Communio Sancta έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 23:24Ο μακαρίτης ο πατέρας μου έλεγε, πάνε πάρε 2-3 ξυλάκια να φάμε.

Κι εμείς το λέμε αυτό αλλά εννοούμε παγωτό.
Communio Sancta έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 23:24Ο μακαρίτης ο πατέρας μου έλεγε, πάνε πάρε 2-3 ξυλάκια να φάμε.
Όχι ότι το έχουμε συζητήσει σε 100.000 νήματα και το έχω πει ένα δισεκατομμύριο φορές. Πρέπει να σου τα λέω κάθε φορά που κάνουμε την συζήτηση με το νι και με το σίγμα για να μην έχουμε αυτό το θέατρο που κάνεις τώρα.Λοξίας έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 11:24Ώστε ο γύρος είναι σάντουιτς. Αυτό δηλώνεις, νέτα σκέτα, χωρίς καμία άλλη επεξήγηση...hellegennes έγραψε: ↑29 Μαρ 2025, 14:57Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς.
Αλλά όταν πέφτει το ματσούκι......ο Ρίζος τα γυρίζει.Ααα, τώρα ο γύρος είναι και το έδεσμα και η μορφή του σε σάντουιτς...hellegennes έγραψε: ↑29 Μαρ 2025, 22:35Γύρος λέγεται και το έδεσμα από μόνο του και η μορφή του σε σάντουιτς.
Δηλαδή, "με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω"
Αυτό είναι η κωλοτούμπα, αυτό ακριβώς.
Λοξίας έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 11:26Δεν μπορώ να μιλήσω για την Θεσσαλονίκη, επειδή δεν ξέρω τι γινόταν την δεκαετία του '80.
Αλλά στον Πειραιά, στην Αθήνα και στα πέριξ, καμία σχέση και το υπογραμμισμένο και το υπόλοιπο κείμενο!
Κάθε γειτονιά, από την δεκαετία του '60 που είμαι γνώστης, είχε τουλάχιστον δύο "σουβλατζίδικα", όπου ο γύρος γύριζε τρελά.
Και αν, πράγματι, δεν υπήρχαν γυράδικα στην Θεσσαλονίκη πριν την δεκαετία του '80, δεν νομίζεις ότι πρέπει να δώσεις κάποια προσοχή στην άποψη αυτών που είχαν γυράδικα στις γειτονιές τους τουλάχιστον απο την δεκαετία του '50;
1. Το φαστ φουντ δεν έχει να κάνει με την ευκολία και την ταχύτητα παραγωγής. Και τα McDonald's έχουν ολόκληρα εργοστάσια για να παράγουν τα προϊόντα τους, δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάξεις κοτομπουκιές. Φαστ φουντ είναι οτιδήποτε έχει γρήγορο σερβίρισμα. Παραγγέλνεις και σε ελάχιστα λεπτά τρως. Ποια είναι η προετοιμασία του φαγητού είναι παντελώς αδιάφορο ως προς τον όρο.Sid Vicious έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 14:041. Τα Goodys ξεκίνησαν καπου 75-76 και ήδη μέχρι να τελειώσει η δεκαετια είχαν 3-4 καταστήματα στην Θεσσαλονίκη
2. Ο γύρος ΔΕΝ είναι φαστ φουντ. Ούτε εύκολη ούτε γρήγορη είναι η παρασκευή του. Γυράδικα δεν υπήρχαν γιατί πολύ απλά δεν λεγόντουσταν γυράδικα (ορολογία 90ς είναι), ονομαζόντουσταν ψητοπωλεία, ψησταριές, σουβλατζίδικα. Δεν ήταν προιόν φθηνών εστιατορίων αλλά προιον ψητοπωλείων.
3. Ο όρος σαντουιτς χρησιμοποιουταν στην Θεσσαλονίκη πριν το 80 βέβαια. Έχει να κάνει και με το γεγονός πως το ψωμάκι εδώ τότε ήταν πιο διαδεδομένο από την πίτα. Έχω ακούσει από διηγήσεις παλιότερων πόσο φημισμένα ήταν τα σαντουιτς του Κοσμά (ψωμάκι με σουτζουκάκι) στο κέντρο στα 70ς πχ. Ξακουστό μαγαζί με γύρο στα 60ς και στα 70ς ήταν και ο Ξενοφών ο οποίος έβαζε τον γύρο σε ψωμάκι.
Είσαι όντως τόσο χοντροκέφαλος και δεν καταλαβαίνεις;Λοξίας έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 16:49Έτσι είναι.Sid Vicious έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 16:10Μα δεν λέμε πουθενά στην Θεσσαλονίκη πως γύρος=σάντουιτς.
Γύρος είναι το συγκεκριμμένο κρέας, όπως το σουτζουκάκι είναι σουτζουκάκι, το σουβλάκι είναι σουβλάκι, το μπιφτέκι μπιφτέκι. Όταν μπαίνει σε ψωμί λέμε ένα σάντουιτς με γύρο, με σουβλάκι κ.ο.κ . Αν και πλεον σπανιως ακουω να λενε ενα σαντουιτς με γυρο, οι περισσοτεροι θα πουν πιτα με γυρο ή ψωμακι με γυρο
Φαίνεται όμως ότι δεν είναι υποταγμένη όλη η Γαλατία. Ένα χωριός ακόμα αντιστέκεται στους Ρωμαίους...και δηλώνει γύρος = σάντουϊτς...
Και συνεχίζει να σπέρνει.Communio Sancta έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 22:45Θρυλικό μαγαζί. Μετά το φροντιστήριο έκανα στάση για club και για ζαμπονοσαλάτα. Σημάδεψε την εφηβεία μας.
1971-72 η έναρξη
Να μπραβο.ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ έγραψε: ↑01 Απρ 2025, 11:101971-72 η έναρξη
Και, ναι! Την περασμένη Κυριακή τρώγαμε με μια φίλη εκεί που τρώγαμε πάλι μαζί το 1978!
Ναι, όχι πως ισχυρίστηκες μαλακία...οι άλλοι φταίνε.hellegennes έγραψε: ↑01 Απρ 2025, 02:07{...} Στα ελληνικά το έγραψα το ποστ, δεν καταλαβαίνω πού σκοντάψατε όλοι.
Εγώ άνθρωπέ μου, μπορεί να γεννήθηκα στον πειραιά, αλλά έχω καταγωγή από την Σμύρνη. Οπότε, δεν έχω κανένα σύνδρομο τοπικισμού, διότι δεν έχω ρίζες για να τον αναπτύξω.hellegennes έγραψε: ↑01 Απρ 2025, 01:50Ο τοπικισμός είναι γερό δηλητήριο. Δεν σε αφήνει να δεις πέρα απ' την μύτη σου.
Θυμίζεις τη φάση με τον οδηγό που πήγαινε αντίθετα σε μονόδρομο.hellegennes έγραψε: ↑01 Απρ 2025, 02:071. Το φαστ φουντ δεν έχει να κάνει με την ευκολία και την ταχύτητα παραγωγής. Και τα McDonald's έχουν ολόκληρα εργοστάσια για να παράγουν τα προϊόντα τους, δεν είναι καθόλου εύκολο να φτιάξεις κοτομπουκιές. Φαστ φουντ είναι οτιδήποτε έχει γρήγορο σερβίρισμα. Παραγγέλνεις και σε ελάχιστα λεπτά τρως. Ποια είναι η προετοιμασία του φαγητού είναι παντελώς αδιάφορο ως προς τον όρο.Sid Vicious έγραψε: ↑31 Μαρ 2025, 14:041. Τα Goodys ξεκίνησαν καπου 75-76 και ήδη μέχρι να τελειώσει η δεκαετια είχαν 3-4 καταστήματα στην Θεσσαλονίκη
2. Ο γύρος ΔΕΝ είναι φαστ φουντ. Ούτε εύκολη ούτε γρήγορη είναι η παρασκευή του. Γυράδικα δεν υπήρχαν γιατί πολύ απλά δεν λεγόντουσταν γυράδικα (ορολογία 90ς είναι), ονομαζόντουσταν ψητοπωλεία, ψησταριές, σουβλατζίδικα. Δεν ήταν προιόν φθηνών εστιατορίων αλλά προιον ψητοπωλείων.
3. Ο όρος σαντουιτς χρησιμοποιουταν στην Θεσσαλονίκη πριν το 80 βέβαια. Έχει να κάνει και με το γεγονός πως το ψωμάκι εδώ τότε ήταν πιο διαδεδομένο από την πίτα. Έχω ακούσει από διηγήσεις παλιότερων πόσο φημισμένα ήταν τα σαντουιτς του Κοσμά (ψωμάκι με σουτζουκάκι) στο κέντρο στα 70ς πχ. Ξακουστό μαγαζί με γύρο στα 60ς και στα 70ς ήταν και ο Ξενοφών ο οποίος έβαζε τον γύρο σε ψωμάκι.
2. Όχι Γιάννης, Γιάννος. Αυτό που εσύ λες "ψητοπωλεία" είναι φθηνά εστιατόρια.
3. Επειδή οι μισοί εδώ δεν κατάλαβαν τι έγραψα, είπα -κατά την γνώμη μου πολύ καθαρά- ότι δεν υπήρχαν γυράδικα με την σύγχρονη φαστ φουντ μορφή. Γύρο έτρωγες σε μερίδα, μέσα στο μαγαζί. Ούτε είπα ότι δεν υπήρχε ούτε ένας που να σέρβιρε γύρο σε ψωμάκι ή πίτα, είπα ότι ήταν εξαιρετικά σπάνιο. Στα ελληνικά το έγραψα το ποστ, δεν καταλαβαίνω πού σκοντάψατε όλοι.
Εχμ βασικά πανεύκολο είναι