Νάνδρε, δεν το έγραψα, επειδή διαφωνώ με αυτά που λες. Στα περισσότερα με βρίσκεις σύμφωνη, τουλάχιστον στο αρχικό σου ποστ, το οποίο και παρέθεσα.
Στην τελευταία σου απάντηση, τα "χαλάμε" λίγο.
Nandros έγραψε: ↑08 Απρ 2019, 16:32
"Άχρηστα" ζώα εννοώ αυτά που δεν μας δίνουν κέρδος, ενώ τα οικόσιτα/ εξημερωμένα τα πολλαπλασιάζουμε και κυνηγάμε μέχρις εξόντωσης ελέφαντες, ρινόκερους, γορίλες, για δόντια και πατούσες.
Γνωρίζω τα κριτήρια χρησιμότητας του καπιταλιστικού συστήματος. Ο προβληματισμός μου, ωστόσο, είναι γιατί θα πρέπει να φερόμαστε στα ζώα -είτε "χρήσιμα" είτε "αχρηστα"- με αυτόν τον τρόπο;
Τι θα μας έλειπε για παράδειγμα αν δεν υπήρχαν οι κυνηγοί, οι φαλαινοθήρες και να το φέρω πιο πολύ στα μέτρα μας: θα πεθαίνανε οι άνθρωποι αν έτρωγαν λιγότερο κρέας;
Αντίθετα, οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι πεθαίνουν από την υπερκατανάλωση κρέατος, καθώς ενοχοποιείται για την εμφάνιση παθήσεων όπως ο Καρκίνος.
Ο πολιτισμός μας, κατά την άποψη μου θα έπρεπε να ονομάζεται Πετρελαϊκός Πολιτισμός.
Υπάρχουν χιλιάδες παράγωγα του πετρελαίου απαραίτητα για την ύπαρξη μας συν τα καύσιμα για βιομηχανία/ θέρμανση/ μεταφορές. Και δεν βλέπω εναλλακτική λύση.
Συμφωνώ ότι θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε ως πετρελαϊκός πολιτισμός.
Δεν μου αρέσει καθόλου, ωστόσο, το πεδίο γνώσεων μου είναι ιδιαίτερα φτωχό σε τέτοιου είδους ζητήματα. Κοινωνιολόγος είμαι, οπότε σε καμιά περίπτωση δεν έχω γνώση πάνω σε αυτό για να προτείνω και να επιχειρηματολογήσω πάνω σε κάτι άλλο.
Ο ανθρωποκεντρισμός και η αλαζονεία μας είναι - νομίζω - αποτέλεσμα της θεϊκής εντολής της κυριαρχίας στον κόσμο και στο αυξάνεστε και πληθύνεστε και κατακυριεύσατε την γην. Βέβαια είμαι άθεος και η γνώμη μου μπορεί να είναι επηρεασμένη.
.
Πράγματι, αυτό που λες, η σύνδεση του ανθρωποκεντρισμού με τη χριστιανική θρησκεία έχει βάσεις.
Με λίγα λόγια, τι είναι αυτό που παρακίνησε τόσο πολύ τον άνθρωπο, έτσι ώστε να πιστεύει πως είναι ανώτερος από όλα τα άλλα είδη και την ίδια τη φύση; Ποιες είναι οι θεωρητικές βάσεις και επιρροές του ανθρωποκεντρισμού;
Η Παλαιά Διαθήκη, έχει αρκετά χωρία μέσα στα οποία δίνεται αυτό το στίγμα, όπως πολύ σωστά νομίζεις. Στη συνέχεια ήρθε ο Διαφωτισμός. Ο
λόγος που έχουν οι άνθρωποι και τα ζώα υστερούν. Πολύ συνοπτικά όλα αυτά βέβαια τα γράφω, γιατί φοβάμαι μην βγω και εκτός.
Πολύ ενδιαφέρον θέμα προς συζήτηση.
Τελευταίο και το τελειώνω το ποστ μου

Δύο βιβλία που θεωρώ πως θα φανούν χρήσιμα, σε όποιον θέλει να διαβάσει για το παραπάνω ζήτημα, και δίνουν αναφέρονται στις του ανθρωποκεντρισμού από τη θρησκεία (όχι όμως μόνο σε αυτό) είναι τα εξής:
· Singer Peter,
Η απελευθέρωση των ζώων, μετάφρ. Σταύρος Καραγεωργάκης, Αντιγόνη, 2010.
· Λυδάκη Άννα (Επιμελ),
Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα (συλλογικό), Εκδόσεις Παπαζήση, 2019.
Ο
Singer είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του αντισπισιστικού κινήματος. Προκρίνει τον βιγκανισμό, αλλά είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι πάνω σε αυτό, δεν παύει να προσφέρει στη βιβλιογραφία και στο αναγνωστικό κοινό. Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι το διαβάζουν.
Το δεύτερο βιβλίο που επιμελείται η
Λυδάκη είναι ένας τόμος από 80 συγγραφείς που γράφουν για τα ζώα. Δύσκολο και από εκεί να τελειώσει κάποιος το βιβλίο χωρίς να πάρει κάτι. Την είχα και καθηγήτρια στο Πάντειο (έχω τελειώσει και με το μεταπτυχιακό για τυχόν κακοπροαίρετους

), οπότε είναι μια δυνατή φωνή για τα ελληνικά δεδομένα, χωρίς να πολώνει όπως κάνουν κάτι βιγκαναραίοι-τρομοκράτες.