Γιατί το λένε σάντουιτς;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Γιατί το λένε σάντουιτς;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Μαρ 2025, 22:34

Leporello έγραψε:
30 Μαρ 2025, 08:49
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
29 Μαρ 2025, 17:33
Leporello έγραψε:
29 Μαρ 2025, 09:46
Δράττομαι τής ευκαιρίας να πώ ότι η ορολογίες "σάντουϊτς" και "αλοιφή" είναι σχετικά πρόσφατες και δεν συνηθίζονταν προν από 50 χρόνια.
Από αρχές του 1900 βρίσκει κανείς τον όρο "σάντουιτς" στις εφημερίδες της εποχής
Εννοώ με την γενικευμένη έννοια που χρησιμοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Εγώ είμαι Θεσσαλονικιός και δεν θυμάμαι να αποκαλούμε σάντουϊτς τις πίτες με σουβλάκι στην παιδική μου ηλικία.
Η συγκεκριμένη μορφή φαγητού, που είναι στυλ σάντουιτς, άρχισε να παίρνει μπρος την δεκαετία του '80. Δεν είχε και γυράδικα πιο πριν, αυτή η μορφή φαστ φουντ αρχικά ήταν προϊόν φθηνών εστιατορίων. Ο κόσμος έτρωγε είτε στο σπίτι του μαγειρεμένο φαγητό ή έξω σε ταβέρνες. Δεν συνήθιζε να παίρνει φαστ φουντ. Αυτό το ξεκίνησαν τα Goody's στην Θεσσαλονίκη. Μην ξεχνάμε ότι ο γύρος είναι φαστ φουντ. Ε, δεν υπήρχαν φαστφουντάδικα με την σύγχρονη έννοια πιο πριν, υπήρχαν μόνο καντίνες. Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι ένα και μοναδικό μαγαζί στην περιοχή να σερβίρει γύρο σε ψωμί ή πίτα κι αυτό ήταν εστιατόριο που το είχε κύπριος (μάλιστα σέρβιρε και σε κυπριακή πίτα και είχε και σεφταλιές).

Άρα είναι λογικό να ξεκίνησε η χρήση αυτού του όρου την δεκαετία του '80, γιατί πιο πριν αυτό το στυλ φαγητού ήταν από σπάνιο ως ανύπαρκτο πιο πριν.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Μαρ 2025, 22:36

AlienWay έγραψε:
30 Μαρ 2025, 12:49
Δηλαδή άμα πεις "θέλω γύρω σε πίτα", υπάρχει πρόβλημα;

Εγώ έτσι το ζητάω σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και όλοι καταλαβαίνουν
Τι πρόβλημα να υπάρχει; Δεν ζητάει κανείς στην Θεσσαλονίκη "ένα σάντουιτς". Όπως δεν ζητάει κανείς σε ένα εστιατόριο "μια σαλάτα" ή "ένα κρέας" ή "ένα ποτό" ή "ένα ορεκτικό".
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Μαρ 2025, 22:37

Communio Sancta έγραψε:
30 Μαρ 2025, 13:11
ΓΑΛΗ έγραψε:
30 Μαρ 2025, 13:07
Communio Sancta έγραψε:
30 Μαρ 2025, 12:58
Νο, no, no. Εγώ σε κάποιον που θεωρώ απολίτιστο ΔΕΝ Θα φάω. Όταν πηγαίνω σε μία πόλη και μου στραβώσει κάποιος για καράβλαχος δεν θα ξαναπάω. Και δεν μιλάω για Βλάχο που έχει σούβλες και αρνιά, αλλά για βλάχο, απολίτιστο, δήθεν, ή άσχετο. Στη Θεσσαλονίκη θα φάω εκεί που είναι για μένα καλό το φαγητό, όχι εκεί που θα μου βάλει ο Καυκάσιος τριμμένο τυρί στις τηγανητές πατάτες χωρίς να με έχει ρωτήσει, ή να το γράφει στον κατάλογο. Το αυτό και στην Αθήνα, δεν θα πάρω πιτόγυρο στον Γκέγκη που θα μου γεμίσει μια πίτα με ένα container υλικά ώστε να μην μπορώ να το κρατήσω το σνακ. Απλά, δεν μου αρέσουν τα γύφτικα.
Ε, μην πας ρε συ. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι γευστική δοκιμασία για τον οποιονδήποτε που ζει στη Γερμανία, να υφίσταται τη βάσανο της ελληνικής κουζίνας.
Την κουζίνα την ανέχομαι, την κατινιά όχι.
Είναι και κατίνες οι Γερμανοί εκτός από γαστρονομικά νεάντερταλ;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
AlienWay
Phorum.gr user: AlienWay

