Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις, αναδρομές
Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 20 Απρ 2019, 22:13

Καβαλάρης έγραψε:
20 Απρ 2019, 21:20
Να επισημάνουμε κάτι στο άρθρο του in.gr με το οποίο ξεκίνησε το θέμα:
Τον 13ο αιώνα ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αλβανίας ζει στις πεδιάδες και στις ακτές, μαζί με Έλληνες και Λατίνους. Όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν τις ακτές, αρκετοί απ’ αυτούς τους χωρικούς απωθήθηκαν στις ορεινές περιοχές της χώρας όπου διατηρούνταν ισχυρές παραδοσιακές κοινότητες. [...] Οι Αλβανοί φύλαρχοι ανταμείφθηκαν για τις πολεμικές τους υπηρεσίες στον βυζαντινό αυτοκράτορα με απονομή τίτλων και απόδοση εκτεταμένων περιοχών. Με αυτό τον τρόπο όμως, από παραδοσιακοί αρχηγοί φατριών μεταλλάχθηκαν σε άρχοντες οι οποίοι στις σχέσεις με τους «ανθρώπους» τους, αψηφούσαν το πατροπαράδοτο εθιμικό δίκαιο και την αρχή της ισονομίας. Προσπαθώντας να ξεφύγουν από το νέο αυτό γαιοκτητικό καθεστώς των αρχόντων και αποκτώντας σιγά-σιγά νομαδικές συνήθειες (αφού οι άρχοντες άρπαζαν τη γη τους), πολλοί Ηπειρώτες και Αλβανοί άρχισαν να μετακινούνται προς τον ελλαδικό χώρο, συντασσόμενοι γύρω από τους αρχηγούς των φατριών τους, οι οποίοι για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν τον τίτλο του άρχοντα-γαιοκτήμονα.
Νομίζω ότι αυτό πρέπει να ισχύει για τους Αρβανίτες. Δεν ανήκαν απαραιτήτως σε κάποιο συγκεκριμένο έθνος.

Άλλωστε Αρβανίτης σήμαινε και τον μισθοφόρο, το οποίο επίσης αναφέρεται στο άρθρο.
Εγώ πάλι νομίζω ότι έχουμε την σύγχυση δύο συγγενών φωνολογικά γεωγραφικών όρων και τις συνέπειες της.
Ο ένας όρος είναι "Το Άρβανον". Οι πρώτες βυζαντινές πηγές το κατατάσσουν ως ουδέτερο γένοςθέτοντας το άρθρο "το" όπως κάνανε με τα θέματα.
Π.Χ το θέμα: κυβιραιωτών, ανατολικών, αρμενιακόν κ.α. Όμως την ίδια ιστορικά περίοδο δεν συναντάμε ως γεωγραφική έννοια "το Σερβικόν", "το Βουλγαρικόν", "το γερμανικόν".
Ο άλλος όρος είναι ο όρος " Η Αλβανία". Γεωγραφικός όρος κλασσικά τιθέμενος σε γένος θηλυκό.
Είναι ένας πολύ κοινός λατινικός όρος που χρησιμοποιήθηκε κατα κόρον για να δηλώση ορεινές περιοχές και κατ'επέκτασην περιοχές ορεινές, κατοικούμενες από ντόπιους, ιθαγενείς, αβορίγινες θα λέγαμε.
Νομίζω, αλλά δεν μπορώ να αποδείξω ακόμα, ότι οι πρώτοι που χρησιμοποιήσανε τον όρο ήταν οι παράλιοι λατινόφωνοι πληθυσμοί συγκεκριμμένης Δαλματικής παράλιας περιοχής, για να ονομάσουν γενικά τους μη λατινόφωνους πληθυσμούς τμήματος των Διναρικών Οροσειρών.
Ο γεωγραφικός όρος διασώθηκε και στην σλαβική μεταφρασμένος.
Αυτά προς το παρόν. :P
grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 21 Απρ 2019, 15:28

sport billy έγραψε:
20 Απρ 2019, 14:14
...
Οι Κορυτσαίοι του 19ου αιώνα αυτοκατατάσονται στους Έλληνες. Η αυτοτοποθέτηση τους εκεί προκύπτει από το θρήσκευμα, αλλά και από την επίκληση του "Πελασγικού μύθου" κοινής καταγωγής. Αυτός ο μύθος γεννήθηκε στην Αθήνα.
...
Μία παρατήρηση: ο Πελασγικός μύθος" δεν "γεννήθηκε" στην ΑΘήνα. Η Αθήνα δεν συμμετείχε ούτε στην δημιουργία ούτε και και ανάδειξη του, αν και προσπάθησε τελικα΄να εκμεταλλευτεί κάποιες πτυχές του.

Η καταγωγή του "Πελασγικού μύθου" είναι νοτιο-Ιταλική. Προέρχεται από τους Αρμπερέσηδες που μετανάστευσαν στην νότια Ιταλία και βασίζεται στην εξίσωση "Αλβανοί=Πελασγοί=Τόσκηδες" που με την σειρά της σχετίζεται με γεγονότα που αφορούν την Αλβανία του 11ο αιώνα (που τότε φυσικά δεν λεγόταν Αλβανία).

Πολύ πριν οι Αθηναίοι πάρουν είδηση τον συγκεκεριμένο μύθο οι Αρμπερέσηδες δημοσίευαν βιβλία όπως αυτό που φαίνεται παρακάτω:

Εικόνα

Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί κανείς να διαβάσει η να "κατεβάσει" το βιβλίο από εδώ: Studii Filologici Svolti con la Lingua Pelasgo-Albanese

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, που όπως υποψιάζεται κανείς, σχετίζεται με την υποτιθέμενη καταγωγή των Αλβανών (πιο σωστά Σκυπετάρων) από τους σχεδόν μυθικούς αρχαίους Πελασγούς μπορεί κανείς να διαβάσει τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτού του μύθου μαζί με όλες τις παρ-ετυμολογήσεις που σχετίζονται με τον συγκεκεριμένο μύθο. Από το συγκεκριμένο βιβλίο προέρχεται και η παρακάτω εικόνα που αναφέρεται στην (παρ)ετυμολόγηση του ονόματος της Αφροδίτης από την Αλβανική (και υποτιθέμενη Πελασγική) γλώσσα.

Εικόνα

Εν τω μεταξύ οι Αρβανίτες της εποχής εκείνης δεν ήξεραν απολύτως τίποτε για Πελασγούς και μάλλον θα κορόιδευαν και την συγκεκριμένη ιδέα, μέχρι την στιγμή που ο Ιάκωβος Θωμόπουλος δημοσίευσε τις ίδιες πάνω-κάτω ιδέες στα Πελασγικά του (για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να "κατεβάσει" τα Πελασγικά και από την Ανέμη του Πανεπιστημίου Κρήτης).

Η συγκεκριμένη θεωρία έχει συνολικά απορριφθεί από όλους του σοβαρούς Αρβανίτες, αν και γοητεύει ορισμένους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο π.χ. ο Κ. Μπίρης δεν την αναφέρει. Τον αναφέρει όμως ο Α. Κόλλιας στα δικά του βιβλία, στην πιο επεξεργασμένη της μορφή, που προέκυψε και πάλι στην νότια Ιταλία από τον υποστηρικτη της παπά Antonio Belushi.

Και φυσικά επιβιώνει στις λαϊκές μορφές της. Μία από αυτές φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα που προέρχεται από την εφημερίδα Rrenjet (=ρίζες) που επίσης εκδίδεται στην Ιταλία.

Εικόνα

Και επίσης επιβιώνει και μέσα από βιβλία λαϊκής κατανάλωσης όπως το παρακάτω, συγγραφεάς του οποίου είναι ο ίδιος που έχει γράψει και το παραπάνω άρθρο:

Εικόνα

Σε κάθε περίπτωση όμως οι Αρβανίτες δεν ήξεραν τίοτε για τον συγκεκριμένο μύθο...

Άβαταρ μέλους
Hector Buas
Δημοσιεύσεις: 5640
Εγγραφή: 07 Απρ 2018, 00:53

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Hector Buas » 21 Απρ 2019, 15:30

sport billy έγραψε:
19 Απρ 2019, 23:58
...
Έκτορα και οι Ζενεβισαίοι υπάρχουν στο Καρλέλι.
Ξέρω εγώ έναν προσωπικά. Είναι και καταστηματάρχης.
Μόνο που το όνομα έχει "ψιλοκοπεί", αλλά κάνει μπαμ!
Γενικά έχει πολύ Αρβανιτιά η περιοχή μα κανένας δεν γνωρίζει την πραγματική καταγωγή του και νομίζουν ότι είναι βέροι αρχαίοι Αιτωλοακαρνάνες.
Γενικά συνεχίζουν όλη την Αρβανίτικη λαικοθρησκευτική παράδοση αγνοώντας την ιδιαίτερη ταυτότητα τους όπως φυσικά έχουν χάσει και την γλώσσα. Άλλωστε από τον 15ο αιώνα έχει περάσει πολύς καιρός.
Α υπάρχουν και νησιά Άρτα εκεί που είναι οι "αγελαδότοποι" :p3:
Το πρόβλημα που έχει ο φίλος μας ο grtex 7381 είναι πως δεν μπορεί να επξεργασθεί η να κατανοήσει π.χ. τα ελαφρά διαφορποιημένα στοιχεία. Έτσι καταλήγουμε να διαβάζουμε πως Τσάμηδες είναι αυτοί που μένουν στα πεύκα (ίσως και πάνω σε αυτά?) πράγμα που σημαίνει πως Τσαμουριά σημαίνει τον τόπο που έχει πολλά πεύκα.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Hector Buas την 21 Απρ 2019, 15:37, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.

Άβαταρ μέλους
Philip Mortimer
Δημοσιεύσεις: 8896
Εγγραφή: 07 Δεκ 2018, 16:22

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Philip Mortimer » 21 Απρ 2019, 15:32

Παρακολουθώ τη συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σας ευχαριστώ που μοιράζεστε τις γνώσεις σας. Έχω και εγώ κάποιες σημειώσεις σχετικές με το θέμα, ίσως κάποια στιγμή να συμμετάσχω.

Άβαταρ μέλους
Juno
Δημοσιεύσεις: 17271
Εγγραφή: 01 Απρ 2018, 01:46

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 21 Απρ 2019, 15:35

Hector Buas έγραψε:
21 Απρ 2019, 15:28
.......
Αυτό το βιβλίο δείχνει καμία αρχαία επιγραφή στα αρχαία πελασγικά ή κανά αρχαίο πελασγικό μνημείο που να συνδέει τους Πελασγούς με τους Αλβανούς και όχι με τους Έλληνες, ή απλά κάποιος έκανε τους μπάφους του και είπε να γράψει κάτι;
Επίσης η Νότια Ιταλία ήταν αρχαία Ελληνική αποικία. Πώς ξέρεις ότι αυτός ο μύθος ξεκίνησε όταν πήγαν εκεί Αλβανοί και πως δεν υπήρχε πιο πριν;

Οι ιστορικές αναφορές, λένε για Πελασγούς στην Ελλάδα (Πελοπόννησο, Στερεά, Ήπειρο, Μακεδονία, νησιά κλπ). Μέχρι και οι Ίωνες χρεώνονται Πελασγοί από τους αρχαίους.
Και εσύ φέρνεις για πηγές ένα βιβλίο που έγραψε κάποιος και κάτι που μάλλον είπαν κάποιοι Αλβανοί μετανάστες στην Νότιο Ιταλία, μία περιοχή που φωνάζει Ελλάδα; :str8jack::str8jack::str8jack:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE ... E%BF%CE%AF
Ο Όμηρος περιγράφει τον Αχιλλέα να προσεύχεται στον Δωδώνιο Δία ως τον αρχέγονο θεό των Πελασγών: «Βασιλέα Ζευ, φώναξε, Άρχοντα της Δωδώνης, θεέ των Πελασγών, που κατοικούν μακριά, που έχεις τη χειμωνιάτικη Δωδώνη κάτω από την εξουσία σου, όπου οι Ιερείς σου οι Σελλοί κατοικούν γύρω σου με τα πόδια τους άπλυτα και τα καταλύματά τους πάνω στο έδαφος[2].» Για την Ήπειρο, στην Ιλιάδα, αναφέρεται στην προσευχή του Αχιλλέα ο Ζευς, ο οποίος προσφωνείται βασιλιάς της Δωδώνης και των Πελασγών.[3] Ο Στράβων μνημονεύει τον Ησίοδο, ο οποίος είχε αποκαλέσει τη Δωδώνη ως το Πελασγών έδρανον (fr.225).

Για την Πελοπόννησο, ο Ησίοδος αναφέρει τον μύθο πως πρώτος κάτοικος της Αρκαδίας ήταν ο Πελασγός, ο δε Έφορος ότι όλοι οι Πελασγοί είναι αρκαδικής καταγωγής, σημείο που αναφέρει ο Στράβων [4]. Ο δε Παυσανίας συμπληρώνει πως την εποχή που βασίλευε ο Πελασγός, όλη η Πελοπόννησος λεγόταν Πελασγία ή Αχαϊκόν Άργος. Ο δε Διονύσιος Αλικαρνασσεύς διατρανώνει: «των Πελασγών το γένος εκ Πελοποννήσου το αρχαίον» (Ι 17). Αλλά και ο Ευριπίδης στο έργο του «Αρχέλαος» αναφέρει πως «όταν ο Δαναός ήλθε στο Άργος κι έκτισε την πόλη του Ινάχου, και ενώ οι κάτοικοι λέγονταν «Πελασγιώται» εκείνος τους όρισε με νόμο αυτοί σε όλη την αρχαία Ελλάδα να λέγονται Δαναοί». Επίσης, ο Ηρόδοτος σημειώνει πως «όσο καιρό οι Ίωνες κατοικούσαν στη Πελοπόννησο στη περιοχή της σημερινής Αχαΐας, πριν ακόμη να έλθουν ο Δαναός και ο Ξούθος ονομάζονταν Πελασγοί Αιγιαλείς και που έλαβαν τελικά το όνομα Ίωνες από τον Ίωνα του Ξούθου»[5]. Τέλος, ο Στράβων αναφέρει ότι ο Αισχύλος στις Ικέτιδες, καθώς και στις Δαναΐδες αναφέρεται στη καταγωγή των Πελασγών από το Άργος (Ε κεφ. Β).

Ο Ηρόδοτος αναφέρει την ύπαρξη πελασγικού έθνους στην Αττική[6] και συμπληρώνει πως όταν ο Κροίσος θέλησε να μάθει ποιοι Έλληνες είναι οι πιο ισχυροί, βρήκε πως πρώτοι ήταν οι Λακεδαιμόνιοι και μετά οι Αθηναίοι, οι πρώτοι από τη φυλή των Δωριέων και οι δεύτεροι από των Ιώνων. «Πράγματι αυτοί οι λαοί ήσαν οι πλέον εξέχοντες, οι δεύτεροι μεν καταγωγής πελασγικής, οι πρώτοι δε καταγωγής ελληνικής»*.

Στους Πελασγούς της Φθίας αναφέρεται ο Στράβων. Εκεί, μεταξύ άλλων περιοχών, ζούσαν Πελασγοί και κατονομάζει τη μία από τις τέσσερις πόλεις του βασιλείου των Πηλέα - Αχιλλέα, το οποίο συμπίπτει με τη σημερινή Ανατολική - Βορειανατολική Φθιώτιδα και τμήματα των σημερινών νομών Λαρίσης και Μαγνησίας[εκκρεμεί παραπομπή], το Πελασγικόν Άργος, την αποκαλούμενη αργότερα Κρεμαστή Λάρισα (κοντά στη σημερινή κωμόπολη Πελασγία) στην περιοχή που εκτείνονταν από «τη Θεσσαλία μεταξύ των εκβολών του Πηνειού και των Θερμοπυλών μέχρι της ορεινής χώρας σε όλη την έκταση της Πίνδου, αφού οι Πελασγοί ήταν κυρίαρχοι των τόπων αυτών» και ιδιαίτερα πως είχαν επεκταθεί «προπάντων μεταξύ των Αιολέων που ήταν ανά τη Φθία και τη Θεσσαλία.»[7] Αργότερα, κατά τους ιστορικούς χρόνους, το νότιο τμήμα της Θεσσαλίας μεταξύ Λάρισας και Φερών διατηρούσε το όνομα Πελασγιώτις.

Για τη Μακεδονία, χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αισχύλου στο έργο Ικέτιδες (250), όπου ο βασιλιάς Πελασγός αναφέρει: «Του γηγενούς Παλαίχθονος είμαι εγώ γιος, ο Πελασγός, που κυβερνώ τη χώρα. Και αφού είμαι ο βασιλιάς επόμενο είναι να πάρουν από μένα τ΄ όνομά τους οι Πελασγοί που κατοικούν τη χώρα. Όλη αυτή που τη διασχίζει ο αγνός Στρυμόνας στη δυτική πλευρά του. Και τη χώρα των Περραιβών ακόμη εξουσιάζω και όσα μέρη είναι πέρα από την Πίνδο και της Δωδώνης τα βουνά. Τα σύνορά μου ορίζει η θάλασσα»[8].

Κατά τον Ηρόδοτο, «τη Σαμοθράκη κατοικούσαν παλαιότερα Πελασγοί». [9]. Ο ίδιος, αναφερόμενος στον 5ο αιώνα π.Χ., σημειώνει τόσο για την Ίμβρο όσο και για τη Λήμνο, ότι την εποχή εκείνη και τα δύο αυτά νησιά τα κατοικούσαν ακόμα οι Πελασγοί[10]. Και η Λέσβος κατά τον Στράβωνα, (Ε, κεφ.Β΄), λεγόταν Πελασγία. Ο Αθηναίος Αντικλείδης, Αλεξανδρινός ιστορικός, παραδίδει κατά μαρτυρία του Στράβωνα (E κεφ.B) πως οι Πελασγοί εκείνοι που ζούσαν στη Μακεδονία και στην Αττική ήταν εκείνοι που κατοίκησαν και στα γύρω από την Ίμβρο και τη Λήμνο μέρη και πως μερικοί απ' αυτούς υπό τον Λύδο τον Τυρρηνό μετανάστευσαν στην Ιταλία, που απετέλεσαν και στη συνέχεια το έθνος των Τυρρηνών ή Ετρούσκων.

Kατά την Περσική εκστρατεία, ο Ηρόδοτος αναφέρει πως οι Κυκλάδες πρόσφεραν 17 πλοία συμπληρώνοντας ότι «και αυτοί ήταν λαός Πελασγικός που αργότερα όμως ονομάσθηκαν Ίωνες» [11].
Δηλαδή,
* πετάς έεεεεεεναν μύθο μάλλον από Αλβανούς μετανάστες σε περιοχή που φωνάζει "Ελλάδα", αγνοώντας επιδεικτικά τόσες αναφορές αρχαίων ιστορικών,
* προσπαθείς έτσι να κατοχυρώσεις τους Πελασγούς ως προγόνους των Αλβανών,
* για να πεις μετά πως δήθεν και οι Ίωνες Αλβανοί ήταν, το ίδιο και οι Πελοποννήσιοι και οι Μακεδόνες και ο Αχιλλέας και οι νησιώτες κλπ. Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι την παράνοια του θέματος.


Hector Buas έγραψε:
21 Απρ 2019, 15:28
...Και επίσης επιβιώνει και μέσα από βιβλία λαϊκής κατανάλωσης όπως το παρακάτω, συγγραφεάς του οποίου είναι ο ίδιος που έχει γράψει και το παραπάνω άρθρο:...
:p3::p3::p3::p3::p3::p3:
Αν κάνεις διπλωματική, να το βάλεις στη βιβλιογραφία σου.
How are Albanians distorting history
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Giorgos 574

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Giorgos 574 » 21 Απρ 2019, 15:51

Hector Buas έγραψε:
21 Απρ 2019, 15:30
sport billy έγραψε:
19 Απρ 2019, 23:58
...
Έκτορα και οι Ζενεβισαίοι υπάρχουν στο Καρλέλι.
Ξέρω εγώ έναν προσωπικά. Είναι και καταστηματάρχης.
Μόνο που το όνομα έχει "ψιλοκοπεί", αλλά κάνει μπαμ!
Γενικά έχει πολύ Αρβανιτιά η περιοχή μα κανένας δεν γνωρίζει την πραγματική καταγωγή του και νομίζουν ότι είναι βέροι αρχαίοι Αιτωλοακαρνάνες.
Γενικά συνεχίζουν όλη την Αρβανίτικη λαικοθρησκευτική παράδοση αγνοώντας την ιδιαίτερη ταυτότητα τους όπως φυσικά έχουν χάσει και την γλώσσα. Άλλωστε από τον 15ο αιώνα έχει περάσει πολύς καιρός.
Α υπάρχουν και νησιά Άρτα εκεί που είναι οι "αγελαδότοποι" :p3:
Το πρόβλημα που έχει ο φίλος μας ο grtex 7381 είναι πως δεν μπορεί να επξεργασθεί η να κατανοήσει π.χ. τα ελαφρά διαφορποιημένα στοιχεία. Έτσι καταλήγουμε να διαβάζουμε πως Τσάμηδες είναι αυτοί που μένουν στα πεύκα (ίσως και πάνω σε αυτά?) πράγμα που σημαίνει πως Τσαμουριά σημαίνει τον τόπο που έχει πολλά πεύκα.
Για να καταλάβω, το Καμμένος βγαίνει από το επίθετο καμένος ή το σλαβικό kamen;
Το Χέλμης από το αγγλικό helmet;
Το Γκίωνης από το αλβανικό Gjon ή το πουλί Γκιώνης;
Το Γκούρας από το αλβανικό gur ή το τουρκικό gür;
Το Πέππας από το ουγγρικό pép;
Το Σπαθάρης από το αγγλικό spath;
Το ίδιο και το Τσάμης και πολλά άλλα.


Και δε μου απαντήσατε ακόμη, όλοι ΑΥΤΟΙ είναι Αρβανίτες;;


1)https://m.facebook.com/tomislav.camic
2)https://m.facebook.com/josip.camic?__xt ... %22%3A0%7D
3)https://m.facebook.com/luka.camic?__xts ... %22%3A1%7D
4)https://m.facebook.com/public/Mehmet-Çam
5)https://www.instagram.com/mirjana.camic/
6)https://en.m.wikipedia.org/wiki/Simeon_Chamov

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 21 Απρ 2019, 21:55

Hector Buas έγραψε:
21 Απρ 2019, 15:28
sport billy έγραψε:
20 Απρ 2019, 14:14
...
Οι Κορυτσαίοι του 19ου αιώνα αυτοκατατάσονται στους Έλληνες. Η αυτοτοποθέτηση τους εκεί προκύπτει από το θρήσκευμα, αλλά και από την επίκληση του "Πελασγικού μύθου" κοινής καταγωγής. Αυτός ο μύθος γεννήθηκε στην Αθήνα.
...
Μία παρατήρηση: ο Πελασγικός μύθος" δεν "γεννήθηκε" στην ΑΘήνα. Η Αθήνα δεν συμμετείχε ούτε στην δημιουργία ούτε και και ανάδειξη του, αν και προσπάθησε τελικα΄να εκμεταλλευτεί κάποιες πτυχές του.

Η καταγωγή του "Πελασγικού μύθου" είναι νοτιο-Ιταλική. Προέρχεται από τους Αρμπερέσηδες που μετανάστευσαν στην νότια Ιταλία και βασίζεται στην εξίσωση "Αλβανοί=Πελασγοί=Τόσκηδες" που με την σειρά της σχετίζεται με γεγονότα που αφορούν την Αλβανία του 11ο αιώνα (που τότε φυσικά δεν λεγόταν Αλβανία).

Πολύ πριν οι Αθηναίοι πάρουν είδηση τον συγκεκεριμένο μύθο οι Αρμπερέσηδες δημοσίευαν βιβλία όπως αυτό που φαίνεται παρακάτω:

Εικόνα

Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί κανείς να διαβάσει η να "κατεβάσει" το βιβλίο από εδώ: Studii Filologici Svolti con la Lingua Pelasgo-Albanese

Στο συγκεκριμένο βιβλίο, που όπως υποψιάζεται κανείς, σχετίζεται με την υποτιθέμενη καταγωγή των Αλβανών (πιο σωστά Σκυπετάρων) από τους σχεδόν μυθικούς αρχαίους Πελασγούς μπορεί κανείς να διαβάσει τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτού του μύθου μαζί με όλες τις παρ-ετυμολογήσεις που σχετίζονται με τον συγκεκεριμένο μύθο.
Έκτορα το συγκεκριμένο βιβλίο για τον "Πελασγικό μύθο" είναι του 1882.
Ο συνδρομητής της "Πανδώρας" το 1859 τον επικαλείται.
Έχουμε Ιταλοαρμπερέσικη πηγή του πρώτου μισού 19ου αιώνα;
grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 22 Απρ 2019, 03:36

ΕΛΕΝΑΚΙ, 1926, ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ
Παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι.
Ηχογραφήθηκε στην Ν. Υόρκη, τον Ιούνιο του 1926. Ερμηνεύει εκπληκτικά η Μαρίκα Παπαγκίκα. Ορχήστρα με βιολί, τσέλο και τσίμπαλο. (Πηγή Παν. Κουνάδης).

grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 22 Απρ 2019, 03:39

Ελενάκι - Καρσιλαμάς Λήμνου
Γυναικείος καρσιλαμάς από την Λήμνο. Τραγουδά και παίζει λημνιώτικη λύρα ο Θανάσης Κοτσιναδέλης, θρύλος για την μουσική παράδοση της Λήμνου. "Ελενάκι, Ελενάκι, 'συ με πότισες φαρμάκι, 'σύ με πότισες και λιώνω και για 'σένα μαραζώνω. Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια, τι τα θέλεις τα στολίδια; Μαύρα μάτια με πλανούνε κι άδικα με τυρανούνε. Όλο σκέρκια και ναζάκια θα με βάλεις στα μεράκια, θα με βάλεις στα μεράκια, όλο σκέρκια και ναζάκια. Άμαν, άμαν, τι μου κάνεις πολεμάς να με τρελάνεις, πολεμάς να με τρελάνεις με τα νάζια που μου κάνεις."

grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 22 Απρ 2019, 03:42

Giorgos Tzortzis - Elenaki


Traditional song from Asia Minor.

grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 22 Απρ 2019, 03:45

Valle Came Elenaqi

Valle popullore Came performuar nga grupi i valleve ne shkollen Arberia ne Londer, me rastin e festes se fundvitit shkollor. Korrik 2015
Arberia Org

grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 22 Απρ 2019, 03:47

ΑΝΝΑ ΚΑΤΣΗ ANNA KATSI - ΕΛΕΝΑΚΙ - ΠΟΛΥΤΣΑΝΗ. ΠΩΓΩΝΙ.

ΣΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 22 Απρ 2019, 03:49

Elenaqi - Vajzat e Permetit


grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
sport billy
Δημοσιεύσεις: 262
Εγγραφή: 18 Ιαν 2019, 12:52
Phorum.gr user: sport billy
Τοποθεσία: planet Mars

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από sport billy » 22 Απρ 2019, 03:55

pashket 2014 Narte the best
by Viktwrakos Ntonis




Άρτα Αυλώνας
Το μοναδικό ελληνόφωνο χωριό στην Αδριατική με αρχέγονους γνήσιους Έλληνες.
Δεν αναγνωρίζεται ως μειονοτικό.
Οι Αρτινοί της Αυλώνας γιορτάζουν το Πάσχα και το Καρναβάλι μαζί!
Το Ελενάκι αρχίζει στο 3.25

Για την Άρτα θα τα ξαναπούμε.
ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ
grtex 7381 έγραψε:
30 Μαρ 2019, 20:41
Το Γκιωνης βγαίνει και από το πουλί Γκιώνη, ακόμα και οι Τσακωνες και οι Κρητικοί το έχουν
Θες ένα γλυφιτζούρι;

Άβαταρ μέλους
deCaritaine
Μέλη που αποχώρησαν
Δημοσιεύσεις: 1195
Εγγραφή: 04 Απρ 2018, 15:56

Re: Τελικα οι αρβανιτες ειναι Αλβανοί

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από deCaritaine » 22 Απρ 2019, 17:27

Το Likuresi - Λυκουρέζος αρβανίτικο επώνυμο είναι; Τι σημαίνει;

Απάντηση


  • Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Ιστορία”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών