Το κεμπάπ ήταν ξεχωριστό πράμα.Nandros έγραψε: ↑26 Μαρ 2025, 20:18Στην Κοκκινιά το λέγαμε κεμπάπ.Λοξίας έγραψε: ↑26 Μαρ 2025, 19:24Για εσένα, όλα ξεκινούν μετα το 1970.
Για εσένα η ονομασία φέτα δόθηκε μετά το 1970 (τι παπαριά και αυτή!), το σουβλάκι για τον γύρο καθιερώθηκε μετά το 1970...
Πριν το 1970, δεν υπήρχε τίποτε!
Ο γύρος έφτασε στην Ελλάδα με τους μικρασιάτες πρόσφυγες και λεγόταν ντονέρ. Φτιαχνόταν με χοιρινό κιμά, μέχρι που η χούντα απαγόρευσε την χρήση κιμά, μάλλον επειδή γινόταν νοθεία.
Κάπου το 1962, που άρχισα να παίρνω μόνος μου σουβλάκι, η παραγγελία ήταν: "ένα σουβλάκι με κρέας", "ένα σουβλάκι με ντονέρ (ή με γύρο)".
Στα Ταμπούρια, στο Κερατσίνι, στην Αμφιάλη, στην Αγιά Σοφιά και ίδιο στον Πειραιά, δεν υπήρχε άλλη ονομασία.
Για άλλες περιοχές, δεν γνωρίζω.
Η σημερινή αντιστοιχία είναι: "ένα τυλιχτό με κρέας", "ένα τυλιχτό με γύρο (ή πιτόγυρο)".
Το "σουβλάκι", είναι ολότητα. Μένει να καθορίσεις αν το θέλεις με κρέας (κομμάτια) ή με γύρο (πολύ λεπτά κομμάτια ή και κιμάς).
Και αυτό γίνεται από το 1925 και εντεύθεν. Ευτυχώς, υπήρχε κόσμος και πριν το 1970...
Θυμάμαι την ίδια εποχή στον σταθμό του ΣΠΑΠ στην Κόρινθο και στον ΚΤΕΛ της Λιβαδειάς υπήρχε το "σουβλάκι" που το πουλούσαν τα γκαρσόνια στους επιβάτες από τα παράθυρα. Σούβλα από καλάμι με κρέας και μια φέτα ψωμί.
.
Στην Κοκκινιά, στην Γέφυρα, θυμάμαι τον Αγανιάν και κάποιο αλλο.
Και προς την Νίκαια, απέναντι από το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο, είχε 3-4 χασαποταβέρνες με όλα τα κρεατικά.