Και να συμπληρώσω για να μην υπάρχει παρεξήγησηO I έγραψε: ↑05 Αύγ 2019, 23:03Αυτό που ανέφερα πράγματι είναι αλήθεια διασταυρωμένη μάλιστα από τον Γ. Ιγνάτιο των Ιωασαφαίων στις Καρυές και τον Γ. Ιγνάτιο των Κυριλαίων στη Ν. Σκήτη που τα πληροφορήθηκαν από τους Γεροντάδες τους αμφότεροι.Στύγιος έγραψε: ↑05 Αύγ 2019, 07:48Ευχαριστώ που με επιβεβαιώνεις, όσοι έχουμε επισκεφτεί το Όρος ξέρουμε...O I έγραψε: ↑05 Αύγ 2019, 00:07
Είναι αλήθεια ότι πολλοί κελιώτες υποστήριξαν τούς αντάρτες και όσοι επισκεπτόμαστε το όρος γνωρίζουμε.
Από αφηγήσεις γνωρίζω ότι εκείνα τα χρόνια όσοι μοναχοί υποστήριζαν τούς αντάρτες, τούς καλούσε η χωροφυλακή για ανάκριση στις Καρυές.
Η αφήγηση που παρουσιάζουν τα νέα δε μπορεί να γίνει πιστευτή από αυτό:
"Η διμοιρία μου έφτασε στη Μονή Ιβήρων. Οι καλόγεροι δεν άνοιγαν την
πόρτα. Εγώ δεν πυροβολούσα. Δεν κυκλοφορούσε κανείς. Τότε θυμάμαι ότι ένας
αντάρτης, Αλβανό, τον φώναζαν, πήδηξε πάνω από την πόρτα και την άνοιξε."
Μόνο που η πόρτα τής Ιβήρων είναι αυτή:
Αριστερά είναι η παλιά είσοδος που από πάνω βρισκόταν ή εικόνα τής Πορταΐτισας η οποία μένει κλειστή και δεξιά η νέα είσοδος.
Στην ουσία δεν υπάρχει κενό από πάνω για να πηδήξει κάποιος αλλά και αν μπορέσει να την ανοίξει πρέπει να ανοίξει και τη δεύτερη
και από μέσα η 2η πόρτα:
Άσε που αυτές οι πόρτες, (όπως και οι πύργοι) φτιάχτηκαν για να μη μπορούν να μπουν οι κουρσάροι που λυμαίνονταν το Αιγαίο.
Ο.Ι.
Ο πρώτος πήγε στο όρος το 62-63' και ο δεύτερος το 56'
Επί χούντας και οι δύο απ΄ ότι μου είπαν, έζησαν παρόμοιες καταστάσεις
Ο.Ι.
Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια του 2ου π. πολέμου οι Βούλγαροι μπήκαν στη Μακεδονία και έκαναν ότι έκαναν και τότε ζήτησε το Όρος την προστασία από τον κατακτητή για να μη το καταλάβουν οι τότε Βούλγαροι που ήταν στην ΕΣΣΔ και Σοβιετοποιηθεί.
Τότε, είναι γνωστό ότι κανένας Αγιορείτης δεν υποστήριζε αυτή την κίνηση πλην των Βουλγάρων Μοναχών.
Η διαφορά με τις δύο περιπτώσεις έγκειται στο ότι κάποιοι Μοναχοί που ζούσαν τις καταστάσεις στον ανταρτοπόλεμο, είχαν δικούς τους ανθρώπους (συγγενείς φίλους) που βασανίστηκαν ή πέθαναν από την αντίθετη πλευρά και η υπεράσπιση των ανταρτών απ' αυτούς δεν είχε να κάνει με τη Σοβιετοποίηση της Ελλάδος.
Στην Ελλάδα τάσσονταν, είτε υπέρ της Αμερικάνικης επιρροής ενώ οι δε υπέρ της Σοβιετικής επιρροής και δε νομίζω να είχε να κάνει κάτι μ' αυτό η υπεράσπιση των ανταρτών από Αγιορείτες.
Ο.Ι.