DIOMEDESGR έγραψε: ↑05 Μαρ 2019, 20:17
sport billy έγραψε: ↑04 Μαρ 2019, 21:46
Greco letterale Ελληνικά
Greco volgare Ρωμαίικα, απλά ρωμαίικα
Greca η Ρωμιά
alla Greca Ρωμαίικα
Grecia η Ελλάδα
Τι υπονοείς με τον πίνακα αυτόν. Δικό μου επιχείρημα είναι ότι πριν τον 19ο αιώνα δεν υπήρχε όρος Έλληνας σαν εθνολογικός προσδιορισμός αλλά το Ρωμαίος ή Ρωμιός.
Στο απόσπασμα που παραθέτεις γίνεται ταύτιση του Greco με το Ρωμιός. Τι άλλων μαρτύρων έχομεν χρεία?

Έχω διαπιστώσει ένα κόλλημα με την λέξη Έλληνας από πολλούς.
Η ράτσα μας έχει αλλάξει επανειλλημένως όνομα στο παρελθόν, επειδή είναι παλιά, ενώ και σήμερα αναλόγως τον χρήστη χρησιμοποιούνται τουλάχιστον τρία.
Εμείς αυτοαποκαλούμεθα Έλληνες.
Οι δυτικοί μας λένε Γκραικούς.
Και οι Άραβες και μουσουλμάνοι Γιουνάν.
Εσύ θεωρείς ότι σήμερα, το 2019, οι τρείς ανωτέρω ονομασίες αφορούν διαφορετικό λαό και όχι τον ίδιο;
Δηλαδή ο Αφγανός που λέει Γιουνάν δεν εννοεί αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε ως Έλληνες;
Και ο Βραζιλιάνος που λέει Γκρέκι εννοεί άλλον λαό και όχι εμάς;
Ας σοβαρευτούμε.
Το αντικείμενο έχει αλλάξει αρκετές ονομασίες αλλά το σημαινόμενο είναι το ίδιο.
Εσύ δεν ξέρεις άλλα αντικείμενα που έχουν πολλές πολλαπλές ονομασίες, ακόμα και ανα εποχή και μορφή της γλώσσας;
Τα πολύ παλιά χρόνια λεγόμασταν Γκρεκοί, Δαναοί, Αχαιοί και άλλα πολλά.
Κάποια στιγμή επικράτησε ΜΕΤΑΞΥ μας να αυτοαποκαλούμαστε Έλληνες.
Τελείωσε δηλαδή; Αυτό είναι το απόλυτο ΘΕΣΦΑΤΟ για σένα;
Από την στιγμή δηλαδή που σταματάμε να αυτοαποκαλούμεθα Έλληνες έχουμε πάψει και να υπάρχουμε;
Στην καθαρεύουσα και στην αρχαία το ξύλο λέγεται Ύλη. Από την στιγμή που χρησιμοποιούμε την λέξη ξύλο έχει εξαφανιστεί και το αντικείμενο που ονομαζόταν Ύλη; Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που λεγότανε Ύλη τώρα λέγεται Ξύλο. Εσύ έχεις άλλη άποψη; Η Ύλη σαν αντικείμενο είναι κάτι διαφορετικό από το ξύλο; Η (διαζ) το ξύλο είναι μια ουσία, ένα υλικό, που προείλθε από μετεξέλιξη της Ύλης;
Κάποτε επικράτησε στην αρχαιότητα να αυτοαποκαλούμεθα Έλληνες.
Οι δυτικοί (Ρωμαίοι) μας έλεγαν από παλιότερα Γκραικούς.
Εσύ νομίζεις ότι οι Ρωμαίοι όταν έλεγαν "οι Γκραικοί" ενοούσαν άλλο λαό και όχι τον λαό που αυτοαποκαλείτο Έλληνες;
Αργότερα και μέσα στους πρώτους 4,5 αιώνες Ρωμαιοκρατίας η πλειονότητα των Ελλήνων υιοθέτησε το Ρωμαίος (ρωμιός).
Οι παλιοί "Έλληνες" δεν εξαφανίστηκαν.
Οι Ρωμαίοι συνέχιζαν να μας αποκαλούν Γκραικούς, παρόλο που εμείς προτιμούσαμε το Ρωμαίοι.
Τρίτο και τέταρτο αιώνα έρχεται ο Χριστιανισμός.
Η Ανατολή είναι ελληνόφωνη και η δύση λατινόφωνη. Το εθνοπροσδιοριστικό Έλληνας (Ανατολή)-Γκραικός (Δύση) ταυτίστηκε με το εθνικός (national religion-εθνική θρησκεία)=ειδωλολάτρης.
Έπίσημη θρησκεία έγινε ο Χριστιανισμός. Εκείνα τα χρόνια το must ήτανε να είσαι Ρωμαίος(Ρωμιός) και χριστιανός. Έτσι και οι εναπομείναντες φανατικοί χριστιανοί και ειδωλολάτρες που επέμεναν στο Έλληνας-Γκραικός πείστηκαν να το εγκαταλείψουν.
Η Ρωμαική Αυτοκρατορία διαμέσου της θρησκείας εφάρμοσε πολιτική αφομοίωσης και ομογενοποίησης του πληθυσμού της.
Οι αιώνες 5ος, 6ος, 7ος,8ος, είναι οι αιώνες που τρόπον τινά εξαφανίζονται τα ονόματα Γκραικός-Έλληνας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αναφορές σε σκόρπιους συγγραφείς.
Τον 9ο αιώνα με την καπήλευση του όρου Ρωμαίοι και Ρωμαική αυτοκρατορία από τους Γερμανούς ξαναέρχεται με τον πλέον επίσημο τρόπο στην επιφάνεια το εθνοπροσδιοριστικό ΓΚΡΑΙΚΟΣ.
Για τους Γερμανούς, και πολύ γρήγορα για όλη την Δύση.
Όλοι αυτοί λένε στην Ανατολική Ρωμαική Αυτοκρατορία -την μόνη γνήσια Ρωμαική αυτοκρατορία-ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΡΩΜΑΙΟΙ, ΕΙΣΑΣΤΕ ΓΚΡΑΙΚΟΙ και η αυτοκρατορία σας είναι ΓΚΡΑΙΚΙΚΗ και ο αυτοκράτορας σας είναι ΓΚΡΑΙΚΟΣ.
Υπενθυμίζω ότι στην ανατολή ΠΑΝΤΑ το Γκραικός μεταφράζεται σε Έλληνας.
Νομίζω καταλαβαίνει ο καθένας ότι όταν βγεί ο Γερμανος αυτοκράτορας του Ρωμαικού έθνους το 850 μ.χ και αποκαλέσει την Αυτοκρατορία που έχει πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη "Γκραικούς", η "Γκραικοσύνη" τους δεν ήταν κάτι το οποίο προέκυψε 100 χρόνια πριν..... ήταν κάτι που υπήρχε αλλά δεν γινότανε λόγος γι αυτό.
Οι Γερμανοί στην προσπάθεια τους να αμφισβητήσουν την Ρωμαικότητα της Ρωμανίας βρήκαν ένα ακράδαντο επιχείρημα, που η Κωνσταντινούπολη δεν δεχότανε και που υπέσκαπτε το κύρος της και την αφομοιωτική της πολιτική έναντι των υπολοίπων εθνοτήτων της Αυτοκρατορίας.
Ουσιαστικά οι Γερμανοί είπαν ότι αφού εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε Ρωμαίοι έτσι κι εσείς δεν είσαστε Ρωμαίοι, είσαστε Γκραικοί.
Το βυζάντιο ακολουθούσε την αφομειωτική αυτή πολιτική για αιώνες. Το όνομα ομπρέλα Ρωμαίος όχι μόνο δρούσε αφομοιωτικά αλλά προσέδιδε και περηφάνια στους πληθυσμούς ότι ήτανε συνεχιστές της χιλιόχρονης Ρώμης.
Φυσικά και οι Γκραικοί και ο πολιτισμός τους ήταν η ατμομηχανή της αυτοκρατορίας, το όνομα όμως Ρωμαίοι έδινε την δυνατότητα να βάζεις "βαγόνια" καταβούληση.
Αυτή η πολιτική των Γερμανών και η ανάσυρση του όρου Γκραικοί άρχισε να επηρεάζει την αυτοκρατορία και να αυξάνει τους εθνικισμούς.
Επι τουρκοκρατίας τα έθνη που ήθελαν να αποχωρήσουν από την "Ρωμιοσύνη" το είχαν ήδη πράξει. Σέρβοι, Βούλγαροι, Αρμένιοι.
Απέμειναν σ'αυτή οι Γκραικοί, οι λατινόφωνοι Βλάχοι, οι Αρβανίτες και οι Εξελληνισμένοι λαοί της μικρασίας που το κοινό τους σημείο αναφοράς ήταν η χιλιόχρονη Ρωμανία.
Όλοι αυτοί επί τουρκοκρατίας αυτοαποκαλούντο Ρωμιοί-Ρωμαίοι, οι δυτικοί τους έλεγαν Γκραικούς και το Γκραικός στα Ρωμαίικα λέγεται Έλληνας.
Εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι:
1. Το σημαινόμενο δεν έχει αλλάξει στους αιώνες, παρότι έχει αλλάξει ονομασίες.
2. Οι Γκραικοί που δεν έχουν αποδεχθεί την ιστορία τους, καλούνται να αναθεωρήσουν και να αντιληφθούν ότι το ελληνικό σπέρμα δεν φυλασσότανε για 2000 χρόνια σε χρυσή λάρνακα στον Όλυμπο για να το αποψύξουμε το 1821.