Μη αναγνωσμένη δημοσίευση
από BILLO » 02 Αύγ 2019, 21:55
Της προαλλες ειχα πετυχει εναν μαυρο που ειχε ενα μαγαζακι, μπαινοντας για να κανω μια δουλεια ανοιξαμε κουβεντα. Ωραιος τυπος, ευχαριστος. Η κουβεντα πηγε σε καποια φαση στην καταγωγη και πως καποιοι οταν τον βλεπανε βγαζαν αυθαιρετα συμπερασματα για το απο που ειναι. Του ειπα και εγω αστειευομενος βλεποντας πως ειναι ενας ευθυμος τυπος, να τους λες οτι εισαι απο τη Λαρισα βερος και οτι σε εχει καψει ο ηλιος στο χωραφι. Το αστειακι μου ηταν κρυο προφανως αλλα το θεμα ειναι το εξης. Εαν συνεχισουμε να παρατηρουμε το χρωμα του αλλου, να προσεχουμε για το πως θα εκφραστουμε για αυτο, να ξεκιναμε ασυναισθητα μεσα στο μυαλο μας ενα ζητημα για ενα παλιοχρωμα, τοτε ηδη κουβαλαμε επανω μας ολο το βρωμικο ρατσιστικο παρελθον της ανθρωποτητας. Καποια πραγματα πρεπει καποτε να τελειωνουν. Ο κακως εννοουμενος σεβασμος στο χρωμα καποιου ανθρωπου με εναν τροπο αφυσικο και νομοτυπο, θυμιζει απλα τον αφυσικο τροπο που οι λευκοι αντιμετωπιζαν καποτε τους μαυρους. Ειναι μια συνεχεια. Μπορει να ειναι μια θεωρητικα συμφιλιωτικη συνεχεια με καλες προθεσεις αλλα στην πραγματικοτητα ειναι μια συνεχεια του ρατσισμου. Ειναι μια αποδοχη του οτι εγω ειμαι λευκος και εσυ εισαι μαυρος και καποτε σε εριξα και τωρα επανορθωνω η εν πασει περιπτωση συμμορφωνομαι πλεον στο σωστο. Αλλα εγω ειμαι λευκος και εσυ εισαι μαυρος, ειμαστε δυο διαφορετικες παραταξεις και επανορθωνουμε τη σχεση μας.....
Η σωστη σταση ειναι η σταση της αθωοτητας, αυτη η αντιληψη που εχει το μικρο παιδι. Οτι δεν καταλαβαινω καποια διαφορα μεταξυ μας, ουτε οτι σου χρωσταω κατι, ουτε οτι υπαρχουν ευαισθητα θεματα επανω σου. Το χρωμα σου εαν ειναι εξωτικο η διαφορετικο θα μπορουσα και να αστειευτω με αυτο οπως και εσυ καλοπροεραιτα μπορεις να αστειευτεις με κατι διαφορετικο επανω μου, στη βαση του φιλικου πειραγματος.
Μπορει καποιοι μαυροι να διαμαρτυρηθουν εαν δουν τετοιες συμπεριφορες, μπορει να πουν πως δεν μπορειτε να κανετε πως δεν εγινε τιποτα, πως δε μας ριξατε στο παρελθον. Αυτοι οι μαυροι ειναι ρατσιστες και ταυτιζοντε με την ιστορια της ρατσας τους. Αυτοι κουβαλανε μεσα τους και το απαρχαιντ και την κουκλουξκλαν και ολα τα σκατα της ιστοριας. Κανενας δε χρωσταει σε κανεναν τιποτα απο τη στιγμη που ξεκιναει μια σχεση.
Φυσικα και υπαρχουν ακομα λευκοι ρατσιστες αλλα ο δρομος δεν ειναι να περνεις τα γουστα ανιδεων λευκων για τα ρομποτ , η τις αυθορμητες επιλογες τους και να ψαχνεις να βρεις ρατσιμο πισω απο στατιστικες ερευνες. Αυτο ειναι καθαρη προβοκατσια και καθαρη αφορμη για ρατσιστικες λογικες εκ του μη οντος.
Η πολιτικη ορθοτητα πισω απο ολα αυτα ειναι οτι πιο κομπλεξικο και βλακωδες εχει προκυψει τα τελευταια χρονια στις δυτικες κοινωνιες.