Γιατί το λένε σάντουιτς;

Συνταγές, φαγητά, γλυκίσματα, ποτά και cocktails (μόνο για χορτάτους).
Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Re: Γιατί το λένε σάντουιτς;

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 31 Μαρ 2025, 11:26

hellegennes έγραψε:
30 Μαρ 2025, 22:34
Leporello έγραψε:
30 Μαρ 2025, 08:49
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
29 Μαρ 2025, 17:33
Από αρχές του 1900 βρίσκει κανείς τον όρο "σάντουιτς" στις εφημερίδες της εποχής
Εννοώ με την γενικευμένη έννοια που χρησιμοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Εγώ είμαι Θεσσαλονικιός και δεν θυμάμαι να αποκαλούμε σάντουϊτς τις πίτες με σουβλάκι στην παιδική μου ηλικία.
Η συγκεκριμένη μορφή φαγητού, που είναι στυλ σάντουιτς, άρχισε να παίρνει μπρος την δεκαετία του '80. Δεν είχε και γυράδικα πιο πριν, αυτή η μορφή φαστ φουντ αρχικά ήταν προϊόν φθηνών εστιατορίων. Ο κόσμος έτρωγε είτε στο σπίτι του μαγειρεμένο φαγητό ή έξω σε ταβέρνες. Δεν συνήθιζε να παίρνει φαστ φουντ. Αυτό το ξεκίνησαν τα Goody's στην Θεσσαλονίκη. Μην ξεχνάμε ότι ο γύρος είναι φαστ φουντ. Ε, δεν υπήρχαν φαστφουντάδικα με την σύγχρονη έννοια πιο πριν, υπήρχαν μόνο καντίνες. Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι ένα και μοναδικό μαγαζί στην περιοχή να σερβίρει γύρο σε ψωμί ή πίτα κι αυτό ήταν εστιατόριο που το είχε κύπριος (μάλιστα σέρβιρε και σε κυπριακή πίτα και είχε και σεφταλιές).

Άρα είναι λογικό να ξεκίνησε η χρήση αυτού του όρου την δεκαετία του '80, γιατί πιο πριν αυτό το στυλ φαγητού ήταν από σπάνιο ως ανύπαρκτο πιο πριν.
Δεν μπορώ να μιλήσω για την Θεσσαλονίκη, επειδή δεν ξέρω τι γινόταν την δεκαετία του '80.
Αλλά στον Πειραιά, στην Αθήνα και στα πέριξ, καμία σχέση και το υπογραμμισμένο και το υπόλοιπο κείμενο!
Κάθε γειτονιά, από την δεκαετία του '60 που είμαι γνώστης, είχε τουλάχιστον δύο "σουβλατζίδικα", όπου ο γύρος γύριζε τρελά.

Και αν, πράγματι, δεν υπήρχαν γυράδικα στην Θεσσαλονίκη πριν την δεκαετία του '80, δεν νομίζεις ότι πρέπει να δώσεις κάποια προσοχή στην άποψη αυτών που είχαν γυράδικα στις γειτονιές τους τουλάχιστον απο την δεκαετία του '50;

Και επειδή σε έχω ικανό, προσπάθησε να μας πείσεις ότι και στον μισητό σου νότο, δεν υπήρχαν γυράδικα πριν την δεκαετία του '80...
Είμαι 100% σίγουρος πως δεν θα αφήσεις το γάντι στο πάτωμα...δεν το αντέχεις.
Κάποια κωλοτούμπα ή κάποιο "ναι μεν αλλά..." θα βρεις εσύ.

Ο ένας πως τίποτε δεν υπήρχε πριν την δεκαετία του '70, ο άλλος πριν την δεκαετία του '80.
Για συνεννοηθείτε πριν μας αποτρελάνετε...
:003:

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 31 Μαρ 2025, 11:30

Λοξίας έγραψε:
31 Μαρ 2025, 11:26
hellegennes έγραψε:
Leporello έγραψε:
Εννοώ με την γενικευμένη έννοια που χρησιμοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Εγώ είμαι Θεσσαλονικιός και δεν θυμάμαι να αποκαλούμε σάντουϊτς τις πίτες με σουβλάκι στην παιδική μου ηλικία.
Η συγκεκριμένη μορφή φαγητού, που είναι στυλ σάντουιτς, άρχισε να παίρνει μπρος την δεκαετία του '80. Δεν είχε και γυράδικα πιο πριν, αυτή η μορφή φαστ φουντ αρχικά ήταν προϊόν φθηνών εστιατορίων. Ο κόσμος έτρωγε είτε στο σπίτι του μαγειρεμένο φαγητό ή έξω σε ταβέρνες. Δεν συνήθιζε να παίρνει φαστ φουντ. Αυτό το ξεκίνησαν τα Goody's στην Θεσσαλονίκη. Μην ξεχνάμε ότι ο γύρος είναι φαστ φουντ. Ε, δεν υπήρχαν φαστφουντάδικα με την σύγχρονη έννοια πιο πριν, υπήρχαν μόνο καντίνες. Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι ένα και μοναδικό μαγαζί στην περιοχή να σερβίρει γύρο σε ψωμί ή πίτα κι αυτό ήταν εστιατόριο που το είχε κύπριος (μάλιστα σέρβιρε και σε κυπριακή πίτα και είχε και σεφταλιές).

Άρα είναι λογικό να ξεκίνησε η χρήση αυτού του όρου την δεκαετία του '80, γιατί πιο πριν αυτό το στυλ φαγητού ήταν από σπάνιο ως ανύπαρκτο πιο πριν.
Δεν μπορώ να μιλήσω για την Θεσσαλονίκη, επειδή δεν ξέρω τι γινόταν την δεκαετία του '80.
Αλλά στον Πειραιά, στην Αθήνα και στα πέριξ, καμία σχέση και το υπογραμμισμένο και το υπόλοιπο κείμενο!
Κάθε γειτονιά, από την δεκαετία του '60 που είμαι γνώστης, είχε τουλάχιστον δύο "σουβλατζίδικα", όπου ο γύρος γύριζε τρελά.

Και αν, πράγματι, δεν υπήρχαν γυράδικα στην Θεσσαλονίκη πριν την δεκαετία του '80, δεν νομίζεις ότι πρέπει να δώσεις κάποια προσοχή στην άποψη αυτών που είχαν γυράδικα στις γειτονιές τους τουλάχιστον απο την δεκαετία του '50;

Και επειδή σε έχω ικανό, προσπάθησε να μας πείσεις ότι και στον μισητό σου νότο, δεν υπήρχαν γυράδικα πριν την δεκαετία του '80...
Είμαι 100% σίγουρος πως δεν θα αφήσεις το γάντι στο πάτωμα...δεν το αντέχεις.
Κάποια κωλοτούμπα ή κάποιο "ναι μεν αλλά..." θα βρεις εσύ.

Ο ένας πως τίποτε δεν υπήρχε πριν την δεκαετία του '70, ο άλλος πριν την δεκαετία του '80.
Για συνεννοηθείτε πριν μας αποτρελάνετε...
:003:
Αφού τα έχουν ζήσει από πρώτο χέρι, ρε συ. Κάπου πήγαν, κάποιον είδαν, κάτι τους είπε κα ε-τε-λεί-ω-σε το ζήτημα. :lol:
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 31 Μαρ 2025, 11:31

Zundapp έγραψε:
30 Μαρ 2025, 18:13
Νεα Σμυρνη
(ντονερ, οκ)

https://www.gastronomos.gr/magazi/sto-d ... la/165056/
Καλός είναι αλλά εχω πετυχει και καλύτερο τριγύρω.
H περιοχή έχει πολλούς πολίτες αλλά και τούρκους που φτιάχνουν αριστουργήματα.
"Chiedi a un bambino di disegnare una macchina e sicuramente la farà rossa"

Zundapp

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Zundapp » 31 Μαρ 2025, 11:34

hellegennes έγραψε:

ΟΛΑ λαθος
ρε μπας και εισαι πραχτορας των Αθηνεζων?
ΓΑΛΗ έγραψε:
27 Ιουν 2024, 00:37

Ως αλμυρόγλυκο τόσο όσο, θα το χαρακτήριζα. Δεν είναι μόνον θέμα γεύσης αλλά και μυρωδιάς. Ακριβώς το ίδιο που ισχύει για τη γεύση και μυρωδιά των όρχεων και του σπέρματος. Αν δεν, δεν.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 31 Μαρ 2025, 11:43

Ερμής έγραψε:
31 Μαρ 2025, 11:31
Zundapp έγραψε:
30 Μαρ 2025, 18:13
Νεα Σμυρνη
(ντονερ, οκ)

https://www.gastronomos.gr/magazi/sto-d ... la/165056/
Καλός είναι αλλά εχω πετυχει και καλύτερο τριγύρω.
H περιοχή έχει πολλούς πολίτες αλλά και τούρκους που φτιάχνουν αριστουργήματα.
Ε ναι, και δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα τέτοια μαγαζιά άνοιξαν σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Σμύρνη. Και δεν αναφέρομαι μόνον στα "γυράδικα" γενικώς αλλά και σε μαγαζιά με μικρασιάτικα μεζεκλίκια. Αργότερα έγιναν περισσότερα αλλά καμμία σχέση, προσομοιώσεις της πλάκας για ψιλοάσχετους είναι.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 31 Μαρ 2025, 11:55

hellegennes έγραψε:

Η συγκεκριμένη μορφή φαγητού, που είναι στυλ σάντουιτς, άρχισε να παίρνει μπρος την δεκαετία του '80. Δεν είχε και γυράδικα πιο πριν,
Αυτο τώρα τι είναι; Ποντιακό ανέκδοτο;

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 31 Μαρ 2025, 11:59

Ερμής έγραψε:
31 Μαρ 2025, 11:55
hellegennes έγραψε:

Η συγκεκριμένη μορφή φαγητού, που είναι στυλ σάντουιτς, άρχισε να παίρνει μπρος την δεκαετία του '80. Δεν είχε και γυράδικα πιο πριν,
Ήξερε και ως βρέφος τι τρώνε στην Αθήνα.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Stinger

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Stinger » 31 Μαρ 2025, 12:00

Στο Αγρίνιο από την δεκαετία του 70 ίσως και πιο πριν είχαμε τοσταδικο με τοστ και πατάτες τηγανιτές. Είχαμε και τα κεμπάπ του μπαιρακταρη τρομερά. Για γύρο δεν το συζητάμε καν.

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 31 Μαρ 2025, 12:07

Αυτό με το σάντουιτς είναι Θεσσαλονικιό ή μακεδονίτικο; Αν πάω Κατερίνη ή Καβάλα, τί πρέπει να λέω;
Z

Άβαταρ μέλους
Ερμής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ερμής » 31 Μαρ 2025, 12:07

ΓΑΛΗ έγραψε:
31 Μαρ 2025, 11:59
Ερμής έγραψε:
31 Μαρ 2025, 11:55
hellegennes έγραψε:

Ήξερε και ως βρέφος τι τρώνε στην Αθήνα.
Μα δεν ειναι κάτι το περίεργο. Σε πολλές ελληνικές ταινίες του 60 δείχνουν γυράδικα με γύρο (ντονερ τις περισσοτερες φορες) να γυρνάει.

Άβαταρ μέλους
Ναύτης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ναύτης » 31 Μαρ 2025, 12:12

Πάντως, η βασική φιλοσοφία πίσω από το σάντουιτς είναι να μπορεί κάποιος να το φάει με το ένα χέρι, χωρίς να λερωθεί, ενώ παίζει ταυτόχρονα χαρτιά. Δεν νομίζω ότι το τυλιχτό ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 31 Μαρ 2025, 12:15

sys3x έγραψε:
31 Μαρ 2025, 08:58
Beria έγραψε:
30 Μαρ 2025, 23:41
hellegennes έγραψε:
30 Μαρ 2025, 22:44

Καταλαβαίνω να έχεις συνηθίσει σε κάτι συγκεκριμένο αλλά αυτό το μίσος για τις πατάτες στον γύρο που έχετε δεν είναι φυσιολογικό. Το κρέας πάει με πατάτες. Στα 100 πιάτα με κρέας τα 99 έχουν πατάτες. Σου φαίνεται γευστικά λάθος γιατί το έχεις συνηθίσει αλλιώς το συγκεκριμένο φαγητό; Μια χαρά. Αλλά ούτε πιο εκλεπτυσμένο το κάνει ούτε πιο σωστό.

Επίσης χρειάζεται να πω ότι αυτό το "αλβανικό" που λέτε είναι καραρατσισμός του κερατά και δεν κολλάει πουθενά; Ούτε Αλβανοί το ξεκίνησαν -στις περισσότερες πόλεις βάζαν πατάτες ανέκαθεν- ούτε το κάνει λιγότερο ρατσιστικό να πεις "για την αισθητική μιλάω".

Φυσικά και όχι, απλά αυτό που περιγράφει είναι καραμύθος του κερατά. Ο γύρος είναι πράγμα που ξεκίνησε στην Ελλάδα, πολύ αργότερα από την ανταλλαγή πληθυσμών.

Γι' αυτό έχεις αυτήν την εύλογη απορία. Δεν βγάζει κανένα νόημα.
Κεμπάπ έβαζαν στα σουβλάκια τους οι μικρασιάτες. Σις κεμπάπ (κομμάτια κρέας) ή Ντονέρ κεμπάπ (αρνίσιο). Γύρο χοιρινό ποτέ.
Ο γύρος είναι ελλαδίτικη συνεισφορά στο σουβλάκι
Μισό, εσύ γράφεις "ο γύρος είναι ελλαδίτικη συνεισφορά στο σουβλάκι" προφανώς εννοείς σάντουιτς όταν λες σουβλάκι και λες εσύ τους άλλους βλάχους;
:lol:
Σουβλάκι με κρέμα για σουβλάκι με σουβλάκι;
:lol:
Επειδή κατάλαβα ότι κάτι άλλο εννοούμε όταν λέμε γύρος (την ίδια ακατανόητη ερώτηση έκανε και ο Χέλης) να διευκρινίσουμε τι εννοείς με τη λέξη γύρος

Γιατί αλλιώς έχεις ζαβέψει και δεν θέλω
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
Sid Vicious

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Sid Vicious » 31 Μαρ 2025, 12:19

hellegennes έγραψε:
Leporello έγραψε:
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε:
29 Μαρ 2025, 17:33
Από αρχές του 1900 βρίσκει κανείς τον όρο "σάντουιτς" στις εφημερίδες της εποχής

Τι λες;
yet say this to the Possum: a bang, not a whimper,
with a bang not with a whimper,
To build the city of Dioce whose terraces are the colour of stars

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 31 Μαρ 2025, 12:22

Εγώ θυμάμαι αρχές 70 στην Καβάλα μπεργκεράδικο τύπου γούντις. Θυμάμαι επίσης μαγαζιά που εκτός από πίτα χρησιμοποιούσαν ψωμάκια για γύρο και κρέας. Και γενικώς, ακόμη και ως παιδί (δεκαετία 60) όταν ερχόμασταν Αθήνα, θυμάμαι και πιτόγυρα και τηγανιτές πατάτες σε χάρτινα σακκουλάκια με πλαστικό μικρό πηρουνάκι.

Σε ταβέρνες τότε πήγαιναν οικογένειες και όχι νεαρόκοσμος. Τα κουτούκια έγιναν της μόδας για τη νεολαία από τη μεταπολίτευση και μετά. Μέχρι τότε φοιτητές και εργένηδες την έβγαζαν με "σουβλάκια" ως φτηνό και γρήγορο φαγητό. Και η πρακτική του διπλόπιτου, ξεκίνησε ακριβώς γι ´αυτό, επειδή ήταν πιο χορταστικά.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Άβαταρ μέλους
ΓΑΛΗ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΓΑΛΗ » 31 Μαρ 2025, 12:32

Και κάτι άλλο. Δεν είναι τυχαίο, ότι με καρότσι στο δρόμο και αυτοσχέδια ψησταριά ξεκίνησε ο "Λευτέρης" στη Νέα Σμύρνη και ότι το ίδιο συνέβη και με τον παγωτατζή Παχό στο Παλιό Φάληρο τη δεκαετία του 50.
Η ελπίδα είναι παγίδα.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Μαγειρική”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών