Γιατί το λένε σάντουιτς;
- Sid Vicious
Re: Γιατί το λένε σάντουιτς;
Σημασία έχει η γνώση των αριθμών, αν καταλαβαίνει ο άλλος το 4 ευρώ ας το αποκαλεί και λιθρίνι δεν με νοιάζει
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars
- ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ
Παίδες, τα περί σουβλακο-ονοματολογίας τα έχουμε συζητήσει στο νήμα "Σουβλακομαχίες"
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία
Ρε συ Σέλευκα, δεν είναι λίγο χαζό να ξέρει ένας σαλονικιός καλύτερα το τί έτρωγαν ...οι αθηνέζοι;Σέλευκας έγραψε: ↑27 Μαρ 2025, 20:07Στην Αθήνα το γύρο τον λένε σουβλάκι με γύρο. Αυτό θέλω να μάθω πως βγήκε και πότε, το οποίο είναι περίεργο αφού σε όλη την Ελλάδα σουβλάκι λένε το ιδιο πράγμα εκτός απο την Αθήνα.
Ισχύει και αντίστροφα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.
ο σαλονικιός τι σχέση έχει με τη συζήτηση; Απο τη μια έχουμε ολη την Ελλάδα (και την Αθήνα μέχρι και το 70) και απο την άλλη μονο την Αθήνα μετά το 70ΓΑΛΗ έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 13:23Ρε συ Σέλευκα, δεν είναι λίγο χαζό να ξέρει ένας σαλονικιός καλύτερα το τί έτρωγαν ...οι αθηνέζοι;
Ισχύει και αντίστροφα.
Ιδιωτικές δομές παιδιών. Πως είναι δυνατόν;
Κοινοβουλευτισμός είναι η εκπροσώπηση των φεουδαρχών απέναντι στον βασιλιά.
Azzurra Carnelos
Εθνικισμός είναι η βούληση για την επιβίωση του έθνους.
Azzurra Carnelos
ετσι.Ερμής έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 12:59Στην πελοπόννησο Σουβλάκι λένε αυτο που στην Αθήνα λένε καλαμάκι.
Για Ήπειρο Θεσσαλία δε ξέρω.
Ηπειρο και Θεσσαλία που ξέρω εγώ λένε σουβλάκι το ίδιο που λέει η Πελοπόννησος. Εμένα ο πατέρας μου έζησε δυο χρονια στην Κόρινθο τρία στην Καλαμάτα και δυο στην Πάτρα, επίσης τριά εξάμηνα στην Αθήνα τη δεκαετία του 60. Οταν πηγα φοιτητής στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα μου δεν μπορούσε να συνεννοηθεί στο σουβλατζίδικο και μου είπε οτι αυτος που εχει το σουβλατζίδικο πρέπει να είναι καθυστερημένος. Σημειωση οτι ο Πατέρας μου δεν είχε πάει στη Θεσσαλονίκη ποτέ, και γενικά δεν ξέρω γιατί μπαίνει η Θεσσαλονίκη στη συζήτηση αυτή.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Σέλευκας την 28 Μαρ 2025, 14:20, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Azzurra Carnelos
Azzurra Carnelos
- hellegennes
Αυτό είναι το ορθότερο, είναι διεθνής όρος. Μόνο σε ένα κωλοχώρι της Ελλάδας επικρατεί διαφορετική ορολογία, στην Αθήνα. Κανένα πρόβλημα με τους τοπικούς ιδιωματισμούς. Πρόβλημα είναι όταν οι χωριάτες αυτοί θεωρούν ότι η δική τους ορολογία είναι η σωστή και οι άλλοι 8,21 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη το λένε λάθος.
Να ένας απ' αυτούς τους ηλίθιους:
Allah έγραψε: ↑25 Μαρ 2025, 14:37Επειδή είναι ηλίθιοι, ανίδεοι και απολίτιστοι.Communio Sancta έγραψε: ↑25 Μαρ 2025, 13:17Μερικοί, λίγοι πια, λένε το σουβλάκι με πίτα σάντουιτς; Γιατί; Το τυλιχτό;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
- hellegennes
Μόνο στην Αθήνα συνέβη το δεύτερο που λες. Είναι τοπικός ιδιωματισμός. Κανένα πρόβλημα. Οι τοπικοί ιδιωματισμοί δεν είναι λάθος γλώσσα. Αυτά μόνο κομπλεξικοί τα λένε, όπως ο Allah, ο foscilis και άλλοι πους τους έφαγε την γκόμενα κάποιος Θεσσαλονικιός.Beria έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 13:10Σε όλη την Ελλάδα το κρέας περασμένο σε οβελό λέγεται σουβλάκι ή καλαμάκι (αναφορά στις σχίζες από καλάμι που χρησιμοποιούσαν για τον οβελό)
Στην πορεία ο όρος σουβλάκι απέκτησε ευρύτερη έννοια και αναφέρεται σε όλες τις παραλλαγές (σε πίτα, χωρίς πίτα, με γύρο, κεμπάπ, σις κλπ)
Η συζήτηση περί του θέματος με όρους βορρά - νότου είναι ανόητη
Το γελοίο είναι ότι τους δικούς τους τοπικούς ιδιωματισμούς τούς θεωρούν και το μοναδικό σωστό και βγάζουν λάθος την καθομιλουμένη.
Και επειδή ειπώθηκε και η άλλη μαλακία, ναι, η Αθήνα είναι 4 εκατομμύρια (όχι 5 βέβαια) αλλά η υπόλοιπη Ελλάδα είναι άλλα 6. Σε καμμιά περίπτωση η αθηναϊκή διάλεκτος δεν είναι καθομιλουμένη.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
ναι γιατί η Θεσσαλονίκη δεν έχει δικό της τρόπο να λέει το σουβλάκι, το λέει οπως η Πελοπόννησος η στερεά η Ηπειρος η Θεσσαλία τα νησιά Ιωνια Αιγαίου Σποράδες και οπουδήποτε τέλος πάντων

Azzurra Carnelos
Azzurra Carnelos
Δεν ισχύει αυτό που γράφεις. Κάνεις αυθαίρετα ομαδοποίηση όλης της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με την Αθήνα
Το όρο-ομπρελλα σουβλάκι θα τον βρεις στην Πελοπόννησο, στην Στερεά, στα νησιά. Και μάλιστα όχι τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες
πουθενά πλην της Αθήνας δεν λένε . Μονο σε περιπτώσεις νησιών που πάνε Αθηναίοι για λόγους συνεννόησης. Επίσης η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανένα δικό της τρόπο να λέει τα σουβλάκια κάτι το οποίο απέφυγες να σχολιάσεις. Δεν κάνω καμιά ομαδοποίηση όλης της Ελλάδας φυσικά, απλά δεν ισχύει το βορας νοτος το οποίο είναι άλλη μια ηλίθια ομαδοποίηση που δεν ισχύει με τίποτε και ειδικά στα σουβλάκια.Beria έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 14:50Δεν ισχύει αυτό που γράφεις. Κάνεις αυθαίρετα ομαδοποίηση όλης της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με την Αθήνα
Το όρο-ομπρελλα σουβλάκι θα τον βρεις στην Πελοπόννησο, στην Στερεά, στα νησιά. Και μάλιστα όχι τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες
Azzurra Carnelos
Azzurra Carnelos
Ρε συ, η Θεσσαλονίκη λέει τα τυλιχτα σάντουιτςΣέλευκας έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 15:02πουθενά πλην της Αθήνας δεν λένε . Μονο σε περιπτώσεις νησιών που πάνε Αθηναίοι για λόγους συνεννόησης. Επίσης η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανένα δικό της τρόπο να λέει τα σουβλάκια κάτι το οποίο απέφυγες να σχολιάσεις. Δεν κάνω καμιά ομαδοποίηση όλης της Ελλάδας φυσικά, απλά δεν ισχύει το βορας νοτος το οποίο είναι άλλη μια ηλίθια ομαδοποίηση που δεν ισχύει με τίποτε και ειδικά στα σουβλάκια.
Έλεος!

- Allah
- Phorum.gr user: Άγιος Παπάριος, Άγιος, Έσχατόγερος
- Επικοινωνία:
Fixed.hellegennes έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 14:18Μόνο σε ένα κωλοχώρι της Ελλάδας επικρατεί διαφορετική ορολογία, στην Αθήνα Θεσσαλονίκη. Κανένα πρόβλημα με τους τοπικούς ιδιωματισμούς. Πρόβλημα είναι όταν οι χωριάτες αυτοί θεωρούν ότι η δική τους ορολογία είναι η σωστή και οι άλλοι 8,21 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη το λένε λάθος.
εγώ συζητάω γιατί ολη η Ελλάδα ξέρει τι είναι το σουβλάκι και στην Αθήνα δεν ήξερε κανένας , περιέργως. Απάντηση;Beria έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 15:12Ρε συ, η Θεσσαλονίκη λέει τα τυλιχτα σάντουιτςΣέλευκας έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 15:02πουθενά πλην της Αθήνας δεν λένε . Μονο σε περιπτώσεις νησιών που πάνε Αθηναίοι για λόγους συνεννόησης. Επίσης η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανένα δικό της τρόπο να λέει τα σουβλάκια κάτι το οποίο απέφυγες να σχολιάσεις. Δεν κάνω καμιά ομαδοποίηση όλης της Ελλάδας φυσικά, απλά δεν ισχύει το βορας νοτος το οποίο είναι άλλη μια ηλίθια ομαδοποίηση που δεν ισχύει με τίποτε και ειδικά στα σουβλάκια.
Έλεος!
Azzurra Carnelos
Azzurra Carnelos
Aπο τις πολυχρονες εμπΥριες μου στον Βορρα - αι γκομεναι καναν ουρα για να γαμηθουν με Νοτιο κ τα εδιναν ολα με την προσδοκια πως ισως θ α ξεφυγουν απο την βοιδοκαντιφλαhellegennes έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 14:25Μόνο στην Αθήνα συνέβη το δεύτερο που λες. Είναι τοπικός ιδιωματισμός. Κανένα πρόβλημα. Οι τοπικοί ιδιωματισμοί δεν είναι λάθος γλώσσα. Αυτά μόνο κομπλεξικοί τα λένε, όπως ο Allah, ο foscilis και άλλοι πους τους έφαγε την γκόμενα κάποιος Θεσσαλονικιός.Beria έγραψε: ↑28 Μαρ 2025, 13:10Σε όλη την Ελλάδα το κρέας περασμένο σε οβελό λέγεται σουβλάκι ή καλαμάκι (αναφορά στις σχίζες από καλάμι που χρησιμοποιούσαν για τον οβελό)
Στην πορεία ο όρος σουβλάκι απέκτησε ευρύτερη έννοια και αναφέρεται σε όλες τις παραλλαγές (σε πίτα, χωρίς πίτα, με γύρο, κεμπάπ, σις κλπ)
Η συζήτηση περί του θέματος με όρους βορρά - νότου είναι ανόητη
Το γελοίο είναι ότι τους δικούς τους τοπικούς ιδιωματισμούς τούς θεωρούν και το μοναδικό σωστό και βγάζουν λάθος την καθομιλουμένη.
Και επειδή ειπώθηκε και η άλλη μαλακία, ναι, η Αθήνα είναι 4 εκατομμύρια (όχι 5 βέβαια) αλλά η υπόλοιπη Ελλάδα είναι άλλα 6. Σε καμμιά περίπτωση η αθηναϊκή διάλεκτος δεν είναι καθομιλουμένη.
ΖΗΝΗΔΕΩΣ
-
- Παραπλήσια Θέματα
- Απαντήσεις
- Προβολές
- Τελευταία δημοσίευση
-
- 16 Απαντήσεις
- 574 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Allah
31 Μαρ 2025, 20:28
-
- 9 Απαντήσεις
- 1266 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Allah
29 Αύγ 2024, 16:05
-
-
Νέα δημοσίευση Το κλείνω γιατί νιώθω ντροπή απέναντι στον πελάτη να του ζητάω 5 ευρώ για ένα σάντουιτς
από Frappezitis » 27 Μάιος 2023, 21:07 » σε Κοινωνικά θέματα - 19 Απαντήσεις
- 1300 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Γαληνός
27 Μάιος 2023, 21:58
-
-
-
Νέα δημοσίευση Αυτά που λένε, και αυτά που δε λένε....
από Maspoli » 12 Μαρ 2024, 17:03 » σε Εσωτερική Πολιτική - 16 Απαντήσεις
- 655 Προβολές
-
Τελευταία δημοσίευση από Maspoli
14 Μαρ 2024, 13:11
-