ST48410 έγραψε: ↑03 Αύγ 2019, 09:19
Μου μοιάζει κομματάκι τραβηγμένη από τα μαλλιά η έρευνα.
Εξηγούμαι. Την παρακάτω φωτογραφία αν την δω σε κλάσματα δευτερολέπτου θα έχω περισσότερες πιθανότητες να ξεχωρίσω το μαύρο όπλο ή το χρωματιστό κουτάκι αναψυκτικού μπροστά από το ανοιχτόχρωμο ρομπότ σε σχέση με το σκουρόχρωμο λόγω της αντίθεσης του χρώματος του αντικειμένου με το "σώμα".

Επίσης δεν μπορώ στις παραπάνω φωτογραφίες να πως ότι το αριστερό ρομπότ είναι "λευκό" και το δεξί "μαύρο". Αν πάλι το ερώτημα είναι τέτοιο που να πρέπει να επιλέξεις υποχρεωτικά φυλή για το ρομπότ, τότε ναι, προφανώς το αριστερό είναι πιο κοντά σε κάτι που θυμίζει "λευκό" έναντι του δεξιού.
Ωστόσο ο άνθρωπος νομίζω λειτουργεί κάπως διαφορετικά. Το αριστερό πχ μου φέρνει στο μυαλό ένα παιδικό αρκουδάκι και πολύ δυσκολότερα θα το συνέδεα με "κίνδυνο". Είμαι ρατσιστής; Μήπως υπάρχει μια ισχυρή δόση υπερβολής η μήπως η έρευνα είναι κάπως πρόχειρα στημένη;
Κατ' αρχήν η έρευνα δεν αναφέρεται στην προτίμηση μόνον του λευκού αλλά και του μεταλλικού χρώματος, δηλαδή το γνωστό σε όλους "ασημί". Το ότι ειδικώς σε τεχνολογικά προϊόντα αναδεικνύνται καλύτερα οι τεχνικές λεπτομερειες σε ανοικτά χρώματα, πράγμα που δικαιολογεί απολύτως τη συγκεκριμένη προτίμηση, προφανώς είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια για τους ερευνητές.
Σε πιο γενικό επίπεδο, διαχρονικά οι άνθρωποι είχαν μια συγκεκριμένη άποψη για τα χρώματα, προτού μας προκύψει η καραμέλα της ρατσιστικής άποψης για τους Αφροαμερικανούς.
Αλλά οοοοόχι, στα παιδικά παραμύθια δεν πρέπει ποτέ να εμφανίζεται η βασίλισσα του χιονιού ως λευκή, είναι πολύ ρατσιστικό αυτό. Μόνον αν γίνουν τα νέγρικα χαρακτηριστικά η επιτομή της ανθρώπινης ομορφιάς θα ησυχάσουμε.