Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
Άβαταρ μέλους
hellegennes

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 15:37

shrike έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:34
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:30
Μα τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη.
Ρε συ, επειδή σ' έχω ξαναδεί να το γράφεις αυτό παλιότερα... τι εννοείς; :smt017
Ότι είναι επιστημονικό εργαλείο. Κατασκευασμένο. Από τον άνθρωπο. Επιστήμη είναι η εξήγηση του κόσμου. Η ανάλυση και ανάπτυξη ενός εργαλείου από μόνη της δεν είναι επιστήμη. Είναι σαν να λες ότι το μαχαίρι είναι μαγειρική.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 15:40

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:36
Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:26
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:46

Γιατί ένα από τα κύρια εξελικτικά χαρακτηριστικά του είναι η περιέργεια και ως εκ τούτου η αναζήτηση της αλήθειας.
Ναι αλλά άλλο η αλήθεια (που είναι πολλές) και άλλο η πεποίθηση. Επειδή τους δουλέψανε πέντε πράξεις και όλες τις πράξεις τις εντάξανε σε κάτι που ρο είπαν μαθηματικά, δεν σημαίνει ότι τα μαθηματικά είναι ο κανόνας του παιχνιδιού. Ότι λειτουργούν πάντού και πάντα.
Μία σεμνότητα καλή θα ήταν από την πλευρά του καθένα που αναζητά πράγματα.
Και μόνο η προσπάθεια που κάνει ο καθένας από σας να ερμενέυσει κάτι από όλες αυτές τις θεωρίες και στο τέλος δεν έχει εκφράσει σωστά το τι συμβαίνει, δείχνει ότι αυτές οι θεωρίες είναι κάτι σαν σούπα.
Το εκφράζουμε μια χαρά, δεν υπάρχει αντίφαση σ' αυτά που λέμε μεταξύ μας. Είναι λογικό να το βλέπεις έτσι γιατί προσπαθούμε σε μερικές γραμμές να αναλύσουμε πράγματα που χρειάζονται εξειδίκευση και πάρα πολλές σελίδες κειμένου -συνοδευόμενες από γενναία δόση μαθηματικών.

Όσον αφορά την πεποίθηση, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αν οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η δουλειά τους τελείωσε και έχουν βρει τις απαντήσεις, αφενός δεν θα συνέχιζαν την μελέτη, αφετέρου θα ήταν απίστευτα δυστυχισμένοι. Απλούστατα, όσο μια εξήγηση λειτουργεί, είναι συνεπής και είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση που έχουμε, θεωρείται η κύρια εκδοχή μέχρι -και αν- βρεθεί κάποια καλύτερη.
Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:26
Όλα αμφισβητούμενα είναι.
Είπε ο Χαοτικός πληκτρολογώντας σε ένα μηχάνημα που βασίζεται στις ίδιες αρχές που αμφισβητεί.
ώστε έπρεπε να φτάσουμε στην άκρη του σύμπαντος και να προγνώσουμε θερμικό ψόφο των πάντων για να μπορέσουμε να βγάλουμε μηχασνάκι που τρέχει γουίντοους κιόλας! Μια χαρά :D
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 15:44

Ναι, έπρεπε.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 15:51

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:37
shrike έγραψε:
hellegennes έγραψε:
Μα τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη.
Ρε συ, επειδή σ' έχω ξαναδεί να το γράφεις αυτό παλιότερα... τι εννοείς; :smt017
Ότι είναι επιστημονικό εργαλείο. Κατασκευασμένο. Από τον άνθρωπο. Επιστήμη είναι η εξήγηση του κόσμου. Η ανάλυση και ανάπτυξη ενός εργαλείου από μόνη της δεν είναι επιστήμη. Είναι σαν να λες ότι το μαχαίρι είναι μαγειρική.
Λάθος. Η επιστήμη δεν είναι πράγμα. Είναι μία κατάσταση πολυδιάστατη. Αναφέρεται (η και καλύοτεται ως όρος) από τη μέθοδο, από τη χρήση της γνώσης, από το προσανατολισμό και το σκοπό των μελετών και ερευνών της.
Ασφαλώς και είναι επιστήμη τα μαθηματικά όπως και η ιατρική. Ωστόσο μπορεί να γίνει χρήση αυτών των δύο κι αυτό να μην εντάσσεται στον ορισμό της επιστήμης. Το να υπολογίσω πως θα βαλω το ΦΠΑ δεν είναι επιστήμη. Το να είναι όμως τεκμηριωμένο ότι ο τρόπος αυτός υπολογισμού θα ισχύει πάντα και από όποιον το κάνει, είναι επιστήμη. Το ίδιο και οι ιατρικές πράξεις.

Και δεν έβγαλαν οι επιστήμονες τα κομπιούτερ. Οι τεχνολόγοι και οι βιομηχανίες τα έβγαλαν. η γνώση του κουλαντρίσματος των υλικών είναι αρχαία υπόθεση. έφτιαχνα και μηχανές από τότε (τροχαλίες κλπ). Το 1800 που είχαν ήδη ρεύμα, αν τους έλεγες για διαστολή του χώοχρονου θα γελούσαν. Άρα δεν είναι η θεωρία της σχετικότητας ή της κβαντομηχανικής που επέτρεψε την κατασκευή τέτοιων μηχανών.
Οι θεωρίες απλώς προσπαθούν να εξηγούν. δεν είναι τρόποι ή πολιτικές παραγωγής αγαθών.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 15:54

όχι δεν έπρεπε. και θα το μετανιώσεις όταν ανακοινώσουν ότι παπαριές έλεγαν παλιότρα (όπως έχει γίνει σε διάφορες περιόδους).

ένα έναυσμα να αμφισβητήσουν τον νέυτωνα ήταν ένα απλό γιατί; Καλή η δύναμη που ασκείται αυτόματα. Αλλά γιατί;

Το ίδιο γιατί υπάρχει και σήμερα. καλή η σημειακή ιδιομορφία. Αλλά γιατί η διαστολή;

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 15:55

Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:51
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:37
shrike έγραψε:

Λάθος. Η επιστήμη δεν είναι πράγμα. Είναι μία κατάσταση πολυδιάστατη. Αναφέρεται (η και καλύοτεται ως όρος) από τη μέθοδο, από τη χρήση της γνώσης, από το προσανατολισμό και το σκοπό των μελετών και ερευνών της.
Ασφαλώς και είναι επιστήμη τα μαθηματικά όπως και η ιατρική. Ωστόσο μπορεί να γίνει χρήση αυτών των δύο κι αυτό να μην εντάσσεται στον ορισμό της επιστήμης. Το να υπολογίσω πως θα βαλω το ΦΠΑ δεν είναι επιστήμη. Το να είναι όμως τεκμηριωμένο ότι ο τρόπος αυτός υπολογισμού θα ισχύει πάντα και από όποιον το κάνει, είναι επιστήμη. Το ίδιο και οι ιατρικές πράξεις.

Και δεν έβγαλαν οι επιστήμονες τα κομπιούτερ. Οι τεχνολόγοι και οι βιομηχανίες τα έβγαλαν. η γνώση του κουλαντρίσματος των υλικών είναι αρχαία υπόθεση. έφτιαχνα και μηχανές από τότε (τροχαλίες κλπ). Το 1800 που είχαν ήδη ρεύμα, αν τους έλεγες για διαστολή του χώοχρονου θα γελούσαν. Άρα δεν είναι η θεωρία της σχετικότητας ή της κβαντομηχανικής που επέτρεψε την κατασκευή τέτοιων μηχανών.
Οι θεωρίες απλώς προσπαθούν να εξηγούν. δεν είναι τρόποι ή πολιτικές παραγωγής αγαθών.
Αχ, μην λες βλακείες. Please. Η τεχνολογία δεν προκύπτει απ' τον αέρα, βασίζεται σε θεωρητικά υπόβαθρα. Δεν επινοήθηκε το τρανζίστορ από πειραματισμούς.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 15:56

Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:54
όχι δεν έπρεπε. και θα το μετανιώσεις όταν ανακοινώσουν ότι παπαριές έλεγαν παλιότρα (όπως έχει γίνει σε διάφορες περιόδους).

ένα έναυσμα να αμφισβητήσουν τον νέυτωνα ήταν ένα απλό γιατί; Καλή η δύναμη που ασκείται αυτόματα. Αλλά γιατί;

Το ίδιο γιατί υπάρχει και σήμερα. καλή η σημειακή ιδιομορφία. Αλλά γιατί η διαστολή;
Έχουν πάψει να ισχύουν οι νόμοι του Νεύτωνα και η βαρυτική του θεωρία; Είναι κάποιο καινούργια είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 16:15

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:56
Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:54

Έχουν πάψει να ισχύουν οι νόμοι του Νεύτωνα και η βαρυτική του θεωρία; Είναι κάποιο καινούργια είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα;
Πως γίνεται να ισχύει μία θεωρία που λέει ότι ακαριαία ασκείται μία δύναμη επειδή έτσι, μάζα αφού
ενώ μία άλλη που επίσης ισχύει λέει η μάζα πιτσικάρει το γύρω γύρω της κι ότι περνάει από κει γλιστράει.

Βασικά τι εννούμε "ισχύει" ; ότι μπορούμε άμα λάχει να κάνουμε τη δουλίτσα μας στο καθημερικό μας μικρό περιβάλλον;

Και ναι το τραντζίστορ από πειραμτισμούς βγήκε

Άβαταρ μέλους
Belisarius
Phorum.gr user: Belisarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 11 Απρ 2019, 17:16

hellegennes έγραψε:
Μα τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη. Τι φυσική κάνει κάποιος στο μαθηματικό; Πώς μπορείς να ασχοληθείς με την αστροφυσική όταν δεν ξέρεις φυσική;
Δεν έχει σημασία αν θεωρείς τα μαθηματικά επιστήμη. Αν ξέρεις μαθηματικά τη θεωριούλα της φυσικής τη μαθαίνεις και τη κατανοείς πολύ γρήγορα. Σιγά τα ωά. Επαναλαμβάνω δεν αναφερόμαστε σε κάτι σπάνιο. Τους παρακαλάνε τους μαθηματικούς. Αλλά τα μαθηματικά τα φέρνω μόνο ως παράδειγμα. Η αλληλεπίδραση ισχύει στις θετικές επιστήμες γενικότερα και ανάλογα τη περίπτωση.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 18:19

Belisarius έγραψε:
11 Απρ 2019, 17:16
Αν ξέρεις μαθηματικά τη θεωριούλα της φυσικής τη μαθαίνεις και τη κατανοείς πολύ γρήγορα. Σιγά τα ωά.
Καραwhat;
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Belisarius
Phorum.gr user: Belisarius

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 11 Απρ 2019, 18:20

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 18:19
Belisarius έγραψε:
Αν ξέρεις μαθηματικά τη θεωριούλα της φυσικής τη μαθαίνεις και τη κατανοείς πολύ γρήγορα. Σιγά τα ωά.
Καραwhat;
Αυτό που διάβασες.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 18:20

Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 16:15
Όχι. Καθόλου. Please, σταμάτα. Διάβασε λίγο σχετικά, μην το κάνεις αυτό.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 18:23

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 18:20
Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 16:15
Όχι. Καθόλου. Please, σταμάτα. Διάβασε λίγο σχετικά, μην το κάνεις αυτό.
Εγώ διαβάσει. Δώσε εσύ πηγή που α λέει ότι το τραζτζίστορ βγήκε με έμπνευση από θεωρητική σύλληψη και επεξεργασία.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 18:25

Belisarius έγραψε:
11 Απρ 2019, 18:20
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 18:19
Belisarius έγραψε:
Καραwhat;
Αυτό που διάβασες.
Εντάξει, το τερμάτισες. Ειλικρινά, δεν έχω λόγια που να εκφράζουν πόσο άτοπο είναι αυτό που λες.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 18:28

Επίσης να πούμε ότι όταν βγήκε το τραντζίστορ, Ο γαλαξίας ήταν ένας στο σύμπαν και καμία απομάκρυνση δεν υπήρχε.
Αυτό για τη σύγχρονη φυσική που μας χάρισε τα κομπιούτερ (με γουίντοουζ μάλιστα) και τζιμπιες.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών