αιτίαι ομοφυλοφιλίας κατα γέροντα Πορφύριον

Εδώ συζητάμε οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.
Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Re: αιτίαι ομοφυλοφιλίας κατα γέροντα Πορφύριον

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 28 Ιούλ 2019, 23:04

.

.

Τώρα πού χρειαζόμαστε τήν Τύπιτι Κλόπ λείπει..... :fp:

Πατερική Σουφρολογία υπάρχει παιδιά ;;;

Κώλος τά κάναμε πάλι.....

Ένδον σκάπτε.....

3edc10ed-cd03-4d64-a60e-3e1a6385e859_2.jpg

.

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Άβαταρ μέλους
ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ
Phorum.gr user: ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από ΣΚΕΠΤΙΚΟΣ » 28 Ιούλ 2019, 23:10

.
Τί νά πονέσει ρέ Σουβλάκι ;;;

Στό κώλο μας τό βάζουν ;;;

Τή Λογική μας πονάει.....

.
20170202_195621-1-1.jpg

.
Ταφόπλακα τού Μέλλοντος τών Παιδιών μας η Γραφειοκρατεία καί οί Συντάξεις άνω τών 400 € ....

Δουλειά δέν έχει ό Διάολος γαμάει τά Παιδιά του .... Έλληνική Λαική Σοφία

Δέν ξέρεις κάν τό Λόγο ..........γιά νά μάς Ύποτάξης .........Σαδιστάκο ...

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 28 Ιούλ 2019, 23:19

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, πριν κάποιες ημέρες γιόρταζε και έτυχε να διαβάσω κάτι από εκείνον που πραγματικά με καθήλωσε καθώς χρόνια τώρα το διαπραγματεύομαι ελλειπώς μέσα μου και που αν θυμάμαι είχε να κάνει και με θέμα που συζητούσαμε πρόσφατα στην Φιλοσοφία περι ηθικής και Θεού.
Αν βρω χρόνο και όρεξη καμια μέρα θα το ποστάρω.
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Άβαταρ μέλους
O I
Phorum.gr user: Ο.Ι.

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από O I » 29 Ιούλ 2019, 08:08

Nandros έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 22:23
O I έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 22:02
Nandros έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 19:57
Τόλμησε αυτός να τα πει προς τα έξω και ξεφτίλισε διεθνώς εαυτόν, την εκκλησία σας και σας, που τον υποστηρίζετε.

Σας προτείνω, όταν αρρωστήσετε εσείς ή τα παιδιά σας, να πάτε στον πνευματικό να σας κάνει καλά και όχι στον γιατρό.
Ο Μόρφου απέδειξε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν όσα γνωρίζουν οι "άγιοι" σας.
.
Το ποιους ξεφτιλίζει είναι προφανές.
Αυτούς που τολμούν να αισχροπραγούν στη λεχώνα μάνα του παιδιού τους, παρουσία μάλιστα του μέλλοντος παιδιού τους Νανδρε, και όσοι αντιδράτε, δηλώνεται ότι το κάνατε κατα κόρον κατά την κυοφορία των τέκνων σας και γι αυτό αντιδράτε.
Σας ενοχλεί μια τέτοια επιβεβαίωση και θέλετε να το κάνετε, επειδή μας παρακολουθούν και παιδιά, σα την αλεπού με την κομμένη ουρά.

Καλά σού λένε
Χαλάρωσε γιατί εκτίθεσαι μπάρμπα

:wave:

Ο.Ι.
Την σαπίλα, ψευτιά και συκοφαντίες σου τις διαβάσαμε ταλιμπάνε.

Το τί κάνουμε ή δεν κάνουμε στο κρεβάτι μας ταλιμπάνε, δεν σε αφορά. Σε έχουμε γράψει στα @@ μας

Ασχολήσου με τους πούστηδες τους τράγους σας, που σας ξεφτιλίζουν.

.
Εσύ τώρα ηγείσαι της ομάδας των άθεων και δε σε κυνήγησαν ακόμα
Παράξενο μ' αυτά που λες :xena:

Τι μου φέρνεις άσχετα βίντεο με το θέμα ρε μπάρμπα Νάνδρο;
Σου είπα ποτέ ότι δεν γνωρίζω πως υπάρχουν π@@στηδες παπάδες :smt017

Μείνε για μια φορά στο θέμα μας :lol: :
O I έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 21:09
Nandros έγραψε:
Σουβλίτσα έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 19:21
Λεχθέντα του Μητροπολίτη Μόρφου
....
Δηλαδή ἐάν γίνεται ὁποιαδήποτε παρά φύσιν σχέση,ἔλεγαν, μεταξύ τῶν γονέων, κατά τήν διάρκειαν τῆς κυοφορίας, τότε αὐτό τό παράφύσιν, ἐπειδή εἶναι ἐπιθυμία δυνατή καί μεταδίδεται εἰς τό παιδί, αὐτό καθορίζει τήνσεξουαλική συμπεριφορά τοῦ παιδιοῦ καί αὐτό θά ξεδιπλώσει στά χρόνια τῆςἐφηβείας. Αὐτό εἶναι μία πολύ δυνατή ἑρμηνεία, τήν ὁποίαν δέν ἔχουμε ἀκόματολμήσει οὔτε κἄν νά τήν ποῦμε πρός τά ἔξω ἐμεῖς πού γνωρίσαμεν τόν ἍγιονΠορφύριον» "
Τόλμησε αυτός να τα πει προς τα έξω και ξεφτίλισε διεθνώς εαυτόν, την εκκλησία σας και σας, που τον υποστηρίζετε.

Σας προτείνω, όταν αρρωστήσετε εσείς ή τα παιδιά σας, να πάτε στον πνευματικό να σας κάνει καλά και όχι στον γιατρό.
Ο Μόρφου απέδειξε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν όσα γνωρίζουν οι "άγιοι" σας.
.
Αυτούς που τολμούν να αισχροπραγούν στη λεχώνα μάνα του παιδιού τους, παρουσία μάλιστα του μέλλοντος παιδιού τους Νανδρε, και όσοι αντιδράτε, δηλώνεται ότι το κάνατε κατα κόρον κατά την κυοφορία των τέκνων σας και γι αυτό αντιδράτε.
Σας ενοχλεί μια τέτοια επιβεβαίωση και θέλετε να το κάνετε, επειδή μας παρακολουθούν και παιδιά, σα την αλεπού με την κομμένη ουρά.

Καλά σού λένε

Ο.Ι.
Nandros έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 22:44
O I έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 22:36
Εσύ τώρα ηγείσαι της ομάδας των άθεων και δε σε κυνήγησαν ακόμα
Παράξενο μ' αυτά που λες :xena:
Δεν ηγούμαι ομάδας Ορθόδοξε Ιουδαίε (με την άδεια σου Ρέμπελ).

Ασχολήσου με τους πούστηδες τους τράγους σας, που σας ξεφτιλίζουν και παράτα τις εγκύους.

.
Εγώ είμαι Ελληνορθόδοξος Χριστιανός και το νήμα δεν ασχολείται με το τι θέλει να κάνει η έγκυος με το κολπουδάκι της ή το προκτουδάκι της και συ με το τσουτσουνάκι σου αλλά η επίπτωση που ίσως έχει στο αγέννητο βρέφος για την ζωή του κατά την ενηλικίωσή του.
Αυτό είναι το ζητούμενο.
Εσύ όμως ξεφτιλίζεις όσους αντιδρούν άλογα και χωρίς σοβαρό αντίλογο σα του λόγου σου
Συνέχισέ το αυτό που είπες αν θες να αναιρέσεις το συμπέρασμα που βγαίνει από την άποψη των ιατρών και μη π@στάρεις άσχετα με το θέμα του νήματος νομίζοντας ότι έτσι λανθάνεις όσους παρακολουθούν με σοβαρότητα μπάρμπα Νάνδρε. Δεν υπάρχει λόγος να γεμίσουμε τη σελίδα με άσχετες γνωστές παρεκκλίσεις παπάδων. προφανώς όμως υπάρχει λόγος να διαψεύσεις το συμπέρασμα που βγαίνει από τη διαπίστωση από τις παραπομπές όπως το θέτω και σ' ευχαριστώ που με επιβεβαίωσες:
O I έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 21:09
Nandros έγραψε:
Σουβλίτσα έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 19:21
Λεχθέντα του Μητροπολίτη Μόρφου
....
Δηλαδή ἐάν γίνεται ὁποιαδήποτε παρά φύσιν σχέση,ἔλεγαν, μεταξύ τῶν γονέων, κατά τήν διάρκειαν τῆς κυοφορίας, τότε αὐτό τό παράφύσιν, ἐπειδή εἶναι ἐπιθυμία δυνατή καί μεταδίδεται εἰς τό παιδί, αὐτό καθορίζει τήνσεξουαλική συμπεριφορά τοῦ παιδιοῦ καί αὐτό θά ξεδιπλώσει στά χρόνια τῆςἐφηβείας. Αὐτό εἶναι μία πολύ δυνατή ἑρμηνεία, τήν ὁποίαν δέν ἔχουμε ἀκόματολμήσει οὔτε κἄν νά τήν ποῦμε πρός τά ἔξω ἐμεῖς πού γνωρίσαμεν τόν ἍγιονΠορφύριον» "

.

Καλά σού λένε

Ο.Ι.
Το ωραίο είναι ότι το νήμα το άνοιξε ένα 24χρονο για να γελάσει και έσπευσες εσύ ο παντρεμένος με παιδιά(;) και άλλοι να περιγελάσετε χωρίς κάποιο σοβαρό αντίλογο αλλά τελικά αυτό που αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά είναι το προφανές :lol:
Φώναξε τώρα καμιά δεκαριά μέλη να συνεχίσουν το τρολάρισμα μπας και πάει κι αυτό καμιά δεκαριά σελίδες πίσω να μη φαίνεται :8)

Ηρέμησε, σκέψου και ίσως τα ξαναπούμε

:smt039

Ο.Ι.
Η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, είναι το μεγάλο κενό που θα πέσουμε μέσα.

Άβαταρ μέλους
Nandros
Phorum.gr user: Nandros
Τοποθεσία: Όπου συχνάζουν ναυτικοί και λοιπά κακοποιά στοιχεία

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Nandros » 29 Ιούλ 2019, 14:35

'
sofiatz
‏ @sofiatz11
26 Ιουλ
#αν_μια_εγκυος γεννήσει αγαπάει το παιδί της όπως είναι! Κάτι που θα έπρεπε να κάνει και η εκκλησία για τα τέκνα της, αλλά μάλλον έχει μείνει στο μεσαίωνα...

Lemmy
‏ @I_Aint_Easy
25 Ιουλ
#Αν_μια_εγκυος πινει μπαφους κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης, το παιδι θα βγει ετσι:
Εικόνα

jpoullos
‏ @iodan73
26 Ιουλ
Αλλαξοκωλιάζονται όλη μέρα και μας κάνουν κήρυγμα για τις... συνέπειες του πρωκτικού σεξ. #Αν_μια_εγκυος

Vasilopitta ✖️❌✖️❌✖️
‏ @vasilopitta
26 Ιουλ
Η ξεφτίλα μας και στο εξωτερικό #εκκλησια #εγκυος ντροπή σίχαματα παπάδες
Εικόνα

.
ΚΚΕ 6η Ολομέλεια: Κάναμε το διεθνιστικό μας καθήκον (εννοεί τον Συμμοριτοπόλεμο)
ΧΑ: Είμαστε η σπορά των ηττημένων του '45. Οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες!

Άβαταρ μέλους
Μπίστης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Μπίστης » 29 Ιούλ 2019, 14:51

Highlander έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 20:38
Gherschaagk προτείνω μεταφορά σε θρησκειολογία. :003:
:bravo: Συγχαρητήρια γιά το 1ο σοβαρό πόστ σου
"I beseech you, in the bowels of Christ, think it possible you may be mistaken".

Άβαταρ μέλους
BILLO

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από BILLO » 29 Ιούλ 2019, 18:39

Σουβλίτσα έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 19:06
@ BILLO

Πέραν του γενικού κανόνα οτι ούτε οι Άγιοι δεν είναι αλάθητοι- το οποίο σηκώνει μεγάλη κουβέντα σε τί και ποιά θέματα δεν είναι αλάθητοι, τέσπα-θα σταθώ σε κάποια σημεία του ποστ σου. Λες λοιπόν:
Για εμενα ο πατερ Πορφυριος ειναι ενας αγιος. Οποτε και βρισκομαι ειλικρινα σε δυσκολη θεση οταν τα λεγομενα καποιου Θεοφορου πατερα δεν ταιριαζουν με την αποψη που εχω εγω σχηματισει απο αυτα που εχω πληροφορηθει απο τους επιστημονες.
Μπλέκεις τα επιστημονικά δεδομένα-τα οποία όπως και ο ίδιος επισημαίνεις παρακάτω και γνωρίζεις ο Άγιος τα εξέταζε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον-με τα πνευματικά. Δεν σημαίνει οτι αυτά που έβλεπε ο Άγιος επειδή δεν τα βλέπει η επιστήμη δεν υπάρχουν, ούτε καταργούν την επιστήμη αυτή καθεαυτή (μπορεί βέβαια η Χάρη του Θεού να καταργήσει οποιαδήποτε στιγμή το οποιοδήποτε επιστημονικό εύρυμα ή δεδομένο). Υπήρξαν φορές που ο Άγιος Πορφύριος πήγε παραπάνω από την επιστήμη και είμαι σίγουρη οτι γνωρίζεις περιπτώσεις.

Και παρακάτω:
Ο Γεροντας Πορφυριος ηταν ενας ανθρωπος πολυ φιλος της επιστημης και πολυ καλος φιλος της ιατρικης. Αυτο γι αυτους που γνωριζουμε το ιστορικο του ειναι γνωστο. Παρ ολα αυτα δεν υπαρχουν οι παραμικρες ενδειξεις απ οσο ξερουμε οτι μια σεξουαλικη συμπεριφορα της μητερας περναει κατα καποιο τροπο στο παιδι σε βαθμο τετοιο που να του αλλαξει τον του σεξουαλικο προσανατολισμο
Με όσα είπαμε παραπάνω, με αυτήν την λογική, γιατί πρέπει αναγκαστικά η επιστήμη να είναι σε θέση να διακρίνει την ψυχοπνευματική κατάσταση του εμβρύου και πώς αυτή αναπτύσσεται και επηρεάζεται όταν η επιστήμη δεν έχει σε τίποτα να κάνει με πνευματικές καταστάσεις?
Μήπως η επιστήμη έχει τίποτα ενδείξεις για αναστημένα σώματα ωστε να αμφισβητήσει κάποιος πιστός την Ανάσταση επειδή για την επιστήμη απλώς δεν τίθεται θέμα?
Ή έχει η επιστήμη ενδείξεις για θέματα πχ δαιμονισμού όπου ένας επιστήμονας, που δεν αποδέχεται τον πνευματικό κόσμο, θα μιλήσει οπωσδήποτε για σχιζοφρένεια, ψύχωση και δεν θα είναι ίσως σε θέση καν να διακρίνει με επιστημονικά δεδομένα την μία κατάσταση από την άλλη?
Ο Άγιος Πορφύριος είχε πει οτι ο άνθρωπος "κουβαλά αιώνες μέσα του", και δεν το είχε πει σαν μια ρομαντική τοποθέτηση, νομίζω καταλαβαίνεις.
Όπως υπάρχουν κληρονομικές ασθένειες ή ταλέντα, ενδεχομένως υπάρχουν αντίστοιχα πνευματικές ασθένειες και χαρίσματα.
Το πώς γίνεται αυτό ή σε ποιές περιπτώσεις και πώς και σε τί βαθμό, εμείς δεν είμαστε ικανοί και άξιοι να διακρίνουμε, ένας Άγιος όπως ο Άγιος Πορφύριος εγώ λέω πως είναι.
Ούτε για το συγκεκριμένο θέμα, εμείς και η επιστήμη έχουμε αντιληφθεί όσα "διαδραματίζονται" κατα την σεξουαλική επαφή, ενέργειες που ανταλάσσονται (για να χρησιμοποιήσω όρους τους σειρμού αν και δεν είναι μάλλον το πλέον ωφέλιμο) και λοιπά.

Εφόσον είσαι πιστός Χριστιανός, θα σου επισημάνω και κάτι άλλο: Η Παναγία, όπως λένε οι Πατέρες, είναι το καθαρότερο πλάσμα που υπήρξε ποτέ σε αυτόν τον κόσμο και ο κόσμος όπως περιγράφουν και εκκλησιαστικοί ποιητές, εργαζόταν ουτως ώστε να έλθει η Παναγία για να σαρκωθεί ο Λόγος. Εαν σκεφθείς αυτό και το γενεαλογικό δένδρο που η ίδια η Καινή Διαθήκη δίνει για την Παναγία, μπορεί να πάει κάπου το μυαλό σου.
Όλοι οι "μεγάλοι" άνδρες στην Π.Διαθήκη σημειώνεται οτι προήλθαν από γονείς ιδιαιτέρως ευλαβείς και καθαρούς στο πνεύμα και το σώμα (βλέπε πχ πρόδρομο Ιωάννη)

'Αλλωστε, ο ψαλμός λέει ήδη εδώ και αιώνες κάτι συγκλονιστικό:
"εν αμαρτίαις συνελήφθην και εν ανομίαις εκύσησέ με η μήτηρ μου"

Με όλα τα παραπάνω, θέλω να πω οτι δεν υπάρχει επιχειρηματολογία για το συγκεκριμένο θέμα που να μπορεί κάποιος-πιστός όχι άθεος-να απορρίψει το τί είδε και τί δεν είδε ο Άγιος. Διαφωνία με έναν Άγιο γνώμη μου είναι οτι εσύ κι εγώ δεν μπορούμε να έχουμε. Να δηλώνουμε την έκπληξή μας επειδή δεν κατανοούμε ή μπερδευόμαστε, ναι.

Εαν πάλι θεωρείς οτι ο Μητροπολίτης Νεόφυτος δεν μετέφερε ακριβώς αυτά που του είπαν οι Άγιοι, αυτό είναι άλλο θέμα. Εαν έχει υποπέσει σε σφάλμα δεν γνωρίζω. Προσωπικά πιστεύω οτι μάλλον δεν είπε κάτι δικό του αλλά μετέφερε σωστά στο συγκεκριμένο. Και ο ίδιος σε ομιλία του που έχω ακούσει έχει επισημάνει οτι οι άγιοι γέροντες που γνώρισε του έλεγαν οτι θα λες ό,τι ακούς και δεν θα λες τα δικά σου.

Πρέπει να ομολογήσω επιπλέον, οτι οι ομιλίες του πατρός Νεόφυτου και για τους αγίους που γνώρισε και για πνευματικά θέματα είναι πολύ δυνατές και ωφέλιμες (έχει και χιούμορ ο πατέρας και βοηθά γιατί μιλάει για βαρειά πράγματα) . Και δική μου- και άλλων από ό,τι καταλαβαίνω- γνώμη είναι οτι ο λόγος του στηρίζει. Και ίσως, επειδή στηρίζει ΠΟΛΥ, σε κάποιον (καταλαβαίνεις) να μην αρέσει καθόλου.

Επίσης να επισημάνω οτι έχει πει για αυτά συγκεκριμένα τα θέματα τα σεξουαλικά οτι έχει δωθεί προτροπή άνωθεν (εκ Θεού) οι ιερείς ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ. Και χαριτολόγησε λέγοντας "κι εγώ, από συμφέρον μου μιλώ". Προσωπικά πιστεύω πως ό,τι είπε το είπε με απόλυτη συνείδηση και κατα συνείδηση όταν στις ημέρες μας ολόκληρη η κοινωνία τραβά έναν δρόμο τελείως άγνωστο μέχρι τα όσα είχαμε ζήσει, οι δικές μας γεννιές τουλάχιστον, μέχρι τώρα.

Και τέλος, για να μην φανεί οτι ο-οποιοσδήποτε-μητροπολίτης είναι ο ταλιμπάν και ο κολλλημένος, κανείς από τους Αγίους δεν αμνήστευσε το θέμα της ομοφυλοφιλίας και τα λοιπά σεξουαλικά. Ιδιαιτέρως τόνιζαν δε την ανάγκη για αγιασμένους γονείς στην οικογένεια.

Βρήκε ο "κόσμος" όμως τώρα να πετροβολήσει και να κάνει βάιραλ τους ιερείς και την θρησκεία μέσα απο το πρόσωπο του Μητροπολίτη, λες και η Εκκλησία δεν έχει αιώνες τώρα θέσεις συγκεκριμένες επι αυτών των θεμάτων. Λες και οι Πατέρες δεν έχουν επισημάνει τους πνευματικούς κινδύνους που προκύπτουν μέσα από τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων, μας πείραξε γιατί ο π.Νεόφυτος βγήκε και τα είπε πιο χύμα. Όχι απλά δηλαδή τα είπε χύμα, έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά για να πληροφορήσει τον σύγχρονο άνθρωπο μέσα από τους λόγους και τις αποκαλύψεις συγχρόνων αγίων για θέματα που η Εκκλησία μιλά από αρχής.-

Έχει πολύ σθένος ο πατέρας Νεόφυτος που βγαίνει και μιλά με τον τρόπο που μιλά ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΑΣ και ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ όσα έζησε και άκουσε από ΑΓΙΟΥΣ. Ας μην το ξεχνάμε αυτό και θυμόμαστε τί καλός και πράος που ήταν ο Άγιος Πορφύριος όταν πέρνουμε ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ αποσπάσματα απο τους λόγους του που μας αναπαύουν.

Για το άλλο γελοίο του θέματος στο οποίο έγινε παρανόηση είναι οτι ο πατέρας Νεόφυτος δεν υποστήριξε οτι το συγκεκριμένο γεγονός είναι η απόλυτη αιτία που κάποιος θα έχει ομοφυλόφιλες τάσεις, είπε οτι υπάρχει επηρεασμός χωρίς οπωσδήποτε να εξαιρεί και άλλα αίτια και παράγοντες που οδηγούν στο ομοφυλόφυλο σεξ.

Τί να κάνουμε, δεν είναι απαραίτητο σε ό,τι λέει η Ψυχολογία να συμφωνεί απαραιτήτως και η Εκκλησία με τους Αγίους BILLO μου.
Σουβλιτσα εγω ξερω πως ο Πατερας Νεοφυτος ειναι ενας ανθρωπος της αγαπης και της λογικης. Εβγαλα αυτο το συμπερασμα απο πολλα βιντεο στα οποια τον ειδα. Δεν εχω αυτη την αποψη γιατι ειναι παπας και του τη χαριζω κατα καποιο τροπο, αλλα γιατι ειναι πραγματι ενας αξιολογος ανθρωπος. Δε θα ηθελες ας πουμε να με ρωτησεις τι αποψη εχω για τον Αμβροσιο Καλαβρυτων και εγω αντιστοιχα δε θα ηθελα να απαντησω.
Η μαλλον θα πω κατι, εαν επρεπε να υπολογιζω τα λογια του Αμβροσιου συμφωνα με τον ιερατικο βαθμο που κατεχει, θα ημουν για κλαματα οπως ειναι και ο ιδιος σαν ανθρωπος. Το μονο που του αναγνωριζω ειναι οτι ειναι ιερεας οποτε μπορει αξιως και ιερουργει, τιποτα αλλο.
Το θεμα των αγιων ομως ειναι οπωσδηποτε αλλη περιπτωση, δεν ειναι απλα καλοι και αξιολογοι ανθρωποι αλλα σκληροι ασκητες που εφτασαν σε αλλες γνωσεις και αλλες δυνατοτητες απο εμας.
Υπηρξα για αρκετα χρονια αγνωστικιστης και πολεμιος της εκκλησιας του Χριστου. Οταν πρωτοαρχισα να γραφω στα φορουμ, εγραφα επιθετικα απεναντι στους πιστους και την εκκλησια τους. Εφυγα απο την πιστη γιατι δεν μπορουσε να χωρεσει το μυαλο μου ενα πραγμα, πως ειναι δυνατον να υπαρχει η κολαση για την οποια μιλαει η εκκλησια ενω το συμπαν ειναι κατασκευασμενο απο εναν Θεο της τελειοτητας και της αγαπης. Γι εμενα αυτος ο Θεος ηταν ενας παρανοικος μισανθρωπος, πραγμα που σημαινει οτι ηταν ενα ψεμα. Κατι που δεν μπορουσε να δεχτει το μυαλο μου σαν λογικο μου ηταν αδυνατο να το αγνοησω. Οταν υποτασσεσαι αυτοβουλως σε κατι που θεωρεις αναμφιβολα παραλογο εχεις κανει ενα μεγαλο και θεαματικο πρωτο βημα προς την απολυτη καταστροφη της προσωπικοτητας σου. Ειναι τοσο σοβαρο! Αυτο δε σημαινει οτι ειχα δικιο, αυτο σημαινει οτι καλο ειναι να σεβεται ο ανθρωπος το μυαλο του γιατι εαν δεν το σεβεται θα τον αφησει εντελως και θα γινει αφρονας και αυτο δεν εχει να κανει με την ταπεινωση, εχει να κανει με την ειλικρινεια ως προς τον εαυτο μας. Ειναι μεγαλο θεμα αλλα με μια κουβεντα συμβαινει το εξης, δεν μπορεις να αποφασισεις να συμφωνεις με κατι στο οποιο διαφωνεις. Δεν ειναι στο χερι σου. Το μονο που ειναι στο χερι ειναι να αρχισεις να λες ψεματα στον εαυτο σου οτι δηθεν συμφωνεις και αυτο μονο κακο μπορει να σου κανει.

Λενε καποιοι Αγιοι Πατερες. Ο Αγιος Ιωαννης βαπτιστης θα παρει τη θεση του Εωσφορου σαν αρχηγος των αγγελικων ταγματων. Ο Εωσφορος θεωρειται οτι ηταν ο αρχηγος ενος ταγματος που αφορουσε ολη την δημιουργια, δηλαδη ολο το Συμπαν.
Λεει το μυαλο μου. Ο οντως Αγιος Ιωαννης ο Προδρομος, καλειται να παρει τη θεση μιας οντοτητας που ειχε εξουσια και επιρροη σε ολοκληρο το συμπαν.
Στο συμπαν....
Με τα 100 δισεκατομμυρια Γαλαξιες....
Με τα δισεκατομυρια αστρα ο καθενας....
Με τους πανω κατω δεκα πλανητες το καθε αστρο....
ο Αγιος Ιωαννης....
απο τον ασημαντο πλανητη Γη...
Δεν το δεχομαι.
Μα θα μου πει καποιος δεν υπαρχει πουθενα αλλου ζωη στο συμπαν.
Στο συμπαν....
Με τα 100 και πλεον δισεκατομμυρια Γαλαξιες....
Με τα δισεκατομυρια αστρα ο καθενας....
Με τους πανω κατω δεκα πλανητες το καθε αστρο....
Ειναι μονο η Γη ο ενας πλανητης που φιλοξενει ζωη, στους 1,000,000,000,000,000,000,000,000 πλανητες του γνωστου συμπαντος.
Οχι. Δεν το δεχομαι.
Αυτο λεει το μυαλο μου. Μπορει τωρα οι πατερες που οντως ηταν και αυτοι Αγιοι να μιλανε κατ οικονομια, μπορει να λεν αυτα που χρειαζεται να ακουσει ο ανθρωπος, μπορει ο Εωσφορος να ειναι μια οντοτητα που αφορα το δικο μας ηλιακο συστημα και να αναφεροντε ετσι γιατι σαν ανθρωποτητα τοτε δεν μας αφορουσε τι γινεται παρακατω. Μπορει, μπορει, μπορει. Να ισχυει ομως αυτο καθ αυτο οπως το διαβασα, δεν το δεχομαι που το κεφαλι μου να βαραω στον τοιχο. Δεν γινεται. Δεν μπορω.
Μπορω να πω ψεματα στον εαυτο μου ομως οτι το δεχομαι. Αυτο ομως δε θα το κανω.
Υπαρχουν δηλαδη πραγματα που η επιστημη δεν εχει λογο, οπως ο Εωσφορος και το αν υπαρχει, υπαρχουν και πραγματα που η επιστημη εχει λογο οπως το πληθος των πλανητων, εκει υπαρχει για εμενα απαγορευτικο στο να δεχτω κατι οπως το παραπανω.
Εγω ξαναβρηκα το Θεο οταν ο Θεος μου εδειξε με τον δικο Του τροπο, οτι υπαρχει και οτι αγαπαει απεριοριστα ολα τα πλασματα Του.
Εκει μου λυθηκε και η απορια περι κολασης. Οτι και να ειναι μετα απο αυτη τη ζωη, μας αγαπαει τοσο πολυ ο Θεος που δεν υπαρχει περιπτωση να εχει αυτος λαθος, εχουμε σιγουρα εμεις λαθος. Εδω συμφωνησε προθυμα και το μυαλο μου. Αυτη ειναι και η αφετηρια για την αναγεννημενη πιστη μου. Η αγαπη του Θεου ειναι τοσο μεγαλη σε σχεση με τη δικη μας μικροτητα που δεν εχω κανενα προβλημα να παω στον πνευματικο και να πω εγω πατερ μου ειμαι ενας αμαρτωλος, ειμαι ενα καθικι. Σε διαφορετικη περιπτωση θα ελεγα γιατι να παω σε αυτον τον τυχαρπαστο και στον Θεο του, να ριξω τα μουτρα μου, εγω εχω αξια, την προσωπικη αξια που θα καταλαβαινα, αυτη που εν πασει περιπτωση θα μου αναγνωριζα. Να την αποποιηθω μπροστα σε εναν παπα και ενα Θεο που το μονο που κανει ειναι να με κρινει; Οχι, ποτε. Ακουω καμια φορα στην εκκλησια που λενε προς τον Θεο βοηθα μας τους αθλιους, βοηθα μας τους αμαρτωλους, βοηθα μας τους δουλους και το φχαριστιεμαι. Οχι το αποδεχομαι απλα αλλα το ευχαριστιεμαι. Ξερεις γιατι; Γιατι ειναι η πεντακαθαρη αληθεια, ο Θεος ειναι το φως και εμεις απολυτα ετεροφωτες υπαρξεις. Γι αυτο το λογο κανω πως δεν βλεπω και τα κακως κειμενα των ιερομενων καμια φορα. Και τι εγινε; Οι ιερωμενοι η εγω, ολοι μας μαζι σε μια μεγαλη τσουβαλα, εχουμε καμια σχεση με την αγαπη του Θεου; Το παραπανω δεν το λεω εν ειδει μελοδραματος ειναι ενα γεγονος.
Η αγαπη του Θεου ειναι η αρχη ολων και ο απολυτος μπουσουλας, ολα ειναι ασημαντα και μικρα μπροστα της. Για την αγαπη του Θεου θα σεβαστω καθε κουβεντα καποιου μεγαλου ασκητη που αγιασε και απεκτησε χαρισματα. Μπορει ομως και να διαφωνησω, ακομα διαφωνω, αλλα δεν χανω τον σεβασμο μου προς το προσωπο του. Αυτο που ο ιδιος καταφερνει εγω δεν μπορω να κανω ουτε το ενα τις εκατο. Ειδικα ομως οταν τα θεματα πανε προς την σχολαστικη-λογοκρατικη θεολογια που προσπαθει να ταυτιστει με επιστημονικες τασεις εκει προκυπτουν πολλα προβληματα. Εγω προτιμω να λεω δεν ξερω.
Στα σεξουαλικα για παραδειγμα. Μεχρι ενα βαθμο ξερω. Μεχρι το βαθμο που μια επιπολαιη σεξουαλικη συμπεριφορα μπορει να φερει σωματικα προβληματα (ασθενειες), το καταλαβαινω. Μεχρι το να φερει διαπροσωπικα προβληματα (απιστιες, χωρισμους κτλ), το καταλαβαινω. Να φερει προβληματα κοινωνικα (εκτρωσεις, υπογεννητικοτητα κτλ) μια γενικευμενη επιπολαιη συμπεριφορα των ανθρωπων και αυτο το καταλαβαινω. Να φερει προβληματα ψυχολογικα (εθισμος, διαστροφες, αλλοτριωση της προσωπικοτητας, εξαντληση του ερωτικου δυναμικου του ατομου σε πολλες σχεσεις κτλ) και αυτο το καταλαβαινω. Το ειναι αμαρτια η πραξη αυτη καθ αυτη ως πραξη, οταν ας πουμε εχεις ενα ερωτευμενο ζευγαρι που λειτουργει υπευθυνα και τουλαχιστον σε πρωτη φαση σκεφτεται και σοβαρα ολα τα ενδεχομενα για τη σχεση του, δεν το καταλαβαινω ακομα.
Δεν ειμαι σε θεση να το καταλαβω, εχω ανοιχτα αυτια, αλλα προς το παρον δε το καταλαβαινω οποτε και κρατω επιφυλακτικη σταση.
Οταν παμε δε και στις επιμερους αναλυσεις για τη βαρυτητα του σφαλματος αναλογα με την καθε σεξουαλικη παρεκτροπη εκει σχεδον το χανω τελειως.
"εν αμαρτίαις συνελήφθην και εν ανομίαις εκύσησέ με η μήτηρ μου" λεει ο ψαλμος και ειλικρινα δεν τον καταλαβαινω
Ο Γεροντας Παισιος οπως σχεδον ολοι οι μοναχοι ηταν πολυ αυστηρος με τα σεξουαλικα. Δεν ειχε πει μια κουβεντα μονο ως προς αυτο, ειχε πει πολλες φορες οτι ειναι σοβαρο θεμα. Καποιος απο εξω μπορει να πει οτι ηταν τσεκουρι, οτι δεν καταλαβαινε τις αναγκες και τους ποθους των ανθρωπων. Δεν θα καταλαβαινε ας πουμε ενα ερωτευμενο ζευγαρι. Ετυχε ομως μια φορα να ακουσω μια αφηγηση ενος ανθρωπου οταν πηγε στον Γεροντα. Λεει λοιπον αυτος ο ανθρωπος. Κοιταξε του λεει, να κοψεις το μαλλι σου. Ειχε μακρυ μαλλι ο ανθρωπος. Να κοψεις λεει το μαλλι σου γιατι εκει στη σχολη σου που πας ειναι μια κοπελα που της αρεσεις πολυ, σε βλεπει και ποναει, να το κοψεις για να μην την ταλαιπωρεις. Κατα αυτην να ασχημαινει λιγο δηλαδη με το να κοψει το μαλλι του και να της περασει ο ερωτας. Ζυγισε το ζορι της κοπελας και πηρε το θαρος να πει στον ανθρωπο να κοψει το μαλλι του. Αυτο ειναι μια προτροπη τοσο λεπτη που δεν την ακους ουτε απο ανθρωπους πολυ αυαισθητοποιημενους και απελευθερωμενους στα ερωτικα θεματα. Αυτοι εαν ειχαν την ευκαιρια θα λεγαν στην κοπελα ελα μωρε πως κανεις ετσι, εχει κι αλλου πορτοκαλιες που κανουν πορτοκαλια, δε θα πηγαιναν ομως εαν ειχαν την ευκαιρια να πουν στο παιδι κοψε τα μαλλια σου γιατι η εμφανιση σου ταλαιπωρει ερωτικα μια κοπελα. Αυτη την προτροπη την εκανε ο Αγιος ο "τσεκουρατος".
Εδω λοιπον μπορω να πω οτι προβληματιζομαι για τη σταση αυτων των ανθρωπων. Υπαρχουν πραγματα που ξερω και πραγματα που δεν ξερω, υπαρχουν πραγματα που καταλαβαινω και αλλα που οχι. Ζυγιζω τα πραγματα και λεω στο τελος τι θα παρω σαν κανονα για τη ζωη μου. Αλλωστε ειναι πολυ λιγα τα πραγματα πλεον που το μυαλο μου δεν μπορει να αποδεχτει σαν σωστο τροπο ζωης απο αυτα που προτεινει η εκκλησια. Τα περισσοτερα εχουν πολυ λογικη βαση. Το προβλημα δεν ειναι καν αυτα που δεν καταλαβαινω, ειναι κατα κανονα οτι ο σωστος προπος ζωης που καταλαβαινω απολυτα, ειναι δυσκολος στο να εφαρμοστει. Υπαρχουν ομως και λιγα πραγματα στους αγιους που διαφωνω, εκει απλα διαφωνω, δεν μπορω να κανω τιποτα αλλο, οπως σου ειπα το μονο που θα μπορουσα να κανω ειναι κοροιδεψω τον εαυτο μου. Αυτο δε νομιζω να το θελουν ουτε οι αγιοι για μενα και για τον καθενα. Νομιζω πως το σχημα του παιδιου που διαφωνει αυθορμητα με τον δασκαλο η τον πατερα του εκφραζει ακριβως αυτο που θελω να πω.

Άβαταρ μέλους
Juno

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Juno » 29 Ιούλ 2019, 21:53

Εικόνα
How are Albanians distorting history
Leporello έγραψε:
24 Ιαν 2019, 18:07
Nέα τζουνιά! Ο Αβέρωφ με αυτά που δήλωνε το ... 1962 θα διαψεύσει ΕΜΕΝΑ που μιλάω την γλώσσα.
Leporello: γιατί ο Αβέρωφ δεν ήξερε τι έλεγε!

Άβαταρ μέλους
The Rebel
Phorum.gr user: Wild Rebel

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από The Rebel » 30 Ιούλ 2019, 18:20

Σουβλίτσα έγραψε:
28 Ιούλ 2019, 23:01
Για να σκούζουν έτσι οι διάφοροι διάφοροι, κάτι πόνεσε πολύ ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος τελικά

Άξιος εκκλησιαστικός άνδρας, μακάρι να είχαμε κι εδώ έναν με τον λόγο του και τους λόγους του.
Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Σουβλίτσα
Μέλη που αποχώρησαν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Σουβλίτσα » 30 Ιούλ 2019, 22:23

@ BILLO
Για το θέμα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που λες, δεν γνωρίζω καθόλου αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί σου φαίνεται απίθανο κάτι τέτοιο. Δεν καταλαβαίνω επίσης την σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος και των γαλαξιών και αν μπορει ένας άνθρωπος από την γη να κάνει "κουμάντο" σε ένα τέτοιο σύμπαν το οποίο ενδεχομένως για εσένα να έχει και αλλού ζωή (εγώ πάλι δεν τραβώ κανένα ζόρι να μην υπάρχει ζωή, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει ζωή, τέσπα).

Επίσης, στην κουβέντα, δεν καταλαβαίνω το παρακάτω πώς το εννοείς ακριβώς:
Ειδικα ομως οταν τα θεματα πανε προς την σχολαστικη-λογοκρατικη θεολογια που προσπαθει να ταυτιστει με επιστημονικες τασεις εκει προκυπτουν πολλα προβληματα
Ποιός μιλά για σχολαστική θεολογία και πού προσπαθεί να ταυτίσει με επιστημονικές τάσεις?

Για όσα λες οτι δεν καταλαβαίνεις-με την λογική σου, μήπως αυτό είναι λογοκρατική στάση και σχολαστικισμός?

Τεσπα, μπορούμε να πούμε πολλά επάνω σε αυτό.
Προσωπικά, μετά από πολλά χρόνια που έψαχνα απο δω κι απο κει, συνειδησιακά δεν μπορούσα να σηκώσω αυτήν την άρνηση.
Η συνείδησή μου και όσο ψάξιμο έκανα στην ζωή μου και τα δεδομένα που βρήκα με οδήγησαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να αφήσω απεξω κάποια πράγματα, όχι που δεν καταλαβαίνω αλλά που ΔΕΝ ΘΕΛΩ να τα αφήσω. Πολύ επιγραμματικά και γενικόλογα το λέω αυτό, έχει φοβερές διακυμάνσεις και επίπεδα στην ζωή μας. Δεν είναι τυπολατρία.
Δεν υπάρχει "δεν το δέχομαι γιατί δεν το καταλαβαίνω", υπάρχει ακούω και συντάσσομαι και σιγά σιγά μου ανοίγονται τα μάτια ή μου δίνονται αποδείξεις ας το πούμε έτσι-με διάφορους τρόπους.
Όσο πηγαίνω κατα εκεί έχω δει οτι βλεπω πιο ξεκάθαρα αυτά για τα οποία διάβαζα και κατανοώ καλύτερα πολλά άλλα.

ΟΧΙ αναίμακτα.
Αλλά φυσικά εδώ μπαίνει εκείνο που είπε: "άνευ εμού ού δύνασθε ποιείν ΟΥΔΕΝ"

Και φυσικά επίσης, ΔΕΝ υπαινίσσομαι τίποτα για την πνευματική μου κατάσταση (τα έχω ξαναπεί, έχει τα χάλια της και αυτό δεν είναι ταπεινολογία).

Αυτά γενικότερα.
Απλά τονίζω πάλι πως για το συγκεκριμένο δεν μιλάμε για κάποια γνώμη ενός αγίου για κάποιο θέμα, μιλάμε για αποκάλυψη πληροφορίας, την οποία είτε δέχεσαι οτι είχε ο Άγιος Πορφύριος είτε όχι.

ΥΓ: με συγχωρείς, είμαι και πτώμα και μάλλον δεν τα εξηγώ όσο καλά θα ήθελα, είναι και οτι δεν θέλω να μιλάω πολύ προσωπικά για κάποια πράγματα, είναι πολλή μεγάλη συζήτηση πάντως όλο αυτό
...δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι...

Χόρχε ντελ Σάλτο

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Χόρχε ντελ Σάλτο » 30 Ιούλ 2019, 22:53

BILLO πολύ ενδιαφέρουσα η απάντηση σου.
Καταλαβαίνω, πιστευω τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Νομιζω όμως, πως έχεις λάβει την απόφασή σου ως πιστός και απλά βάζεις κάποια θέματα κάτω απ το χαλί , θεωρώντας πως ακομα-και το ακόμα εδώ έχει την μεγαλύτερη σημασια- δε μπορείς εσύ να τα καταλάβεις και να τα δεχθείς.

Προσωπικά, μου ειναι αδύνατο κάτι τέτοιο.
Η θρησκεια -εδω η ορθοδοξια- με την κοσμολογια της και την συγκεκρενη θεωρηση της ζωης και του ανθρωπου , δε μπορει παρα να ληφθει ως συνολο.
Το οτι οι ανθρωποι ειναι πολυγαμικα ζωα πχ δε μπορει παραβλεφθει. Το οτι στην ιδια την χριστιανικη θρησκεια ,στην παλαια διαθηκη εμφανιζεται η πολυγαμια ή και οι σχεσεις με δουλες και παλλακιδες χωρις να κατακρινονται ειναι γεγονος.
Αν ειδωθει στο συγκεκριμενο ιστορικο,κοινωνικο πλαισιο -οπως πχ θα το βλεπαμε στην ινδια ή την ευρωπη και οχι στην παλαιστινη θα το ερμηνευαμε αναλογα.
Ομως η θρησκεια επιβαλλει να ενταχθει κι αυτο σε ενα "σχεδιο του θεου" επιβαλλεται να λειανθουν οι γωνιες. Ο δημιουργος δηλαδη του συμπαντος, οχι απλα ενδιαφερεται για τη σεξουαλικη μας ζωη αλλα αλλαζει και τακτικη για το τι θεωρει σωστο και τι λαθος..

Πραγματικά μακαρίζω τους ανθρώπους που δεν αμφιβάλλουν.Που μες στις βεβαιότητες τους αισθάνονται ασφάλεια.

Άβαταρ μέλους
BILLO

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από BILLO » 31 Ιούλ 2019, 02:08

Σουβλίτσα έγραψε:
30 Ιούλ 2019, 22:23
@ BILLO
Για το θέμα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που λες, δεν γνωρίζω καθόλου αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί σου φαίνεται απίθανο κάτι τέτοιο. Δεν καταλαβαίνω επίσης την σχέση με το μέγεθος του σύμπαντος και των γαλαξιών και αν μπορει ένας άνθρωπος από την γη να κάνει "κουμάντο" σε ένα τέτοιο σύμπαν το οποίο ενδεχομένως για εσένα να έχει και αλλού ζωή (εγώ πάλι δεν τραβώ κανένα ζόρι να μην υπάρχει ζωή, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρχει ζωή, τέσπα).

Επίσης, στην κουβέντα, δεν καταλαβαίνω το παρακάτω πώς το εννοείς ακριβώς:
Ειδικα ομως οταν τα θεματα πανε προς την σχολαστικη-λογοκρατικη θεολογια που προσπαθει να ταυτιστει με επιστημονικες τασεις εκει προκυπτουν πολλα προβληματα
Ποιός μιλά για σχολαστική θεολογία και πού προσπαθεί να ταυτίσει με επιστημονικές τάσεις?

Για όσα λες οτι δεν καταλαβαίνεις-με την λογική σου, μήπως αυτό είναι λογοκρατική στάση και σχολαστικισμός?

Τεσπα, μπορούμε να πούμε πολλά επάνω σε αυτό.
Προσωπικά, μετά από πολλά χρόνια που έψαχνα απο δω κι απο κει, συνειδησιακά δεν μπορούσα να σηκώσω αυτήν την άρνηση.
Η συνείδησή μου και όσο ψάξιμο έκανα στην ζωή μου και τα δεδομένα που βρήκα με οδήγησαν στο συμπέρασμα πως πρέπει να αφήσω απεξω κάποια πράγματα, όχι που δεν καταλαβαίνω αλλά που ΔΕΝ ΘΕΛΩ να τα αφήσω. Πολύ επιγραμματικά και γενικόλογα το λέω αυτό, έχει φοβερές διακυμάνσεις και επίπεδα στην ζωή μας. Δεν είναι τυπολατρία.
Δεν υπάρχει "δεν το δέχομαι γιατί δεν το καταλαβαίνω", υπάρχει ακούω και συντάσσομαι και σιγά σιγά μου ανοίγονται τα μάτια ή μου δίνονται αποδείξεις ας το πούμε έτσι-με διάφορους τρόπους.
Όσο πηγαίνω κατα εκεί έχω δει οτι βλεπω πιο ξεκάθαρα αυτά για τα οποία διάβαζα και κατανοώ καλύτερα πολλά άλλα.

ΟΧΙ αναίμακτα.
Αλλά φυσικά εδώ μπαίνει εκείνο που είπε: "άνευ εμού ού δύνασθε ποιείν ΟΥΔΕΝ"

Και φυσικά επίσης, ΔΕΝ υπαινίσσομαι τίποτα για την πνευματική μου κατάσταση (τα έχω ξαναπεί, έχει τα χάλια της και αυτό δεν είναι ταπεινολογία).

Αυτά γενικότερα.
Απλά τονίζω πάλι πως για το συγκεκριμένο δεν μιλάμε για κάποια γνώμη ενός αγίου για κάποιο θέμα, μιλάμε για αποκάλυψη πληροφορίας, την οποία είτε δέχεσαι οτι είχε ο Άγιος Πορφύριος είτε όχι.

ΥΓ: με συγχωρείς, είμαι και πτώμα και μάλλον δεν τα εξηγώ όσο καλά θα ήθελα, είναι και οτι δεν θέλω να μιλάω πολύ προσωπικά για κάποια πράγματα, είναι πολλή μεγάλη συζήτηση πάντως όλο αυτό
1,000,000,000,000,000,000,000,000

Ενα επτακις εκατομμυριο

Τοσοι ειναι οι πλανητες του γνωστου συμπαντος κατα προσεγγιση

Ας φανταστουμε μαζι 100 μπαλακια του γκολφ μεσα σε ενα γυαλινο δοχειο. Ειναι μια πολυ ευκολη σκεψη. Η εικονες που θα φτιαξουμε ο καθενας θα εχουν μια ελαχιστη αποκλιση. Ας φανταστουμε τωρα 1000 μπαλακια του γκολφ μεσα σε ενα γυαλινο δοχειο. Εδω τα πραγματα γινοντε καπως πιο δυσκολα αλλα παλι μια εικονα μας θα ειναι πανω κατω οκ. Ας προχωρισουμε τωρα πολυ μπροστα και ας παμε στο ενα δισεκατομμυριο μπαλακια του γκολφ και ας πουμε να τα κανουμε εικονα στο μυαλο μας. Θα ειναι ας πουμε το δοχειο μεγαλο οσο ενα γηπεδο του ποδοσφαιρου, θα ειναι μεγαλο οσο ενα χωριο; Δεν ξερω. Δεν μπορω να το κανω εικονα.
Θα κανω ομως εναν υπολογισμο. 3 εκατοστα ας πουμε ειναι το καθε μπαλακι, 33 μπαλακια στη σειρα κανουν ενα μετρο, ενα δις μπαλακια καλυπτουν σχεδον την περιφερια της γης (κατα 75%). Ηδη παρ ολο που απο μακρια μπορω να δω τα μπαλακια να περικυκλωνουν τον πλανητη, εαν πω να τα φανταστω να γεμιζουν αλλους χωρους, δοχεια, να δημιουργουν ενα μεγαλο τετραγωνο, μια μεγαλη σφαιρα, οτιδηποτε, ηδη εχει αρχισει να μου ειναι αδυνατον να φανταστω επαρκως το χωρο που καταλαμβανει το πληθος τους, ο αριθμος γινεται μεγαλυτερος της φαντασιας μου, δεν μπορω ετσι απλα να τα κανω εικονα και να τα προβαλω μπροστα μου. ο αριθμος γινεται αυτο που λεμε αστρονομικος.
Και παμε τωρα σε εναν πραγματικα αστρονομικο αριθμο. Ενα επτακις εκατομμυριο.
Εδω τα πραγματα ειναι πραγματικα δυσκολα. Εαν προσπαθουσα να πω κατι για να σε εντυπωσιασω, για να σε κανω να καταλαβεις ας πουμε το πληθος (σαμπως μπορω να το καταλαβω εγω;) τι θα επρεπε να πω; Δεν μπορω να χρησιμοποιησω παλι το παραδειγμα με τα μπαλακια γιατι ηδη εχουμε χασει την απτη, την βιωματικη εικονα τους απο το ενα δισεκατομμυριο. Δεν μπορουμε αυτον τον αριθμο να τον φανταστουμε σε χρονο, δεν μπορουμε να τον φανταστουμε σε μηκος, δεν μπορουμε να τον φανταστουμε σε ογκο. Μπορουμε μονο να πουμε οτι ειναι ενας τεραστιος αριθμος. Ποσο τεραστιος; Οσο μας επιτρεπει η φαντασια μας να φανταστουμε το τεραστιο.
Μπορουμε να εκπαιδευσουμε τη φαντασια μας να φανταστει κατι πολυ πιο τεραστιο απο το πρωτο πολυ τεραστιο πραγμα που φανταζεται.
Ας δοκιμασουμε μια αλλη προσεγγιση. Ας πουμε οτι μιλαμε για δευτερολεπτα. Περιπου 2 δισεκατομμυρια ειναι τα δευτερολεπτα της ζωης ενος 70χρονου ανθρωπου. Ας πουμε οτι θελουμε να κανουμε τον υπολογισμο των δευτερολεπτων της ζωης ολων των ανθρωπων που ζησαν στην γη. Αν πουμε οτι ο ανθρωπος εμφανιστηκε πριν 50.000 χρονια στον πλανητη τοτε συνολο τα δευτερολεπτα της ζωης τους, ειναι 200 πεντακις εκατομμυρια πανω κατω παντα. Χρειαζομαστε περιπου 5.000 πλανητες με ανθρωπους να γεννιουνται για 50.000 στον καθενα χρονια οπως εγινε αντιστοιχα με τη Γη, για να πιασουμε τον αριθμο του ενος επτακις εκατομμυρια δευτερολεπτα ζωης.
Πεντε χιλιαδες πλανητες παραγουν ανθρωπους για 50.000 χρονια και συνολο τα δευτερολεπτα της ζωης ολων αυτων ειναι τοσο.
Τοσοι οσο αυτα τα δευτερολεπτα ειναι οι πλανητες στο συμπαν.

Αυτο που θελω να σου εξηγησω με ολα τα πραπανω ειναι το εξης. Τα λογια εχουν μια ειδικη βαρυτητα καθε φορα. Αναγκαστικα καποια πραγματα θελουν μεγαλες επεξηγησεις. Ενας αριθμος εχει μια βαρυτητα αλλα το να πω εγω "ειναι ενας μεγαλος αριθμος" σε καποιες περιπτωσεις τον αδικει καταφωρα, ειδικα οταν μιλαμε για αστρονομικους αριθμους.
Το ενα δισεκατομμυριο μπορει ευκολα να ταυτιστει με το ενα τετρακις εκατομμυριο απο τη φαντασια μας αλλα δεν ειναι ετσι. Οι διαφορες τους ειναι χαος. Εαν ο Θεος εφτιαξε μονο εμας σε ολο αυτο το χαος, ειναι πραγματικα μια εξαιρετικα παραδοξη πραξη. Ειναι μια ιδεα που οσο καλυτερα μπορεις να καταλαβεις το μεγεθος του αριθμου, τοσο πιο αδυνατο σου φαινεται να πιστεψεις αυτην την ιδεα.
Ειναι σα να σου λεει καποιος πεταξα μια μπαλα του τενις απο το παραθυρο, επεσε στο δρομο τη χτυπησε ενα αμαξι, πριν σταματησει την κλωτσησε ενα παιδι, μετα την πηρε στο στομα του ενας σκυλος, τη σηκωσε ο αερας, μπηκε σε ενα βαγονι τραινου που ταξιδευε, πεταχτηκε απο το τραινο, αναπηδησε, επεσε στην καροτσα ενος φορτηγου,επεσε, αναπηδησε παλι, μπηκε σε μια βαρκα.................και τελικα που λες, εφτασε και σταματησε στην πεμπτη λεωφορο στης Νεας Υορκης. Μια στο ενα επτακις εκατομμυριο να συμβει....
Και πρεπει εγω να πω στο μυαλο μου χωνεψε το.
Οχι, συνεχιζω να μην το δεχομαι. Ουτε ο Αγιος Ιωαννης θα γινει συμπαντικος αρχαγγελος, (οχι για κανεναν αλλο λογο, αλλα γιατι η ιστορια του, ο αγωνας του, η σχεση του με το Θεο ειναι κομματι της ιστοριας του ειδους μας και του πλανητη μας και μονο), αλλα ουτε το συμπαν ειναι αδειο απο ζωη. Ειναι αδυνατο βασει πιθανοτητων. Για τους πιο πανω λογους μου φαινεται οντως απιθανο.

Ας ερθουμε εδω
Φυσικα και ειναι ετσι. Αλλα εγω δικαιουμαι να το κανω. Αλλιμονο εαν δεν κανει αυτο το πραγμα ο ανθρωπος. Εγω ειμαι αυτος που μου παρουσιαζουν μια αποκαλυψη, οχι αυτος που την παρουσιαζω. Εγω ειμαι ο αποδεκτης μιας πιθανης αληθειας, οχι ο αγγελιοφορος μιας πιθανης αληθειας. Εγω πρεπει να εχω αμυνες και ορθολογικα κριτηρια. Εγω δεν ειμαι ο ιερεας που θα παρουσιασει μια αποκαλυψη και θα προσπαθησει να την συνδεσει με αυτα που λεει η επιστημη η η φιλοσοφια. Στο περασμα των αιωνων, εχουν ειπωθει παρα πολλα απο παρα πολλους ανθρωπους. Δεν χρειαζεται να πουμε οτι τεραστιο πληθος απο ολα αυτα δεν ηταν αληθεια. Οι αγιοι πατερες ηταν οι αγιοι πατερες βεβαιως αλλα οσο εγω βρισκομαι στη θεση του σκοτισμενου εχω μονο τη λογικη μου σαν οδηγο. Θα σεβαστω οτι θα πουν οι αγιοι πατερες αλλα μεχρι το σημειο που δεν αντιβαινει ξεκαθαρα την επιστημη. Αλλωστε οι αγιοι μας δεν ειπαν, σκυψτε το κεφαλι και προσκυνηστε μας. Ειπαν μετανοειτε.
Αλλα δε νομιζω οτι και ο Πατερας Πορφυριος η καποιος αλλος Πατερας εαν του ελεγα οτι διαφωνω με αυτο το θεμα που προεκυψε θα επεμενε και πολυ στο να μου αλλαξει το μυαλο. Θα μου ελεγε να γινω σωστος ανθρωπος, να μετανοησω, να μην αμαρτανω, να κανω οτι μπορω απο αυτα που ξερω και δεχομαι ως λαθη να τα αλλαξω. Ειδικα αυτη η λεπτομερεια επανω στο θεμα της ομοφυλοφιλιας δεν εχει καμια σημασια, θα ελεγε να μην το κανω, ναι, αυτη ειναι αλλωστε και η θεση της εκκλησιας, αλλα να αποδεχτω σωνει και καλα αυτο με τις συμπεριφορες των γονεων, ουτε δογμα ειναι, ουτε παιζει ρολο για τη σωτηρια του καθενα. Εαν ειναι αληθεια, το αφησα ηδη ανοικτο, οχι για κανεναν αλλο λογο αλλα γιατι το ειπε ο Πατερ Πορφυριος, αλλα δε θα το εισαγαγω στα πιστευω μου, γιατι δεν το πιστευω.
Η εκκλησια Σουβλιτσα οπως ειπα δεν ειναι ενα συστημα που απο τα μελη της βγαινουν παντα οι απολυτες αληθειες για τα παντα. Ειναι ενα πληθος ανθρωπων που ακολουθουν ενα ιστορικο καλεσμα του Θεου μεσα στην ανθρωπινη ιστορια. Εχει φωτισμενους αφενος, ανθρωπους αφετερου. Εχει και προτεραιοτητες. Και η πρωτη προτεραιοτητα ειναι να φυλαμε τις καρδιες μας και να μην αμαρτανουμε. Να αγαπαμε τον πλησιον. Αυτο κι αν ειναι δυσκολο. Σημερα μονο, απο το πρωι μεχρι τωρα που γραφω, τα εβαλα πεντε εξι φορες με τον πλησιον μου.
Ειναι πολυ επικυνδυνος ο δρομος να κανει αποταγη απο τον κοσμο (αλλα και απο τη λογικη του κοσμου) καποιος που δεν ειναι αγιος.
Εγω δεν μπορω να δεχτω οτι ο Θεος θα μας κρινει για πραγματα που δεν καταλαβαμε, για την αρνηση μας να αποδεχτουμε καποιες ειδικες θεσεις στη φυσιολογια του ανθρωπου. Δεν ειναι ολα δογμα ουτε ολα ειναι το ΠΙΣΤΕΥΩ. Δεν ειναι κακο να στεκομαστε φυσικα και αυθορμητα μπροστα στο Θεο και τους αγιους του, οχι προκλητικα και υπεροπτικα αλλα φυσικα και αυθορμητα, πως αλλιως αλλωστε θα μπορουσε να σταθει καποιος μπροστα στο Θεο που τα ξερει ολα; Μπορει καποτε να καταλαβω κατι παραπανω, ποιος ξερει; Προς το παρον την ευχη του και τις πρεσβειες του προς τον Κυριο να εχουμε!

Άβαταρ μέλους
BILLO

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από BILLO » 31 Ιούλ 2019, 03:05

Χόρχε ντελ Σάλτο έγραψε:
30 Ιούλ 2019, 22:53
BILLO πολύ ενδιαφέρουσα η απάντηση σου.
Καταλαβαίνω, πιστευω τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Νομιζω όμως, πως έχεις λάβει την απόφασή σου ως πιστός και απλά βάζεις κάποια θέματα κάτω απ το χαλί , θεωρώντας πως ακομα-και το ακόμα εδώ έχει την μεγαλύτερη σημασια- δε μπορείς εσύ να τα καταλάβεις και να τα δεχθείς.

Προσωπικά, μου ειναι αδύνατο κάτι τέτοιο.
Η θρησκεια -εδω η ορθοδοξια- με την κοσμολογια της και την συγκεκρενη θεωρηση της ζωης και του ανθρωπου , δε μπορει παρα να ληφθει ως συνολο.
Το οτι οι ανθρωποι ειναι πολυγαμικα ζωα πχ δε μπορει παραβλεφθει. Το οτι στην ιδια την χριστιανικη θρησκεια ,στην παλαια διαθηκη εμφανιζεται η πολυγαμια ή και οι σχεσεις με δουλες και παλλακιδες χωρις να κατακρινονται ειναι γεγονος.
Αν ειδωθει στο συγκεκριμενο ιστορικο,κοινωνικο πλαισιο -οπως πχ θα το βλεπαμε στην ινδια ή την ευρωπη και οχι στην παλαιστινη θα το ερμηνευαμε αναλογα.

Ομως η θρησκεια επιβαλλει να ενταχθει κι αυτο σε ενα "σχεδιο του θεου" επιβαλλεται να λειανθουν οι γωνιες. Ο δημιουργος δηλαδη του συμπαντος, οχι απλα ενδιαφερεται για τη σεξουαλικη μας ζωη αλλα αλλαζει και τακτικη για το τι θεωρει σωστο και τι λαθος..

Πραγματικά μακαρίζω τους ανθρώπους που δεν αμφιβάλλουν.Που μες στις βεβαιότητες τους αισθάνονται ασφάλεια.
Χορχε
Σημειωνω αυτα τα δυο κομματια. Για το πρωτο εχω την εντυπωση πως ποτε δεν θεωρηθηκε απο το Θεο κατι σωστο για τον ανθρωπο η πολυγαμια. Βαρια μπορει καπου να θεωρηθηκε στην παλαια διαθηκη οτι ειναι μια ανεκτη ας πουμε συνθηκη λογο εποχης και καταστασης των ανθρωπων του τοτε. Αλλα νομιζω οτι ουτε κι αυτο ισχυει. Δεν ειμαι σιγουρος για την παλαια διαθηκη και εκτος αυτου η παλαια διαθηκη ειναι ενα βιβλιο που περνουμε σε μεγαλο βαθμο συμβολικα κατα κοινη παραδοχη, αλλα κανεις δε λεει τι ειναι συμβολικο και τι δεν ειναι, υπευθυνως και με σφραγιδα, τουλαχιστον απο τους απλους ιερεις. Αγιοι κατα καιρους πηραν θεση για εδαφια απο την παλαια διαθηκη αλλα καταλαβαινεις, δυσκολο βιβλιο για να στηριχθεις και να βγαλεις συμπερασματα.
Στο δευτερο θα σταθω σε αυτο που λες οτι ο Θεος ενδιαφερεται για τη σεξουαλικη μας ζωη (το αλλαζει αναλογα με την εποχη τακτικη εχει να κανει με το πιο πανω που λεω). Αυτο ναι θεωρουμε οτι συμβαινει. Οχι μονο για τη σεξουαλικη μας ζωη αλλα για ολες τις πτυχες της ζωης μας με καθε λεπτομερεια. Αλλα υπο το πρισμα του τι ειναι βλαβερο για εμας. Ο Θεος δεν θυμωνει γιατι δεν τον ακουμε (οπως γινεται στην παλαια διαθηκη) αλλα λυπαται που αυτοκαταστρεφομαστε αμαρτανοντας/αστοχοντας. Ο ανθρωπος ειναι σαφως πολυγαμικο ζωο, αλλιμονο αν πουμε οτι δεν ειναι. Ο ανθρωπος πολλες φορες εχει και μεγαλη ορεξη για φαι. Φαντασου ομως καθε φορα που πεινουσαμε υπο οποιεσδηποτε προυποθεσεις να αρπαζαμε οτι βρισκαμε μπροστα μας για να το φαμε. Να περναμε ας πουμε εξω απο ενα φουρνο, να μπαινουμε μεσα, να αρπαζουμε μια τυροπιτα και γεια σας και χαρα σας.
Ολες λοιπον οι αναγκες μας μπορουν να ικανοποιηθουν μεσα σε ενα πλαισιο οπου δεν επιβαρυνεται η υπολοιπη κοινωνια, δεν επιβαρυνεται η υγεια μας (π.χ. να τρως συνεχεια βλαβερα τροφιμα), δεν επιβαρυνεται η προσωπικοτητα μας. Και το σεξ οπως και το φαγητο ειναι μια αναγκη που πρεπει να ικανοποιειται μεσα σε καποια πλαισια. Ο καθενας μπορει να πει πως να θεσουμε αυτα τα πλαισια. Αλλος ειναι πιο συντηρητικος και λεει οτι επιτρεπεται μονο με την γυναικα σου,αλλος θα πει πανε με οσες γυναικες θες,αλλος κατι ενδιαμεσο κτλ. Η αληθεια ειναι οτι η σεξουαλικη δεσμευση μεταξυ των ανθρωπων, η μακροχρονια σχεση ενος ζευγαριου, δεν ειναι μια κακη και παραλογη ιδεα. Εγω πιστευω οτι γενικοτερα ο ανθρωπος ξεκιναει με ενα ερωτικο δυναμικο το οποιο στην διαρκη επαναληψη σχεσεων με αλλους ανθρωπους σπαταλιεται εκ των πραγματων. Δεν μπορεις να δεθεις με εναν ανθρωπο το ιδιο εαν ειναι η πρωτη η η δευτερη αντε και η τριτη σχεση που κανεις στη ζωη σου και το ιδιο εαν ειναι η εκατοστη σχεση που κανεις στη ζωη σου. Ο Πατερ Παισιος καποτε ειπε οτι οι ανθρωποι και οι σχεσεις τους ειναι σαν το γραμματοσημο, μια φορα θα κολλησει, δευτερη φορα θα κολλησει, τριτη φορα... τεταρτη δυσκολα. Αυτο ειναι μια πολυ κοσμικη εξηγηση, μια κατανοητη με τη λογικη εξηγηση.
Η εκκλησια παντα προτεινε τις βαθειες ερωτικες-συζυγικες σχεσεις μεταξυ των ανθρωπων, δεν εκανε οπισθοχωριση σε αυτο. Η καλυτερη πιθανοτητα για να γινει αυτο ειναι να μην εχει ξοδεψει ο ανθρωπος τον εαυτο του και την αγαπη του σε πολλους ανθρωπους. Γι αυτο και προκυπτει αυτη η αυστηρη σταση. Μετα ειναι και το θεμα των παιδιων, τα παιδια θελουν ισοβια σχεση μανα και πατερα, δεν θελουν μετα απο καποια χρονια να διαλυθει η οικογενεια τους και να δουν τον πατερα τους να κανει αλλη οικογενεια και τη μανα τους σε αντιστοιχη πορεια. Μετα ειναι και το θεμα του παθους, του εθισμου, το σεξ σε πολλους μπορει να γινει εθισμος, οσο πιο πολυ το κυνηγας, τοσο πιο πολυ μπλεκεσε και σου σου γινεται αναγκαιοτητα. Ολα αυτα εχουν μια λογικη βαση. Οποτε μαλλον στο σεξ οι περιορισμοι ειναι ακομα περισοτεροι απο οσο ειναι στο ποσο πρεπει να τρωμε, στο τι πρεπει να τρωμε, στο πως να εξασφαλιζουμε την τροφη μας, για να ειμαστε υγιεις αλλα και σωστοι απεναντι στην κοινωνια. Ειναι ακομα πιο ειδικη αναγκη απ οτι αυτη του φαγητου με ευαισθητες προεκτασεις. Αν πουμε τι θελει ο Θεος, ο Θεος θελει μια ταξη και μια αρμονια στη ζωη των ανθρωπων, οχι για αυτον αλλα για το συμφερον των ανθρωπων.
Η δικη μου εντυπωση οτι οσο πιο πολυ πειραματιζοντε οι ανθρωποι στις σεξουαλικες τους συμπεριφορες, οσο σπανε καποιες βασικες αρχες που ακολουθουσαν μεχρι τωρα, τοσο πιο πολυ εμφανιζοντε ανισορροπιες και προβληματα εκει που δεν το περιμενες, κοινωνικα, διαπροσωπικα και προσωπικα. Γενικα δεν καταστραφηκε καποιος εαν κινηθει και λιγο εξω απο τα πλαισια αλλα στο πολυ εξω απο τα πλαισια νομιζω υπαρχουν απτες συνεπειες.

Άβαταρ μέλους
Τοξοβόλος_UK

Μη αναγνωσμένη δημοσίευση από Τοξοβόλος_UK » 31 Ιούλ 2019, 03:13

Θεωρώ οτι θα έρθει η στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας που η πίστη στα θρησκευτικά δόγματα θα αντιμετωπίζεται όπως κάποτε η λέπρα. Απλά με περισσότερη καταννόηση καθώς θα έχουμε προοδεύσει συλλογικά.

Θα πάρει αρκετές γενιές αλλά καθώς το βιωτικό επίπεδο των ανθρώπων παγκοσμίως θα βελτιώνεται συνεχώς, η ανασφάλεια για το μέλλον και η φτώχεια θα υποχωρούν, καθώς η επιστήμη θα ξεριζώνει σταδιακά το καρκίνωμα των θρησκειών και καθώς το μορφωτικό επίπεδο της ανθρωπότητας θα είναι παγκοσμίως στο ζενίθ θεωρώ οτι η ανάγκη πίστης σε θεότητες θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ως ανοιχτά γκέι άνδρας η ομοφοβική ρητορική του ρασοφόρου από τη Κύπρο πιστεύω είναι τραγική. Χειρότερη όμως είναι η επιρροή που έχει ακόμα η μπίζνα (εκκλησία) που υπηρετεί.

Απάντηση

• Παραπλήσια Θέματα
    Απαντήσεις
    Προβολές
    Τελευταία δημοσίευση

Επιστροφή στο “Περί ανέμων και υδάτων”

Phorum.com.gr : Αποποίηση Ευθυνών