Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Κοσμολογία κ.ά.
Άβαταρ μέλους
Belisarius
Phorum.gr user: Belisarius

Re: Μάνος Δανέζης και αστροφυσική

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Belisarius » 11 Απρ 2019, 18:33

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 18:25
Εντάξει, το τερμάτισες. Ειλικρινά, δεν έχω λόγια που να εκφράζουν πόσο άτοπο είναι αυτό που λες.
Έλα παππού να σου δείξω τ' αμπελοχώραφα σου.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 18:36

Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 18:28
Επίσης να πούμε ότι όταν βγήκε το τραντζίστορ, Ο γαλαξίας ήταν ένας στο σύμπαν και καμία απομάκρυνση δεν υπήρχε.
Άρα δεν ξέρεις τίποτα για τα τρανζίστορ, δεν έχεις διαβάσει στην πραγματικότητα τίποτα σχετικό. Γιατί αυτό που λες είναι λάθος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,
θα με ξυπνήσουν μια Δευτέρα παρουσία κατά την θρησκεία.
Μα δεν ξέρω αν και τότε να σηκωθώ θελήσω.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 18:39

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 18:36
Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 18:28
Επίσης να πούμε ότι όταν βγήκε το τραντζίστορ, Ο γαλαξίας ήταν ένας στο σύμπαν και καμία απομάκρυνση δεν υπήρχε.
Άρα δεν ξέρεις τίποτα για τα τρανζίστορ, δεν έχεις διαβάσει στην πραγματικότητα τίποτα σχετικό. Γιατί αυτό που λες είναι λάθος.

Ξέρω τα πάντα περί ηλεκτρονικής και κυματική φυσικής και ίελεμ. Εϊσαι φαιδρός και αναξιόπιστος.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 19:00

Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Ο καθένας μπορεί να διαβάσει την πραγματικότητα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 11 Απρ 2019, 23:07

nrg έγραψε:
11 Απρ 2019, 14:16
stavmanr έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:10
Η θέση ότι η διάσταση του χώρου μεγαλώνει είναι αυτοαναφορική. Αυτοαναιρείται. Δεν μπορεί ο χώρος να μεγαλώνει σε διαστάσεις χώρου. Μεγαλώνει σε διαστάσεις χωροχρόνου.
Η αίσθηση του μεγαλώματος του χώρου προκύπτει ως προβολικό παράγωγο της μεταβολής του χρόνου. Είναι κάτι σαν το φαινόμενο doppler, αν επιτρέπεται μία τέτοια μεταφορά.
Υιοθετείς Δανέζη μου φαίνεται.

Με άλλα λόγια εννοείς, ότι διαστέλλεται ο χρόνος, αλλά τα αποτελέσματά του, έτσι όπως μπορεί να τα αισθανθεί ο άνθρωπος, φαίνονται (προβάλλονται) στον χώρο.
Νομίζω ότι η σχετικιστική θεωρία δεν αφήνει υπονοούμενα ή αμφιβολίες σε αυτό.
Και διαστολή του χρόνου έχουμε επειδή πλησιάζουμε μία μαύρη τρύπα;
Πώς αλλιώς θα γίνονταν να επιταχύνεται ακραία η κίνηση, σε ταχύτητες πλησιέστερες ή μεγαλύτερες του φωτός;

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 11 Απρ 2019, 23:09

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:04
Belisarius έγραψε:
11 Απρ 2019, 14:32
hellegennes έγραψε:
25 Μαρ 2019, 22:47
Τότε είναι στρέβλωση του ελληνικού συστήματος, γιατί πώς στο κέρατο μπορεί να γίνει κανείς αστροφυσικός χωρίς να έχει σπουδάσει φυσική;
Απορώ με το ερώτημα. Αν ξέρει καλά μαθηματικά αρκεί να ασχοληθεί και γίνεται ότι γουστάρει χωρίς να τον αμφισβητεί κανείς. Οι καλοί μαθηματικοί που είναι πρόθυμοι να αλλάξουν κατεύθυνση προς μία άλλη επιστήμη είναι περιζήτητοι.

Μαθηματικό με διδακτορικό στην αστροφυσική και έδρα αστροφυσικής ποιος δεν τον θεωρεί αστροφυσικό;
Οπότε μπορώ ως μαθηματικός να κάνω διδακτορικό στην ιστορική γλωσσολογία και να γίνω γλωσσολόγος με ειδίκευση στην συγκριτική γλωσσολογία.
Γιατί δεν απαντάς στο ερώτημα του ανθρώπου; :p2:

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 11 Απρ 2019, 23:11

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:56
Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:54
όχι δεν έπρεπε. και θα το μετανιώσεις όταν ανακοινώσουν ότι παπαριές έλεγαν παλιότρα (όπως έχει γίνει σε διάφορες περιόδους).

ένα έναυσμα να αμφισβητήσουν τον νέυτωνα ήταν ένα απλό γιατί; Καλή η δύναμη που ασκείται αυτόματα. Αλλά γιατί;

Το ίδιο γιατί υπάρχει και σήμερα. καλή η σημειακή ιδιομορφία. Αλλά γιατί η διαστολή;
Έχουν πάψει να ισχύουν οι νόμοι του Νεύτωνα και η βαρυτική του θεωρία; Είναι κάποιο καινούργια είδηση που κυκλοφόρησε σήμερα;
Απλά βασίζονται σε ένα εργαλείο (Μαθηματικά) που κατάτ η γνώμη σου δεν είναι επιστημονικό. Άρα, ποια τεκμηρίωση έχουν, και πάλι σύμφωνα με τη γνώμη σου αυτή;

parafrwn
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από parafrwn » 11 Απρ 2019, 23:27

Μια χαρά επιστήμη είναι τα μαθηματικά. Για την ακρίβεια, η βασίλισσα των επιστημών. Έχει βαθος, δομή και συνεκτικότητα όπως κάθε άλλη επιστημη. Ως εργαλείο την χρησιμοποιούν οι μηχανικοί και οι φυσικοί. Οι μαθηματικοί όχι μόνο την χρησιμοποιούν αλλά και την μελετούν εις βάθος. Ο λόγος σε σένα hellegennes.
Σας σιχάθηκε η ψυχή μου.

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 11 Απρ 2019, 23:36

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:23
stavmanr έγραψε:
11 Απρ 2019, 00:10
Η θέση ότι η διάσταση του χώρου μεγαλώνει είναι αυτοαναφορική. Αυτοαναιρείται. Δεν μπορεί ο χώρος να μεγαλώνει σε διαστάσεις χώρου. Μεγαλώνει σε διαστάσεις χωροχρόνου.
Λάθος. Ο χώρος διαστέλλεται ως προς τον χρόνο. Όχι φιλοσοφικά, μαθηματικά.
Τώρα ξαφνικά έγιναν τα Μαθηματικά Αστροφυσική κι αποδεικνύουν φυσικά φαινόμενα; :smt047

Η μεταβολή του χώρου (όγκου) ως προς χρόνο δεν συνεπάγεται νέο χώρο ή μεταβολή χωρικών διαστάσεων. Συνεπάγεται ροή, παροχή (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE ... F%87%CE%AE). Βασικό που διδάσκεται κανείς στη Φυσική των Ρευστών.

Κι έτσι επιστρέφουμε στη θεωρία που παρουσιάζει ο Δανέζης: τη θεωρία της παροχής, της φαινόμενης μεταβολής του όγκου του σύμπαντος εξαιτίας δίδυμης λευκής/μαύρης οπής.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 23:44

stavmanr έγραψε:
11 Απρ 2019, 23:11
Απλά βασίζονται σε ένα εργαλείο (Μαθηματικά) που κατάτ η γνώμη σου δεν είναι επιστημονικό. Άρα, ποια τεκμηρίωση έχουν, και πάλι σύμφωνα με τη γνώμη σου αυτή;
Δεν ξέρεις τι διαβάζεις. Είπα ότι τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη, είναι επιστημονικό εργαλείο. Και τώρα μου λες ότι είπα το αντίθετο; Διάβαζε καλύτερα:
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:37
shrike έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:34
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 15:30
Μα τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη.
Ρε συ, επειδή σ' έχω ξαναδεί να το γράφεις αυτό παλιότερα... τι εννοείς; :smt017
Ότι είναι επιστημονικό εργαλείο.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

stavmanr
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από stavmanr » 11 Απρ 2019, 23:48

hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 23:44
stavmanr έγραψε:
Δεν ξέρεις τι διαβάζεις. Είπα ότι τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη, είναι επιστημονικό εργαλείο.
Μου διέφυγε.
Η εργαλειοποίηση των μαθηματικών, εντούτοις, φαίνεται ακόμη πιο αστεία ως έκφραση. Είναι σα να λες ότι πρόκειται για το καπέλο με το λαγό της επιστημονικής κοινότητας...
:lol:

Το αντίθετο: τα Μαθηματικά είναι Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Ίσως η μοναδική πραγματική επιστήμη. Δεν έχουν ανάγκη καμία άλλη επιστήμη για να εκφράσουν τις αλήθειες τους, και χωρίς μαθηματικά δεν υφίσταται καμία άλλη επιστημονική θεωρία.

Άβαταρ μέλους
Χαοτικός
Phorum.gr user: Χαοτικός

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χαοτικός » 11 Απρ 2019, 23:50

stavmanr έγραψε:
11 Απρ 2019, 23:48
hellegennes έγραψε:
11 Απρ 2019, 23:44
stavmanr έγραψε:
Δεν ξέρεις τι διαβάζεις. Είπα ότι τα μαθηματικά δεν είναι επιστήμη, είναι επιστημονικό εργαλείο.
Μου διέφυγε.
Η εργαλειοποίηση των μαθηματικών, εντούτοις, φαίνεται ακόμη πιο αστεία. Είναι σα να λες ότι πρόκειται για το καπέλο με το λαγό της επιστημονικής κοινότητας...
:lol:
Ανακυκλώνεται σε όρους και ορισμούς εντυελώς βλαμένα όμως τώρα. Στην τελική η επιστήμη η ίδια, δεν είναι εργαλείο;
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Χαοτικός την 11 Απρ 2019, 23:51, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Σαν σκουπίδια τυχαία χυμένα ο πιο όμορφος κόσμος.

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 23:51

parafrwn έγραψε:
11 Απρ 2019, 23:27
Μια χαρά επιστήμη είναι τα μαθηματικά. Για την ακρίβεια, η βασίλισσα των επιστημών. Έχει βαθος, δομή και συνεκτικότητα όπως κάθε άλλη επιστημη. Ως εργαλείο την χρησιμοποιούν οι μηχανικοί και οι φυσικοί. Οι μαθηματικοί όχι μόνο την χρησιμοποιούν αλλά και την μελετούν εις βάθος. Ο λόγος σε σένα hellegennes.
Φυσικά και έχει συνεκτικότητα*, γιατί έτσι κατασκευάσαμε το εργαλείο. Αλλιώς θα ήταν άχρηστο. Οι μαθηματικοί δεν μελετούν τα μαθηματικά ως αυθύπαρκτη οντότητα -αφού δεν είναι- αλλά ως κατασκευή. Γι' αυτό τα μαθηματικά βασίζονται σε φορμαλισμούς, αξιώματα και κανόνες, πράγμα που δεν ισχύει για τις επιστήμες. Αυτό δεν κάνει τα μαθηματικά κατώτερες σπουδές. Δεν ξέρω γιατί μερικοί το εκλαμβάνετε σαν είδος προσβολής. Όπως και οι τέχνες, τα μαθηματικά έχουν μια σπάνια ιδιότητα: δεν είναι νομοτελειακά εγγυημένα. Αν δεν υπήρχε ο Αϊνστάιν, ίσως να περιμέναμε μερικές δεκαετίες, αλλά θα καταλήγαμε στις ίδιες αλήθειες στο τέλος, ακριβώς γιατί είναι αυθύπαρκτες. Αλλά αν δεν υπήρχε ο Πασκάλ, αν δεν υπήρχε ο Μιχαήλ Άγγελος, είναι βέβαιο ότι δεν θα ήμασταν στην ίδια θέση σήμερα.

*ως προς κάθε πεδίο εφαρμογής, γιατί μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες και να πάψει να έχει συνολική συνεκτικότητα.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
hellegennes

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από hellegennes » 11 Απρ 2019, 23:52

Χαοτικός έγραψε:
11 Απρ 2019, 23:50
Στην τελική η επιστήμη η ίδια, δεν είναι εργαλείο;
Όχι, η επιστήμη είναι διαδικασία, μέθοδος.
Ξημέρωσε.
Α, τι ωραία που είναι!
Ήρθε η ώρα να κοιμηθώ.
Κι αν είμαι τυχερός,

Άβαταρ μέλους
Κουρκούας
Phorum.gr user: Κουρκούας

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Κουρκούας » 11 Απρ 2019, 23:53

Εικόνα

Απάντηση

Επιστροφή στο “Θετικές Επιστήμες”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών