sys3x έγραψε: ↑01 Απρ 2025, 13:19
Από όσο διάβασα, ο Χέλλης (και νομίζω και κανένας άλλος)δεν λέει τον γύρο (σκέτο το κρέας δηλαδή) σάντουιτς, λέει τον γύρο σε πίτα ή σε ψωμάκι κτλ σάντουιτς
"
Από οσο διάβασα" = δεν διάβασα καθόλου"...διότι:
hellegennes έγραψε: ↑29 Μαρ 2025, 14:57
Κανείς δεν διαφωνεί ότι διαφορετικοί τύποι σάντουιτς μπορεί να έχουν την δική τους συγκεκριμένη ονομασία. Και ο γύρος λέγεται γύρος, αυτή είναι η ειδική του ονομασία
Αλλά αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος,
ε, η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς. Το ίδιο και αν σε ρωτήσει τι είναι το τοστ, τι είναι το μπέργκερ και τι είναι το ντονέρ.
...το διάβασες σωστά αυτό; το κατάλαβες ή να στο μεγαλώσω ακόμα πιο πολύ;
Αν σε ρωτήσει κάποιος τι είναι ο γύρος, τότε η απάντηση είναι ότι ο γύρος είναι σάντουιτς; Όχι τον γύρο σε πίτα ή σε ψωμάκι", που πρόσθεσες εσύ (και δεν ξέρω ΠΟΥ το διάβασαε), αλλά ο γύρος σκέτο. Σκέτη η λέξη γύρος = σάντουιτς. Βλέπεις να λέει καπου για ψωμάκια και πίτες;
Και όταν του το επεσήμανα, αντί να πει κάτι σαν "
ε καλά εννοούσα το πως προσφέρεται", είπε...
hellegennes έγραψε: ↑29 Μαρ 2025, 22:35
Γύρος λέγεται και το έδεσμα από μόνο του και η μορφή του σε σάντουιτς.
...απλά, πρόσεθεσε "
και η μορφή του σε σάντουιτς" και πίστεψε ότι θα το παρέβλεπα...αμ δε!
Φυσικά, αν δεν έκανε την κωλοτουμπίτσα του, δεν θα ήταν ο Χέλης. Αλλά επειδή τον ξέρω από το 2012, δεν περνάν τέτοια κόλπα.
sys3x έγραψε: ↑01 Απρ 2025, 13:19
(το οποίον είναι σωστό και γενικώς κοινώς αποδεκτό σαν όρος), οι Αθηναίοι (κι εσύ μαζί τους; δεν ξέρω πες μας αν θέλεις) λέτε το σουβλάκι (το σουβλάκι μλκ μου

) σάντουιτς (σουβλάκι = σάντουιτς, σουβλάκι με γύρο πχ

).
Απ' ότι κατάλαβα, η συνεκδοχή σου είναι εντελώς άγνωστη έννοια...γιατί; σε κάνει να νιώθεις άβολα;
Προσωπικά παραγγέλνω αρκετά αναλυτικά:
"
μία πίτα γύρο (ή με σουβλάκι) χοιρινό (ή κοτόπουλο), απ' όλα και σάλτσα (αν υπάρχει μερακλίδικη) αλλά χωρίς πατάτες και τζατζίκι"
Δεν θα γελάσω όμως αν κάποιος παραγγείλει
"ένα σουβλάκι γύρο με απ' όλα". Και δεν θα γελάσω, όχι επειδή είμαι τοπικιστής αλλά επειδή έχω κατανοήσει για ΠΟΙΟΝ λόγο το λένε ΚΑΙ έτσι.
Όπως έχω κατανοήσει για ποιον λόγο το λένε ΚΑΙ σάντουιτς και έτσι δεν γελάω ΟΥΤΕ με αυτό.
Αυτοί που ΔΕΝ το έχουν κατανοήσει (είσαι και εσύ μαζί τους; δεν ξέρω, πες μας αν θέλεις), είναι οι ψωνισμένοι τοπικιστές.
Και επιβεβαιώνουν την παροιμία: "
είπ' ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα"...
Ρε συ...σταματήστε, επί τέλους, αυτήν τη σιχαμένη και εγωϊστική τοπικιστική μαλακία,
"εσείς οι Αθηναίοι", "εσείς οι Θεσσαλονικείς", "εσείς οι Κρητικοί". Τι σταδιάλα πια; Πόσο κολλημένοι είστε ρε συ; Έχετε μεταφέρει την πολιτική σας τύφλα και σε πολιτιστικό επίπεδο!
ΥΓ.
Να κρατάς από κάθε τόπο τα καλά του. Διότι έχει. Και πολλά μάλιστα. Αν είναι να ψάχνεις για μαλάκες ώστε να τους κοροϊδέψεις, δεν χρειάζεται να "ξενιτευτείς" Και ο δικός σου τόπος, τίγκα στους μαλάκες είναι...γιατί να ψάχνεις σε άλλους τόπους;