Ανθρωποι. Το πρόβλημα του πλανήτη γη.

Φιλοσοφικά ερωτήματα και σκέψεις.
Nito
Επικοινωνία:

Re: Ανθρωποι. Το πρόβλημα του πλανήτη γη.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nito » 03 Απρ 2019, 21:13

Cloud87 έγραψε:
03 Απρ 2019, 18:23
Κάπου πήρε το μάτι μου στο Internet μια ταινία δευτέρας διαλογής με το εξής σενάριο. Σε μελλοντικό χρόνο οι άνθρωποι δημιουργούν και είναι έτοιμοι να θέσουν σε λειτουργία έναν υπερυπολογιστή ρομπότ με απίστευτες ιδιότητες νόησης. Μόλις ξεκινάνε τη λειτουργία του μετά από λίγη ώρα το ρομπότ συμπεραίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά τους που συνεχώς προκαλούν πολέμους και διενέξεις από αρχαιοτάτων χρόνων. Ετσι το υπερομπότ αποφασίζει να στείλει τα ρομποτάκια του να τους εξολοθρεύσουν.

Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το σενάριο. Φιλοσοφικά. Μάλλον θα δώ και τη ταινία μόλις βρώ λίγο χρόνο. Το πόιντ είναι οτι καταστρεφόμαστε από μόνοι μας μπλέκοντας συνέχεια σε διαμάχες και διενέξεις που έχουν στο επίκεντρο τον εγωισμό λίγων ανθρώπων. Και τη βλακεία πολλών. Τι πιστεύετε; Δικαιολογημένη η συμπεριφορά του ρομπότ;
Προεκτείνοντας τη σκέψη σου, οφείλουμε να εξολοθρεύσουμε το γένος των γατιών, που, εκτός του ότι προβαίνουν σε γενοκτονικές βαρβαρότητες εναντίον των ποντικών, σκοτώνονται και αναμεταξύ τους.

Αν δε με κάρφωνε στους μπάτσους εκείνη η κωλόγρια του τρίτου, θα τις είχα καθαρίσει όλες στην γειτονιά μου. Άλλη φορά θα βάζω σιγαστήρα.

Cloud87
Phorum.gr user: Cloud87

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cloud87 » 03 Απρ 2019, 21:17

Nito έγραψε:
03 Απρ 2019, 21:13
Cloud87 έγραψε:
03 Απρ 2019, 18:23
Κάπου πήρε το μάτι μου στο Internet μια ταινία δευτέρας διαλογής με το εξής σενάριο. Σε μελλοντικό χρόνο οι άνθρωποι δημιουργούν και είναι έτοιμοι να θέσουν σε λειτουργία έναν υπερυπολογιστή ρομπότ με απίστευτες ιδιότητες νόησης. Μόλις ξεκινάνε τη λειτουργία του μετά από λίγη ώρα το ρομπότ συμπεραίνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Με την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά τους που συνεχώς προκαλούν πολέμους και διενέξεις από αρχαιοτάτων χρόνων. Ετσι το υπερομπότ αποφασίζει να στείλει τα ρομποτάκια του να τους εξολοθρεύσουν.

Μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον το σενάριο. Φιλοσοφικά. Μάλλον θα δώ και τη ταινία μόλις βρώ λίγο χρόνο. Το πόιντ είναι οτι καταστρεφόμαστε από μόνοι μας μπλέκοντας συνέχεια σε διαμάχες και διενέξεις που έχουν στο επίκεντρο τον εγωισμό λίγων ανθρώπων. Και τη βλακεία πολλών. Τι πιστεύετε; Δικαιολογημένη η συμπεριφορά του ρομπότ;
Προεκτείνοντας τη σκέψη σου, οφείλουμε να εξολοθρεύσουμε το γένος των γατιών, που, εκτός του ότι προβαίνουν σε γενοκτονικές βαρβαρότητες εναντίον των ποντικών, σκοτώνονται και αναμεταξύ τους.

Αν δε με κάρφωνε στους μπάτσους εκείνη η κωλόγρια του τρίτου, θα τις είχα καθαρίσει όλες στην γειτονιά μου. Άλλη φορά θα βάζω σιγαστήρα.
Πλάκα στη πλάκα τα ζωάκια σκοτώνουν κατά κύριο λόγο για να φάνε. Ούτε για εγωιστικούς λόγους ούτε για πλάκα. Νιααρρρ.
Ένα το Χελιδόνι κι η Ανοιξη ακριβή
Warn your gods about our wrath. None may stand against space marines.

Nito
Επικοινωνία:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nito » 03 Απρ 2019, 21:26

Cloud87 έγραψε:
03 Απρ 2019, 21:17
Πλάκα στη πλάκα τα ζωάκια σκοτώνουν κατά κύριο λόγο για να φάνε. Ούτε για εγωιστικούς λόγους ούτε για πλάκα. Νιααρρρ.
Δεν νομίζω ότι ο λιοντάρης επιτίθεται στον έτερο λιοντάρη επειδή τον βλέπει βρώσιμο.
Γι'αυτό λέω ότι ο μεταπτωτικός κόσμος είναι άγριος και άδικος σε όλα τα επίπεδα. Μόνη λύση η επιστροφή στον παράδεισο.

Χριστιανισμός ή Βαρβαρότητα.

Cloud87
Phorum.gr user: Cloud87

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Cloud87 » 03 Απρ 2019, 21:27

Nito έγραψε:
03 Απρ 2019, 21:26
Cloud87 έγραψε:
03 Απρ 2019, 21:17
Δεν νομίζω ότι ο λιοντάρης επιτίθεται στον έτερο λιοντάρη επειδή τον βλέπει βρώσιμο.
Γι'αυτό λέω ότι ο μεταπτωτικός κόσμος είναι άγριος και άδικος σε όλα τα επίπεδα. Μόνη λύση η επιστροφή στον παράδεισο.

Χριστιανισμός ή Βαρβαρότητα.
Οκ. :003:
Ένα το Χελιδόνι κι η Ανοιξη ακριβή
Warn your gods about our wrath. None may stand against space marines.

Άβαταρ μέλους
Απολλόδωρος Βρυξελλιώτης
Phorum.gr user: Stavros ΚΟΣΜΆ Πετρης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Απολλόδωρος Βρυξελλιώτης » 03 Απρ 2019, 21:32

μίστερ μαξ έγραψε:
03 Απρ 2019, 20:05
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
03 Απρ 2019, 19:55
Φυσικό φαινόμενο που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στον πλανήτη Γη
Δεν είναι φυσικο φαινόμενο, όπως για παράδειγμα οι δρόμοι, τα σπίτια, τα αεροπλάνα δεν ειναι φυσικά φαινόμενα. Ειναι ανθρωπογενές φαινόμενο.

Αν σε παρηγορεί το οτι ορισμένα είδη θα επιβιώσουν, οκ. Εμένα οχι.
τα φράγματα των καστόρων και οι φωλιές των τερμιτών είναι φυσικά φαινόμενα;

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 03 Απρ 2019, 21:40

Ο πλανήτης δεν έχει κανένα πρόβλημα. Γυρίζει, τρέχει, περιστρέφεται και περιφέρεται. Κάποια στιγμή θα κάνει μπαμ και δεν θα το καταλάβει καν.
Οι άνθρωποι το έχουν.

Άβαταρ μέλους
μίστερ μαξ
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από μίστερ μαξ » 03 Απρ 2019, 21:49

ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
03 Απρ 2019, 20:17
μίστερ μαξ έγραψε:
03 Απρ 2019, 20:05
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
03 Απρ 2019, 19:55
Φυσικό φαινόμενο που έχει επαναληφθεί πολλές φορές στον πλανήτη Γη
Δεν είναι φυσικο φαινόμενο, όπως για παράδειγμα οι δρόμοι, τα σπίτια, τα αεροπλάνα δεν ειναι φυσικά φαινόμενα. Ειναι ανθρωπογενές φαινόμενο.

Αν σε παρηγορεί το οτι ορισμένα είδη θα επιβιώσουν, οκ. Εμένα οχι.
Τα έργα της ανθρωπότητας είναι στην πραγματικότητα
έργα της φύσης , όπως έργα της φύσης είναι και οι επιδράσεις της δραστηριότητας των υπολοίπων έμβιων όντων σε αυτή
Παίζεις με τις λέξεις.
Αντι-Πουτιν, Αντι-Ζελενσκυ
Τα κράτη ματώνουν της γειτονιας τον χάρτη

Άβαταρ μέλους
relativer777
Phorum.gr user: relativer777

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από relativer777 » 03 Απρ 2019, 21:50

Ζαποτέκος έγραψε:
03 Απρ 2019, 21:03
ΑΙΝΕΙΑΝ06 έγραψε:
03 Απρ 2019, 19:11
Επιπλέον , ο άνθρωπος ΔΕΝ μπορεί να καταστρέψει την φύση , απλά την κάνει ακατάλληλη σαν περιβάλλον για αυτόν τον ίδιο
Αν μολύνεται πχ το περιβάλλον , το πρόβλημα αυτό επηρεάζει τους ανθρώπους η φύση σαν φύση δεν έχει κανένα πρόβλημα !!
Τα είδη των ζώων η φυτών που εξαφανίζονται είναι θέμα φυσικής επιλογής , αυτό γινόταν πριν από εκατομμύρια χρόνια και θα συνεχίσει να γίνεται στο μέλλον
:smt023

Φίλε Ζαποτέκοςκαλησπέρα.
Πού ανακάλυψες Αυτό το Μπράφ ;
Ο τύπος δεν παίζεται. Ειναι φανταστικός !!!
Όσο για το θέμα του νήματος, το βρίσκω Χοντρο μαλακία και δεν θα συμμετάσχω.
Η ζωή είναι ωραία γι'αυτούς που ξέρουν να την ομορφαίνουν

Άβαταρ μέλους
Ζαποτέκος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Ζαποτέκος » 03 Απρ 2019, 22:13

relativer777 έγραψε:
03 Απρ 2019, 21:50

Φίλε Ζαποτέκοςκαλησπέρα.
Πού ανακάλυψες Αυτό το Μπράφ ;
Ο τύπος δεν παίζεται. Ειναι φανταστικός !!!
Όσο για το θέμα του νήματος, το βρίσκω Χοντρο μαλακία και δεν θα συμμετάσχω.
Καλησπέρα φίλε. Τυχαία μέσω γκούγκλ στο dailymotion. Για να τα παρακολουθήσεις στο youtube πρέπει να επιβεβαιώσεις ηλικία. Ναι, ο Μικικάκιους έχει πολύ χιούμορ. Τώρα κάνει πιο σοβαρά βιντεάκια στο επίσημο κανάλι του : https://www.youtube.com/channel/UCEmy9P ... JlsurRzC1A
… εις μικράς μεν ατυχίας ευρεθήσεται φίλος, εις μεγίστην δε και επιμένουσαν συμφοράν μηδείς σε πλανήση , φίλος ουκ έσται . ( Στρατηγικόν Κεκαυμένου )

Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
Phorum.gr user: Κουρκούας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κουρκούας » 03 Απρ 2019, 22:21

πάλι αυτά τα χίππικα με την καταστροφή της γης;

όταν η τελευταία καρέτα-καρέτα γίνει σούπα μαζί με τον τελευταίο λευκό ρινόκερο, θα είναι άλλη μια ωραία μέρα.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 03 Απρ 2019, 22:40

Κουρκούας έγραψε:
03 Απρ 2019, 22:21
πάλι αυτά τα χίππικα με την καταστροφή της γης;

όταν η τελευταία καρέτα-καρέτα γίνει σούπα μαζί με τον τελευταίο λευκό ρινόκερο, θα είναι άλλη μια ωραία μέρα.
Δυστυχώς, αυτός που έριξε το τελευταίο δένδρο στο νησί του Πάσχα για να το κάνει κύλινδρο και να μεταφέρει το τελευταίο γλυπτό προς χάριν της ματαιότητας του φυλάρχου, δεν ζει για να μας πει πώς ένοιωσε.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
koukouvagia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από koukouvagia » 08 Απρ 2019, 16:14

Nandros έγραψε:
03 Απρ 2019, 18:51
'
Πιστεύω πως η ανθρωπότητα έχει καταντήσει κάτι σαν ιός της Γης.
Εξολοθρεύουμε όσα ζώα θεωρούμε άχρηστα και μολύνουμε/ ρυπαίνουμε τα πάντα γύρω μας.
Βέβαια η Γη δεν έχει συνείδηση για να αντιδράσει, αλλά κάποια στιγμή θα την κάνουμε την μακακία, θα ξεπεράσουμε τα όρια και θα το φάμε το κεφάλι μας.
.
Πολύ σωστά.

Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι το εξής, ότι ο οξύς ανθρωποκεντρισμός που μαστίζει τον πλανήτη μας, δεν περιορίζεται μόνο στο δίπολο "χρήσιμο-άχρηστο" ζώο. Διαχωρισμός που ενισχύει την ανθρωποκεντρική μας θεώρηση. Τι θα πει άχρηστο ζώο; Για ποιον; Για εμάς; Για το οικοσύστημα;
Θα πρέπει να έχουμε ένα σεβασμό απέναντι στην ίδια τη φύση και σε κάθε έμβιο ον.

Η αλαζονία μας δεν θα μας κάνει να φάμε το κεφάλι μας κάποια στιγμή στο μέλλον. Το τρώμε ήδη.
Το πρόβλημα ήδη έχει ξεκινήσει με το νερό, υπάρχουν περιοχές που έχουν τρομερό πρόβλημα με το νερό. Αναφέρομαι όχι μόνο σε ανατολικές χώρες ή στην Αφρική, αλλά και στις δικές μας, τις υποτίθεται προοδευτικές: πχ Καλιφόρνια, Μίσιγκαν και άλλες πολιτείες. Για όποιον έχει όρεξη να το ψάξει να ξέρει πως θα συγχυστεί, για τους λόγους που οι άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιουν.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες ενίσχυσης τους φαινομένου της "κλιματικής αλλαγής" όπως αναφέρεται σήμερα είναι τα αέρια που εκκρίνουν τα βοοειδή από τις τεράστιες κτηνοτροφικές μονάδες.

Τα Fossil Fuel επίσης συμβάλλουν όχι μόνο κατά την επεξεργασία τους, οπού θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κάπως αναμενόμενο, αλλά και με μη προβλέψιμους τρόπους. Το ατύχημα της πετρελαικής πλατφόρμας στο κόλπο του Μεξικού ήταν ένα ένα απρόβλεπτο συμβάν. Ήταν ένας Μαύρος Κύκνος όπως θα έλεγε και ο Τάλεμπ.

Ανθρώπινες δραστηριότητες όλα. Ό,τι σπέρνουμε θερίζουμε, στην προκείμενη περίπτωση η αλαζονεία του ανθρώπινου είδους δεν έσπειρε τίποτα...
Μια λεκτική απειλή είναι το πιο γνήσιο πιστοποιητικό ανικανότητας.
Nassim Nicholas Taleb

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 08 Απρ 2019, 16:32

koukouvagia έγραψε:
08 Απρ 2019, 16:14
Nandros έγραψε:
03 Απρ 2019, 18:51
'
Πιστεύω πως η ανθρωπότητα έχει καταντήσει κάτι σαν ιός της Γης.
Εξολοθρεύουμε όσα ζώα θεωρούμε άχρηστα και μολύνουμε/ ρυπαίνουμε τα πάντα γύρω μας.
Βέβαια η Γη δεν έχει συνείδηση για να αντιδράσει, αλλά κάποια στιγμή θα την κάνουμε την μακακία, θα ξεπεράσουμε τα όρια και θα το φάμε το κεφάλι μας.
Πολύ σωστά.

Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι το εξής, ότι ο οξύς ανθρωποκεντρισμός που μαστίζει τον πλανήτη μας, δεν περιορίζεται μόνο στο δίπολο "χρήσιμο-άχρηστο" ζώο. Διαχωρισμός που ενισχύει την ανθρωποκεντρική μας θεώρηση. Τι θα πει άχρηστο ζώο; Για ποιον; Για εμάς; Για το οικοσύστημα;
Θα πρέπει να έχουμε ένα σεβασμό απέναντι στην ίδια τη φύση και σε κάθε έμβιο ον.

