micmic έγραψε: ↑11 Μαρ 2025, 22:29
Feindflug έγραψε: ↑11 Μαρ 2025, 22:16
micmic έγραψε: ↑11 Μαρ 2025, 21:44
Από τη μία λες
"για να ορίσεις κάτι πρέπει να το γνωρίζεις" κι από την άλλη
"δεν θα το ονόμαζα τέχνη". Ως τί μιλάς εδώ, ως κριτικός τέχνης με σχετικές σπουδές; Επειδή σύμφωνα με τα δικά σου λεγόμενα οι μύστες είναι αυτοί που μπορούν να ορίσουν τί είναι τέχνη, αλλά εδώ αμφισβητείς αυτή τη δυνατότητα στους υπεύθυνους της έκθεσης, που όσο νάναι, κάπως πιο σχετικοί από σένα θα είναι - με "αντικειμενικά" κριτήρια.
Εγώ από την άλλη λέω ότι η δική σου άποψη έχει την ίδια βαρύτητα με αυτή του διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης, απλά λόγω θέσης η δική του άποψη θα υπερισχύσει de facto. Εσύ όμως αυτοαναιρείσαι.
Άρα, δικέ μου, όλα είναι υποκειμενικά.
Ο ουρανός μπορεί να μην είναι γαλάζιος, η Μόνικα Μπελούτσι μπορεί να μην ήταν πανέμορφη, ο Μάικλ Τζόρνταν μπορεί να μην ήταν παιχταράς, επειδή κάποιος, κάπου στον κόσμο, τα αμφισβητεί.
Και βέβαια θα κρίνω το τι θεωρείται τέχνη σε έναν κόσμο που έχει χάσει κάθε μέτρο και κάθε αίσθηση αντικειμενικότητας, χάριν μιας ελευθερίας εκφράσεως, αποδοχής όλων των απόψεων και χαϊδέματος αυτιών. Αν εσύ νομίζεις ότι εκείνο το κακόγουστο κολάζ που θα μπορούσε να κάνει και ένα παιδάκι δημοτικού, μπορεί να θεωρηθεί τέχνη, δεν έχεις θέμα γνώσεων περί τέχνης, αλλά οφθαλμολογικό.
Υ.Γ. : Δεν θα κάτσω να σου αραδιάσω ούτε τα πτυχία μου, ούτε την σχέση μου με την τέχνη. Έτσι κι αλλιώς, κάποιος θα βρεθεί να τα αμφισβητήσει.
Ο ουρανός είναι γαλάζιος επειδή υπάρχει επιστημονική απόδειξη, και ο Τζόρνταν σύμφωνα με μετρήσιμα στοιχεία ήταν παιχταράς. Η Μόνικα Μπελούτσι για κάποιους λαούς και σε κάποιες εποχές μπορεί να μην ήταν πανέμορφη, μπορεί να ήταν ακόμα και μπάζο.
Δεν με ενδιαφέρουν τα πτυχία σου, απλά λέω ότι
σύμφωνα με την δική σου επιχειρηματολογία, δικαιούσαι να ορίσεις τί είναι τέχνη μόνο αν έχεις κάποια σχετική μόρφωση. Αν την έχεις καλώς, μπορείς να τσακωθείς με άλλους ομότιτλους που πιθανόν να διαφωνούν μαζί σου αλλά είσαι σίγουρα αρμόδιος να ορίσεις τί είναι τέχνη και τί όχι.
Σύμφωνα πάντα με την δική σου επιχειρηματολογίαΑπλά θα αναφέρω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που πίνακες παιδιών δημοτικού ή ζώων ξεγέλασαν "ειδικούς" ως έργα σπουδαίων ζωγράφων. Υπάρχουν περιπτώσεις που διάσημοι ζωγράφοι ή μουσικοί θεωρούσαν ο ένας τη δουλειά του άλλου "σκουπίδια". Και υπάρχουν περιπτώσεις που αμισβητήθηκε έντονα το αν η φύση παράγει τέχνη ή όχι.
Ούτε εγώ θα κάτσω να σου αραδιάσω τί θεωρώ εγώ τέχνη και τί όχι, πάντως δεν θεωρώ την άποψή μου "σημαντικότερη" από κανενός άλλου. Όσα "χιλιόμετρα" και αν έχω γράψει. Ούτε θα άλλαζε κάτι αν ήμουν κριτικός τέχνης με 10 σχετικά πτυχία.
Και μόνο το boldαρισμένο, τύπε, αρκεί για να κατανοήσεις την παράνοια της εποχής. Ανέφερα παρόμοια είδηση σε προηγούμενη ανάρτησή μου.
Εγώ πάντως θεωρώ την άποψή μου σημαντικότερη από άλλων, όσο κάποιοι πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη, η Μόνικα Μπελούτσι δεν ήταν όμορφη, και ότι οι βλακείες που κατέστρεψε ο τύπος είναι τέχνη. Όπως και όσους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν φάρσες σε γκαλερί τέχνης και παιδικές μουτζούρες, από καλλιτεχνήματα.
Μέχρι ενός σημείου, τα πάντα είναι αντικειμενικά. Το τι είναι όμορφο, τι είναι τέχνη, ποιος είναι ψηλός και ποιος είναι καλός αθλητής. Σε κάποιο σημείο υπεισέρχεται η υποκειμενικότητα του παρατηρητή, του ενδιαφερομένου. Αυτό δεν αμφισβητεί την αντικειμενικότητα των ορισμών.