gassim έγραψε: ↑22 Μαρ 2025, 10:20
hellegennes έγραψε: ↑21 Μαρ 2025, 16:12
Communio Sancta έγραψε: ↑21 Μαρ 2025, 16:01
Εντάξει, το καταλαβαίνω όταν είμασταν 15 ετών. Αλλά τώρα όλα είναι γνωστά σε όλους και όλες οι κουζίνες και τα προϊόντα είναι γνωστά. Γιατί ακόμα στον Βορρά λένε κάθε κίτρινο τυρί, κασέρι;
Είναι απίστευτο πως είσαι από τον Βορρά αλλά ρωτάς κάτι που όχι μόνο είναι λάθος αλλά έχει απαντηθεί ένα δισεκατομμύριο φορές. Κανείς δεν λέει "κασέρι" κάθε κίτρινο τυρί, συλλογικά λέγονται κασέρια, όπως συλλογικά τα λευκά κρασιά λέγονται λευκά κρασιά αλλά αν θες ένα συγκεκριμένο το ζητάς με το όνομά του.
Απλά στον Νότο δεν υπάρχει πλέον μονολεκτικός όρος και λένε "κίτρινα τυριά". Ε, στον Βορρά λένε "κασέρια". Αυτά τα δυο είναι ταυτόσημες έννοιες.
Δηλαδή όλη η κατηγορία πήρε το όνομα της από ένα τυρί; Σαν να λέμε όλα τα λευκά τυριά "φέτα" και μετά να διαχωρίζουμε "φέτα-ανθοτυρο", "φετα-κατικι" κτλ ;
Ναι και φαντάζομαι ότι αυτό ίσχυε παντού μέχρι την σύγχρονη εποχή. Αλλά και να μην είναι έτσι, αυτό είναι συχνό φαινόμενο στην γλώσσα.
Λέμε τζιπ όλα τα 4χ4, χόβερκραφτ όλα τα αεριωθούμενα υδροσκάφη, σελοτέιπ όλες τις κολλητικές ταινίες, ποστ ιτ όλα τα αυτοκόλλητα χαρτάκια και ένα μάτσο άλλα. Όλα αυτά είναι μάρκες ή καταχωρημένα ονόματα.
Επίσης ΛΕΤΕ φέτα σχεδόν όλα τα λευκά τυριά στον νότο. Φέτα είναι το αιγοπρόβειο τυρί συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον απόλυτο, σύγχρονο ορισμό του, όχι το κατσικίσιο ας πούμε.
Βασικά και η φέτα σχετικά πρόσφατη έννοια είναι. Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες για τα λευκά τυριά παλιότερα ήταν απλώς "τυρί", από τον Όμηρο ως τον 19ο αιώνα. Το τυρί που έτρωγαν ήταν κατσικίσιο, πρόβειο ή αιγοπρόβειο και το έλεγαν τυρί. Η χρήση της λέξης "φέτα" συγκεκριμένα για τα λευκά τυριά είναι του 19ου αιώνα.
Όλα αυτά έχουν διατηρηθεί σε λέξεις όπως η τυρόπιτα, το τυρόψωμο, η κασερόπιτα, η κασεροκροκέτα, κτλ. Τα μεν έχουν κάποιο λευκό τυρί, τα δε κάποιο κίτρινο. Σχεδόν ποτέ δεν έχουν φέτα και κασέρι, γιατί είναι ακριβά τυριά.
Στον Βορρά διατηρήθηκε η απλή διάκριση τυρί = κάποιο λευκό τυρί και κασέρι = κάποιο κίτρινο τυρί, στον Νότο όχι.