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από AlienWay » 30 Μαρ 2025, 22:43

hellegennes έγραψε:
30 Μαρ 2025, 22:37
Communio Sancta έγραψε:
30 Μαρ 2025, 13:11
ΓΑΛΗ έγραψε:
30 Μαρ 2025, 13:07

Ε, μην πας ρε συ. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι γευστική δοκιμασία για τον οποιονδήποτε που ζει στη Γερμανία, να υφίσταται τη βάσανο της ελληνικής κουζίνας.
Την κουζίνα την ανέχομαι, την κατινιά όχι.
Είναι και κατίνες οι Γερμανοί εκτός από γαστρονομικά νεάντερταλ;
Επίσης είναι σκατ φετιχιστές.
Ζούμε σε ένα σύστημα.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Μαρ 2025, 22:44

Beria έγραψε:
30 Μαρ 2025, 17:47
Μην επαναλαμβανόμεθα. Το σουβλάκι είναι κύλινδρος μέγιστης διαμέτρου πέντε εκατοστών με κρέας, τομάτα, αλάτι μαϊδανό

Αυτοί οι κώνοι των δέκα εκατοστών είναι αλβανικής αισθητικής μακριά από την κομψή τελειότητα του εδεσματος

Άσε δε που βαζουν μέσα πατάτες! Βάλτε και μπριαμ ρε άθλιοι
Καταλαβαίνω να έχεις συνηθίσει σε κάτι συγκεκριμένο αλλά αυτό το μίσος για τις πατάτες στον γύρο που έχετε δεν είναι φυσιολογικό. Το κρέας πάει με πατάτες. Στα 100 πιάτα με κρέας τα 99 έχουν πατάτες. Σου φαίνεται γευστικά λάθος γιατί το έχεις συνηθίσει αλλιώς το συγκεκριμένο φαγητό; Μια χαρά. Αλλά ούτε πιο εκλεπτυσμένο το κάνει ούτε πιο σωστό.

Επίσης χρειάζεται να πω ότι αυτό το "αλβανικό" που λέτε είναι καραρατσισμός του κερατά και δεν κολλάει πουθενά; Ούτε Αλβανοί το ξεκίνησαν -στις περισσότερες πόλεις βάζαν πατάτες ανέκαθεν- ούτε το κάνει λιγότερο ρατσιστικό να πεις "για την αισθητική μιλάω".
Zundapp έγραψε:
30 Μαρ 2025, 18:25
Beria έγραψε:
30 Μαρ 2025, 18:17
Λευκός Λύκος έγραψε:
30 Μαρ 2025, 18:14

Το ότι εσείς οι αθηνεζοι δεν ξέρετε να τρώτε,δεν σημαίνει ότι και ο υπόλοιπος κόσμος είναι έτσι.
Το σουβλάκι που σου περιγράφω το έφτιαχναν οι μικρασιάτες στην Κοκκινιά και είναι ο χρυσούς κανών εις τους αιώνες.
Από εκεί το έμαθαν οι αθηνεζοι και το σεβάστηκαν για πολλά χρόνια μέχρι την επέλαση των επαρχιωτών

Οτιδήποτε άλλο είναι σαν 'ελληνικό' φαγαδικο στον Ντίσελντορφ που το δουλεύουν Πακιστανοί
Μοιάζει αλλά δεν είναι
μια απορια...
οι προσφυγες στην Σαλονικη και ολη την Βορεια Ελλαδα ειχαν ξεχασει την τεχνη του ''τυλιχτου'' ? :bored:
Φυσικά και όχι, απλά αυτό που περιγράφει είναι καραμύθος του κερατά. Ο γύρος είναι πράγμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα, πολύ αργότερα από την ανταλλαγή πληθυσμών.

Γι' αυτό έχεις αυτήν την εύλογη απορία. Δεν βγάζει κανένα νόημα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 30 Μαρ 2025, 22:53

τι ΜΑΛΑΚΙΕΣ γραφεις?
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37

Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 30 Μαρ 2025, 23:41

hellegennes έγραψε:
30 Μαρ 2025, 22:44
Beria έγραψε:
Μην επαναλαμβανόμεθα. Το σουβλάκι είναι κύλινδρος μέγιστης διαμέτρου πέντε εκατοστών με κρέας, τομάτα, αλάτι μαϊδανό

Αυτοί οι κώνοι των δέκα εκατοστών είναι αλβανικής αισθητικής μακριά από την κομψή τελειότητα του εδεσματος

Καταλαβαίνω να έχεις συνηθίσει σε κάτι συγκεκριμένο αλλά αυτό το μίσος για τις πατάτες στον γύρο που έχετε δεν είναι φυσιολογικό. Το κρέας πάει με πατάτες. Στα 100 πιάτα με κρέας τα 99 έχουν πατάτες. Σου φαίνεται γευστικά λάθος γιατί το έχεις συνηθίσει αλλιώς το συγκεκριμένο φαγητό; Μια χαρά. Αλλά ούτε πιο εκλεπτυσμένο το κάνει ούτε πιο σωστό.

Επίσης χρειάζεται να πω ότι αυτό το "αλβανικό" που λέτε είναι καραρατσισμός του κερατά και δεν κολλάει πουθενά; Ούτε Αλβανοί το ξεκίνησαν -στις περισσότερες πόλεις βάζαν πατάτες ανέκαθεν- ούτε το κάνει λιγότερο ρατσιστικό να πεις "για την αισθητική μιλάω".
Zundapp έγραψε:
Beria έγραψε:
30 Μαρ 2025, 18:17

Το σουβλάκι που σου περιγράφω το έφτιαχναν οι μικρασιάτες στην Κοκκινιά και είναι ο χρυσούς κανών εις τους αιώνες.
Από εκεί το έμαθαν οι αθηνεζοι και το σεβάστηκαν για πολλά χρόνια μέχρι την επέλαση των επαρχιωτών

Οτιδήποτε άλλο είναι σαν 'ελληνικό' φαγαδικο στον Ντίσελντορφ που το δουλεύουν Πακιστανοί
Μοιάζει αλλά δεν είναι
μια απορια...
οι προσφυγες στην Σαλονικη και ολη την Βορεια Ελλαδα ειχαν ξεχασει την τεχνη του ''τυλιχτου'' ? :bored:
Φυσικά και όχι, απλά αυτό που περιγράφει είναι καραμύθος του κερατά. Ο γύρος είναι πράγμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα, πολύ αργότερα από την ανταλλαγή πληθυσμών.

Κεμπάπ έβαζαν στα σουβλάκια τους οι μικρασιάτες. Σις κεμπάπ (κομμάτια κρέας) ή Ντονέρ κεμπάπ (αρνίσιο). Γύρο χοιρινό ποτέ.
Ο γύρος είναι ελλαδίτικη συνεισφορά στο σουβλάκι
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 30 Μαρ 2025, 23:56

Beria έγραψε:
30 Μαρ 2025, 23:41

Κεμπάπ έβαζαν στα σουβλάκια τους οι μικρασιάτες. Σις κεμπάπ (κομμάτια κρέας) ή Ντονέρ κεμπάπ (αρνίσιο). Γύρο χοιρινό ποτέ.
:smt005::smt005::smt005::smt005::smt005::smt005::smt005:
ΓΑΛΗ έγραψε:

Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 30 Μαρ 2025, 23:57

Beria έγραψε:
Ε, τότε τι λες ότι έτσι το έφτιαχναν στην Κοκκινιά και κολοκύθια; Δεν έχει καμμία σχέση το ένα με το άλλο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Στύξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Στύξ » 30 Μαρ 2025, 23:59

Γω στο σάντουιτς βάζω και μαγιονέζα..

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 31 Μαρ 2025, 00:17

hellegennes έγραψε:
30 Μαρ 2025, 23:57
Beria έγραψε:
Ε, τότε τι λες ότι έτσι το έφτιαχναν στην Κοκκινιά και κολοκύθια; Δεν έχει καμμία σχέση το ένα με το άλλο.
Δεν καταλαβαίνω τι λές
Αυτό που είπα είναι ότι γύρο δεν είχαν

Εικόνα

This is GYROS
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 31 Μαρ 2025, 00:31

γυρος στα καρβουνα χειροκινητος υπαρχει σε ταινια στα 60ς (δε θυμαμαι τιτλο)
ΓΑΛΗ έγραψε:

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 31 Μαρ 2025, 00:50

Beria έγραψε:
31 Μαρ 2025, 00:17
hellegennes έγραψε:
30 Μαρ 2025, 23:57
Beria έγραψε:
Δεν καταλαβαίνω τι λές
Αυτό που είπα είναι ότι γύρο δεν είχαν

Εικόνα

This is GYROS
Ούτε γύρο είχαν ούτε τύλιγαν το κεμπάπ σε πίτες σαν φαστ φουντ. Δηλαδή καμμιά σχέση το ένα με το άλλο για να λες "έτσι ήταν η αυθεντική συνταγή".
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
sys3x

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sys3x » 31 Μαρ 2025, 08:58

Beria έγραψε:
hellegennes έγραψε:
30 Μαρ 2025, 22:44
Beria έγραψε:

Zundapp έγραψε:

μια απορια...

Μισό, εσύ γράφεις "ο γύρος είναι ελλαδίτικη συνεισφορά στο σουβλάκι" προφανώς εννοείς σάντουιτς όταν λες σουβλάκι και λες εσύ τους άλλους βλάχους;
:lol:
Σουβλάκι με κρέμα για σουβλάκι με σουβλάκι;
:lol:
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 31 Μαρ 2025, 11:24

hellegennes έγραψε:
30 Μαρ 2025, 22:24
Αλλά όχι, ο γύρος δεν είναι σάντουιτς γιατί θα πάθετε κάτι αν το αποδεχτείτε ότι σε όλον τον κόσμο αυτό το πράγμα λέγεται σάντουιτς, αν και είναι το ίδιο ακριβώς με τον ντονέρ και με 100 άλλα παρόμοια είδη σάντουιτς που όλα έχουν το δικό τους όνομα αλλά αν σε ρωτήσουν τι είναι το ντονέρ ή το σαγουάρμα ή ο γύρος, η απάντηση είναι "σάντουιτς", όπως αν σε ρωτήσουν τι είναι ο σκύλος η απάντηση είναι "ζώο".

Δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί. Τοπικισμός είναι να λυσσάς, όπως εσύ, κακή ώρα, που ο ορισμός που θέλεις να δώσεις δεν είναι παγκόσμιος. Η υπόλοιπη υφήλιος λυπάται, αλλά ο γύρος, όπως το μπέργκερ, όπως το κλαμπ, όπως το ντονέρ, όπως τα σαμπ, είναι σάντουιτς.-
Δεν είχα καμία αμφιβολία ότι θα συνέχιζες τις επικές μαλακίες, αφού, λόγω υπέρμετρου εγωϊσμού (ιδιότητά σου καλώς εγνωσμένη στο φόρουμ εδώ και 15 χρόνια), σου είναι αδύνατον να αποδεχθείς ακόμα και το παραμικρό λαθάκι.
Αλλά έχει πλάκα ρε συ Χέλη...πραγματικά έχει πλάκα να παραολουθεί κανείς τις ακροβασίες σου...
hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 14:57
Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς.
Ώστε ο γύρος είναι σάντουιτς. Αυτό δηλώνεις, νέτα σκέτα, χωρίς καμία άλλη επεξήγηση...
Αλλά όταν πέφτει το ματσούκι...
Λοξίας έγραψε:
29 Μαρ 2025, 17:57
Το ΛΚΝ λέει:
γύρος ο II. κομμάτια από χοιρινό κρέας, που τους δίνουν κωνικό περίπου σχήμα, τα ψήνουν σε ειδική σούβλα και τα σερβίρουν τεμαχισμένα σε μικρά κομμάτια
Δηλαδή, με την λέξη γύρος, χαρακτηρίζεται το έδεσμα και ΟΧΙ ο τρόπος που σερβίρεται.
...ο Ρίζος τα γυρίζει.
hellegennes έγραψε:
29 Μαρ 2025, 22:35
Γύρος λέγεται και το έδεσμα από μόνο του και η μορφή του σε σάντουιτς.
Ααα, τώρα ο γύρος είναι και το έδεσμα και η μορφή του σε σάντουιτς...
Δηλαδή, "με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω"
Αυτό είναι η κωλοτούμπα, αυτό ακριβώς.

Μετά την τσαχπίνικη κωλοτούμπα σου, η προσπάθειά σου να μου προσάψεις τοπικισμό, είναι επίσης αστεία.
Να, γαϊδαράκο μου, πες και άλλον πετεινό κεφάλα.
Στα ούμπαλά μου πως το λένε οι νότιοι, στα αποτέτοια μου πως το λένε οι βόρειοι και στα παπάρια μου πως το λένε δυτικά του Γκρήνουϊτς...
Αυτό που έχει ουσία αλλά και πλάκα, είναι να βλέπω/διαβάζω για χιλιοστή εκατοστή εβδόμη φορά, άλλη μια επίδειξη ξερολισμού εκ μέρους σου.
Ξέρεις, υπάρχουν αυτοί που:
"όλες τους οι γνώσεις, είν' οι φήμες κι οι διαδόσεις, που ακούν" (που λέει και ο στίχος του Αρανίτση)...
Αυτοί είναι για φάπες...
Αλλά υπάρχουν και αυτοι, που έχουν μία σχετική μόρφωση, έχουν ένα πτυχίο αλλά (αυτό το καταραμένο αλλά), την έχουν δει παντογνώστες και πανεπιστήμονες. Αυτούς τους κάνεις χάζι για να περνάει η ώρα, για πασατέμπο.
"Χαζεύεις" όντως, όταν διαβάζεις πως ο πανεπιστήμων "έχει βρει πολλά λάθη στον Μπαμπινιώτη" ή πως "ο Τραχανάς (ο καθηγητής) γράφει μαλακίες"

Και ειδικός γλωσσολόγος ρε συ Χέλη; Και ειδικός στην κβαντομηχανική; Πόσα άλλα ταλέντα κρύβεις ρε ατιμούτσικο;

Η δε προσπάθειά σου να απαξιώσεις, μετά το λεξικό της Ακαδημίας, ΚΑΙ το ΛΚΝ, είναι τραγική.
Πρέπει να είσαι πολύ εκνευρισμένος...
Δεν θα σε μάθω τώρα ρε συ Χέλη.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών