Ιλιάδα που ήσαν σπουδαίες κι έπαιξαν τρόπον τινά κάποιον ρόλο, ήσαν η Ανδρομάχη, γυναίκα του Έκτορα και η Βρισηίδα, αγαπημένη του Αχιλλέα. Η Ελένη, παρέμεινε αφανής.
Ακόμη και η Εκάβη, ήταν πιο ενεργή. Χμμ.

Τεσπα, αφού θες να τρολλάρεις με την κάτοικο της Μορντορ, :smt005: , θα το αφήσω και περιμένω το γέλιο που υπόσχεσαι.
''Μου αρέσουν οι άνθρωποι που φορούν την ψυχή στο πρόσωπό τους'' Jim Morrison

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 11 Μαρ 2025, 13:55

.

Αυστραλοπίθηκε . :D τώρα μπήκα στο νήμα και βλέπω οι Ελληνοπίθηκοι άρχισαν τα καψόνια στον νέο περιπλανώμενο.....

Μου θύμισες μια απο τις καλύτερες γλωσσικές εμπειρίες που μπορεί να έχει κάποιος.....να μιλάς με ατομα που δεν ξέρουν καλά Ελληνικά.....

Αφτί λοιπόν ( συνήθως ξένοι ) μη ξέρωντας ακριβώς τη γλώσσα και τις κλίσεις της πετάνε κάτι λέξεις που δεν τις είχες ποτέ

ακούσει μ αυτόν τον τρόπο και αυτό κάνει τη γλώσσα πλουσιώτερη..... :smt023

Οπως κάνει με έναν άλλο δικό του τρόπο και ο γλωσσοπλάστης του Φόρουμ ο Τάχαλαταχάλασα.....

Μην αγχώνεσαι πολύ απ τα Πιθήκια μια μικρογραφία του κόσμου είναι και το Φόρουμ.....επιλέγεις ποιόν μιλάς ή τον χέζεις.....

Τα μεγάλα βιβλία ηταν αυτά.....και η Καταγωγή των Ειδών του Δαρβίνου που με εντυπωσίασε πολυ η τεράστια αλληλογραφία που είχε

με τους συναφείς Επιστήμονες του καιρού του μέχρι να φτάσει στην διατύπωση των συμπερασμάτων του.....

.

Η καλύτερη ματιά στο τί ήταν το Ελληνικό Θαύμα.....

Εικόνα

Και το Μπουνιά στα Μούτρα του Κονδύλη.....

.

Εικόνα

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Γιαννης- μελβουρνη

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Γιαννης- μελβουρνη » 11 Μαρ 2025, 14:27

.

Η καλύτερη ματιά στο τί ήταν το Ελληνικό Θαύμα.....

[img]https://i.postimg.cc/nzvR9MCV/book ... .jpg[/img]

Και το Μπουνιά στα Μούτρα του Κονδύλη.....

.

[img]https://i.postimg.cc/nh2QrxF8/0600 ... .jpg[/img]

.
[/quote]

Βρήκα αυτό.
Έχει καμία σχέση με το βιβλίο.;

Βρήκα και το άλλο. Το καλάθι μου

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κονδύλης, Παναγιώτης, 1943-1998,

5,94€
Μερικό σύνολο. 5,94€
Μεταφορικά. 36,00
Σύνολο. 41,94€
Χρησιμοποιώ ChatGPT

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 11 Μαρ 2025, 16:47

Ασέβαστος έγραψε:
11 Μαρ 2025, 12:43

Δεν θέλω να εξαφανίσω το αντίθετο φύλο. Δηλαδή η αστροφυσικός που διαπιστώνει ότι η Γη θα βράσει λόγω της θέρμανσης του Ηλίου, θέλει να καταστρέψει τη Γη;

Κατά τα άλλα, για τα σχόλια περί Μόρντορ,

Εικόνα
Z

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών