Βρήκα κάτι που πιστεύω οτι θα σ' αρέσει.
Λοχαγός Πετρόπουλος από το 1994.
Βρήκα κάτι που πιστεύω οτι θα σ' αρέσει.
Μα δεν ανέφερα κάτι για ξένους δαχτύλους, αυτό είναι δική σου υπόθεση. Προσωπικώς, βρίσκω σχεδόν αστείες τις συνωμοσιολογικές δικαιολογίες για θέματα που είναι καθαρά προσωπικές επιλογές, είτε αφορά στις μεγάλες δυνάμεις είτε στον Κωστόπουλο.sharp έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 15:09Επομένως θεωρείς εθνική και άρα ελληνική την διατήρηση της αρχιτεκτονικής κάποιων οικισμών.ΓΑΛΗ έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 12:49Για να δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα, οι διάφορες περιοχές της Ελλάδας που δεν υπέστησαν τις καταστροφικές περιπτώσεις της μαζικής άναρχης δόμησης και διατήρησαν την αρχιτεκτονική τους παράδοση, πετυχαίνοντας έτσι εκτόξευση της τουριστικής τους αξίας, είναι μια μορφή εθνοκεντρισμού.
Εξ ίσου ελληνική βρίσκω και την μάζα πολυκατοικιών στις πόλεις. Η αντιπαροχή εκφράζει την νοοτροπία του νεοέλληνα, την επιθυμία του για εύκολο και γρήγορο κέρδος, την άγνοια και αδιαφορία του για οτιδήποτε δεν είναι ιδιοκτησία του και ταυτόχρονα την γενικότερη έλλειψη καλλιέργειας.
Δεν υπάρχει ξένος δάχτυλος στην άναρχη δόμηση, είναι καθαρά εθνικό προϊόν.
Από την άλλη μπορεί το παραδοσιακό χωριό να φαντάζει σήμερα όμορφο και μια όαση για όποιον ζει σε μεγαλούπολη, δεν σημαίνει όμως ότι είναι εθνικό στοιχείο.
Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω, ποια λογική επιβάλλει τέτοιου είδους συγκρίσεις. Νομίζω ότι, για κάθε υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, οι θεμελιώδεις αρχές του ελληνισμού και του διαφωτισμού ταυτίζονται, κατά Καστοριάδη τουλάχιστον, όσον αφορά στην αυτονομία και στην αυτοθέσμιση απέναντι σε μια απολυταρχική ή θρησκευτική κυριαρχία.
Μορφη ο λοχαγος.
Αυτό είναι μια σαφής θέση.
Μπολντάρισα τα βασικά σημεία για να μη χαθούμε με πλατειασμούς, είναι πολύ εύκολο σε τέτοιο θέμα γιατί θίγονται πολλά σημαντικά ζητήματα.sharp έγραψε: ↑21 Ιούλ 2019, 11:25Αυτό είναι μια σαφής θέση.
Πρώτον, σε ποιον εννοείς ότι προσέφερε περισσότερα, στους Έλληνες ή σε όλους τους λαούς;
Δεύτερον, η ιστορία γράφει το εξής: η μεσαιωνική Ευρώπη αφυπνίζεται όταν διαβάζει τρία εγχειρίδια του Αριστοτέλη που μετέφρασε στα λατινικά ο μοναχός Βοήθιος (Boethius). Η σκοταδιστική θεολογία παραμερίζεται και την θέση της παίρνει ο τεχνικός ορθολογισμός. Την περαιτέρω εξέλιξη την γνωρίζουμε, αν το δει κανείς ευθύγραμμα μπορεί να πει ότι το Ίντερνετ είναι επίτευγμα του ελληνισμού...
Με άλλα λόγια ο διαφωτισμός που είναι και αυτός ένα στάδιο του δυτικού πολιτισμού ανήκει στην ίδια εξελικτική διαδικασία και δεν βλέπω τον διαχωρισμό και την αντιπαλότητα. Όπως φαίνεται, αυτός ο πολιτισμός είναι και ο μοναδικός, καθότι όλοι σπεύδουν να τον υιοθετήσουν. Ακόμη και οι Κινέζοι του Μάο δείχνουν να τον ασπάζονται μανιωδώς.
Με αυτή την έννοια ο αρχαίος ελληνισμός προσέφερε παγκοσμίως και αυτό είναι γνωστό, αλλά η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική δεν βλέπω πώς το πετυχαίνει αυτό. Αυτός ο ελληνισμός, όπως εσύ τον εννοείς αν δεν κατάλαβα λάθος, θα έπρεπε να υπάρξει σε φιλοσοφικό επίπεδο ώστε να μπορέσει να αποτελέσει κίνημα, διαφορετικά θα παραμένει κάτι ευχάριστο και γραφικό (όμορφα σπίτια, νησάκια, καφές, τάβλι κλπ.)
Τα μπερδευεις λιγο, (παντα κατα τη γνωμη μου).ΓΑΛΗ έγραψε: ↑20 Ιούλ 2019, 12:00Oι πολίτες δεν έπαψαν να υπάρχουν, είναι το κύριο θεσμικό συστατικό της κάθε δημοκρατίας. Και σήμερα βιώνουμε μια περίοδο όπου τα δημοκρατικά κράτη είναι η συντριπτική πλειοψηφία.Πάολο έγραψε: ↑19 Ιούλ 2019, 20:49Πριν μιλησουμε για εθνος, θα πρεπει πρωτα να μιλησουμε για εθνικη συνειδηση.
Και για να μιλησουμε για εθνικη συνειδηση, θα πρεπει πρωτα να μιλησουμε για πατριδα.
Η εννοια του σημερινου εθνους, ειναι διαφορετικη απο την εννοια του εθνους στην αρχαια Ελλαδα.
Τοτε ηταν περισσοτερο φυλετικη-ταξικη.
Σημερα εχει άλλα χαρακτηριστικα.
Με την ΕΕ, περναμε σε μια τριτη κατασταση.
Αφου οι θεσμοι της ΕΕ, διαλυουν το εθνος-κρατος, (οπως το γνωριζουμε απο τη Γαλλικη επανασταση και μετα),
η εννοια εθνος παει να παρει εκ νεου ταξικες διαστασεις, με βασικη διαφορα την απουσια της εννοιας πατριδα.
Αριστερισμος, υποθετω πως εννοεις οτι ειναι, κατι σαν τη μεταλλαξη του Συριζα.
Η εννοια αριστερα, ξεπουληθηκε απο την πτωση του υπαρκτου.
Χαρακτηριστικο παραδειγμα τα κατα τοπους ΚΚ.
Ολα διαλυθηκαν, λογω ελλειψης ρουβλιων.
Αυτο ειναι μια δραματικη κατασταση, γιατι φανερωνει οτι η διακινηση της αριστερης ιδεας, (η επισημη), ειχε στενες σχεσεις με το χρημα.
Πολιτες επαψαν να υπαρχουν.
Υπαρχουν μονο καταναλωτες απο τη μια, και μελλοντες σκλαβοι απο την αλλη.
Ο πολιτης εχει χασει την κριτικη σκεψη του. Αγεται και φερεται απο τους διαφορους ταγους της εξουσιας, με ανταλλαγμα μια καλη θεση στη δουλειά και στην κοινωνια.
Ειναι σχεδον αδιαφορος στα κοινωνικα θεματα.
Η εννοια Λαος, εμπιπτει στην εννοια εθνος.
Χωρις λαό, δεν μπορει να υπαρξει εθνος. Με ορισμενες προυποθεσεις.
Πολυ χοντρα κι επιγραμματικα.
Η έννοια "λαός" χρησιμοποιείται τόσο από τους εθνικιστές όσο και από τους αντιεθνικιστές.
Και ναι, από τους εθνικιστές χρησιμοποιείται με την εθνική έννοια της διαφορετικής πολιτισμικής ταυτότητας.
Από τους αντιεθνικιστές με ποια έννοια χρησιμοποιείται;
Γιατί οι αντιεθνικιστές σήμερα χρησιμοποιούν συχνότερα τη λέξη "λαός" από τη λέξη "πολίτες";
Μήπως το κάνουν για να διατηρήσουν την αίσθηση ότι ο λαός χρειάζεται πάντα κάποιον πεφωτισμένο ηγέτη κι ένα επίσης πεφωτισμένο επιτελείο, που θα του διδάξουν τη σωστή οδό του σκέπτεσθαι και πράττειν;
Αν ναι, αυτό σημαίνει ότι με το πρόσχημα της ισότητας καλλιεργείται η αποδοχή της ανισότητας.
Yπάρχουν πολλές χώρες που δημιουργήθηκαν χωρίς πολέμους.Δεν μπορείς να πεις ότι δεν έχουν λαό.π.χ. η Αυστραλία ξεκίνησε ως τόπος αποστολής καταδίκων από τις αγγλικές φυλακές.Είναι σήμερα μια ευημερούσα χώρα που φυσικά έχει λαό.Η Ελβετία δεν πολέμησε προ αιώνων αλλά λαό έχει.
Σαφώς είναι τεράστια η διαφορά για έναν πολύ απλό λόγο.
Μπορείς να αναφέρεις κάποια παραδείγματα αγώνων του Λαού που δικαιώθηκαν τα τελευταία χρόνια;
Κι ομως ειναι.
Ο αγωνας των Κυπριων στο σχεδιο Αναν, μετα τον καταπληκτικο λογο του Τασου Παπαδοπουλου,
Το βλέπεις πολύ στενά. Ο κοσμοπολίτης έχει απλώς γνώση του τι συμβαίνει και εκτός των συνόρων του. Δηλαδή τη δυνατότητα σύγκρισης, χωρίς αυτό να σημαίνει τυφλή αποδοχή της οποιασδήποτε νοοτροπίας ή πρακτικής.Πάολο έγραψε: ↑22 Ιούλ 2019, 11:38Κι ομως ειναι.
Ο κοσμοπολιτης εχει πεδιο δρασης, τ΄ανοιχτα συνορα. Οπως αυτοκρατοριες, Ενωσεις (ΕΕ).
Στις αυτοκρατοριες ομως, οπως και στην ΕΕ, τα εθνη ομογεννοποιουνται και χανουν τα χαρακτηριστικα τους.
Κι αυτο ερχεται μετα την οικονομικη κυριαρχια, του δυνατου κρατους, που υποδουλωνει τα υπολοιπα.
Συγχρονο παραδειγμα η Γερμανια με τα Λιντλ.
Ή το φρεσκο γαλα. Που απο φρεσκο γαλα ημερας, εγινε σκονη γαλακτος, διαρκειας εβδομαδων.
Σε λιγο θα γινει μοδα και το πεδιλο-καλτσα.