Ας προβοκάρω...

Μελέτη της γλώσσας, γραμματική, συντακτικό, σχολιασμοί και διευκρινίσεις.
Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Re: Ας προβοκάρω...

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 28 Απρ 2025, 13:35

Isildur έγραψε:
28 Απρ 2025, 12:40
hellegennes έγραψε:
28 Απρ 2025, 12:30
Isildur έγραψε:
28 Απρ 2025, 11:31

Εγώ πάντως, από όλα αυτά, μόνο τη μπύρα γράφω όπως να 'ναι και συνήθως με "υ". Κι αυτό, επειδή στη μπύρα το τελευταίο που με νοιάζει είναι η ορθογραφία της... :003:
Η θεωρία μου, η οποία πλέον κυκλοφορεί ευρέως στο Ίντερνετ, είναι ότι η ορθογραφία "μπύρα" είναι οπτική επίδραση από τον "ζύθο". Το είχα γράψει πρώτη φορά στην Lexilogia πριν καμμιά* 10αριά χρόνια, ίσως παραπάνω, και μετά ανέλαβε ο Σαραντάκος.

Προσωπικά την γράφω πάντα με ύψιλον, μιας και οι περισσότερες ζυθοποιίες διαλέγουν αυτήν την ορθογραφία για τα προϊόντα τους. Νομίζω ότι είναι λίγο παράλογο οι περισσότερες μπύρες να γράφουν πάνω "μπύρα" και εμείς να επιμένουμε να γράφουμε "μπίρα" για ετυμολογικούς λόγους.

* αυτή η λέξη όμως, που όπως θα παρατηρείτε ότι γράφω πάντα με δύο μι (καμμιά), είναι όντως ορθογραφική απλοποίηση, αφού είναι καν+μια (καν+είς, καν+μία, καν+ένα)
Ναι, αυτό με τον ζύθο μού κάνει κι εμένα σαν αρκετά λογική εξήγηση, το έχουμε ξανασυζητήσει κιόλας οι δύο μας.

Αλλά όπως είπα και πριν, στα παπάργια μας πώς γράφεται. Αρκεί να υπάρχει και να είναι καλή. Τσέχα, Ελληνίδα, Γαλλίδα, Γερμανίδα, Βελγίδα... διακρίσεις δεν κάνουμε.

Το καμία/καμιά κι εγώ με 2 μ το γράφω, εκτός κι αν βαριέμαι να διορθώνω το swipe, όπως τώρα...
Δεν νομίζω ότι έχει σχέση με τον Ζύθο
Πιο πιθανό είναι να έχει σχέση με τη γραφή της μπι(υ)ρας στα γερμανικά και τα γαλλικά (bier-bière) οπότε τηρήθηκε ο κανόνας να αποτυπώνονται μακρές συλλαβές στην απόδοση των ξένων λέξεων με διφθογγους (τραίνο, Σαίξπηρ)
gassim έγραψε:
07 Σεπ 2021, 14:12
Ωρες είναι τώρα να οικειοποιηθεί η αριστερά και την Γαλλική επανάσταση.

Άβαταρ μέλους
Isildur
Phorum.gr user: Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 28 Απρ 2025, 13:41

Beria έγραψε:
28 Απρ 2025, 13:35
Isildur έγραψε:
hellegennes έγραψε:
28 Απρ 2025, 12:30

Η θεωρία μου, η οποία πλέον κυκλοφορεί ευρέως στο Ίντερνετ, είναι ότι η ορθογραφία "μπύρα" είναι οπτική επίδραση από τον "ζύθο". Το είχα γράψει πρώτη φορά στην Lexilogia πριν καμμιά* 10αριά χρόνια, ίσως παραπάνω, και μετά ανέλαβε ο Σαραντάκος.

Προσωπικά την γράφω πάντα με ύψιλον, μιας και οι περισσότερες ζυθοποιίες διαλέγουν αυτήν την ορθογραφία για τα προϊόντα τους. Νομίζω ότι είναι λίγο παράλογο οι περισσότερες μπύρες να γράφουν πάνω "μπύρα" και εμείς να επιμένουμε να γράφουμε "μπίρα" για ετυμολογικούς λόγους.

* αυτή η λέξη όμως, που όπως θα παρατηρείτε ότι γράφω πάντα με δύο μι (καμμιά), είναι όντως ορθογραφική απλοποίηση, αφού είναι καν+μια (καν+είς, καν+μία, καν+ένα)
Ναι, αυτό με τον ζύθο μού κάνει κι εμένα σαν αρκετά λογική εξήγηση, το έχουμε ξανασυζητήσει κιόλας οι δύο μας.

Αλλά όπως είπα και πριν, στα παπάργια μας πώς γράφεται. Αρκεί να υπάρχει και να είναι καλή. Τσέχα, Ελληνίδα, Γαλλίδα, Γερμανίδα, Βελγίδα... διακρίσεις δεν κάνουμε.

Το καμία/καμιά κι εγώ με 2 μ το γράφω, εκτός κι αν βαριέμαι να διορθώνω το swipe, όπως τώρα...
Πιο πιθανό είναι να έχει σχέση με τη γραφή της μπι(υ)ρας στα γερμανικά και τα γαλλικά (bier-bière) οπότε τηρήθηκε ο κανόνας να αποτυπώνονται μακρές συλλαβές στην απόδοση των ξένων λέξεων με διφθογγους (τραίνο, Σαίξπηρ)
Το τραίνο είναι ακριβής μεταφορά του "ai", το Σαίξπηρ λογικά το ίδιο (ae). Το ie γιατί να γίνει "υ";. Αν ειναι θέμα μακράς συλλαβής, γιατί όχι "η"; Οι δε Ιταλοί, από τους οποίους επίσης έχουμε πάρει διάφορα, το γράφουν bira.
Lando ή Oscar; Ιδού η απορία... :p2:

Άβαταρ μέλους
Καραμελίτσα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Καραμελίτσα » 28 Απρ 2025, 13:41

Η μπύρα δεν βγαίνει από το αρχαιοελληνικό εν-πείρος;
Z

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 28 Απρ 2025, 13:44

Isildur έγραψε:
28 Απρ 2025, 13:41
Beria έγραψε:
Isildur έγραψε:

Το τραίνο είναι ακριβής μεταφορά του "ai", το Σαίξπηρ λογικά το ίδιο (ae). Το ie γιατί να γίνει "υ";. Αν ειναι θέμα μακράς συλλαβής, γιατί όχι "η"; Οι δε Ιταλοί, από τους οποίους επίσης έχουμε πάρει διάφορα, το γράφουν bira.
Γιατί το ie είναι δίχρονο (σαν το KTM)
gassim έγραψε:

Άβαταρ μέλους
ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΠΑΓΧΡΗΣΤΟΣ » 28 Απρ 2025, 15:10

Στο λεξικό του Σομαβέρα (1709) αναγράφεται: "μπίρρα"
Από την αποπλανητική έλξη στον σημειωτικό τυχοδιωκτισμό μια αμφίκρημνη παλινδρομία

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 28 Απρ 2025, 15:25

Beria έγραψε:
28 Απρ 2025, 13:44
Isildur έγραψε:
28 Απρ 2025, 13:41
Beria έγραψε:

Γιατί το ie είναι δίχρονο (σαν το KTM)
Τώρα που το είπες, τι θυμήθηκα; Βλέπω μια φορά σ' ένα παπί ένα αυτοκόλλητο που έγραφε "the smell of twostrokes makes me horny in the morning" (ή κάπως έτσι). Περπατούσα εκείνη την ώρα, το κάνω μετάφραση μέσα στο μυαλό μου και μού έρχεται φλασιά "πω ρε πούστη, καλά που το βάλανε στο πρωτότυπο...".

Άβαταρ μέλους
Green Dragon
Phorum.gr user: Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Απρ 2025, 16:33

πατησιωτης έγραψε:
26 Απρ 2025, 10:07
Tο θέμα του λατινικού αλφαβήτου για τα ελληνικά - διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται όταν μιλάμε για τα greeklish - είναι πλέον παρωχημένο παραδόξως λόγω της παγκόσμιας επικράτησης της αγγλικής.Λέγεται ότι στην αρχή της μεταπολιτεύσεως ο Καραμανλής είχε παρόμοιες σκέψεις αλλά ο Τσάτσος και άλλοι παραδοσιακοί απείλησαν με παραίτηση και έκανε πίσω.
Κάποιοι θεωρούσαν ότι η παρακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας σταμάτησε με τις κεμαλικές μεταρυθμίσεις,μεταξύ των οποίων και η αναγραφή της τουρκικής με το λατινικό αλφάβητο.Μόνο που αυτό που είχε νόημα το 1930 δεν έχει νόημα σήμερα.Τότε δεν ήταν ακόμη γνωστό ποιά λατινογραμμένη γλώσσα θα κυριαρχήσει.Υιοθετώντας αυτό το αλφάβητο μια υπανάπτυκτη χώρα ερχόταν σε επαφή με τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο του οποίου όλες οι γλώσσες γράφονταν με αυτό.Μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο και την έναρξη της αμερικανικής ηγεμονίας δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει όλες τις ευρωπαικές γλώσσες,αρκεί η αγγλική.Έτσι πιο επίκαιρη ήταν η πρόταση Διαμαντοπούλου για δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αγγλικά που δεν τόλμησε να την ξαναπεί λόγω κατακραυγής.
Tα greeklish δεν επεκράτησαν διότι δεν χρειαζόταν λόγω τεχνολογίας.Η τεχνολογία των υπολογιστών ή της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα μπορεί κάλλιστα να χειρισθεί μία κατάσταση με μία κυρίαρχη γλώσσα και πολλές τοπικές όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση.
Θυμάσαι ή ξέρεις πότε καθορίστηκαν οι κανόνες για τις πινακίδες των αυτοκινήτων; Έχω από παλιά μια θεωρία ότι είχε γίνει προεργασία από τότε για υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου. Αν το παρατηρήσεις θα δεις ότι στις πινακίδες υπάρχουν μόνο γράμματα που έχουμε κοινά. Ίσως για να μην χρειαστεί ν' αλλάξουν όταν θα γινόταν η μετάβαση;

Άσχετο: Έχω την εντύπωση ότι τα Λ και Ρ στο παλιό ελληνικό αλφάβητο γραφόντουσαν L και R ενώ υπήρχε και το Q όπως αναφέρθηκε. Επίσης, Ψ και Ξ προστέθηκαν αργότερα.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας
Phorum.gr user: Δέλτα / Δέλτα-Λοξ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 28 Απρ 2025, 16:40

Isildur έγραψε:
28 Απρ 2025, 08:32
Λοξίας έγραψε:
28 Απρ 2025, 08:21
Ναι, ο δίφθογγος "αυ" προφέρεται άλλοτε σαν "αβ" και άλλλοτε σαν "αφ".
Δεν θυμάμαι τώρα πότε και γιατί.
https://diaplasi.weebly.com/lambda941xi ... onphi.html
taxalata xalasa έγραψε:
28 Απρ 2025, 10:53
νεοελληνιστική κυνή...
Isildur έγραψε:
28 Απρ 2025, 10:55

Γαυ.

Ή μάλλον... γαβ.
:smt005::smt005:

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 28 Απρ 2025, 16:56

Green Dragon έγραψε:
28 Απρ 2025, 16:33
SpoilerShow
πατησιωτης έγραψε:
26 Απρ 2025, 10:07
Tο θέμα του λατινικού αλφαβήτου για τα ελληνικά - διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται όταν μιλάμε για τα greeklish - είναι πλέον παρωχημένο παραδόξως λόγω της παγκόσμιας επικράτησης της αγγλικής.Λέγεται ότι στην αρχή της μεταπολιτεύσεως ο Καραμανλής είχε παρόμοιες σκέψεις αλλά ο Τσάτσος και άλλοι παραδοσιακοί απείλησαν με παραίτηση και έκανε πίσω.
Κάποιοι θεωρούσαν ότι η παρακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας σταμάτησε με τις κεμαλικές μεταρυθμίσεις,μεταξύ των οποίων και η αναγραφή της τουρκικής με το λατινικό αλφάβητο.Μόνο που αυτό που είχε νόημα το 1930 δεν έχει νόημα σήμερα.Τότε δεν ήταν ακόμη γνωστό ποιά λατινογραμμένη γλώσσα θα κυριαρχήσει.Υιοθετώντας αυτό το αλφάβητο μια υπανάπτυκτη χώρα ερχόταν σε επαφή με τον ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο του οποίου όλες οι γλώσσες γράφονταν με αυτό.Μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο και την έναρξη της αμερικανικής ηγεμονίας δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει όλες τις ευρωπαικές γλώσσες,αρκεί η αγγλική.Έτσι πιο επίκαιρη ήταν η πρόταση Διαμαντοπούλου για δεύτερη επίσημη γλώσσα τα αγγλικά που δεν τόλμησε να την ξαναπεί λόγω κατακραυγής.
Tα greeklish δεν επεκράτησαν διότι δεν χρειαζόταν λόγω τεχνολογίας.Η τεχνολογία των υπολογιστών ή της τεχνητής νοημοσύνης σήμερα μπορεί κάλλιστα να χειρισθεί μία κατάσταση με μία κυρίαρχη γλώσσα και πολλές τοπικές όπως έχει εξελιχθεί η υπόθεση.
Θυμάσαι ή ξέρεις πότε καθορίστηκαν οι κανόνες για τις πινακίδες των αυτοκινήτων; Έχω από παλιά μια θεωρία ότι είχε γίνει προεργασία από τότε για υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου. Αν το παρατηρήσεις θα δεις ότι στις πινακίδες υπάρχουν μόνο γράμματα που έχουμε κοινά.
Ίσως για να μην χρειαστεί ν' αλλάξουν όταν θα γινόταν η μετάβαση;

Άσχετο: Έχω την εντύπωση ότι τα Λ και Ρ στο παλιό ελληνικό αλφάβητο γραφόντουσαν L και R ενώ υπήρχε και το Q όπως αναφέρθηκε. Επίσης, Ψ και Ξ προστέθηκαν αργότερα.
Όχι βρε άνθρωπέ μου! σε ποιες θεωρίες συνωμοσίας πάει το μυαλό σου;

Πως θα μπορύσε ένας ευρωπαίος τροχονόμος να γράψει μια παράβαση σε ελληνικό όχημα με πινακίδα: ΩΨΦ-3945

Παρ΄όλο που δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή οδηγία για την χρήση των γραμμάτων, οι χώρες χρησιμοποιούν τα γράμματα που είναι κοινά τόσο στο δικό τους όσο και στο λατινικό αλφάβητο. Αυτό που κάνει και η Ελλάδα δηλαδή...
Ποια αναμονή για την μετάβαση από το ελληνικό αλφάβητο στο λατινικό!
:o

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Απρ 2025, 17:02

Μα δεν μίλησα για συνομωσία :) . Και δεν έχω καν άποψη για το θέμα.

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 28 Απρ 2025, 17:12

Green Dragon έγραψε:
28 Απρ 2025, 17:02
Ναι, δεν μίλησες άμεσα ρε συ!
Αλλά αυτό που έγραψες: Ίσως για να μην χρειαστεί ν' αλλάξουν όταν θα γινόταν η μετάβαση;
πως το συμπέρανες; από ποια γνώση έβγαλες πιθανότηα τέτοιου σεναρίου;
:lol:

Άβαταρ μέλους
Beria
Συντονιστής

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Beria » 28 Απρ 2025, 17:13

Λοξίας έγραψε:
28 Απρ 2025, 17:12
Green Dragon έγραψε:
Αλλά αυτό που έγραψες: Ίσως για να μην χρειαστεί ν' αλλάξουν όταν θα γινόταν η μετάβαση;
Στο μεταξύ οι πινακίδες είχαν τα κοινά γράμματα στο ελληνικό και το ελληνικό αλφάβητο για να μπορούν να τα καταλάβουν (και να τα σημειώσουν) και οι ξένοι αν έβγαινε ελληνικό αυτοκίνητο για ταξίδι στο εξωτερικό

Αλλά δεν γαμιεται, προετοίμαζαν κατάργηση του ελληνικού αλφαβήτου
gassim έγραψε:

Άβαταρ μέλους
Isildur

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Isildur » 28 Απρ 2025, 17:18

Λοξίας έγραψε:
Green Dragon έγραψε:
Και κάπου εκεί είναι που μού την δίνουν κάτι Γερμαναράδες, που γράφουν όλους τους άλλους στα παπάρια τους και βάζουν πινακίδες με ούμλαουτ κλπ.

Άβαταρ μέλους
Green Dragon

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Green Dragon » 28 Απρ 2025, 17:23

Λοξίας έγραψε:
Green Dragon έγραψε:
Υπόθεση είναι και επειδή έγραψε κάτι ο πατησιώτης είπα να ρωτήσω αν ξέρει κανένας κάτι παραπάνω.

Δεν υπάρχει τίποτα συνομωσιολογικό στην ερώτησή μου αλλά το είδατε έτσι γιατί έτσι κάνουμε συνέχεια εδώ (και όχι μόνο).

Άβαταρ μέλους
Λοξίας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Λοξίας » 28 Απρ 2025, 17:24

Green Dragon έγραψε:
28 Απρ 2025, 17:23
Λοξίας έγραψε:
Green Dragon έγραψε:
Υπόθεση είναι και επειδή έγραψε κάτι ο πατησιώτης είπα να ρωτήσω αν ξέρει κανένας κάτι παραπάνω.

Δεν υπάρχει τίποτα συνομωσιολογικό στην ερώτησή μου αλλά το είδατε έτσι γιατί έτσι κάνουμε συνέχεια εδώ (και όχι μόνο).
ΟΚ, δεκτόν! Υπερέβαλα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Γλωσσολογία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών