Δεν μπορώ να μιλήσω για την Θεσσαλονίκη, επειδή δεν ξέρω τι γινόταν την δεκαετία του '80.hellegennes έγραψε: ↑30 Μαρ 2025, 22:34Η συγκεκριμένη μορφή φαγητού, που είναι στυλ σάντουιτς, άρχισε να παίρνει μπρος την δεκαετία του '80. Δεν είχε και γυράδικα πιο πριν, αυτή η μορφή φαστ φουντ αρχικά ήταν προϊόν φθηνών εστιατορίων. Ο κόσμος έτρωγε είτε στο σπίτι του μαγειρεμένο φαγητό ή έξω σε ταβέρνες. Δεν συνήθιζε να παίρνει φαστ φουντ. Αυτό το ξεκίνησαν τα Goody's στην Θεσσαλονίκη. Μην ξεχνάμε ότι ο γύρος είναι φαστ φουντ. Ε, δεν υπήρχαν φαστφουντάδικα με την σύγχρονη έννοια πιο πριν, υπήρχαν μόνο καντίνες. Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι ένα και μοναδικό μαγαζί στην περιοχή να σερβίρει γύρο σε ψωμί ή πίτα κι αυτό ήταν εστιατόριο που το είχε κύπριος (μάλιστα σέρβιρε και σε κυπριακή πίτα και είχε και σεφταλιές).Leporello έγραψε: ↑30 Μαρ 2025, 08:49Εννοώ με την γενικευμένη έννοια που χρησιμοποιείται στην Θεσσαλονίκη. Εγώ είμαι Θεσσαλονικιός και δεν θυμάμαι να αποκαλούμε σάντουϊτς τις πίτες με σουβλάκι στην παιδική μου ηλικία.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑29 Μαρ 2025, 17:33Από αρχές του 1900 βρίσκει κανείς τον όρο "σάντουιτς" στις εφημερίδες της εποχής
Άρα είναι λογικό να ξεκίνησε η χρήση αυτού του όρου την δεκαετία του '80, γιατί πιο πριν αυτό το στυλ φαγητού ήταν από σπάνιο ως ανύπαρκτο πιο πριν.
Αλλά στον Πειραιά, στην Αθήνα και στα πέριξ, καμία σχέση και το υπογραμμισμένο και το υπόλοιπο κείμενο!
Κάθε γειτονιά, από την δεκαετία του '60 που είμαι γνώστης, είχε τουλάχιστον δύο "σουβλατζίδικα", όπου ο γύρος γύριζε τρελά.
Και αν, πράγματι, δεν υπήρχαν γυράδικα στην Θεσσαλονίκη πριν την δεκαετία του '80, δεν νομίζεις ότι πρέπει να δώσεις κάποια προσοχή στην άποψη αυτών που είχαν γυράδικα στις γειτονιές τους τουλάχιστον απο την δεκαετία του '50;
Και επειδή σε έχω ικανό, προσπάθησε να μας πείσεις ότι και στον μισητό σου νότο, δεν υπήρχαν γυράδικα πριν την δεκαετία του '80...
Είμαι 100% σίγουρος πως δεν θα αφήσεις το γάντι στο πάτωμα...δεν το αντέχεις.
Κάποια κωλοτούμπα ή κάποιο "ναι μεν αλλά..." θα βρεις εσύ.
Ο ένας πως τίποτε δεν υπήρχε πριν την δεκαετία του '70, ο άλλος πριν την δεκαετία του '80.
Για συνεννοηθείτε πριν μας αποτρελάνετε...