Η αλαζονία μας δεν θα μας κάνει να φάμε το κεφάλι μας κάποια στιγμή στο μέλλον. Το τρώμε ήδη.
Το πρόβλημα ήδη έχει ξεκινήσει με το νερό, υπάρχουν περιοχές που έχουν τρομερό πρόβλημα με το νερό. Αναφέρομαι όχι μόνο σε ανατολικές χώρες ή στην Αφρική, αλλά και στις δικές μας, τις υποτίθεται προοδευτικές: πχ Καλιφόρνια, Μίσιγκαν και άλλες πολιτείες. Για όποιον έχει όρεξη να το ψάξει να ξέρει πως θα συγχυστεί, για τους λόγους που οι άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιουν.

Ένας από τους βασικούς παράγοντες ενίσχυσης τους φαινομένου της "κλιματικής αλλαγής" όπως αναφέρεται σήμερα είναι τα αέρια που εκκρίνουν τα βοοειδή από τις τεράστιες κτηνοτροφικές μονάδες.

Τα Fossil Fuel επίσης συμβάλλουν όχι μόνο κατά την επεξεργασία τους, οπού θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι κάπως αναμενόμενο, αλλά και με μη προβλέψιμους τρόπους. Το ατύχημα της πετρελαικής πλατφόρμας στο κόλπο του Μεξικού ήταν ένα ένα απρόβλεπτο συμβάν. Ήταν ένας Μαύρος Κύκνος όπως θα έλεγε και ο Τάλεμπ.

Ανθρώπινες δραστηριότητες όλα. Ό,τι σπέρνουμε θερίζουμε, στην προκείμενη περίπτωση η αλαζονεία του ανθρώπινου είδους δεν έσπειρε τίποτα...
"Άχρηστα" ζώα εννοώ αυτά που δεν μας δίνουν κέρδος, ενώ τα οικόσιτα/ εξημερωμένα τα πολλαπλασιάζουμε και κυνηγάμε μέχρις εξόντωσης ελέφαντες, ρινόκερους, γορίλες, για δόντια και πατούσες.

Ο πολιτισμός μας, κατά την άποψη μου θα έπρεπε να ονομάζεται Πετρελαϊκός Πολιτισμός.
Υπάρχουν χιλιάδες παράγωγα του πετρελαίου απαραίτητα για την ύπαρξη μας συν τα καύσιμα για βιομηχανία/ θέρμανση/ μεταφορές. Και δεν βλέπω εναλλακτική λύση.

Ο ανθρωποκεντρισμός και η αλαζονεία μας είναι - νομίζω - αποτέλεσμα της θεϊκής εντολής της κυριαρχίας στον κόσμο και στο αυξάνεστε και πληθύνεστε και κατακυριεύσατε την γην. Βέβαια είμαι άθεος και η γνώμη μου μπορεί να είναι επηρεασμένη.
.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
koukouvagia

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από koukouvagia » 09 Απρ 2019, 00:52

Νάνδρε, δεν το έγραψα, επειδή διαφωνώ με αυτά που λες. Στα περισσότερα με βρίσκεις σύμφωνη, τουλάχιστον στο αρχικό σου ποστ, το οποίο και παρέθεσα.
Στην τελευταία σου απάντηση, τα "χαλάμε" λίγο.
Nandros έγραψε:
08 Απρ 2019, 16:32

"Άχρηστα" ζώα εννοώ αυτά που δεν μας δίνουν κέρδος, ενώ τα οικόσιτα/ εξημερωμένα τα πολλαπλασιάζουμε και κυνηγάμε μέχρις εξόντωσης ελέφαντες, ρινόκερους, γορίλες, για δόντια και πατούσες.
Γνωρίζω τα κριτήρια χρησιμότητας του καπιταλιστικού συστήματος. Ο προβληματισμός μου, ωστόσο, είναι γιατί θα πρέπει να φερόμαστε στα ζώα -είτε "χρήσιμα" είτε "αχρηστα"- με αυτόν τον τρόπο;
Τι θα μας έλειπε για παράδειγμα αν δεν υπήρχαν οι κυνηγοί, οι φαλαινοθήρες και να το φέρω πιο πολύ στα μέτρα μας: θα πεθαίνανε οι άνθρωποι αν έτρωγαν λιγότερο κρέας;
Αντίθετα, οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι πεθαίνουν από την υπερκατανάλωση κρέατος, καθώς ενοχοποιείται για την εμφάνιση παθήσεων όπως ο Καρκίνος.
Ο πολιτισμός μας, κατά την άποψη μου θα έπρεπε να ονομάζεται Πετρελαϊκός Πολιτισμός.
Υπάρχουν χιλιάδες παράγωγα του πετρελαίου απαραίτητα για την ύπαρξη μας συν τα καύσιμα για βιομηχανία/ θέρμανση/ μεταφορές. Και δεν βλέπω εναλλακτική λύση.
Συμφωνώ ότι θα μπορούσαμε να χαρακτηριστούμε ως πετρελαϊκός πολιτισμός.
Δεν μου αρέσει καθόλου, ωστόσο, το πεδίο γνώσεων μου είναι ιδιαίτερα φτωχό σε τέτοιου είδους ζητήματα. Κοινωνιολόγος είμαι, οπότε σε καμιά περίπτωση δεν έχω γνώση πάνω σε αυτό για να προτείνω και να επιχειρηματολογήσω πάνω σε κάτι άλλο.
Ο ανθρωποκεντρισμός και η αλαζονεία μας είναι - νομίζω - αποτέλεσμα της θεϊκής εντολής της κυριαρχίας στον κόσμο και στο αυξάνεστε και πληθύνεστε και κατακυριεύσατε την γην. Βέβαια είμαι άθεος και η γνώμη μου μπορεί να είναι επηρεασμένη.
.
Πράγματι, αυτό που λες, η σύνδεση του ανθρωποκεντρισμού με τη χριστιανική θρησκεία έχει βάσεις.
Με λίγα λόγια, τι είναι αυτό που παρακίνησε τόσο πολύ τον άνθρωπο, έτσι ώστε να πιστεύει πως είναι ανώτερος από όλα τα άλλα είδη και την ίδια τη φύση; Ποιες είναι οι θεωρητικές βάσεις και επιρροές του ανθρωποκεντρισμού;

Η Παλαιά Διαθήκη, έχει αρκετά χωρία μέσα στα οποία δίνεται αυτό το στίγμα, όπως πολύ σωστά νομίζεις. Στη συνέχεια ήρθε ο Διαφωτισμός. Ο λόγος που έχουν οι άνθρωποι και τα ζώα υστερούν. Πολύ συνοπτικά όλα αυτά βέβαια τα γράφω, γιατί φοβάμαι μην βγω και εκτός.

Πολύ ενδιαφέρον θέμα προς συζήτηση.
Τελευταίο και το τελειώνω το ποστ μου :smt047
Δύο βιβλία που θεωρώ πως θα φανούν χρήσιμα, σε όποιον θέλει να διαβάσει για το παραπάνω ζήτημα, και δίνουν αναφέρονται στις του ανθρωποκεντρισμού από τη θρησκεία (όχι όμως μόνο σε αυτό) είναι τα εξής:

· Singer Peter, Η απελευθέρωση των ζώων, μετάφρ. Σταύρος Καραγεωργάκης, Αντιγόνη, 2010.
· Λυδάκη Άννα (Επιμελ), Ο άνθρωπος και τα άλλα ζώα (συλλογικό), Εκδόσεις Παπαζήση, 2019.

Ο Singer είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα στο χώρο του αντισπισιστικού κινήματος. Προκρίνει τον βιγκανισμό, αλλά είτε συμφωνεί κάποιος είτε όχι πάνω σε αυτό, δεν παύει να προσφέρει στη βιβλιογραφία και στο αναγνωστικό κοινό. Κερδισμένοι βγαίνουν όσοι το διαβάζουν.

Το δεύτερο βιβλίο που επιμελείται η Λυδάκη είναι ένας τόμος από 80 συγγραφείς που γράφουν για τα ζώα. Δύσκολο και από εκεί να τελειώσει κάποιος το βιβλίο χωρίς να πάρει κάτι. Την είχα και καθηγήτρια στο Πάντειο (έχω τελειώσει και με το μεταπτυχιακό για τυχόν κακοπροαίρετους :lol: ), οπότε είναι μια δυνατή φωνή για τα ελληνικά δεδομένα, χωρίς να πολώνει όπως κάνουν κάτι βιγκαναραίοι-τρομοκράτες.
Μια λεκτική απειλή είναι το πιο γνήσιο πιστοποιητικό ανικανότητας.
Nassim Nicholas Taleb

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Φιλοσοφία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών